Cookson prichádza s reformou, Armstrong s ďalším rozhovorom

13.12.2015, 17:17 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Posledný týždeň priniesol cyklistke novú reformu, ktorá sa síce nezavedie hneď od budúcej sezóny, no i tak si od nej vedenie UCI veľa sľubuje. Tiež sa v médiách opäť objavilo meno najväčšieho dopingového hriešnika Lancea Armstronga a v plnom prúde prebieha predstavovanie nových dresov.
 
 
Reforma UCI už v roku 2017
 
Po dvoch rokoch konzultácií a dialógov sa v Barcelone stretli zástupcovia tímov, únie, ale aj jazdcov, aby sa dohodli na postupovaní pri reforme v cestnej cyklistike. Konferencia sa sústredila na niekoľko hlavných tém, ako napríklad dôveryhodnosť cyklistiky, jej globalizácie či väčšej angažovanosti fanúšikov. Veľmi dôležitá je práca, ktorá vytvorí väčšiu pohodu pre cyklistov, taktiež vytvorenie podmienok pre ďalšie investície do športu. Aspoň tak zneli slová, ktoré zazneli v Barcelone. UCI sa pokúsi reformy zavádzať tak, aby boli spokojné všetky strany.
 
"Som si istý, že táto reforma nám umožní predviesť cyklistiku v tom najlepšom možnom svetle. Cestná cyklistika má spočívať v jej rozmanitosti, v jej dostupnosti pre fanúšikov a v jej globálnej povahe," uviedol prezident UCI Brian Cookson. Podľa ďalších vyjadrení reforma rešpektuje existujúce práva, zaisťuje stabilitu pre organizátorov a tímy.
 
"Všetci musíme byť zodpovední za obraz nášho športu. Každý si musí uvedomiť, že je udržateľný len vtedy, keď budeme vytvárať rovnaké podmienky pre všetkých," dodáva 64-ročný britský rodák. Tiež vyzdvihuje úroveň spolupráce z posledných dvoch rokov a teší sa na vykonávanie nových zmien.
 
Každý fanúšik cyklistiky bude v napätí očakávať kto skutočne po reformovaní zvíťazí. Bude to opäť len byrokracia alebo skutočný krok vpred pre cyklistiku a pre fanúšikov? Uvidíme už po skončení nasledujúcej sezóny a začatí tej druhej.
 
 
cookson-2013-velky
 Brian Cookson počas MS v cestnej cyklistike (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Armstrongovi sa žije s jeho bremenom ťažko
 
Najkontroverznejšia postava cyklistiky všetkých čias. Hrdina, ktorý inšpiroval milióny ľudí a ešte viac ľudí mu držalo palce nezvládol svoj dojazd... Odobratých sedem titulov z Tour de France, nekonečné súdne spory o niekoľko miliónov dolárov... I s týmto musí dnes už 44-ročný Texasan žiť. Z času na čas sa o ňom objavia v médiách informácie, ktoré verejnosť vždy zaujmú. Nedávno poskytol pre jedno periodikum rozhovor, v ktorom hovoril i o dopingu a o návštevách psychológa.
 
Mal by byť doping legálny? Na citlivú otázku odpovedal Lance Armstrong diplomaticky. "Toto je naozaj zlý nápad. Ľudia by podstupovali veľké riziká. Navyše. Mám syna, ktorý je dobrý v americkom futbale. Viem, čo sa v tomto športe deje a nerád by som ho videl v takej situácii." Pre mnohých fanúšikov možno vyznejú tieto slova pateticky, no Američan len bránil úrady za to, že nechcú čosi také zlegalizovať. Nevyhol s tiež otázke týkajúcej sa ešte roku 2013 a žene menom Oprah Winfrey.
 
"Oprah prišla príliš skoro. Celé to bolo ešte čerstvé. Sám som tomu celkom nerozumel. Chcel som to vyriešiť veľmi skoro, no nemal som v hlave všetko spracované," zamyslel sa nad svojím priznaním menovec prvého muža na Mesiaci.
 
"Pochopil som obrovský pocit zrady, ktorý cítilo mnoho ľudí. Dôverovali mi, podporovali ma. Bojovali za mňa a poskytli mi finančné prostriedky. Teraz sa vďaka mne cítia ako hlupáci. Je ťažké niesť a žiť s takým bremenom," dodáva. Menej previnilo sa však cítil zo športovej strany. "Najlepšie zo všetkých to vystihol môj kolega z tímu Kevin Livingston. Raz povedal, že 200 cyklistov zo 190 v pelotóne súhlasilo s používaním EPO," bránil sa Armstrong.
 
"Za sedem rokov v US Postal sme trénovali tvrdšie ako ostatné celky. Boli sme lepšie organizovaní, vybavení a mali sme lepšiu taktiku," spomenul iné príčiny jeho víťazstiev ako doping. "Nebol rozhodujúcim faktorom. Stále mám zlosť na ľudí, ktorí si myslia že som víťazil len preto, že som bral zakázané látky. Nie je to pravda," prekvapil tvrdením muž, ktorý prekonal rakovinu semenníkov podobne ako nedávno Ivan Basso. Jeho slová sa niesli v duchu hesla, v tom čase dopoval každý a i napriek tomu som bol najlepší. Môžeme sa len domnievať, ako by vyzerala jeho kariéra a celá cyklistika bez dopingu. Dokázal by Lance vyhrávať aj bez neho?
 
 
Majka je pripravený byť lídrom
 
A chce vyhrať veľkú Grand Tour. V "slovenskom" Tinkoffe má dostatok priestoru. Nechýba mu ani dôvera a sebavedomie, veď na poslednom trojtýždňovom etapáku v Španielsku skončil na tretej priečke celkovo, čo je jasný dôkaz jeho pripravenosti. "To je presne to, čo ma motivuje. Mojím snom je vyhrať veľké podujatie. Je to prirodzený krok v mojej športovej kariére, no nie?
majka-rafal-bodkovany
Som rád za to, ako sa vyvíjala do dnešného dňa," zamyslel sa Rafal Majka. Nasledujúcu sezónu odštartuje v krajine Diega Maradonu. "Na tomto podujatí to bude moja premiéra. Kolegovia mi povedali, že je to veľmi ťažký a horúci podnik, ktorý sa mi páči. Je to skvelé miesto pre štart sezóny," pochválil podujatie Tour de San Luis líder Tinkoffu na pretekoch.  Štartovať na ňom bude spoločne s Petrom Saganom. Víťaz 11. etapy z Tour 2015 tiež vyzdvihol atmosféru vo svojom tíme. "Pre mňa je to najlepší celok na svete. Mám tu veľa dobrých vzťahov. Či už s Albertom, Petrom, ale aj s manažérmi a ostatnými členmi nášho mini pelotónu. Neexistuje tu žiadny konflikt záujmov." Veľkým cieľom pre rodáka z mestečka Zegartowice budú olympijské hry. "Bolo by pekné, ak by moja forma vygradovala práve v druhej polovici sezóny, možno práve v Brazílii," dodáva Majka.
 
Je naozaj pripravený? Po sezóne 2016 končí kariéru Alberto Contador. Práve Poliak by mohol prevziať jeho úlohu. 
 
 
Pinot hodnotí, plánuje a pripravuje sa
 
Najlepší francúzsky jazdec nedávno absolvoval sústredenie zamerané na hry pod piatimi kruhmi, na ktorých by chcel víťaz etapy z Tour de France finišujúcej na slávnom Alpe d'Huez získať svoju medailu, zaručujúcu zápis do histórie francúzskeho športu. "Po Lombardii som si doprial mesačnú prestávku. Teraz už poctivo zarezávam," začal Pinot. Predchádzajúca sezóna bola pre Francúza úspešná, no jej história skrýva i sklamania. "Sezóna mi priniesla hneď niekoľko sklamaní, no na druhej strane ma možno práve tie motivovali, aby som vyhral napríklad etapu na Tour," zamyslel sa štvrtý muž z Okolo Romandie. Fabio Aru sa o ňom vyjadril, že v ňom vidí víťaza podniku patriaceho do "veľkej trojky".
 
"Je to celkom lichotivé. Viem však, že moja prvá víťazná Grand Tour nebude tá domáca. Myslím si, že mi viac vyhovuje Giro, kde sa predstavím v roku 2017," predstavil svoje vzdialené plány jazdec FDJ. Predstavil však i tie skoršie, teda na sezónu nadchádzajúcu. "Rok 2016 bude rovnaký ako ten minulý. Aspoň čo sa cieľov týka. Chcem sa zamerať najmä na Tour de France a olympijské hry. Nechcem ísť do Ománu, kde je príliš horúco. Tiež sa chcem vrátiť na Critérium du Dauphiné absolvujem aj domáci šampionát, ktorý sa bude konať v blízkosti môjho domova," načrtol francúzsky reprezentant. Podľa jeho slov by sa chcel tiež viac zamerať na časovku, ktorá je veľmi dôležitá, ak chce človek uspieť na akomkoľvek etapovom podujatí.
 
"Ak by sa mi podarilo vyhrať päť pretekov každý rok, bolo by to dobré. Pre mňa je však dôležité vyhrávať kvalitné preteky rovnako ako v roku 2015," dodal na záver Thibaut Pinot.
 
 
Nová sezóna v novom šate
 
Pred novou sezónou sú prípravy už v plnom prúde. Jazdci zbierajú prvé kilometre, tréneri vymýšľajú nové postupy pri tréningoch či taktiku. Realizačný tím sa snaží prilákať do tímu čo najviac peňazí. Všetko šliape ako švajčiarske hodinky. A aby bolo všetko úplne perfektné, menia sa i dresy. V tomto týždni prišli na svetlo sveta hneď tri nové. Predstavili ich Britský Sky (ukážka), švajčiarsky IAM Cycling (ukážka) no a taktiež ruská Kaťuša (dole na obrázku).
 
Na tom britskom stále dominuje čierna farba. Hruď cyklistov však budú pretínať dva vodorovné pruhy. Bledomodrý a biely. Názov tím Sky dominuje na hrudi, no nájdeme ho aj na nohaviciach, ktoré taktiež ostávajú čierne.
 
Naopak Rusi zvolili za farbu svojho dresu červenú. Zoskupenie sa bude snažiť vybudovať novú identitu. Tím predstavil aj nové logo, ktoré má byť medzinárodným. Je biele a dominuje opäť na prednej časti dresu. Nájdeme ho aj na nohaviciach, ktoré sú ako inak – červené.
 
Nový pracovný odev predstavili i Švajčiari. Tím IAM Cycling zažil celkom solídnu úvodnú sezónu vo WT a tak sa rozhodli inovovať i dresy. Ten bude viacfarebný. Bielo-modro-červený. Nájdeme na ňom opäť švajčiarsku vlajku.
 
 
rodriguez-2016-predvadzacia
Joaquim Rodríguez pózuje v novom drese (© videosdecyclisme.fr)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop