Týždeň: BMC na Tour s dvoma lídrami, Kolumbia verí v návrat svojho tímu

1.11.2015, 19:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Chladné a sychravé počasie nepatrí v cyklistike medzi tie najvhodnejšie podmienky. Počasie skrátka neoklameme, a tak je práve toto obdobie určené pre cyklistov ako obdobie oddychu a regenerácie po náročnej sezóne. I napriek tomu to však v zákulisí celkom žije.
 
 
Tím Colombia by sa mohol vrátiť
 
Po krachu celku zo severu Južnej Ameriky sa objavila iskra nádeje do budúcnosti. To, že tím pre nedostatok financií končí, je isté. Spoločnosť Coldeportes, ktorá je prostredníctvom ministerstva športu štátna, jednoducho ďalej nebude tento projekt podporovať. O tomto sme vás informovali už v prvom posezónnom sumári. Spomínaná iskra nádeje vyšla z úst ministra športu Andrea Boteru. "S rozpočtom na budúci rok sme mali naozaj veľké problémy. Náklady sa totiž zdvojnásobili." Minister hľadal podporu aj v iných spoločnostiach. Tie prejavili záujem, no ich rozpočet bol už taktiež naplnený a sponzorovanie tímu Colombia nepripadalo do úvahy. No práve vyjadrený záujem umožňuje Boterovi pokojne spávať.
 
"Projekt nie je definitívne uzavretá kapitola. Má len prestávku. A ak sa nám podarí získať dostatok financií zo súkromného sektora, najmä od domácich spoločností, ktoré majú väzby v Európe alebo naopak, môžeme pokračovať už v sezóne 2017," dodal minister športu v Kolumbii.
 
 
BMC by mohlo byť na Tour veľmi silné
 
Dva sú viac ako jeden. Možno práve to si povedali v celku BMC. Na štart Starej dámy by mali totiž nastúpiť s dvomi lídrami. Po veľmi smoliarskom francúzskom vystúpení v tomto roku bude mať šancu na reparát Američan Tejay van Garderen. Ak by sa opäť stalo čosi nepredvídané, družstvo nášho Petra Velitsa bude mať istotu i v novej posile. Ako líder celku by mal ísť do Francúzska i Richie Porte.
 
"Máme tu takúto možnosť. Využijeme ju, pretože nám poskytuje väčší priestor na úspech. Porte a van Garderen môžu byť ako tím pre nás veľkým prínosom. Je výborné mať dvoch vodcov, a to najmä v prípade, ak sa jednému niečo stane," zamyslel sa generálny manažér Jim Ochowicz. Dodal, že Tour bude opäť veľmi náročná a trasa každý rok vyradí z hry veľa favoritov. To, že pôjdu do Francúzska v takomto zložení, ich stavia na rovnakú úroveň ako Movistar či Sky.
 
 
bmc-ttt-ms-2015-podium
 
 
Mnohým napadne otázka spolupráce. Situáciu by sme mohli prirovnať k dvom kohútom na smetisku. Na otázku odpovedal opäť Jim Ochowicz. "Nebojím sa toho. Samozrejme, z času na čas sa môžu vyskytnúť problémy, no vtedy je najdôležitejšia komunikácia. Nikdy sme podobné problémy v tíme nemali a nemyslím si, že to teraz bude iné."
 
"Môžeme byť lídri i dvaja. Počas pretekov bude dôležitá úprimnosť. Pokiaľ sa jeden z nás nebude v ten ktorý deň cítiť dobre, musí to povedať," dodal rodák z ostrova Tasmánia a bývalý jazdec britského zoskupenia Sky Richie Porte. Z pohľadu slovenského fanúšika táto správa nemusí byť tu najlepšou. Po tohtoročnej absencii, by sme Petra Velitsa v roku 2016 na Tour de France radi videli opäť. BMC vyskladá zostavu z tých najlepších vrchárov, a tak bude záležať len na jeho aktuálnej forme.
 
 
Quintanove tri piliere
 
Jazdec tímu Movistar predostrel ciele na budúcu sezónu. Sú tri a na prvé dva sa bude sústrediť najviac. Prioritou číslo jeden ostáva Tour de France. Po tohtoročnom druhom mieste sa pokúsi o zisk žltého trička. Celé preteky mu budú slúžiť aj ako prípravu na OH v Riu. "Sľubujem, že urobím všetko pre to, aby som v Brazílii vyhral zlato v pretekoch s hromadným štartom. Nie je to záväzok, skôr výzva. Verím, že po Tour budem mať výbornú formu, čo by mi mohlo pomôcť," načrtol smelé plány Kolumbijčan. Olympiáda bude mať preňho zvláštnu príchuť, veď bude "skoro doma".  Náročné leto bude preňho pokračovať v Španielsku, keďže si za tretí pilier sezóny 2016 určil Vueltu. Kombináciu Tour - Vuelta absolvoval i tento rok. Zašiel ju výborne. Druhé, respektíve štvrté miesto možno považovať za úspech.
 
"Odjazdiť dve Grand Tours v jednom roku nie je priveľmi zložité. Musíte len vedieť dobre plánovať. Tento rok som mal vo Francúzsku nešťastie, v Španielsku som dostal nejaký vírus. Na základe toho teda nie je úplne nerozumné myslieť si, že to nikdy nedokážem. Snáď v najbližších rokoch. Ten budúci sa však sústredím len na prvé veľké preteky," dodal Nairo Quintana, ktorý si je vedomý toho, že hovorí o olympijskej sezóne. Pomáhať mu v smelých plánoch bude aj španielsky matador Alejandro Valverde, ktorý by mal absolvovať ako líder Movistaru talianske Giro, a to vôbec po prvý raz v kariére.
 
 
quintana-favoriti-tdf-2015-movf
Nairo Quintana na Tour de France 2015 (© Movistar Team)
 
 
Ivan Basso ostáva v štruktúrach Tinkoffu
 
Po prekonaní rakoviny semenníkov, ktorú mu lekári diagnostikovali počas tohtoročnej Tour de France, ukončil kariéru. Tento týždeň vyšla na svetlo sveta informácia, že dvojnásobný víťaz talianskeho Gira pokračuje v tíme Tinkoff. "Zamestnal sa" ako technický koordinátor. V praxi to bude znamenať to, že bude akýsi styčný koordinátor medzi jazdcami a vedením celku.
 
"Som veľmi šťastný a ďakujem majiteľovi tímu i celému vedeniu za vrelé privítanie. V organizácii mám zvláštnu úlohu. Ide o nový začiatok v mojej kariére. Budem skúšať nový materiál, trasy pretekov a urobím všetko pre to, aby som celku pomohol," povedal nadšený Talian.
 
"Bolo veľkým potešením znova privítať Ivana v tíme. Je našou neoddeliteľnou súčasťou. Je to skvelý kamarát, človek a profesionál," dodal na adresu majstra sveta do 23 rokov ešte z roku 1998 vedúci športových riaditeľov ruského projektu Steven de Jongh.
 
 
Šéf UCI hovoril o bezpečnosti
 
Pred pár dňami sa prezident Medzinárodnej cyklistickej únie Brian Cookson nechal počuť, že najdôležitejší aspekt cyklistiky je bezpečnosť. "Každý sa musí zamerať práve na ňu. Sme na hranici prijateľného a neprijateľného," uviedol Cookson v jednom z rozhovorov. Počas uplynulej sezóny sme videli viacero kolízií, kedy bola bezpečnosť cyklistov druhoradá. Spomeňme si napríklad na ôsmu etapu záverečného podujatia veľkej trojky (motorka a Peter Sagan, pozn. red.)...
 
"V tomto roku bolo na pretekoch priveľa nehôd. Mnohé z nich boli v dôsledku priveľkého počtu motocyklov. Do budúcnosti musíme pouvažovať o ich zredukovaní. Častým faktorom nehôd boli tiež fanúšikovia. Musia pochopiť, že sledovať preteky zblízka je pre nich privilégium. To treba rešpektovať, nie robiť si priamo na trati selfie," dodal rozhorčený Cookson.
 
Britský rodák sa tiež vyjadril k nasledujúcim majstrovstvám sveta v cestnej cyklistike v katarskej Dohe, kde plynú veľké obavy najmä z počasia. Extrémne teplo podobne ako chladná a sychravá jeseň tiež nie sú pre jazdcov najvhodnejšie podmienky. "V prípade extrémneho tepla máme riešenia. Buď sa preteky presunú na večerné hodiny alebo sa jednoducho skrátia. V hre je aj presunutie podujatia na neskorší októbrový termín," ukončil Cookson.
 
 
cookson-ms-2014-1
Brian Cookson na MS v Ponferrade 2014 (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Modolo oslavuje prvé celkové víťazstvo na etapáku
 
I keď v Európe už žiadne veľké preteky v tomto roku neuvidíme, pretekov chtivých fanúšikov môže tešiť aspoň to, že sa stále preteká v Ázii. Najľudnatejšia krajina sveta bola svedkom podujatia s názvom Tour of Hainan (2.HC). Víťazstvo na viac-menej marketingovom podujatí oslávil Sacha ModoloLampre-Merida.
 
"Je to zvláštny pocit, byť v poslednej etape siedmy a predsa získať celkový triumf. Nikdy pred tým som nevyhral etapové preteky, som veľmi šťastný. Musel som však siahnuť veľmi hlboko do mojich síl," povedal šprintér Modolo, ktorý pridal i dve etapové víťazstvá. "Vždy je dobré získať vavrín na konci sezóny. Pomôže vám to počas zimnej prestávky. Dodá vám to energiu a vyššiu morálku," dodáva tretí muž z "bodovačky" na Gire 2015. Pre šprintéra je víťazstvo na etapových pretekoch naozaj veľkým úspechom. Jediný Pro tím z Apeninského poloostrova vyhral v nedávno skončenej sezóne 29 pretekov.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop