Vuelta zavádza dlhé kopce, vracia sa Anglíru a nechýbajú ani strmé dojazdy

12.1.2017, 23:00 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Ako posledná z trojtýždňových pretekov ukázala svoju trasu Vuelta, ktorá aj tentoraz stavila na vrchárske lahôdky. V programe nemôžu chýbať strmé cieľové rampy, tie však doplnilo niekoľko dlhých finálnych kopcov, ktoré v ostatných rokoch nedostávali veľký priestor.
 
 
fotogaleria ikonkaCelková mapa Vuelta a Espaňa 2017 (© lavuelta.com)
vuelta 2017 celkova trasa
 
 
Kopce jej sedia najviac
 
Španielske podujatie nechce ani v tomto ročníku opustiť pozíciu najkopcovitejšej GT, pre cyklistov je pripravených až deväť horských dojazdov. Je to síce o jeden menej ako v minulej sezóne, ale viacero dôležitých vrchárskych bitiek prebehne na náročných a najmä dlhých stúpaniach, kde sa môžu medzi hlavnými favoritmi vytvoriť väčšie rozdiely ako na kratších, ale prudkých kopcoch.
 
Lezecké súboje sú rovnomerne rozložené počas celých troch týždňov, ale na prvý pohľad je zrejmé, že rozhodovať bude záverečný súťažný blok. Ten síce odštartuje jazdou proti chronometru, lenže tá nedá definitívnu bodku za vývojom v GC, pretože po nej nasledujú ešte tri horské etapy. A brutálne cieľové dojazdy ako Los Machucos a Anglíru dokážu podkopať akékoľvek poradie v klasifikácii.     
 
Aj v tohtoročnej edícii musia šprintéri trpezlivo čakať na svoje príležitosti. V prvom týždni sa síce môžu presadiť tri, alebo štyrikrát, no potom im sadne len trinásta a záverečná etapa a za istých okolností aj devätnásta previerka.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPromo trasy Vuelta a Espaňa 2017
 
 
Hneď na začiatku štyri ťažké dojazdy 
 
Len tretíkrát v histórii nebude Vuelta štartovať na španielskom území, predtým sa zahraničné otvorenie odohralo v Lisabone (1997) a Assene (2009). Tradičná tímová časovka, ktorá nesmie na začiatku tohto podujatia chýbať, sa odohrá v meste Nimes. Obľúbená francúzska destinácia prevedie tímové formácie po svojich uliciach, ale tímová časovka prebehne len na štrnástich kilometroch, čo je o polovicu menej ako v ostatnej edícii. Aj druhá etapa sa odohrá na francúzskom území. Z Nimes pôjde pelotón do prímorského mestečka Gruissan, kde bude na pelotón čakať šprintérsky dojazd, ktorý však môže ovplyvniť vietor.
 
Pred príjazdom na domáce územie strávia cyklisti záver tretieho dňa v Andorre, kde je nachystaný prvý zaujímavý dojazd. V závere sú pripravené stúpania La Rabassa (14km; 6,5%) a najmä Alto de Comella (4,2km; 8,2%), ktorého vrchol sa nachádza osem kilometrov pred cieľom a ktoré má na začiatku a konci priemerný sklon necelých desať percent. A to bude šanca aj pre favoritov, aby ukázali svoju formu na začiatku pretekov. Po príchode na španielsku pôdu si v meste Tarragona prídu opäť na svoje šprintéri, ale nebude to pre nich úplne jednoduché, pretože v roku 2013 tu finiš obsahoval dve krátke stúpania.
 
V piatej etape sa môžeme tešiť na typický španielsky cieľový dojazd. Krátky kopec La Ermita de Santa Lucía (4,1 km; 8,5 %; max. 20 %) vyzve všetkých favoritov, aby ukázali svoje lezecké kvality. Toto výbušné stúpanie dosahuje vo finále sklon jedenásť percent. Aj šiesty deň zostanú jazdci na východnom pobreží, v Sagunte sa môžeme tešiť na ďalší hromadný dojazd, no na kopcovitej trase môže uspieť aj brejk. Aj nasledujúca previerka bude vhodná pre najrýchlejších borcov, i keď pred cieľovým mestom Cuenca stojí menšie stúpanie.
 
 
video v clanku ikonka ciernaT. Dumoulin na Cumbre del Sol v roku 2015
 
 
Záver úvodného týždňa bude dynamický. O osude ôsmej etapy rozhodne kopec Xorret de Catí (4km; 11 %; max. 22 %), ktorý je typickým predstaviteľom explozívneho a strmého dojadzu. Akonáhle sa pretekári dostanú na jeho svahy, pre väčšinu z nich to bude bitka o prežitie. A nič na tom nezmení ani fakt, že do cieľa vedie dvojkilometrový zjazd. Deviaty deň sa bude finišovať na stúpaní Cumbre del Sol (4 km; 8,9%; max. 19 %), ktoré to naplno rozbalí v druhej polovici, kde neklesne sklon pod desať percent. Opäť sa môžeme tešiť na energické finále.
 
 
Poradím zatrasie Andalúzia 
 
Po prvom odpočinku strávia cyklisti jeden deň v oblasti Murcia a hlavnou témou desiatej previerky bude kopec Collado Bermejo (25 km; 4 %), ktorý čnie 32 km pred cieľom. Pred náročným programom v Andalúzii to bude ideálna šanca pre utečencov. Jedenásta etapa už zavedie pelotón do vysokej nadmorskej výšky, o čo sa postarajú dve stúpania. Cyklistov najskôr rozcvičí Alto de Velefique (20 km; 5,7 %), po ktorom je okamžite pripravený cieľový kopec Calar Alto (16 km; 6 %), ktorý zavedie balík k známemu observatóriu. Calar Alto je klasická tempárska previerka, ktorá nemá strmé úseky, ale jazdcov unaví svojou dĺžkou.
 
Tretí deň v Andalúzii obsahuje v druhej časti dva pomerne náročné kopce, ktoré si budú chcieť uzurpovať útočníci do kopcov. V trinástej etape sa potom na chvíľu opäť objavia na scéne šprintéri, ale bude to pre nich len slabá útecha, pretože v nasledujúcich dvoch dňoch sa pôjde znovu do kopcov. A budú to dlhé stúpania.
 
Najskôr sa odohrá lezecká bitka na Sierra de La Pandera (24 km; 5,2 %). Kopec je rozdelený na dve časti. Prvá polovica dosahuje priemerný sklon cez päť percent, potom sa cesta na chvíľu vyrovná a pre jazdcov bude najväčšou výzvou záverečných osem kilometrov. Nachádzajú sa tu tvrdé úseky s dvojciferným prevýšením, ktoré sa budú objavovať až do samého konca. Stúpanie má teda potenciál na vytvorenie pekných rozdielov.
 
Samotné finále druhého týždňa bude ešte veľkolepejšie. Pätnásta etapa bude mať len 128 kilometrov a dva náročné výstupy. V prostriedku sa nachádza prudký kopec Alto de Hazallanas (7 km; 9,7 %) a po malej pauze sa začne stúpať na najvyšší bod podujatia, na monštrum Sierra Nevada (30 km; 5,7 %). Tento výstup povedie cez Alto de Monachi a bude to pre každého obrovskou tempárskou výzvou. Okrem vytrvalosti tu musia pretekári ukázať aj zdatnosti pre vysokú nadmorskú výšku, pretože prekročia 2500 metrov. Takáto krátka, náročná a napínavá etapa si musí vypýtať špičkový výkon od každého adepta na umiestnenie v GC.
 
 
Môže sa niekto spoliehať na Anglíru?
 
Rozhodujúcu fázu pretekov spustí rovinatá časovka jednotlivcov, ktorá meria 42 kilometrov. Je to dostatočná vzdialenosť, aby ponúkla výhodu špecialistom alebo univerzálnym jazdcom, ktorí bojujú v celkovej klasifikácii, ale v následujúcom programe budú mať vrchári dostatok možností, ako si napraviť chuť.
 
Sedemnástu etapu rozbehne na konci Puerto de Alisas (10 km; 6%) a spektakulárny finiš obstará nový dojazd na podujatí Los Machucos (Collado de la Espina). Očakávané stúpanie má dĺžku deväť kilometrov a tú poriadnu zábavu pripraví záverečných sedem kilometrov. V tejto časti sa síce nachádzajú dve jednoduché pasáže, ale inak sklon neklesá pod desať percent a na mnohých úsekoch gradienty dokonca prekračujú dvadsať percent, pričom dosiahnu maximálnu hodnotu 28 %. Aj pred cieľom stúpanie povolí, ale predchádzajúce úseky bezpečne rozsekajú štartové pole.
 
Aj nasledujúci deň bude pripravený ďalší dojazd na prudkom kopci. Stúpanie Santo Toribio (2,2 km; 9 %) privedie pelotón ku stredovekému kláštoru a tesne pred cieľom vytiahne gradienty cez jedenásť percent. Bude to pekná príležitosť uchmatnúť drahocenné sekundy. Bitka o červený dres na chvíľu poľaví v devätnástej etape, kde môžeme v Gijone uvidieť šprintérsku koncovku, ale na trati sa nachádzajú až štyri stúpania, čo bude predstavovať peknú príležitosť pre únik.
 
 
video v clanku ikonka ciernaAnglíru na Vuelte v roku 2013
 
 
Grandiózne finále podujatia zariadi jedno z najťažších stúpaní v Európe. V samotnom závere sa postaví pretekárom do cesty obávaná trojica stúpaní Alto de la Cobertoria (10 km; 8,5%), Alto del Cordal (5,3km; 9,6%) a predovšetkým Alto de Anglíru (12,2km; 10,2 %; max. 23,5 %), pred ktorým musí mať každý cyklista rešpekt. Jeho brutálne sklony môžu vyhodiť z rytmu akokoľvek kvalitného vrchára, obzvlášť na konci GT, keď už každý cíti veľkú únavu. A posledná, 100-kilometrová etapa končiaca v Madride bude almáziou pre šprintérov a držiteľov ocenení.
 
 
Vrchárska trasa s pekným vyvrcholením
 
Na Vueltu si opäť brúsia zuby vrchári, pretože organizátori znovu zaradili do programu množstvo kopcov. Pre celkovú klasifikáciu budú dôležité aj výbušné stúpania, ktoré sa nachádzajú na začiatku podujatia, ale v ostatných rokoch tieto steny nie vždy dokázali vytvoriť medzi favoritmi očakávané rozdiely.
 
Preto sa pozornosť obracia na koniec druhého týždňa, keď prídu do hry dlhé andalúzske stúpania Sierra de La Pandera a Sierra Nevada, ktoré rozprúdia vývoj v klasifikácii. Ale hlavné ťažisko bude aj tak spočívať v záverečnom týždni. Časovka jednotlivcov vykryštalizuje poradie v GC, ale pri takých kopcoch ako Los Machucos a Anglíru bude veľmi náročné spoliehať sa iba na defenzívu nadobudnutej pozície. Na konci sezóny môže podobný ťažký finálny týždeň určite pripraviť nejaké prekvapenie.
 
Zaradením dlhých a náročných stúpaní, ktoré majú skutočný potenciál na vytvorenie parádnych lezeckých bitiek, organizátori navrhli zrelú trasu, ktorá postupne graduje. Pre šprintérov to nie je najlepšia správa, ale pri ideálnom vývoji úvodnej časti podujatia môžu aj oni nasýtiť svoje potreby.             
 
 
fotogaleria ikonkaProfily etáp (© lavuelta.com)
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
 
 
1. 19.8. rovinata etapa ciel rovina Nimes > Nimes 13,8 km cieľ: 17:40  
2. 20.8. rovinata etapa ciel rovina Nimes > Gruissan 201 km cieľ: 17:40  
3. 21.8. rovinata etapa ciel rovina Canigo-Conflent > Andorra 158 km cieľ: 17:40  
4. 22.8. zvlnena etapa ciel rovina Escaldes-Engor. > Tarragona 193 km cieľ: 17:40  
5. 23.8. rovinata etapa ciel rovina Benicássim > Alcossebre 173 km cieľ: 17:40  
6. 24.8. zvlnena etapa ciel rovina Vila-Real > Sagunt 198 km cieľ: 17:40  
7. 25.8. zvlnena etapa ciel rovina Llíria > Cuenca 205 km cieľ: 17:40  
8. 26.8. rovinata etapa ciel rovina Hellín > Xorret de Catí 184 km cieľ: 17:40  
9. 27.8. zvlnena etapa ciel rovina Orihuela > Cumbre del Sol 176 km cieľ: 17:40  
10. 29.8. rovinata etapa ciel rovina Caravaca Jubilar > El Pozo 171 km cieľ: 17:40  
11. 30.8. rovinata etapa ciel rovina Lorca > Calar Alto 188 km cieľ: 17:40  
12. 31.8. rovinata etapa ciel rovina Motril > Antequera Dólmenes 161 km cieľ: 17:40  
13. 1.9. zvlnena etapa ciel rovina Coín > Tomares 197 km cieľ: 17:40  
14. 2.9. rovinata etapa ciel rovina Écija > Sierra de La Pandera 185 km cieľ: 17:40  
15. 3.9. rovinata etapa ciel rovina Alcala La Real > Sierra Nevada 127 km cieľ: 17:40  
16. 5.9. rovinata etapa ciel rovina Circuito de Navarra > Logroňo 42 km cieľ: 17:40  
17. 6.9. rovinata etapa ciel rovina Villadiego > Los Machucos 180 km cieľ: 17:40  
18. 7.9. zvlnena etapa ciel rovina Suances > S. Toribio Liébana 168 km cieľ: 17:40  
19. 8.9. zvlnena etapa ciel rovina Caso > Gijón 153 km cieľ: 17:40  
20. 9.9. rovinata etapa ciel rovina Corvera > Alto de L'Angliru 119 km cieľ: 17:40  
21. 10.9. rovinata etapa ciel rovina Arroyomolinos > Madrid 102 km cieľ: 17:40  
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop