Týždeň: Tour mimo kalendára WT, Kaťuša rozdeľuje úlohy

20.12.2015, 23:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Po minulotýždňovom oznámení UCI o zavedení reformy sa únia dočkala prvých ohlasov. V tieni politických bojov sa celky naďalej pripravujú na novú sezónu, ktorá je okrem iného olympijská, čo mnohých cyklistov láka.
 
 
Tour de France mimo World Tour
 
Najslávnejšie preteky sveta budú v sezóne 2017 možno bez skratky WT. Jej organizátor spoločnosť A.S.O. totiž nesúhlasí s reformami, ktoré nedávno odsúhlasila hlava celej cyklistiky UCI. Rozhodovanie či zaviesť alebo nezaviesť zmeny, o ktorých sme vás informovali už minulý týždeň, prebiehalo počas niekoľkých dlhých mesiacov. Už v júni francúzski organizátori pohrozili, že preteky konajúce sa pod ich hlavičkou z kalendára WT stiahnu. Teraz sa stali ich slová realitou.
 
"UCI skutočne nedávno prijala nové rozhodnutia. Vytvoria však uzavretý športový systém. Spoločnosť A.S.O. je odhodlaná, a to viac ako inokedy, chrániť naše hodnoty. Tými sú otvorený systém a vhodné športové kritériá," uvádza sa v oficiálnom vyhlásení. Organizátori sa v rámci nového kontextu, ale aj v rámci svojej histórie, rozhodli dodržiavať staré hodnoty stále živé. V praxi to teda znamená, že sa Tour de France v roku 2017 nepredstaví v kalendári WT. Spolu s ďalšími pretekmi, ktoré A.S.O. organizuje, bude registrovaná ako HC podujatie a nemusia sa na nej predstaviť všetky tímy s najvyššou licenciou. Hovoríme len o 14-15 celkoch, podľa kvót UCI.
 
V tomto prípade však nejde len o francúzsku Grand Tour, ale aj o ďalšie preteky. Bez dvoch písmeniek W a T ostanú i zvyšné dva etapáky konajúce sa v krajine galského kohúta. Paríž-Nice a Critérium du Dauphiné. Okrem týchto sú to ďalej dva z piatich monumentov Liége-Bastogne-Liége a Paríž-Roubaix. Výber zaujímavých pretekov dopĺňa i druhá ardenská klasika Valónsky šíp, ktorú v tomto roku pre seba získal Alejandro Valverde.
 
V podobnom spore bolo A.S.O.UCI i v roku 2008. Aj v olympijskej sezóne neboli spomínané preteky v kalendári. Ak má byť však problém, tak poriadny. Španielska organizácia Unipublic sa rozhodla o podobný krok v rámci Vuelty. Podľa mnohých článkov v médiách, ale aj podľa jednoduchých faktov to až také veľké prekvapenie nie je. Podielovým vlastníkom Španielov sú totiž Francúzi z A.S.O., a tí sú podľa ich vyhlásení taktiež proti vytváraniu uzavretého systému, a teda proti ich princípom.
 
 
prudhomme-christian-rtl-fr
Christian Prudhomme (© rtl.fr)
 
 
Kaťuša rozdeľuje úlohy
 
U športovcov býva veľmi náročné zopakovať najúspešnejšiu sezónu v kariére i v nasledujúcom roku. Podobne náročné je to i pre tímy. A možno ešte o čosi ťažšie, pretože tie sú tvorené jednotlivcami. V ruskom tíme momentálne prebiehajú prípravy na nasledujúci ročník. Bude preň náročný, pretože ten predchádzajúci dokázali jeho jazdci získať štyri desiatky víťazstiev.
 
"Taaramae a Zakarin budú našimi lídrami na Gire. Rodriguez s Kristoffom budú bojovať na Tour, no a ako vedúci muž za nás pôjde na Vueltu Jurgen Van den Broeck," predstavil plány Kaťuše jej hlavný športový riaditeľ José Azevedo. "Budúcu sezónu nebudeme len tímom. Budeme značkou! Rodriguez, Zakarin, Van den Broeck či Taaramae budú skutočne našou zárukou na Grand Tours. Špilak zase na týždňových podujatiach, no a Kristoff na klasikách," dopĺňa portugalský rodák. V tíme si uvedomujú, že nemôžu stavať len na lídroch. Veľmi dôležitý bude každý kúsok skladačky dokonalého obrazu. Tím sa chce viac internacionalizovať, i tak však v ňom ostáva dostatok ruských cyklistov.
 
"Ciele sú vysoké. Nechcem porovnávať nadchádzajúcu sezónu s tou predchádzajúcou, no vysoké naozaj ostávajú. Sme pripravení na každý typ pretekov. Začíname od nuly a chceme byť všade minimálne čo najvyššie," dokončil odvážne plány Kaťuše ich športový riaditeľ.
 
 
Martin podriaďuje všetko Riu
 
V predchádzajúcu sezónu si nemecký pancierový tank splnil sen. Na slávnej Tour si obliekol žltý dres. Pridal i etapové víťazstvo zo štvrtej časti. Nasledoval však pád a zlomená kľúčna kosť. A i vďaka tomu veľká spokojnosť v mysli Nemca neprevláda. "Mám zmiešané pocity. Najväčším sklamaním je pre mňa svetový šampionát," povedal Tony Martin. Jeho siedme miesto v časovke jednotlivcov je skutočne prekvapením. V Amerike bol najlepší Bielorus Vasil Kirijenka zo Sky.
 
I napriek menej či viac úspešnej sezóne sa rodák z Cottbusu pozerá vpred. Jeho prioritou v roku 2016 však nebude Tour de France. "Mojím vrcholom bude olympiáda v Brazílii. Tour aj všetko ostatné bude mať pre mňa menšiu hodnotu," priznáva Martin. "Musíme zistiť, kde sú potrebné a zmysluplné zmeny. Nemôžeme nič ponechať na náhodu, teda ak chcem byť ešte konkurencieschopný," zamýšľa sa spolujazdec nášho Martina Velitsa. Jeho hlavným cieľom bude samozrejme časovka, kde bude chcieť vylepšiť "len" druhé miesto z Londýna.
 
"Ak chcete byť pripravený na tvrdú časovkársku konkurenciu, musíte sa zlepšiť i v kopcoch. Nestačí zlepšiť len samotnú časovku, ale aj svoje lezecké schopnosti," dodávala odhodlaný jazdec celku Etixx - Quick-Step.
 
 
martin-tony-algarve-casovka-eqsf
Tony Martin v časovke (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Poliaci začínajú na Blízkom východe
 
Poľský ProKonti celok CCC Sprandi Polkowice začne sezónu 2015 na Okolo Dubaja, podobne ako to bolo v roku 2015.
 
"Prvé preteky sú vždy náročné, pretože potrebujete prepnúť z tréningového tempa do pretekárskeho," povedal športový riaditeľ Piotr Wadecki. "Potrebujeme preteky, na ktorých sa predstavia tie najlepšie tímy. Práve toto nás naštartuje a dostaneme sa do tempa hneď v úvode," zamýšľa sa ďalej. Podobná stratégia sa "oranžovým" vyplatila i naposledy. CCC malo výbornú jar 2015.
 
Okrem Dubaja absolvujú tiež podujatia Okolo Kataru a tiež Okolo Ománu. "Preteky v Perzskom zálive sú vždy zaujímavé. Sú väčšinou ploché a dôležitým faktorom býva často vietor. Je to skvelá príležitosť ako popracovať na našej rýchlosti, výkone či dynamickosti," pochválil Blízky východ rodák z mesta Elblag.
 
Poľský tím sa na začiatku sezóny rozdelí na dve polovice. Tá prvá sa predstaví v Ázii, no a tá druhá na Pyrenejskom poloostrove. Súbežne s Dubajom sa bude v Španielsku konať podujatie Volta a la Comunitat Valenciana (2.1). Krátky etapák sa do kalendára UCI vracia po ôsmich rokoch a mal by preveriť ako šprintérov, tak aj časovkárov a vrchárov. Do konca februára sa CCC predstaví i na ďalších menších španielskych pretekoch. Pôvodne mali jazdci cestovať k protinožcom, no v rámci šetrenia financií, sa napokon rozhodli pre tento koncept.
 
 
Váha nebola jediným problémom
 
Aspoň tak to tvrdí kolumbijský pretekár Carlos Betancur. S jeho menom sa spája jeden z najzaujímavejších prestupov predchádzajúceho obdobia na to určeného. Po nezhodách, ktoré ml vo francúzskom AG2R, prestúpil do španielskeho Movistaru. "Je pravdou, že som ma problémy s váhou, no nebolo to len o tom. Skrátka som tam nebol šťastný," priznáva víťaz Paríž-Nice 2014. "Chýbala mi motivácia trénovať a robiť veci správne. Vďaka novému družstvu sa to však zmenilo. Podali mi pomocnú ruku s výživou a spoločne pracujeme na vrátení sa do lepších kruhov," dodáva odhodlane Betancur. Rok 2014 a 2015 bol pre mladého jazdca katastrofou, i keď ten prvý začal spomínaným víťazstvom.
 
Teraz prestúpil do Španielska a čaká ho niečo nové. "Nemyslím si, že podpis novej zmluvy je pre mňa druhá šanca. Pozerám sa na to len ako na pokračovanie mojej kariéry. Je to krok vpred a motivácia. Movistar je tým najlepším mužstvom na svete," zamyslel sa 26-ročný 20. muž z Gira.
"Neostáva mi nič iné, len pokračovať. Mojím cieľom je byť čo najvyššie v hodnotení na každom podujatí, ktorého sa zúčastním. Obetoval som pre cyklistiku príliš veľa a tieto dva roky trápenia nemôžu zabrániť tomu, aby som v budúcnosti dosiahol toho čo najviac," vyhlásil odhodlane.
 
Carlos Betancur by mal sezónu odštartovať v Argentíne, kde sa stretne s Petrom Saganom. Neskôr by mal pomáhať Alejandrovi Valverdemu na klasikách v Ardenách, neskôr aj na talianskej Grand Tour. 
 
 
Igor Anton do Afriky
 
V jednom z predchádzajúcich sumároch sme vás informovali, že by mal baskický rodák Igor Anton pokračovať v kariére v tíme Dimension Data. Tento týždeň sa špekulácia hraničiaca s istotou stala realitou. "Áno, podpísaná zmluva je už na ceste do sídla tímu, do Afriky. Všetko vybavil môj manažér, po podpise sa konečne cítim pokojnejší," uviedol Anton, ktorý uvažoval i o konci kariéry. Tá však bude naďalej pokračovať na najvyššej úrovni, a to dokonca v tíme, kde by mal kvalitný vrchár dostať v konkurencii neskúsených Afričanov viac priestoru.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop