Contadorov a Cancellarov záver kariéry i Valverdeho debut na Gire

15.11.2015, 17:11 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Po svadbe úradujúceho majstra sveta sa november prehupol do svojej druhej polovice. A i napriek hlbokému pokoju sa vo svete cyklistiky predsa len čosi deje. Ide najmä o predstavovanie obrysov v plánoch jednotlivých cyklistov.
 
 
Contadorov posledný rok
 
Už dávnejšie je známe, že Španiel po sezóne 2016 ukončí kariéru, v duchu hesla v najlepšom treba prestať. Prekaziť mu jeho plány môže len nepredvídateľná udalosť na Tour de France, ktorá bude opäť jeho cieľom číslo jeden. Ročník však začne vo februári na pretekoch Volta ao Algarve.
 
"Je to klasický kalendár. Takmer určite začnem v Algarve, chcem sa tiež vrátiť na Paríž-Nice. Po týchto pretekoch absolvujem domáce podujatia v Katalánsku a Baskicku," ozrejmil svoje ďalšie pôsobenie dvojnásobný víťaz Starej dámy. Po pretekoch na Pyrenejskom poloostrove si dopraje oddych. Preteky Okolo Baskicka končia začiatkom apríla. Ďalšie podujatie, na ktorom uvidíme kolegu našich cyklistov v Tinkoffe, sa odohrá vo Francúzsku až začiatkom júna. Ako generálka pred Tour mu poslúži Critérium du Dauphiné. Samozrejme, bude nasledovať vrchol a pravdepodobne posledná možnosť vyhrať najslávnejšie preteky sveta.
 
Okrem nich sa pokúsi uspieť aj Riu na OH, kde sa okrem pretekov s hromadným štartom vraj pokúsi o výsledok i v časovke. 
 
Alberto Contador sa vyjadril i k možnosti pokračovať v kariére. Môže sa tak stať pre dva dôvody. Prvý sme spomenuli vyššie. Druhým dôvodom by mohol byť jeho vlastný tím. "Byť súčasťou môjho vlastného projektu je niečo, čo ma veľmi motivuje pokračovať ďalej," povedal nadšene Contador. Kľúčom je získať dostatočnú ekonomickú podporu. Madridskému rodákovi pomáha v plánoch aj jeho brat, ktorý ho dlhodobo sprevádza ako manažér a pozná zákulisie. Možnosti ako zabezpečiť budúci profesionálny celok hľadajú i v zahraničí. Ako sa Contadorovcom bude v ich smelých plánoch dariť, vás budeme určite informovať.
 
 
Aj Spartakov koniec sa blíži
 
 
"Sezóna 2016 bude mojou poslednou. Cítim, že je ten správny čas," oznámil plánovaný koniec kariéry švajčiarsky cyklista. Fabian Cancellara nezažil práve tú najlepšiu sezónu. Dvakrát zlomené stavce hovoria za všetko. Prvý raz si ich zlomil na obľúbenej jarnej klasike E3 Harelbeke. Zranenie mu znemožnilo zúčastniť sa na monumentov Okolo FlámskaParíž-Roubaix, ktoré zhodne vyhral už trikrát. Z nepríjemností sa dokázal dostať. Na Tour de France sa mu podarilo obliecť si žltý dres. V tretej etape sa však zaplietol do pádu, ktorý preňho znamenal koniec. Omnoho horšie však znela diagnóza. Opäť zlomené stavce... No a pre zdravotné problémy nedokončil ani Vueltu.
 
Po takejto sezóne nepomýšľal už ani na Richmond. Skôr sa zamyslel nad pokračovaním kariéry. "Cyklistika nie je môj celý život. Je len jeho súčasťou," poznamenal zlatý olympionik z Pekingu v cancellara-fabian-sui-kresbačasovke. Pre jazdca zoskupenia Trek Factory Racing, teda prichádza posledná sezóna a koniec kariéry. Cyklistický život však nekončí. Tím Trek má totiž záujem o iného jazdca. Jednému z lídrov a víťazovi Tour de France 2014 Vincenzovi Nibalimu končí po sezóne 2016 zmluva. No a práve Trek mal záujem o podpis zmluvy s Talianom už na jar, keď Astane hrozila neúčasť vo WT kalendári. "Rok 2016 bude pre nás znamenať koniec trojročného cyklu. Je teda potrebné plánovať našu budúcnosť a stanoviť si nové ciele. Vieme, že je stále ešte len rok 2015, ale kto by nechcel v tíme jazdca Nibaliho kalibru?" predstavil ďalšie plány Treku jeho manažér Luca Guercilena. Je teda celkom možné, že rodáka z ostrva Sicília uvidíme v drese Treku.
 
 
Giro v Dánsku?
 
Podujatia veľkej trojky často štartujú mimo domovských krajín. Hostiteľské štáty Gira, Tour alebo Vuelty to vždy považujú za veľkú prestíž. Odjazdia sa v nich prvé dve - tri etapy a vrátia sa na domácu pôdu. I tie dve - tri etapy však stoja za tú námahu. V minulotýždňovom sumári sme vás informovali o akejsi kačici, ktorá hovorila  tom, že by malo sté výročie talianskeho Gira štartovať v krajine vychádzajúceho slnka. Samozrejme, kompetentní túto informáciu ihneď vyvrátili.
 
O necelých sedem dní tu máme podobnú informáciu. Dánsko chce začiatok Tour de France 2018. Do celej veci sa vložila i tamojšia vláda, a tak vyzerá táto ponuka o čosi vážnejšie. Spolu so súkromným sektorom chcú do projektu investovať 12 miliónov eur. Tento rok začala Tour v Holandsku. Holanďanov stála "táto zábavka" od 10,7 do 13,5 miliónov. Dáni chcú hostiť úvodný prológ a dve ďalšie etapy.
 
Krajine na severe od Nemecka hrajú do kariet i skúsenosti. V roku 2011 sa tam konali majstrovstvá sveta, o rok neskôr úvod Gira. V prípade, že bude ponuka odmietnutá, chcú ju predložiť na rok 2019 aj na rok 2020.
 
 
Valverdeho debut nie len na Gire
 
V Taliansku ešte na chvíľu zostaneme. V Movistare zadelili úlohy a Alejandrovi Valverdemu pripadlo talianske Giro. Ešte pred tým absolvuje svoju premiéru i na Okolo Flámska. Svoju účasť na tomto podujatí berie ako prípravu pred ardenskými klasikami, ktoré opäť patria k jeho cieľom. Pred talianskou Grand Tour absolvuje len jediné etapové preteky. Bude to etapák dvoch morí, ktorý pôjde ešte len druhý raz počas jeho dlhej kariéry. Na druhom podujatí veľkej trojky bude elitný domestik pre Naira Quintanu. Okrem toho to bude pre rodáka z Murcie i príprava na olympiádu. 
 
"Olympijské hry sú vždy veľmi dôležité. Vždy ich chcete odjazdiť najlepšie ako viete. Vychádzajúc zo skúseností, treba sa na ne pripraviť na jednodňových pretekoch. Počas Tour bude najdôležitejšie pomáhať Nairovi. Kdesi v hlave však budem mať myšlienky i na Rio," povedal španielsky reprezentant. Pre víťaza Vuelty 2009 však môže sezóna pokračovať i po brazílskom dobrodružstve. Ponúka sa myšlienka odjazdiť všetky tri Grand Tours. Túto informáciu nepotvrdil ani nevyvrátil.
 
"J neviem... Nie je to vylúčené. Je zrejmé, že odjazdiť všetky tri trojtýždňové etapové preteky je extrémne náročné. Teraz plánujem Giro a Tour, neskôr Rio. Až potom môžem premýšľať nad ďalšími výzvami. Či to bude Vuelta alebo napríklad kanadské klasiky, ktoré sú tiež veľmi atraktívne, teraz povedať neviem. Bude záležať od toho, ako veľmi budem unavený a čo bude odo mňa potrebovať môj tím," ukonči Valverde.
 
 
valverde-valonsky-sip-2014-movf
Alejandro Valverde vyhral Valónsky šíp aj tento rok (© Movistar Team)
 
 
Olympiáda odsúva všetko na bok
 
Vyhrať akékoľvek preteky sa dá každý rok. Vyhrať pod vlajkou piatich kruhov sa dá však len každý štvrtý. I preto je olympijská sezóna pre mnohých jazdcov špecifická. Pre Holanďana Toma Dumoulina to určite platí.
 
"Rád by som v budúcnosti jazdil pre celkovú klasifikáciu na GT. Taktiež by som veľmi rád vyhrával etapy. Nemusí to však byť v nasledujúcej sezóne. A ani nebude," rozhodne vyhlásil šiesty muž z Vuelty 2015.
 
Jazdec celku Giant - Alpecin mal predchádzajúcu sezónu naozaj výbornú. A celok má na čom stavať. "Warren Barguil a ja sa stále zlepšujeme. Povedali nám, že sa pokúsia nájsť nám trochu väčšiu podporu. Takže ak sa nájde správny mix cyklistov na správnom podujatí, máme šancu vyhrať ho," zamyslel na nad budúcnosťou celkovo štvrtý muž z prvého WT podniku v kalendári Tour Down Under 2015. Budúcnosť je dobrá. Či sa však naplní, uvidíme až po olympiáde v Brazílii.
 
 
Tom Boonen už trénuje
 
Prvé preteky, ktoré odjazdil Peter Sagan v dúhovom drese, boli pre Belgičana veľmi nešťastné. Blízky východ a Abu Dhabi Tour si rodák z mesta Mol určite zapamätá. V druhej etape mal vážnu kolíziu, pri ktorej utrpel fraktúru lebky. "Asi pol hodinu po udalosti som bol úplne mimo. Spomínam si však, kde som bol pred tým ako sa to stalo. Motorika je v poriadku, môžem úplne normálne hovoriť a tiež nemám problémy so zrakom," uviedol vtedy Tom Boonen.
 
Dnes, takmer mesiac po páde sedí "tvrďák" Boonen na bicykli a chystá sa na cyklokrosové preteky. Nie je však ešte isté, či sa ich naozaj aj zúčastní. Stále totiž nie je úplne v poriadku i keď je všetko na správnej ceste. Jasné to bude približne o dva týždne. "Od udalosti ubehlo len málo dní. V tejto dobe sa môže stále stať čokoľvek. V pozitívnom i negatívnom zmysle slova," uvádza sa v stanovisku organizátorov spomínaných pretekov. Či sa ich Tom Boonen zúčastní alebo nie, prajeme mu skoré uzdravenie.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop