Dvojtýždňovka: Sagan v Austrálii, Purito napokon končí, nečakane aj Meersman

1.1.2017, 19:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Peter Sagan nabral smer Austrália, kde absolvuje premiéru vo svojom novom tíme. Samozrejme, nezaobišlo sa to bez privítania. Premiéru v tejto sezóne už ale neabsolvuje dvojica pretekárov, ktorí oznámili ukončenie svojich aktívnych kariér.
 
Po dvoch týždňoch vám prinášame opäť sumár toho najlepšieho a najzaujímavejšieho, čo sa udialo vo svete cyklistiky. A za štrnásť dní sa toho udialo dosť. Asi najväčšie vášne vyvolali dve ankety. Tou prvou bola Športovec roka 2016. Vyhral ju olympijský víťaz Matej Tóth. Na druhom mieste skončil Peter Sagan. Bolo to možno malé prekvapenie. O to väčšie vášne vzplanuli, keď renomovaný francúzsky denník L'Équipe zverejnil svoju anketu o najlepšieho športovca roka vo svete. Túto vyhral Jamajčan Usain Bolt pred Američanom Michaelom Phelpsom. Nič nezvyčajné, veľké hviezdy vo svojich športoch. Až na to, že piaty skončil Peter Sagan. Nechal za sebou napríklad aj basketbalistu LeBrona Jamesa. A oheň bol na streche. Tak či onak, obaja naši skvelí reprezentanti ako Matej Tóth, tak aj Peter Sagan, sú skvelou reklamou pre našu krajinu a ankety hovoriace o tom, ktorí z nich je lepší, nie sú až také dôležité a ak panujú pochybnosti napr. s hlasovaním v týchto anketách, malo by sa kompletne zverejniť...
 
Okrem ankiet sa svet na dvoch kolesách dozvedel aj veľmi smutnú správu. Vo veku 97 rokov zomrel víťaz Tour de France z roku 1950 Ferdinand Kübler. Bývalý švajčiarsky cyklista zomrel v nemocnici v Zürichu. Okrem víťazstva na Tour sa stal Kübler aj majstrom sveta, a to v roku 1951. Zvíťazil tiež na klasikách Valónsky šípLiége-Bastogne-Liége. Česť jeho pamiatke!
 
 
Peter Sagan je už v Austrálii
 
Dvojnásobný majster sveta Peter Sagan je už u protinožcov. Nechce nič nechať an náhodu a jeho prvé podujatie Tour Down Under v novom drese tímu Bora – Hansgrohe chce absolvovať na vysokej úrovni. "Chcem sa pripraviť na sezónu čo najlepšie. A preteky tu v Austrálii sú na to ako stvorené. Majú vysoký štandard, presne takto si predstavujem preteky World Tour. Chcem predviesť spolu s mojím tímom to najlepšie, čo bude v našich silách. Uvidíme, ako to pôjde," uviedol bezprostredne po prílete pre tamojšie médiá. Spoločnosť mu robila jeho manželka Katarína. "Som veľmi rád, že sa sem vraciam. Bol som tu už v roku 2010 a už vtedy boli preteky výbornou prípravou na sezónu," dodal Sagan. V spomínanom roku tu celkovo skončil na 28. mieste. V dvoch etapách si pripísal umiestnenie v najlepšej päťke.
 
Nadšený zo Saganovho príchodu bol aj riaditeľ pretekov Mike Turtur. "Je skvelé mať ho na pretekoch. Dobré je to tiež pre celú austrálsku cyklistiku. Mať Petra Sagana v dúhovom drese na svojich pretekoch chce každý. Myslím si, že vďaka jeho účasti získajú kompletný balík toho, čo by mali mať. Ľudia ho tu totiž milujú. Milujú tiež cyklistiku. Jeho spôsob komunikácie s médiami, ale aj s divákmi je úžasný," hovoril nadšený Turtur.
 
Okrem Turtura nešetril slovami chváli na adresu nášho cyklistu ani austrálsky minister pre cestovný ruch Leon Bignell. "Celý štát sa teší na účasť Petra Sagana! Je to nesmierne obľúbený športovec. Voláme to sila Petrovej osobnosti. A mne je cťou, že ho môžem privítať. Vyzývam každého, aby prišiel sledovať Tour Down Under. Sledovať jazdcov ako Peter Sagan, Esteban Cháves, Richie Porte, Simon Gerrans či Rohan Dennis bude neopakovateľný zážitok," povedal štátnik. Preteky u klokanov začínajú už 17. januára. Dva dni pred tým je na programe ešte kritérium v uliciach Adelaide.
 
 
sagan 2016 willie flamsko tnkf
Peter Sagan po triumfe na Gent-Wevelgem (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
 
Purito predsa len končí
 
Po sezóne 2016, ktorá sa preňho skončila nie príliš pozitívne, sa hovorilo o jeho konci. Prišla ale ponuka z bohatého Bahrajnu. A tá sa predsa neodmieta. Podľa slov skúseného Španiela mu chýbala akási konečná bodka za jeho kariérou, ktorá by mala ten správny lesk. Tímu Bahrain Merida zase padli vhod jeho body v oboch rebríčkoch, ktoré potrebovali pri získavaní licencie. Tiež sa hovorilo o tom, že by mal po určitom čase Joaquim Rodriguez plniť úlohu mentora pre mladších jazdcov, a to buď v úlohe športového riaditeľa alebo by bola skrátka prospešná len jeho prítomnosť. Všetko sa ale zmenilo a pred pár dňami prišla informácia o jeho konci. Povedal si, že 17 rokov je už dosť a chce splniť želanie svojmu synovi. Sľúbil mu, že sa konečne vráti a bude sa mu venovať bez toho, aby sa musel počas sezóny opäť strácať. Vysvetlenie prečo skončil uviedli španielske médiá, ktorým "daroval" rozhovor. "Nemal som odvahu odísť. A nebolo ľahké opustiť tak skvelý tím akým je Bahrain Merida. Mal som dokonca možnosť, že si skrátka postavím svoj vlastný pretekársky program. Napokon som si ale povedal stop, ďalší rok by bol pre mňa už priveľa," odpovedal na otázku prečo 37-ročný rodák z Barcelony. 
 
Asi ako každý cyklista, ktorý práve ukončil kariéru sa stretáva s problémom, čo teraz s voľným časom. "Prekáža mi sledovať preteky len v televízii. Za tie roky som si navykol na konkurenciu. Ale je to dobré. Musím začať na niečom pracovať, venovať sa rodine. Okrem toho som si konečne doprial úplnú regeneráciu," dodáva s úsmevom cyklista, ktorý nikdy nevyhral Grand Tour. A presne toto ľutuje najviac. Najbližšie k tomu bol v roku 2012 na Gire, ktoré dokončil druhý, respektíve v roku 2015 na Vuelte, kde ho porazil len Fabio Aru. Joaquim Rodriguez ukončil kariéru so ziskom 44 víťazstiev. V rokoch 2010, 2012 a 2013 ovládol rebríček UCI.
 
 
Choré srdce rovná sa risk
 
A preto sa belgický pretekár Gianni Meersman rozhodol s okamžitou platnosťou ukončiť svoju aktívnu kariéru.
 
Pokračujeme v sérii informácií, ktoré hovoria o ukončení kariér. Žiaľ, pre rovnaký krok sa rozhodol aj Meersman, a to hneď potom, ako mu pri bežnej prehliadke zistili srdcovú arytmiu a zjazvené srdcové tkanivo. Až dodatočné testy potvrdili, že ide vážne zdravotné problémy, ktoré by mohli mať pri pokračujúcom vrcholovom športe fatálne následky. A tak sa 31-ročný pretekár rozhodol skončiť. "Keď som zistil, že sú moje výsledky negatívne, bol to šok. Absolvoval som potom ďalšie testy, ktoré len potvrdili smutnú správu. Vzhľadom na moju manželku a dcérku, ktoré odložili kvôli mojej kariére všetko bokom, musím skončiť. Nemôžem to riskovať. Bicykel nebola len moja profesia, ale moja vášeň. O to väčšia bolesť ma zovrela, keď padlo rozhodnutie," povedal smutný rodák z mesta Tielt.
 
 
meersman 2016 vuelta vitazstvo 2 eqsf
Gianni Meersman už nebude víťaziť (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Po sezóne opustil modrý dres Etixxu a prijal ponuku tímu Fortuneo-Vital Concept. Ani tento dres si však už neoblečie. A hlavu v smútku má z toho aj manažér celku Emmanuel Huber. "Pre tím je to pochopiteľne veľká rana. Predovšetkým je to ale rana pre Gianniho. Do tímu zapadol veľmi rýchlo, preto si myslím, že najviac ľúto je to práve jemu. Športovec ale musí prvom rade počúvať a poslúchať svoje telo. Je zrejmé, že pokračovať by znamenalo veľké riziko, a tak je jeho rozhodnutie správne. Poznám Gianniho len pár mesiacov, ale viem o ňom povedať to, že je to veľký bojovník. Takže sa z toho dostane a všetko bude dobré. Do budúcnosti mu prajeme len to najlepšie," uviedol Huber.   
 
Gianni Meersman zažil vrchol kariéry pravdepodobne nedávno. Na Vuelte 2016 vyhral dve etapy. Víťazné zárezy získal ale tiež na pretekoch Paríž-Nice, Okolo Katalánska a tiež na Tour de Romandie. V roku 2015 vyhral Handzame Classic, ktorú rok na to ovládol náš Erik Baška. Celkovo vyhral aj podnik v roku 2014 Tour de Wallonie.
 
 
Izraelčania čakajú na kalendár
 
Izraelský tím Israel Cycling Academy postúpil po sezóne 2016 do druhej ligy. V roku 2017 ho teda budeme sledovať v ProKonti sfére. Znamená to, že sa jeho jazdci objavia na zaujímavejších podujatiach ako tomu bolo doteraz. Háčik je ale v tom, že ešte presne nevedia na ktorých. Stále čaká na pozvánky. V rozhovore pre jedno športové periodikum to uviedol bývalý športový riaditeľ IAM, ktorý prešiel do Izraela Kjell Carlstrom. "Nemám žiadne pochybnosti o tom, že budeme mať krásny kalendár. Teraz ale stále čakáme na potvrdenie pozvánok na preteky akýmsi sú Miláno-San Remo, Strade Bianche, Amstel Gold Race, Okolo Chorvátska, Tour of Kalifornia a Okolo Británie," odpovedal na otázku Carlstrom.
 
Celok založili kvôli podpore mladých Izraelčanov a s cieľom, aby sa čo najrýchlejšie predstavil na jednom z podujatí veľkej trojky. Pôsobil v ňom aj náš pretekár Ľuboš Malovec, ktorý ale odišiel. Naďalej však ostáva český reprezentant Daniel Turek. Zoskupenie je dosť kozmopolitné, budúcu sezónu v ňom budú jazdiť pretekári s pasmi dvanástich krajín.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop