Týždeň: Sagan obhajuje cyklistiku, Tosatto je sklamaný a Porte motivovaný

17.12.2016, 21:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
To, že je cyklistika spolu s atletikou asi tým najpostihnutejším športom čo sa dopingu týka, je alebo skôr bolo realitou. A presne o tom porozprával v Nemecku Peter Sagan. taliansky veterán je tak trochu sklamaný z toho, že musí skončiť a Richie Porte zase cíti svoju veľkú príležitosť.
 
Ďalších sedem dní ubehlo ako voda a zamútené novými informáciami sú aj vody cyklistiky. Mnohí borci stále hodnotia uplynulú sezónu, no stále viac je ich takých, ktorí sa už pozerajú do budúcnosti. Akoby sa ani neblížili sviatky pokoja.
 
 
Cyklistika je čistá
 
Píše sa rok 1998 a vo svete cyklistiky práve prebieha obrovská dopingová aféra stajne Festina. Píšu sa roky 1999 až 2006 a na svet vyplávali informácie, vďaka ktorým odobrali dvom jazdcom dokopy osem titulov z Tour de France. A do tretice, píše sa rok 2010 a dodatočným víťazom opäť Tour de France sa stáva Andy Schleck. Po dopingu Alberta Contadora.
 
Podľa názoru aktuálneho majstra sveta jedného z najpostihnutejšieho športu touto pliagou, je ale už všetko v poriadku. Peter Sagan to uviedol počas rozhovoru pre nemecký televízny program Sportschau. "Dnešná profesionálna cyklistika je čistá. Čo sa stalo, stalo sa... Teraz je k dispozícii nová generácia a jazda na bicykli je veľmi čistá," objasňuje ďalej Žilinčan. Dodal tiež, prečo si to myslí. "Žijeme ako vo väzení. Musíme byť vždy tam, kde máme byť. Kontrolóri môžu totiž prísť kedykoľvek. Som však zato rád. Môžem si totiž povedať, že cyklisti okolo mňa nedopujú. Šancu dostávajú mladí jazdci a tí ukazujú, že je možné vyhrávať čisto."
 
 
sagan 2016 kocky eneco tnkf
Peter Sagan na Eneco Tour (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
 
Sklamaný Tosatto
 
Taliansky pretekár a rodák z mesta Castelfranco Veneto bol po poslednej sezóne nastavený na to, že bude ešte minimálne jeden rok pretekať ďalej. Nestalo sa tak. Od roku 2011 pôsobil v štruktúrach Tinkoffu, no po odchode ruského extravagantného boháča si musel podobne ako jeho kolegovia hľadať nového zamestnávateľa. Počas mnohých rokov bol verný domestik Alberta Contadora. Pamätné sú všetky jeho "povinnosti domestika", no za zmienku stojí najmä trinásta etapa Gira v roku 2015, kde mu pomohol po jeho páde. Aj vďaka nemu vtedy pištoľník Giro vyhral. Účastník 34 Grand Tours (13-krát Giro, 12-krát Tour a 9-krát Vuelta) teda predpokladal, že mu Contador pomôže v hľadaní si nového zamestnávateľa. Ako je známe, rodák z Madridu bude pokračovať v tíme Trek – Segafredo, no Tosatto končí. "Nechcem žobrať o novú zmluvu. Som presvedčený, že ešte jednu sezónu by som dokázal odjazdiť na tej najvyššej úrovni. Ale v konečnom dôsledku som spokojný. V duchu som sa na koniec už nastavil," povedal cyklista, ktorý počas svojej kariéry vyhral sedemkrát. Asi najhodnotnejším zárezom bolo víťazstvo v 12. etape Gira ešte v roku 2001. Potvrdil ale, že pred pár mesiacmi sa mala jeho budúcnosť spojiť opäť s Contadorom. Všetko však skončilo inak. "Akosi sa to nezhmotnilo a nechápal som prečo. Áno, Alberto naznačil, že by som s ním mohol prestúpiť, ale keby som vedel ako to dopadne, hľadal by som si niečo iné," dodal trochu sklamaný Tosatto.
 
 
Porte cíti veľkú šancu
 
Tasmánsky diabol alebo jazdec tímu BMC Richie Porte cíti, že nasledujúca sezóna by mohla byť prelomovou. "Možno to bude najdôležitejší rok mojej kariéry! Je ťažké nebyť pred novým ročníkom motivovaný," načrtol na úvod víťaz Okolo Katalánska či Paríž-Nice z roku 2015. V jeho podaní sa bude opäť všetko točiť okolo Tour de France. V tohtoročnej edícii skončil piaty. Červenočierny ale prichádzali do Francúzska s inými ambíciami. Dvojica Van Garderen – Porte mala dosiahnuť viac. Američan ale napokon skončil 29. a Austrálčan ľutuje hneď druhú etapu, kde "utrpel" defekt, ktorý ho podľa jeho vlastných slov pripravil o parížske pódium. Teraz je ale všetko iné a rok 2017 by mohol pre Austráliu znamenať druhé víťazstvo v  histórii na tých najprestížnejších pretekoch sveta. Alebo bude piate pre Britániu? Uvidíme počas leta. V každom prípade je Richie Porte pripravený urobiť všetko preto, aby nemal Chris Froome na ružiach ustlané. "Odjazdil som už dostatok ročníkov Tour. Je to vrchol sezóny, takže byť tu lídrom znamená masívnu príležitosť. To, že dokážem odjazdil tri týždne o mne ľudia vedia, ale viete... Keď ste vodcom svojho tímu, je to iné," zamyslel sa 31-ročný pretekár.
 
 
porte 2016 akcia bmcf
Richie Porte v sezóne 2016 (© Continuum Sports, LLC l Tim De Waele/TDWsport.com)
 
 
"Quickstepáci" v tréningovom kempe
 
Costa Brava je územie v Katalánsku, ktoré jednotlivé celky čoraz častejšie využívajú na prípravu pred novým ročníkom. Tento rok si ho vybrali Belgičania s novým názvom Quick-Step Floors. Tréningový kemp privíta 29 jazdcov vrátane nášho Martina Velitsa a ôsmich novicov. Sústredenie prišlo dosť neskoro, len pár týždňov pred začiatkom prvého veľkého podujatia Tour Down Under. Pre tím ide o kľúčovú časť prípravy a veria v ňom, že im pomôže nadviazať na úspešný predchádzajúci ročník. Viac povedal tréner celku Koen Pelgrim. "Ide o prvý a jediný moment, kedy budú všetci jazdci pokope. Urobíme testy, vyhodnotíme ich súčasný stav a nastavíme špecifické tréningové plány pre každého z nich." Cesta k obhájeniu úspešnej sezóny bude ale dlhá a náročná. A každý v štruktúrach si to uvedomuje. Predchádzať tomu všetkému bude tvrdá príprava, ktorá začala práve v Španielsku. "Sústredenie považujeme za prvý veľký tréningový blok pre každého cyklistu. Samozrejme, chalani absolvovali vlastnú prípravu, ale práve tu začneme zvyšovať tréningové dávky," pokračoval Pelgrim. Jazdci by mali využiť dobrú infraštruktúru, hornaté územie a ak bude priať počasie, tak aj to. "Tiež sa zameriame na jazdcov, ktorí majú svoje ciele už v januári, ich príprava musí byť najlepšia. Okrem tvrdej driny tiež musíme natrénovať špecifické veci ako napríklad záverečný dojazd v šprintérskych etapách ale tiež chceme utvrdiť silné puto, ktoré medzi jazdcami už dávno existuje," dodal Pelgrim. Okrem Martina Velitsa sa v Španielsku nachádzajú aj Petr Vakoč so Zdeňkem Štybarom. Klasikárov dopĺňajú Matteo Trentin, Niki Terpstra, no a nesmieme zabudnúť ani na dvojicu Tom Boonen – Philippe Gilbert. Spomínané záverečné dojazdy by najradšej najlepšie natrénoval Marcel Kittel, no a mužmi pre celkové poradie by mali byť Julian Alaphilippe, Bob Jungels či Daniel Martin.
 
 
Boom opäť s úsmevom na tvári
 
Za posledný rok ale veľa dôvodov na úsmev nemal. Po konci tímu Belkin sa na dva roky upísal kazašskej Astane. A 24 mesiacov si zapísal do kolónky s názvom neúspešné. Dokázal vyhrať len raz, ešte v roku 2015 na HC podniku v Dánsku. Aj to nie celkovo, ale len v jednej z etáp. Tento rok bol pre Holanďana ešte väčšou katastrofou. Väčšinou bol frustrovaný a demotivovaný. Napokon skončil bez víťazstva. "Hovorili sme s vedením o tom, čo by som mal robiť ja a čo odo mňa očakávajú oni. Moja snaha im ale nebola dosť dobrá," začal na úvod Boom. Jasné napätie, ktoré eskalovalo do konfliktu. Po ňom sa rozhodol z bledomodrého projektu odísť. Prestúpil do Lotta NL- Jumbo, kde sa opäť usmieva.
 
Predsa len sa však ešte obracia do minulosti. "Ak nemáte plán pretekania, chýba vám motivácia byť dobrým," zamýšľa sa rodák z mesta Heusden. Ten stratil po neuspokojivej jari. Aspoň tak to tvrdila Astana. Jarná časť sezóny Larsovi Boomovi možno skutočne nevyšla podľa predstáv. Najlepšie skončil na podujatí E3 Harelbeke, kde si pripísal šiestu priečku. Z ďalších výsledkov spomenieme 11. stupienok z Okolo Flámska a 25. miesto z Milána – San Rema. Ostatné jarné klasiky nedokončil. A možno práve to sa vedeniu nepáčilo. Stiahli ho dokonca aj z nominácie na Vueltu. Ako sme však písali, prestúpil a nová sezóna by mala byť úplne iná. "Pre mňa je najlepšie, že ma budú sprevádzať ľudia, ktorí sú mi blízki a rozumejú mi. To je teraz najdôležitejšie," dodal 30-ročný jazdec. V roku 2017 začne pravdepodobne na podniku v Portugalsku a ďalej si bude chcieť napraviť chuť na jarných klasikách.
 
 
boom 2016 mava na podiu belgickof
Lars Boom na pretekoch Okolo Belgicka (© Dieter Vanderlinden)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop