Týždeň: Nebojácny Greg Van Avermaet a Austrália rozdávajúca národné tituly

8.1.2017, 18:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Greg Van Avermaet je po zlomenine definitívne fit a pripravený na sezónu, ktorú síce začne neskôr, no je o to odhodlanejší ukázať, že je rovnako silný ako Sagan. No a u klokanov sa rozhodlo o tom, ktorí cyklisti budú počas roka 2017 nosiť dresy s národnými austrálskymi farbami.
 
Už je viac ako cítiť blížiaci sa začiatok sezóny. Podujatie Tour Down Under odštartuje onedlho a spolu s ním aj celý kolotoč pretekov. O priebehu austrálskeho podniku vás pochopiteľne budeme informovať. Teraz sa však pozrieme na to, čo sa stalo v cyklistike za posledných sedem dní.
 
 
Avermaet sa Sagana nebojí
 
Olympijský víťaz Greg Van Avermaet mal prípravu na nadchádzajúci sezónu dosť skomplikovanú vďaka zlomenine členku. Mal teda o niečo viac času na premýšľanie o sile svojich súperov, na oddych, ale aj na iné, celkom príjemné povinnosti, ktoré si podľa jeho vlastných slov užil. "Zažil som veľa rôznych večierkov. A som celkom rád, že som sa ich zúčastnil. Olympijský víťaz budem pravdepodobne len raz v živote, takže som o to radšej, že som bol ich súčasťou. Aj keď sa niekedy zdalo, že ich bolo až príliš, vždy som dbal hlavne na rehabilitáciu, neskôr aj na tréning," zamýšľa sa víťaz piatej etapy na Tour z minulého roku. To, ako sa dlhšia pauza preukáže v praxi uvidíme už o pár týždňov. Rodák z Lokerenu stratil štyri týždne a trénovať začal len pár dní pred Vianocami. "Myslím, že som mohol začať s jazdou a naozaj tvrdými tréningami aj o týždeň skôr, ale nechcel som riskovať. Navyše posledných pár týždňov ukázalo, že som urobil dobre. Začnem síce neskôr, ale to nič," pokračoval večný rival nášho Petra Sagana.
 
A presne o ňom, ale tiež o ďalších súperoch rozpráva Belgičan ďalej. Konkurencia by mala byť rovnaká, chýbať bude len Fabian Cancellara. "Môj najväčší súper bude Sagan. Rozhodne sa ho ale nebojím! Keď sme spolu pred cieľom, je to päťdesiat na päťdesiat. Ale som rád, že s ním môžem pretekať. Má totiž rovnaký štýl ako ja. Jazdí otvorene a útočne," opäť sa zamyslel 31-ročný cyklista. Asi najviac sa jeho slová tento rok potvrdili počas dvoch jednorazoviek v Kanade. V Quebecu aj Montreale si zhodne vybojovali prvé a druhé miesto. Ich spoločné súboje sú skutočne ozdobou nejedného podujatia. "Okrem Sagana si musím dať pozor aj na Kristoffa, Boonena a Degenkolba. Sú to všetko rýchli pretekári, ktorí majú silu na to, aby mohli vyhrať akúkoľvek klasiku. Z krajanov ešte spomeniem Sepa Vanmarckeho a Tiesja Benoota," vyrátal súperov cyklista, ktorý mal v minulej sezóne za kolegu aj nášho Petra Velitsa. Okrem neho ale tiež prišiel o ďalšieho kolegu, ktorý však bude na klasikách omnoho nepríjemnejší. Každý asi vie, že hovoríme o Philippovi Gilbertovi. "OK, nebolo vždy ľahké štartovať na pretekoch s dvoma lídrami, ale za posledné roky sme boli spolu silní. Jedna z výhod po jeho odchode bude tá, že budem môcť na Amstel Gold Race jazdiť pre seba," okomentoval odchod Gilberta z BMC Greg Van Avermaet. 
 
 
gilbert 2017 akcia brakethroughmedia
Philipe Gilbert pred novou sezónou (© BrakeThrough Media)
 
 
Caleb Ewan začal pádom
 
Mladý austrálsky pretekár začal ročník 2017 úplne inak ako by si prial. Odštartoval ho na kritériu Mitchelton Bay Cycling Classic. Preteky prebiehali úplne tradične, v úniku sa objavil neznámy Cameron Bayly. Tri kolá pred cieľom bol Austrálčan pohltený, a tak sa všetko chystalo na hromadný dojazd. Vpredu pracovali Luke DurbridgeMichael Hepburn. Všetko bolo dokonalo pripravené, no Caleb Ewan v poslednej zákrute spadol. Našťastie sa však nič hrozné nestalo. "Je to frustrujúce. Byť v takejto pozícii, ktorú mi vytvorili chlapci. Dokonalo pracovali počas celého dňa a došlo k pádu" uviedol po dojazde smutný Ewan. "Našťastie však nedošlo k ničomu hroznému. Odrel som si bok a prišiel som len o kúsok kože. Nič hrozné," upokojil fanúšikov víťaz klasiky v Hamburgu.
 
Úvod ročníka stroho okomentoval aj športový riaditeľ tímu Orica-Scott Matt Wilson. "Pád nastal nešťastnou náhodou. Caleb ale bude v poriadku. Pred tým okamihom išlo všetko tak ako malo. Žiaľ." Kritérium Mitchelton Bay bolo predzvesťou skutočného začiatku sezóny. Austrálskeho národného šampionátu.
 
 
Austrália rozdala národné tituly
 
Už tradične začína sezóna v Austrálii majstrovstvami krajiny. Tento rok nie je výnimkou a dresy už poznajú svojich majiteľov. Všetko odštartovalo bojmi proti chronometru. V tejto disciplíne obhájil víťazstvo Jazdec BMC Rohan Dennis. Asi 40 kilometrovú trať prešiel za 50:59. Druhý skončil Luke Durbridge z Orici a bronz získal Benjamin Dyball. Ten teda vylepšil svoju piatu priečku z predošlej edície. "Bol som trochu nervózny, mnoho vecí mi pred pretekmi nešlo tak, ako som si predstavoval," uviedol šťastný víťaz, ktorý mieril na svoju chorobu. Tesne pred pretekmi sa vraj budil zo spánku na príšernú bolesť v hrdle. Dlho mu nevedeli zabrať ani antibiotiká. Chorobu ale držal v tajnosti. "Počas časovky sa mi asi vrátilo to šťastie, ktoré som stratil pred pretekmi," dodal zamyslene dvojnásobný majster sveta v tímovej časovke.  
 
V časovke sa teda nekonalo žiadne prekvapenie. Za prekvapenie ale môžeme pokojne označiť víťazstvo Milesa Scotsona v pretekoch s hromadným štartom. Mladý, ešte len 22-ročný cyklista pred touto sezónou prestúpil do BMC. "Červenočierni" teda zaznamenali v krajine klokanov takzvaný stopercentný zásah.
 
Pretekár vyhral časovku i preteky s hromadným štartom aj v juniorských kategóriách, takže akoby iba nadviazal na to, čo už dosiahol. Samozrejme, u mužov má národný titul úplne inú váhu. "Prešiel som si trať už po pretekoch U23. Povedal som si, že by bolo skvelé, keby sa mi podarilo vyhrať. Pred štartom som si uvedomil, že nemám čo stratiť a všetko vyšlo tak ako malo. Mal som aj šťastie," vyhlásil hrdý víťaz. Miles Scotson nebol spokojný so svojim výkonom v časovke. Piate miesto sa mu málilo, možno aj preto išiel do pretekov s hromadným štartom  s väčšími ambíciami. Svoj víťazný dres si po prvý raz naostro vyskúša už na spomínanom TDU. "Pretekanie v národnom drese bude pre mňa znamenať obrovský skok. Bude to pre mňa možno trochu veľký tlak a neviem ako to v tejto sezóne zvládnem. Je ale pre mňa veľkou cťou obliekať ho. Podobne ako aj dres BMC," obáva sa mladík. Napätie bude o to väčšie, že podnik štartuje v Adelaide, teda v jeho rodnom meste.
 
Scotson sa tiež zamyslel nad tým, aká bude jeho prvá sezóna vo WT. "Som mladý chalan a v tíme sa mi snažia nájsť moju cestu. Verím, že sa budem zameriavať na klasiky. Nepôjde ani tak o výsledky ako o podporu lídrov a získavanie skúseností. Teším sa na to, že sa naučím nové veci. Bude to ale veľký skok. Vlani som na ceste strávil asi len niečo viac ako 20 dní, teraz to bude určite viac," dodal na záver aktuálny majster Austrálie.
 
 
scotson 2017 akcia bmcf
Miles Scotson pred sezónou (© Continuum Sports, LLC l Tim De Waele/TDWsport.com)
 
 
Warren Barguil predstavil svoje plány
 
Celok s nemeckou licenciu zažil pred niekoľkými dňami svoju prezentáciu. Tá sa uskutočnila v severonemeckom Osnabrücku. Pochopiteľne sa jej zúčastnil aj francúzsky pretekár obliekajúci si jeho dres Warren Barguil. To využili aj zvedavé nemecké médiá, a tak Barguil predstavil svoj plán na rok 2017. Počas zimy si vytýčil dva hlavné ciele. Tým prvým budú Ardeny. Už vlani sa mu tu darilo. Pätnáste miesto na AGR, deviate na Valónskom šípe a šieste na L-B-L boli pre rodáka z mesta Hennebont viac ako uspokojivé. "Je naozaj dôležité, aby tieto preteky dopadli pre mňa čo najlepšie. Ak sa mi podaria zopakovať výsledky z predchádzajúcej sezóny, bolo by to v poriadku. Potvrdilo  by sa mi to totiž, že mi sedí tento typ pretekov," uviedol Barguil.
 
Pretekár mal v minulej sezóne veľkú nepríjemnosť. Počas tréningu s kolegami ho zrazilo auto. Zlomené zápästie vyznie dosť zle, no Francúz dopadol omnoho lepšie ako John Degenkolb, Chad Haga či Max Walsheid. Nehoda sa stala v Španielsku koncom januára, onedlho to teda bude už rok. I po tejto udalosti sa ale víťaz dvoch etáp na Vuelte 2013 dokázal skonsolidovať. Spomínaná forma na ardénskych klasikách je toho jasným dôkazom.
 
Druhým hlavným cieľom sezóny 2017 bude Tour de France. Na domácej pôde by chcel pre seba ukoristiť jednu z etáp. Možno ho uvidíme v úniku počas 14. júla. Tento bastilský deň je pre Francúzov výnimočný. Nechajme sa prekvapiť. Už je známe aj to, že Tom Dumoulin nepôjde double Giro-Tour a zameria sa len na Giro, čím sa pre Barguila otvára na Starej dáme viacero možností. Avšak nemôžeme zabúdať na to, že bude v tíme predsa len Michael Matthews, ktorý sa pokúsi zamútiť vodu v hromadných dojazdoch.  
 
Barguil sa tiež vyjadril, že by sa chcel vrátiť na Vueltu. Posledný ročník nedokončil kvôli chorobe. No a dodal aj to, že by si chcel zopakovať klasiku padajúceho lístia, kde skončil naposledy ôsmy. Konkrétny pretekársky program však pre 25-ročného borca ešte nie je známy.
 
 
Novo Nordisk v ohrození
 
Cyklistický tím, ktorýzaložili ešte v roku 2008 je v ohrození. Súčasný názov nesie od roku 2013, kedy do štruktúr vstúpila dánska farmaceutická firma Novo Nordisk. Poslanie celku je jasné. Jazdia v ňom len cyklisti, ktorí majú cukrovku a dokazujú tak, že ani choroba nemusí automaticky znamenať koniec. Avšak prišiel problém. Zmluva z roku 2013 bola podpísaná na päť rokov, päť sezón. No a rok 2017 je jej posledným. Spoločnosť teraz zvažuje, či pri tíme ostane alebo nie. Úlohou jazdcov, ale tiež vedenia je teda získať zaujímavé výsledky, ktoré by rozhodovanie uľahčilo. "Sme pod zmluvou ešte jeden rok. A musíme dosiahnuť výsledky. Od teraz už nebude prioritou to, aby sme mali jazdcov v úniku či v top 10. Musíme získať viditeľné výsledky," vyhlásil rázne manažér Phil Southerland.
 
Tím prinášal ovocie počas každej sezóny, ktorú existoval. Mnoho ľudí si vypočulo príbeh diabetických pretekárov. Osveta fungovala na plné obrátky, avšak, treba prestúpiť na vyšší level. Celok má ale problémy, s ktorými sa ostatné zoskupenia nestretávajú takmer vôbec. Tak napríklad výber mladých talentov či špeciálna strava. Svoje schopnosti budú môcť pretekári v roku 2017 dokázať na podnikoch ako Abú Dhabi, Tirreno - Adriatico, Miláno - San Remo a tiež v Kalifornii. Ak má ale toto dobrodružstvo pokračovať, jazdci musia začať jazdiť naplno hneď od úvodu. "Nasledujúcich šesť mesiacov bude pre našu budúcnosť nesmierne dôležitých. Som si však istý, že dosiahneme požadované úspechy a dúfam, že už koncom júna príde nová dohoda," vyjadril nádej Southerland.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop