Na konci štvrtej etapy sme zažili pocit déjá vu

20.1.2017, 15:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Akoby by boli rovinaté etapy v Austrálii len a len v réžii Bory - Hansgrohe a Orica - Scott, navyše posledné dva nasadzuje réžia do hlavných úloh len dvoch hercov. Caleba Ewana a Petra Sagana.
 
Predstavenie číslo štyri odštartovalo v meste Norwood a finišovalo v mestečku Campbelltown. Etapa mala na programe svojich 150 kilometrov a opäť sa očakával hromadný dojazd, špurt do mierneho kopca, ktorý sľuboval zaujímavé vyvrcholenie.
 
 
Hattrick dokonaný
 
Hokejový či futbalový slang perfektne sedí aj na austrálskeho pretekára Caleba Ewana. Patrili mu etapy číslo jeden, tri a "gól vsietil" aj dnes. Mladý jazdec si ale uvedomuje, že bez tímovej podpory by nič z toho nebolo. "Naozaj som si nemohol priať lepší štart do roka. Môj tím opäť odviedol úžasnú prácu. Kryli ma počas celého dňa, myslím si, že aj v televízii ste mohli vidieť ako pracovali. Skrátka ma priviedli k ďalšiemu víťazstvu," vychválil svoj celok rodák zo Sydney. "Všetky etapové triumfy sú zásluhou chlapcov okolo mňa. Bez nich by som nedosiahol ani jedno. Podobne ako pre mňa, znamenajú veľa aj pre nich," pokračoval.
 
Konkrétne vyzdvihol Daryla Impeyho. Ako ďalej uviedol Ewan, odviedol mega prácu. Juhoafričan Austrálčanovi včera chýbal, doplatil na pád tri kilometre pred páskou. Dnes ale pri kolegovi ostal a náročný špurt mu o dosť uľahčil. Ako Ewan tento leví podiel na víťazných zárezoch svojim kolegom oplatí? "Každým rokom som silnejší a neunavím sa ako pred tým. Práve preto som schopný odjazdiť etapu za etapou v oveľa lepšej pohode. Zajtra pôjdeme na Gerryho a Estebana, takže sa vrátim do roly pomocníka," zdôraznil pretekár, ktorého si v záverečných dojazdoch užil aj náš Michael Kolář v Malajzii v roku 2015.
 
 
tdu 2017 peloton bmc cdtf
Pelotón počas dnešnej etapy zväčša viedli jazdci BMC (© Slipstream Sports)
 
 
Nemcov taktiež teší výkon tímu
 
Nový zamestnávateľ slovenskej enklávy Bora – Hansgrohe preteká na najvyššej úrovni po prvýkrát. A jazdci okolo Petra Sagana si nevedú zle. Aj počas dejstva číslo štyri predviedli dobrú tímovú prácu, z ktorej vyťažil Žilinčan opäť druhé miesto. "Samozrejme by som bol radšej ak by sa mi podarilo zvíťaziť, ale s dnešným výsledkom som spokojný. Tím odviedol perfektnú robotu, ale myslím si, že ja som začať špurtovať príliš neskoro. Avšak pocity sú super. Opäť sme mali teplo, čo si vyžiadalo svoju daň. Teraz sa už ale sústredíme na významný zajtrajší deň, kedy bude Jay bojovať o svoju šancu v GC. Ja to skúsim potom zase v nedeľu," uviedol po etape dvojnásobný majster sveta. 
 
O niečo konkrétnejší bol športový riaditeľ Bory – Hansgrohe Patxi Vila. "Dnes bola v pláne Petrova ochrana a mali sme ho doviesť do dobrej pozície pred dojazdom. Únik držali pod kontrolou Gregor Mühlberger a Lukas Pöstlberger. V záverečných kilometroch si svoje zastali Michael Kolář, Sam Bennett a Rudi Selig," povedal športový riaditeľ, ktorý tiež zopakoval Petrove slová o neskorom načasovaní nástupu.
 
 
fans tdu 4 etapa david rehak
Naši majú v Austrálii aj slovenských fanúšikov (© od Dávida Reháka)
 
 
Skrytí hrdinovia etapy
 
Do histórie sa zväčša zapíšu len víťazi, no počas nespočetných hodín na bicykli sa napíšu aj mnohé iné príbehy, osobné víťazstvá či prehry. Asi najväčší hrdina dnešného dňa je Gorke Izagirre. A stačilo mu k tomu už len to, že nastúpil na štart. Včera po dojazde sa stretol s austrálskou zdravotnou starostlivosťou, nakoľko utrpel po páde pomliaždeniny na ľavom ramene a pred dnešným ránom nebolo isté či nastúpi. Podľa informácií z tímového webu Movistaru ale zažil pokojnú noc a s obviazanými ranami prežil štvrté vystúpenie bez problémov. Teší sa na zajtrajšiu kráľovskú etapu Tour Down Under.
 
Pekný deň zažil aj český debutant Ondřej Cink. Po druhýkrát sa objavil v úniku. Po prvý raz mu to až tak nevyšlo, za to dnes to bolo iné. Stal sa v ňom ústrednou postavou, čo je dosť irónia, pretože vďaka nemu vlastne únik ani nemohol byť pustení na viac ako dve minúty, ktoré si dokázal vybudovať. V celkovej klasifikácii teoreticky ohrozoval Richieho Porta, a tak jazdci BMC zahlási vpred! "V úniku som bol od začiatku, bola to správna vec. Bol som tam sto, možno aj viac kilometrov. Bolo to pre mňa ale veľmi ťažké, pretože je to tu pre mňa všetko nové," uviedol Cink.
 
Ďalšími ústrednými postavami dnešných 150-tich kilometrov boli Jack Bauer (Quick-Step Floors) a Cameron Meyer (UniSA-Australia). Obaja boli Cinkovými kolegami a obaja si vybojovali ocenenie pre najbojovnejších jazdcov etapy. A keď už spomíname jedného "quick-stepáka", zajtra bude v permanencii aj ďalší. Petr Vakoč, ktorý dnešný deň absolvoval bez problémov, sa pokúsi zlepšiť svoje doterajšie postavenie. Podobne ako dnes, sa bude môcť spoľahnúť aj na Martina Velitsa. Púchovčan spolu s Michaelom Kolářom došli do cieľa so stratami 16 respektíve 18 sekúnd.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop