Týždeň: Boonen sa bál "pavé", tímy sa nezmenšia a kariéra 60 ľudí visí vo vzduchu

11.12.2016, 19:30 | Aktuality zo sveta | Rastislav Boris
Zhrnuli sme cyklistické novinky z druhého decembrového týždňa. Pretekársku kariéru zavesili na klinec ďalšie dve výrazné mená a viacerí lídri oznámili svoje plány pre sezónu 2017. Dozviete sa viac o strachu Toma Boonena, o ďalšom rozpore medzi organizátormi, tímami a UCI, ale tiež o tom, prečo visí kariéra približne 60 ľudí vo vzduchu.  
 
 
Čo plánujú lídri?
 
Líder FDJ Thibaut Pinot sa v sezóne 2017 zameria na Giro d'Italia a na Tour de France sa pokúsi len o víťazné etapy. Bauke Mollema z Trek-Segafredo tiež zvýši konkurenciu na prvej Grand Tour, a potom podporí Alberta Contadora na "Starej dáme". Rohan Dennis z BMC dúfa, že na Gire dostane aj kúsok slobody popri podpore Tejaya Van Garderena. Na jubilejnom stom ročníku Gira sa tak zíde veľká konkurencia, keď sa očakáva aj účasť Vincenza Nibaliho, Rafala Majku a iných veľkých mien.
 
Opačný postup ako Pinot zvolil líder Cannondale-Drapac Pierre Rolland, teda etapy v Taliansku a celkové poradie doma vo Francúzsku. Ďalší francúzsky vrchár a líder Ag2R La Mondiale Romain Bardet síce túžil ísť taliansku Grand Tour, ale národné a sponzorské záujmy prevýšili tie jeho osobné, a tak pôjde tradične Tour de France.
 
Zaujímavé bude sledovať tiež Tonyho Martina v novom drese Kaťuše. "Panzerwagen" sa najviac teší na ďalšie lekcie z dlažobných klasík a na Tour de France, ktorá štartuje časovkou v jeho rodnej vlasti. Práve na dlažobných klasikách sa rozlúči s kariérou ich majster Tom Boonen, ktorý priznal, že pred tými tohtoročnými vyhľadal pomoc športového psychológa. Prvýkrát v kariére mal totiž strach ísť do rizika a bál sa dlažobných kociek. Mohli za to psychicky nespracované vážne pády z minulosti, veď už takmer prišiel o ruku a má čiastočne poškodený sluch.   
 
 
martin 2016 podium v drese brit theo
Tony Martin (@ SweetSpot / Theo Southee photography)
 
 
Jack Bobridge končí
 
O cyklistoch, ktorí po sezóne 2016 odišli do športového dôchodku, sme už písali TU. V decembri sa k nim pridal ďalší výrazný cyklista, iba 27-ročný Jack Bobridge z tímu Trek-Segafredo. Bobridge je úradujúcim austrálskym majstrom, počas kariéry získal titul juniorského majstra sveta v časovke i viaceré dráhové medaily na MS a olympiáde. Na ceste nenaplnil mladícky potenciál, i keď po pamätných únikoch vyhral etapu napríklad na Eneco Tour i Tour Down Under. To bol Bobridge na vrchole. Vtedy dokázal poraziť  vnútorných i vonkajších démonov a vydať zo seba maximum.
 
Počas celej profesionálnej kariéry bojoval s výraznejšou únavou i bolesťou ako ostatní, keďže trpí reumatoidnou artritídou. "Nebolo to ľahké rozhodnutie, ale tréningy a preteky moje telo príliš stresovali. Na konci dňa je na prvom mieste vždy zdravie. Chcem, aby bolo moje telo aj v 50-tke, 60-tke stále funkčné a mobilné ako u normálneho človeka," vysvetlil odchod Bobridge. Okrem toho mal počas kariéry problémy s alkoholom, k čomu sa priznal a oľutoval to. Z cyklistiky si odnáša priateľstvá a krásne spomienky. Teraz buduje v Perthe fitness centrum so stacionárnymi bicyklami.
 
 
Aj Joaquim Rodríguez končí
 
Až na začiatku decembra oznámil definitívne zosadnutie z bicykla aj Joaquim Rodríguez. Pôvodne ukončil kariéru piatym miestom na olympijských hrách v Rio de Janeiro, ale Kaťuša ho postavila aj na ďalšie preteky, ktoré nedokončil. "Purito" prestúpil do celku Bahrain-Merida a oznámil, že chce skončiť iným spôsobom. Napokon sa však už na bicykel nevráti a podľa dohody bude pracovať v bohatom tíme na technickom poste.
 
Rodríguez počas kariéry zabával fanúšikov ako útočný a výbušný vrchár. Päťkrát dosiahol konečnú pódiovú priečku na Grand Tours, i keď ani raz nevyhral. Na MS stál na pódiu dvakrát. Vyhral dokopy 14 etáp na Grand Tours, celkovo Okolo Katalánska, Okolo Baskicka, národný titul, Giro di Lombardia, Valónsky šíp, trikrát rebríček World Tour. Škoda len, že kariéru ukončil trochu nedôstojne, keď musel štartovať na pretekoch, z ktorých odstúpil. Následne poslúžil ako poistka pre Bahrain-Merida na zabezpečenie dostatočného množstva bodov pre udelenie licencie.  
 
 
rodriguez 2016 atak san sebastian baskickof
Joaquim Rodríguez útočí na San Sebastiane
(© Itzulia Basque Country / Gomez Sport)
 
 
17 alebo 18?
 
Medzinárodná cyklistická únia (UCI) pôvodne plánovala znížiť počet elitných tímov v sezóne 2017 na 17, ale pre väčší záujem a v záujme globalizácie cyklistiky napokon ponechala 18 miesteniek, čo potešilo najmä ohrozený africký tím Dimension Data. Necelých šesť týždňov pred štartom novej sezóny však stále nie je jasné, koľko tímov bude medzi elitou.
 
Veľmi krehko v súčasnosti pôsobí existencia čínskeho projektu TJ Sport, ktorý prevzal licenciu, manažérov a väčšinu pretekárov z Lampre-Merida. Podľa bývalého jazdca Robbieho Huntera, agenta Louisa Meintjesa, tím stále nemá dresy a zrušil decembrové sústredenie, pretože sa vraj sústredí na splnenie požiadaviek UCI. Tá informovala, že tím nesplnil administratívne požiadavky a má čas do 15. decembra.
 
Zrejme však nejde len o formálne záležitosti. Vo vzduchu tak visí kariéra približne 60 ľudí, okrem cyklistov aj masérov, mechanikov či manažérov. Keďže ostatné WT tímy už zväčša majú naplnený rozpočet alebo súpisku, tak väčšina jazdcov TJ Sport v prípade rozpadnutia projektu vypadne z elitnej cyklistiky.    
 
 
Tímy na pretekoch sa nezmenšia
 
V novembri organizátori Grand Tours a flámskych klasík, dokopy 28 najvýznamnejších podujatí v cestnej cyklistike, v spoločnom vyhlásení navrhli, aby sa počet súťažiacich na pretekoch znížil o jedného cyklistu v každom tíme. Ich cieľom je zvýšenie bezpečnosti a atraktívnosti pretekania. 
 
Profesionálna cyklistická rada (CCP) to však v decembri neprijala, a tak sa v roku 2017 zmeny neuskutočnia. Členmi 14-člennej CCP sú iba dvaja zástupcovia organizátorov, vrátane riaditeľa Tour de France Christiana Prudhomma. Dvoch zástupcov majú tímy, pričom niektoré sa ohradili proti návrhu na zredukovanie pelotónu. Dvomi zástupcami disponujú i jazdci, jedným z nich je priamo cyklista Bernhard Eisel. Väčšinu v CCP majú zástupcovia UCI. Otázka zmenšenia pelotónu na pretekoch je tak ďalšou, na ktorej sa jednotlivé skupiny pôsobiace v profesionálnej cyklistike nezhodli.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop