Qhubeka s novým sponzorom a Cavendishom, tím Sky osviežil zostavu

30.9.2015, 08:21 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Tohtoročné prestupové obdobie prinieslo niekoľko zaujímavých zmien, jednou z najvýraznejších bol presun šprintérskej hviezdy Marka Cavendisha do afrického tímu Qhubeka. Nezaháľal ani tím Sky, ktorému sa podarilo ešte viac vyšperkovať svojou zostavu.
 
 
Africký celok stúpa na najvyššie priečky
 
Nad budúcnosťou Marka Cavendisha sa špekulovalo dlho. Jeho doterajší zamestnávateľ Etixx - Quick-Step a najmä hlavný manažér tímu Patrick Lefevere museli poriadne zvážiť, či sa im oplatí ponúknuť britskému šprintérovi novú zmluvu za takých finančných podmienok, aké požadoval. O Cavendishove služby malo preto záujem niekoľko celkov. Najvýraznejší bol pravdepodobne zo strany MTN-Qhubeka, ten však v prvom rade musel vyriešiť nové financovanie svojho projektu, pretože bolo známe, že juhoafrická telekomunikačná spoločnosť MTN v roku 2016 ukončí svoje sponzorstvo.
 
Šéf tímu Doug Ryder si s touto situáciou poradil veľmi dobre, v čom mu pomohla aj veľká popularita zoskupenia medzi fanúšikmi. Titulárnym sponzorom celku sa stala technologická spoločnosť Dimension Data, ktorá sa v tomto roku prezentovala na Tour de France novým informačným prístupom. Tím dostane rovnomenný názov a bude sa naďalej orientovať na podporu africkej cyklistiky. "Sme nesmierne radi, že práve táto spoločnosť sa stala naším novým sponzorom. To nám umožňuje rozvíjanie cyklistiky na africkom kontinente a takisto charitatívneho spolku Qhubeka. Cyklistika je šport, ktorý je ovplyvnený modernými technológiami, preto chceme prostredníctvom nich rozvíjať naše výkony, aby sme boli úspešní proti najlepším na svete," povedal Doug Rider.
 
V názve celku sa už neobjaví spoločnosť Qhubeka, ale nový sponzor je pripravený podporovať jej charitatívne projekty. Qhubeka napríklad kupuje bicykle pre chudobné deti, no tie ich nedostanú zadarmo, ale musia urobiť nejaký dobrý skutok alebo prospešnú činnosť, ako je zbieranie plastového odpadu alebo staranie sa o vysadené stromy.
 
Druhou pozitívnou správou pre africké zoskupenie bol sponzorský záujem zo strany britskej privátnej spoločnosti Deloitte. Vedenie tímu sa nakoniec dohodlo aj na tomto kontrakte, hoci Deloitte nebude vystupovať v názve. Obidvaja noví sponzori podpísali zmluvy do konca roku 2018, čo tomuto celku zabezpečilo výborné finančné krytie. A to je práve dôvod, prečo si mohli dovoliť angažovať Marka Cavendisha.
 
-reklama-
cyklostyl-sep-2015
 
Britský šprintér má naďalej veľkú chuť víťaziť, preto si so sebou prináša dvorného rozbiehača špurtu Marka Renshawa a ďalšieho kamaráta Bernieho Eisela, ktorí budú kľúčovými pre jeho ďalšie víťazstvá. Hovorí sa, že tu zakotví aj športový riaditeľ Brian Holm. "Som nadšený, že som sa stal súčasťou tímu pre nasledujúci ročník. Je to tím, ktorý som pozorne sledoval, ako rastie. Musím povedať, že si všetci všimli, akú mali vynikajúcu sezónu. Pripojil som sa k nim, aby sme spoločne vyhrali ešte viac pretekov a podporili mladých afrických jazdcov. Pre mňa osobne bol jeden z najväčších stimulov, že budem podporovať projekt Qhubeka. Veľmi sa na to teším," neskrývala spokojnosť najväčšia hviezda zoskupenia.
 
Úlohou tímu Dimension Data je vybudovať silný šprintérsky vláčik pre Marka Cavendisha, ale ostatní borci sa nedostanú do úzadia. Každý z nich dostane svoje príležitosti, bude však zaujímavé sledovať, ako bude prebiehať prípadná spolupráca medzi niekdajšími veľkými súpermi Farrarom a Cavendishom. Doug Ryder bol zo zloženia nového tímu nadchnutý. "Príchod Marka Cavendisha do nášho tímu je pre nás obrovským krokom vpred, keďže sa chceme dostať na najvyššiu úroveň cyklistiky. Bude to pre nás úplne nový projekt, ale teraz je na to správny čas. Jeho príchod nás posilní a všetko zmení. Ale nezabúdame ani na ďalších jazdcov. Hagen bude našou jednotkou pre klasiky, Cummings dostane príležitosť v náročnejších etapách. Priestor na rozvoj budú mať aj africkí cyklisti ako Kudus a Teklehaimanot, ktorí ukázali talent. Veríme, že zvýraznením nášho projektu môžeme ešte viac pomôcť africkej cyklistike."
 
Britská zostava posilňuje, chce byť ešte lepšia
 
Do novej periódy vstupuje aj tím Sky. Hoci ich jasnou jednotkou pre Tour de France zostáva Chris Froome, ale podarilo sa im podpísať niekoľkých talentovaných cyklistov, ktorí sa majú postarať o budúcnosť tímu. Vedúca postava tohto zoskupenia Dave Brailsford predstavil svoje plány na najbližšie obdobie: "V januári tohto roku sme odštartovali novú kapitolu a našou ambíciou je byť najlepším tímom do roku 2020. Urobili sme prvé kroky a som na to veľmi hrdý. Nikdy nesmiete zaspať na vavrínoch.  Na budúci ročník sme postavili silnú zostavu, ktorej lídrom je Chris Froome a ktorá môže byť úspešná na každom type pretekov. Prišli k nám talentovaní pretekári ako Kwiatkowski či Landa a zároveň sme si udržali kvalitných jazdcov ako čerstvý majster sveta v časovke Kirijenka."
 
Okrem najväčších úlovkov Kwiatkowskeho a Landu tím posilnia aj Michael Golaš, Danny van Poppel, a Beňat Intxausti. Bývalý majster sveta Michal Kwiatkowski bude ich hlavným tromfom na ardenské klasiky, kde sa tím Sky doteraz nevedel presadiť. Pomáhať mu bude jeho kamarát Michael Golaš, ktorý bude veľmi dôležitý pre jeho pohodu. Mikel Landa sa môže stať novým lídrom pre Grand Tour a vodcom španielskej vrchárskej enklávy, ktorú tvoria Mikel Nieve a už aj Beňat Intxausti. Dlhoročný jazdec Movistaru sa rozhodol pre zmenu a je veľmi rád, že si vyskúša pôsobenie práve v tomto tíme. Zaujímavou posilou je talentovaný Danny van Poppel, ktorý tu môže vyrásť na jedného z najlepších šprintérov na svete.
 
Dave Brailsford sa z toho dôvodu pohráva s myšlienkou, či môžu byť úspešný na všetkých troch Grand Tour. Ale vyhrávať chce počas celého roka na tých najväčších pretekoch. "Niekedy sa vám podarí vyhrať veľké preteky, čo je skvelé, ale pre mňa je výzvou, aby sa nám to darilo dlhú dobu. Len to nás skutočne posunie dopredu. Momentálne nevidím dôvod, prečo by sme nemohli byť úspešní na všetkých GT. Musím priznať, že je to pre nás atraktívna predstava na budúci rok. Takisto chceme vyhrať monument. Už sme začali plánovať, ako sa nám to môže podariť, tentoraz nechceme odísť s prázdnymi rukami."                 
 
                

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop