Reakcie po TdF: Contador je pripravený bojovať, Cav skompletizoval zbierku dresov

2.7.2016, 19:20 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Prvá etapa nezostala nič dlžná svojej povesti a ponúkla skutočne napínavé divadlo. Okrem nervózneho dojazdu s nepríjemným pádom sme videli aj kolíziu jedného z najväčších kandidátov na víťazstvo.
 
Na zemi sa ocitol Alberto Contador, ktorý sa hneď na začiatku pretekov dostal do nezávideniahodnej pozície. Ale je pripravený bojovať. "Etapa bola veľmi hektická, každý chcel byť na predných pozíciách. Boli sme v dobrej pozícii a jazdili sme pozorne, ale po jednej zákrute sme narazili na obrubník. Spadol som, udrel som sa a jeden jazdec spadol na moje rameno. Mám škrabance a odreniny po celej pravej časti tela. Čo môžem robiť? Je to cyklistika. Intenzívne sa pripravujete niekoľko mesiacov a potom príde pád. Nechystám sa ísť domov, v najbližších etapách sa chcem čo najlepšie zotaviť, aby som bol pripravený na kopce. Viem, že v najbližších dňoch to bude bolieť. Nie je to najlepší spôsob, ako odštartovať preteky, ale zostávam pozitívne naladený a chcem sa čo najlepšie pripraviť na zajtrajšiu etapu."
 
V cieli neskrýval obrovskú radosť Mark Cavendish, ktorý si konečne vybojoval žltý dres. "Som veľmi šťastný. Veľmi som chcel zvíťaziť v tejto etape. Sú to zvláštne emócie. Spolujazdci boli perfektní, v závere najmä Edvald Boasson Hagen. Som veľmi rád. Nie je lepší spôsob, ako spropagovať nadáciu Qhubeka. Je to pre mňa veľmi emotívne. Žltý dres som nikdy predtým nezískal, tento jediný chýbal v moje zbierke. Je to pre mňa česť, veď na tomto podujatí som si urobil kariéru."
 
 
cavendish 2016 ilustrak dddf
Mark Cavendish sa dočkal vytúženého triumfu (© Dimensions Data / StiehlPhotography)
 
 
Na etapový triumf si veril aj Alexander Kristoff, ale nórsky borec doplatil na vypätý finiš. "V závere sa o mňa dobre postarali spolujazdci, ale pred cieľom som stratil zadné koleso Michaela Morkova. Nachádzal som sa pri bariérach, preto som musel ísť na vlastnú päsť dopredu. Podarilo sa mi dostať za Marcela Kittela, ale bol som už vyčerpaný, nezostala mi žiadna energia na samotný šprint. Nevedel som, že Michael potom spadol. Ak by som bol za ním, spadnem aj ja. Takže asi to bolo na niečo dobré, že som stratil pozíciu za svojím kolegom. Bol to veľmi hektický dojazd, prial by som si, aby tie nasledujúce boli jednoduchšie. Ale neverím tomu."
 
Na zemi sa ocitol aj Maichael Matthews, ale austrálska hviezda by mala byť v poriadku. No športového riaditeľa Oricy Matta Whita mrzela iná vec. "Vedeli sme, že to bude nervózny deň. Naším cieľom bolo, aby sme sa držali na predných pozíciách a vyhýbali sa problémom. Išlo nám to celkom dobre, ale Michael sa dostal do záverečnej kolízie, čo bola pre nás veľká škoda. Ale nič sa mu nestalo, je v poriadku. Skutočne nás prekvapilo, ako vysoko finišoval Sagan a získal bonusové sekundy. Takže bude pre náš ťažšie získať žltý dres, ale pokúsime sa o to. Neexistujú ľahké etapy, ale tá nasledujúca nám vyhovuje a budeme sa snažiť."
 
John Degenkolb sa postupne dostáva do dobrej formy, po etape si pochvaľoval aj podporu zo strany kolegov.  "Bol to veľmi rýchly finiš. Na konci sme boli dobre zoradení, ale ten pád sa odohral pri nás, takže sme stratili kontakt s ostatnými pretekármi. A to nás pripravilo o lepší výsledok. Mojím primárnym cieľom bolo získanie dobrých pocitov na bicykli a odštartovať preteky v dobrom svetle. Bola to vzrušujúca etapa."
 
Ani Bryan Coquard nemohol v závere naplno ukázať svoje prednosti, ale domáci pretekár má pred sebou ešte dostatok príležitostí. "Na konci som zostal na chvíľu sám, ale nespanikáril som. Potom som našiel kolegov a na záverečnom kilometri som sa dostal za Greipela. Povedal som si, že môžem byť úspešný, ak budem finišovať s rozumom. Lenže potom sme boli obidvaja zavretí a stratili sme rýchlosť.  Vybral som si zlý vláčik. Keď sa pozrieme na jazdcov, ktorí sa dostali na pódium, je to skvelá spoločnosť."
 
Prvým držiteľom vrchárskeho dresu sa stal Paul Voss, ktorý ho získal po statočnom sólovom ataku. "Je to dobrý pocit, pre náš tím je to pekný úspech. Mrzí ma, že Sam Bennet spadol, verím, že nastúpi na ďalšiu etapu. Vedel som, že náš únik nemá šancu, aby vydržal až do cieľa, preto som sa zameral na vrchársky dres. Bolo veľmi náročné zostať sám na čele medzi dvomi horskými prémiami. Je dobré začať preteky takýmto spôsobom, ale myslím si, že tento dres udržím len jeden alebo dva dni. Nie som čistý vrchár."
     
 
contador 2016 tdf po pade tnkf
Contador prvým favoritom s problémami (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop