Vuelta opäť chladnokrvná, ponecháva vrchárske finiše a dve dlhé TT

9.1.2016, 18:00 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Organizátori španielskej Grand Tour v predchádzajúcich rokoch vsadili na vrchársku identitu a v nasadenom trende budú pokračovať aj naďalej. Očakávalo sa, že olympijské hry môžu oslabiť náročnosť jednotlivých etáp, ale stal sa pravý opak.
 
Vuelta je v novom ročníku v špecifickej pozícii, pretože bezprostredne po Tour de France sa takmer všetci najlepší jazdci na GC predstavia na OH v Riu. Z toho pohľadu sa zdalo, že organizátori navrhnú jednoduchšie profily, aby ich prilákali v čo najväčšom množstve. Lenže nič také sa nestalo a všetci cyklisti tu musia zostať pozorní od prvej do poslednej etapy.
 
 
Astúrske kopce už na konci prvého týždňa
 
Tentoraz sa nebude štartovať v horúcej Andalúzii, ale na severozápade krajiny v Galícii, kde sa pelotón zdrží až sedem dní. Tímová časovka je neodmysliteľnou súčasťou tohto podujatia, hneď v prvej etape pripravili organizátori 30-kilometrovú verziu. Jej značná dĺžka kladie vysoké nároky na silný tím, zvlásť pre jazdcov na celkové poradie. Je isté, že už po prvom dni budeme medzi nimi vidieť zaujímavé rozdiely.
 
Nasledovať bude jasný šprintérsky deň, ale oveľa väčšie vzrušenie prinesie tretia etapa, v ktorej sa bude finišovať na klasickej španielskej stene, na Mirador de Ézaro (2 km; 13,1 %; max. 29 %). Nikoho neprekvapí, že v roku 2012 tu úradoval Joaquim Rodríguez a podobný typ jazdca sa určite presadí aj v tohtoročnej edícii. Už v tretej etape teda uvidíme záblesky formy jednotlivých favoritov. Aj ďalší deň sa bude finišovať na vrchole stúpania. Mirador Vixia de Herbeira však nie je dostatočne náročné, aby rozdelilo skupinu najsilnejších borcov, preto sa na vrchole presadí najrýchlejší vrchár.
 
Potom sú pripravené tri dni pre šprintérov. Nikto nepochybuje, že v piatej etape uvidíme hromadný dojazd, ale v ďalších dvoch prípadoch to budú mať najrýchlejší muži komplikovanejšie. Zvlnený terén pred cieľom je určený pre silových šprintérov, pretože na konci sa môže pelotón rozdeliť, no svoju šancu tu budú cítiť aj jazdci, ktorí majú radi úniky.
 
Už na konci prvého pretekárskeho bloku sa pelotón presunie do Astúrie, kde sú pripravené tri etapy s klasickými strmými kopcami tohto regiónu. Najskôr uvidíme finiš na stúpaní La Camperona (8,3 km; 7,5 %; max. 19,5 %). Prvá polovica stúpania je jednoduchá, potom sa cesta rapídne zdvihne a záverečné dva kilometre neklesnú pod 14 percent. V roku 2014 tu triumfoval po úniku Hesjedal, medzi hlavnými kandidátmi na titul sme videli napínavú bitku, ktorú vyhral Chris Froome.
 
Deviata etapa bude zakončená cieľovým kopcom Alto de Naranco (5,4 km; 6,9 %; max. 10 %), ktorý pred vrcholom ponúka pekné miesta na atak. V sezóne 2013 tejto ponuke neodolal Joaquim Rodríguez. Vrcholom pobytu v Astúrii a celého prvého týždňa bude spektakulárny horský dojazd na Lagos de Covadonga (13km; 7 %; max. 15 %). Je to nepravidelné, ale veľmi ťažké stúpanie, ktoré má pred vrcholom dve ľahšie pasáže, ale zakaždým dokáže okresať skupinu favoritov na tých najsilnejších. V minulosti tu vyhrávali úniky, v roku 2014 to dokázal Przemyslaw Niemiec.
 
 
vuelta-10m
Scenéria Vuelty (© Courtesy Slipstream Sports)
 
 
Ktorá etapa zasadí rozhodujúci úder? 
 
Po prvom voľnom dni sa pretekári zastavia na chvíľu v provincii Kantábria a otestujú sa na ďalšom brutálnom kopci Peña Cabarga (6km; 9 %; max. 18%). Jeho sklony sú s pribúdajúcimi kilometrami len ťažšie a ťažšie, kríza niektorého z favoritov môže v tomto momente znamenať stop jeho ambíciám v GC. Po jedenástej etape sa bude pelotón nachádzať na severe krajiny a zamieri do Pyrenejí, ale ešte predtým absolvuje dve "tranzitné etapy". Ani tie však nebudú jednoduchou záležitosťou, pretože sa odohrajú v kopcovitom Baskicku. Dvanásta a trinásta etapa sa vyznačujú zvlnenými profilmi, ktoré sú vhodné pre utečencov, ale budú náročné pre každého jazdca.
 
Potom sa balík dostane do Pyrenejí a štrnásta etapa bude kráľovskou jazdou celého podujatia. Stúpania Col Inharpu, Col de La Pierre Saint-Martin a Col de Marie-Blanque pripravia cyklistov na drsnú bitku na Col d'Aubisque (16,4 km; 7,1 %). Vuelta bude prvýkrát finišovať na tomto tradičnom stúpaní Tour de France a bude to piaty raz, čo španielska Grand Tour končila vo Francúzskych Pyrenejách.
 
Ďalšia vrchárska bitka sa odohrá na druhý deň na kopci Formigal (15,8 km; 4 %; max. 9,5 %). Tento cieľový dojazd nie je tak náročný, aby robil veľké rozdiely, ani profil neobsahuje ťažké kopce, ale etapa je veľmi krátka, čo môže vniesť do pretekov prekvapujúcu dynamiku. Pred ďalším voľným dňom sa konečne dostanú k slovu šprintéri, ktorí museli čakať veľmi dlho, aby sa pripomenuli fanúšikom.    
 
Aj po druhom odpočinku sa musia cyklisti prichystať na tvrdé "prebudenie", ktoré im zariadi komplikovaný horský dojazd Mas de la Costa (4km; 12,8 %). Nie je to dlhý kopec, ale jeho priemerný sklon neklesne pod desať percent. Osemnásta etapa bude ešte jednoduchou záležitosťou pre rýchlych borcov, ale potom sa už bude rozhodovať o bytí, či nebytí v celkovej klasifikácii.
 
39-kilometrová časovka jednotlivcov, ktorá je takmer úplne rovinatá, dáva možnosť špecialistom a univerzálnym jazdcom, aby získali nejaký čas na svojich vrchárskych súperov. Kvalitní lezci dostali na revanš profil predposlednej etapy, ktorá je zakončená stúpaním Alto de Aitana (13,3 km; 5,7 %; max. 9 %), kde sa hlavne pred vrcholom ešte dajú spraviť rozdiely. V sezóne 2009 to dokázal Damiano Cunego. Záver celého podujatia bude patriť šprintérskej paráde v Madride.
 
 
Vrchári sa môžu tešiť, ale musia mať formu
 
Navrhnutá trasa sa bude páčiť vrchárom, ktorí majú dostatok príležitostí, aby eliminovali hrozbu dlhej ITT. Okolo seba však musia mať vybudovanú silnú tímovú podporu, ktorá ich podrží aj v TTT. Pre celkovú klasifikáciu platí, že favoriti musia prísť na Vueltu vo veľmi dobrej kondícii. Najlepšiu formu nemusia mať nevyhnutne na Mirador de Ézaro, ale na konci prvého prvého bloku v Astúrii už musia podávať stopercentné výkony. A to je pomerne skoro.
   
Kľúčové etapy sa odohrajú aj v Pyrenejách, ktoré sú vhodné pre tradičné vrchárske motory. Nesmieme zabúdať ani na špecifikum voľných dní, po ktorých je vždy pripravený finiš na brutálnych stenách. V záverečnom týždni vyčnieva časovka jednotlivcov, ale dvadsiata etapa je takisto vhodná, aby dala definitívnu bodku za súbojom v klasifikácii. Adepti na GC tak musia podať sústredený výkon od TTT až do predposlednej etapy, a to sa môže podariť len kvalitne pripravenému cyklistovi, ktorého na konci podujatia a sezóny nezlomí únava. 
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop