Sumár minulého týždňa: Austrália pozná majstrov, Boonen stále verí

10.1.2016, 23:00 | Aktuality zo sveta | Rastislav Boris
Rohan Dennis a Jack Bobridge ovládli austrálsky národný šampionát, zatiaľ čo viacerí hviezdni cyklisti prezradili plány na sezónu 2016. Prečítajte si sumár uplynulého cyklistického týždňa.
 
 
Jack Bobridge porazil celý tím, Dennis tímového kolegu
 
Protinožci z Austrálie a Nového Zélandu organizujú národné šampionáty tradične na začiatku sezóny v januárovom termíne. Na austrálskej pôde sa predstavilo viac ako desať domácich jazdcov z World Tour. Časovku ovládol podľa očakávania Rohan Dennis o 38 sekúnd pred Richiem Portem (obaja BMC). Oveľa nečakanejší priebeh mali hromadné preteky, v ktorých Dávid porazil Goliáša. Jack Bobridge, nová akvizícia tímu Trek-Segafredo, získal druhý národný titul po roku 2011.
 
„Bobby“ zaútočil už v druhom z osemnástich kôl a postupne striasol súperov z veľkého úniku. Záverečných 90 kilometrov absolvoval sólovo a zatienil deväťčlenné zastúpenie tímu Orica-GreenEDGE, ktorý sa nedostal ani na pódium. Lídrovi Simonovi Gerransovi zostala iba šiesta priečka. Druhý skončil Cameron Meyer (Dimension Data), tretí Patrick Lane (Avanti). Náročné podmienky spôsobili, že do cieľa prišlo iba pätnásť jazdcov.
 
Ako jediní sme prevzali zodpovednosť za preteky, ale nestačilo to. Jack bol príliš silný. Nikdy sme nevideli takú jazdu v histórii národného šampionátu,“ komentoval Matt White, športový riaditeľ tímu Orica-GreenEDGE. Nový austrálsky majster Jack Bobridge to videl trochu inak: „Nechali skoro ujsť veľkú skupinu a nemali v nej lídra. Čo sa týka taktiky, myslím si, že ju nezvládli práve najšikovnejšie. Jednoducho, väčší počet jazdcov nemusí byť výhodou.
 
 
Cavendish skombinuje cestu a dráhu
 
Hviezdy pelotónu v týchto dňoch prezrádzajú vlastné ciele pre sezónu 2016. Kalendár viacerých jazdcov výrazne ovplyvní špeciálny vrchol, a to letné olympijské hry v Rio de Janeiro. Aj rýchlika Marka Cavendisha čaká špeciálna sezóna, prvá v novom tíme Dimension Data. Rodák z ostrova Man trávi zimnú prípravu aj na velodróme v Manchestri, pretože naďalej túži po zisku olympijskej medaily. V roku 2008 neuspel s Bradleym Wigginsom v disciplíne Madison, o štyri roky neskôr ho na ceste prevalcovali klasikári.
 
Cavendish sa teraz sústredí na Omnium, no v rámci nominácie musí prevýšiť krajana a špecialistu na dráhu Eda Clancyho. Už v strede januára sa predstaví na dráhovom podujatí v Hongkongu a pre Cavendisha to bude nabitý rok. Okrem návratu na dráhu chce na ceste nosiť žltý dres na Tour de France, ktorá začína šprintérskou etapou. Na Starej dáme vyhral už 26 etáp a v tejto štatistike je tretí za Merckxom a Hinaultom, no ešte nikdy si neobliekol dres celkového lídra. Ďalším cieľom budú majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike. Cavendish zrejme obetuje viaceré jarné klasiky a až sezóna ukáže, či mu kombinácia cestnej a dráhovej cyklistiky viac dá alebo zoberie.
 
 
cav-tdf-2015-7-etapa-eqsf
Mark Cavendish takto vyhral 7. etapu TdF 2015 (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Boonen stále verí dlažobným kockám, Tony Martin ich vyskúša
 
Belgický cyklista Tom Boonen zažil v cyklistike všeličo. V minulosti ho pozitívne testovali na kokaín, ktorý ale nepatrí medzi dopingové látky, alebo mu takmer odrezali polovicu ľavej ruky po prieniku infekcie cez odreniny. Aktuálnu zimnú prípravu strávil liečením po hrozivom páde na hlavu, ktorý sa udial v októbri v Abú Zabí. Lekári predpovedali až polročný oddych od bicykla, ale Boonen sa už zotavil zo zlomeniny spánkovej kosti a v hlave mu víria veľké plány. Tomeke sa zmieril aj s trvalým následkom, ktorým je zhoršený sluch približne o štyridsať decibelov.
 
Rodák z mestečka Mol sa chce vrátiť na trón ako kráľ jarných klasík: „Pre zranenie som trénoval menej ako v minulom roku, ale cítim sa rovnako silný a nemám strach. Dúfam, že po troch rokoch sa konečne predstavím v plnej sile aj na Paríž-Roubaix a Okolo Flámska. Mám schopnosti na to, aby som vyhral. Ak by som tomu neveril, už by som skončil,“ povedal Tomeke belgickým médiám.  
 
Jarné kockové klasiky vyskúša aj viacnásobný majster sveta v individuálnej časovke Tony Martin. „Chcem skúsiť nové veci a byť užitočný pre tím na jarných klasikách, ktoré sú pre nás dôležité, keďže sme tím s belgickými koreňmi. Táto jar bude testom a ak vyjde, tak budem pokračovať po tejto ceste,“ povedal jazdec tímu Etixx - Quick-Step pre cyclingnews.com. Tridsaťročný Nemec si na Tour de France 2015 obliekol žltý dres práve po víťazstve v štvrtej etape s dlažobnými kockami. Ak mu vyjdú menšie jarné klasiky, tak sa pravdepodobne predstaví aj na dvoch najslávnejších Okolo Flámska a Paríž - Roubaix.  
 
 
Nibali do Treku?
 
Vincenzo Nibali bude v sezóne 2017 takmer s istotou lídrom tímu Trek-Segafredo a zoberie so sebou aj viacerých blízkych ľudí z tímu Astana, tvrdí taliansky web Gazetta dello Sport. V aktuálnej sezóne sa údajne zameria na ružový dres z Gira, etapu z Tour de France a olympijské hry. Tridsaťjedenročný „žralok z Messiny“ pôsobí v Astane od roku 2013, predtým jazdil šesť rokov za Liquigas (Cannondale).
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop