Porte ukázal ostatným chrbát aj na Willunge a konečne vyhrá preteky, ktoré miluje

21.1.2017, 14:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Zmeniť to by už musela len obrovská smola alebo priam športová tragédia. Richie Porte ukázal na prvom veľkom podujatí  sezóny výbornú formu, ktorá mu priniesla vytúžený triumf na domácej pôde. Pocit radosti umocňuje v jazdcovi BMC aj fakt, že to v cieli dnešnej etapy vyzeralo ako na Tour de France.
 
Etapa s poradovým číslom päť merala 152 kilometrov. Cyklisti museli dvakrát zdolať kopec Willunga Hill, čo predznamenávalo zaujímavé súboje. O slovo sa chceli prihlásiť viacerí borci, ale Richie Porte bol tým mužom, ktorý jasne zamietol akékoľvek pochybnosti o tom, kto zvíťazí. Na svojom najobľúbenejšom kopci zároveň vytvoril nový rekordný čas, ktorý sme už zaradili do infografiky.
 
 
tdu willunga 17 aktualizacia
 
 
Pre BMC budú tieto preteky úspešné
 
Okrem rodáka z ostrova Tasmánia majú totiž "červenočierni" v prvej desiatke aj aktuálneho majstra Austrálie v časovke Rohana Dennisa. Momentálne je šiesty. Rozdiely sú však minimálne. Presne tak ako je to pre toto podujatie typické. A tak sa môže pri troche fantázie stať, že sa prebojuje aj na stupne víťazov alebo môže pokojne z elitnej desiatky vypadnúť. Rodák z Adelaide sa spolieha na to, že cyklisti nebudú príliš riskovať. "Myslím si, že zajtra sa bude jazdiť dosť agresívne. Ale jediná možnosť ako ešte niečo urobiť je tá, že zaútočíte čo najskôr. To je ale risk a mnohí by mohli stratiť viac ako získať. Nie som si istý, kto zvolí aký prístup," predpovedá zajtrajší deň Dennis. "Nech už vymyslí hocikto akúkoľvek taktiku, na Richieho to už nedotiahne. Potom ako som videl čo predviedol na Willunga Hill a Paracombe, nepoprial by som nikomu ani len veľa šťastia. Je to zbytočné," pochválil svojho kolegu.
 
Samotný bývalý elitný domestik Chrisa Frooma, ktorý sa s touto pozíciu nezmieril a vymenil tím, už kuje taktiku na zajtra. "Včera aj dnes som mohol viac stratiť ako získať, o to väčšia úľava na mňa prišla na vrchole kopca, ktorý tak dobre poznám. V posledný deň existuje len jedna taktika. Nepokúsim sa o žiadne víťazstvo, budem len skrátka držať tento krásny oranžový dres," vysvetlil. Samozrejme nezabudol ani na svojich kolegov, ktorí ho priviedli k druhému etapovému zárezu. "Máme skvelý tím a cítim sa vďaka nemu uvoľnene. Ak by sa zajtra ktosi ešte o niečo pokúsil, máme silu na to, aby sme to udržali pod kontrolou," dodal na záver vlastne už istý víťaz pretekov Tour Down Under.
 
 
porte izagirre 2017 tdu movf
Richie Porte dnes nemal starosti s nešťastným Izagirrem (© Movistar Team)
 
 
V Orice zmierení s osudom
 
V austrálskom projekte asi zachytili Dennisov akcent a pochopili, že je lepšie mať vrabca v hrsti ako lastovičku na streche. A vrabec v podobe druhého miesta Estebana Chávesa nemusí byť na začiatku januára zlým odrazovým mostíkom do ďalších častí ročníka. "Dnes to bol naozaj ťažký deň. Zároveň bol ale nádherný. Popri cestách bolo veľa ľudí a skutočne to pripomínalo Tour de France. Posledné tri kilometre to možno Tour aj pokorilo," povedal po etape usmiaty Kolumbijčan. "Tím pracoval veľmi dobre. Celý deň ma chránil pred vetrom a chlapci mi tiež nosili fľaše s vodou. Snažili sme sa dnes niečo ešte urobiť, rozdeliť pelotón pred druhým stúpaním, ale nepodarilo sa nám to. Všetci boli ohromne silní, a tak to začalo pokope. Richie ukázal veľkú formu, je to pôsobivé a gratulujem mu. My sa pokúsime udržať stupne víťazov," opísal dnešný deň Esteban Cháves. "V túto chvíľu som v GC druhý a som naozaj rád za to, ako som odštartoval tento ročník. Sme v treťom januárovom týždni, máme preteky WT, takže sa nemôžeme sťažovať, je to dobré," dodal na záver triezvy pohľad na vec dvojnásobný etapový víťaz Vuelty.
 
 
A tí ostatní...
 
Asi najväčšie sklamanie z dnešného dňa zažili v Movistare. Gorke Izagirre nie len že stratil pódium, ale aj Top 10, Top 20 a skončí pravdepodobne na konci tretej desiatky. Dnes finišoval bez mála so stratou dvoch minút na 39. mieste. Žiaľ, rodáka z Baskicka dostihli odreniny a pomliaždeniny, ktoré utŕžil v tretej etape. "Doplatil som na bolesť zo zranení. Včera som strávil viac-menej dobrý deň, ale bol pravdepodobne priťažký. Dnes bolo jasné to, že neudržím pódium už počas prvého stúpania. Bojoval som ako najviac som mohol, ale keď začali prvé útoky, nebolo možné udržať to tempo. Je škoda prísť o stupne víťazov, to áno, ale taká je cyklistika," uviedol smutný Španiel.
 
 
tdu 2017 svk fanusik martan willunga rehak david
Na Willungu smeruje aj jeden netradičný slovenský fanúšik (© od Dávida Reháka)
 
 
Áno, taká je cyklistika. Ale tiež býva dobrým zvykom to, že žiadne voľné miesto v nej neostáva. Ak teda Gorke Izagirre o pódium prišiel, niekto iný ho získal. V tomto prípade bol tým šťastným mužom Nathan HaasDimension Data. V etape skončil druhý, celkovo sa posunul na tretiu priečku. "Som tak nadšený! Keď som prešiel cez čiaru, hľadal som chlapcov predo mnou. Nikoho som nenašiel. Vedel som, že som v prednej časti a uvedomil som si, že som musel mnohých poraziť. Asi kilometer do začiatku stúpania som mal veľmi zlý moment. Ale spomenul som si na dychové cvičenia, ktoré som trénoval s plaveckým trénerom. Skrátka som sa pokúšal dostať kyslík z hlavy a pľúc do nôh. Pomohlo to... Stúpal som hore čoraz rýchlejšie a rýchlejšie," zaspomínal si s úsmevom na zimnú prípravu Haas. Tretie miesto bude pre africký tím, ale aj pre Austrálčana veľmi pekným vysvedčením.
 
Dominanciu domácich pretekov podčiarkol Jay McCarthy. Jazdec Bory – Hansgrohe sa chcel pokúsiť o bronzový stupienok, ale bolo to nad jeho sily. I napriek tomu odíde od klokanov so vztýčenou hlavou. "Je to pekný výsledok, len škoda toho tretieho miesta. Chlapci išli naozaj dobre a boli sme celkom v pokoji celých 110 kilometrov. Nestresovali sem ani pred príchodom k prvému stúpaniu. Neskôr sme mali trochu bočný vietor, ale mal som pri sebe Petra, a tak som stále nepanikáril. Do záveru sme išli v dobrej pozícii. Videl som za sebou pár jazdcov z GC, takže som sa rozhodol zbytočne nenasledovať Porteho. Aj tak som vedel, že príde zrýchlenie, na ktoré nebudem môcť zareagovať," priznal si 24-ročný cyklista, pre ktorého znamená už aj blízkosť Petra Sagana veľmi veľa. "Dal som do toho na trati všetko. No sekundy, ktoré som potreboval získať sa už nedali. Som trochu sklamaný, ale išiel som na doraz," uzavrel McCarthy. Jazdec získal zatiaľ jediné veľké víťazstvo. Bolo to pred rokom práve na TDU.
 
Samotný Sagan už včera avizoval, že dnešný deň sa bude sústrediť na pomoc a o vlastné ambície sa bude starať až zajtra. Etapu dokončil na 81. pozícii. Ostatní dvaja Slováci taktiež etapu vypustili. Martin Velits skončil 102. a Michael Kolář 129. Veľmi pekne išiel dnes Ondřej Cink. Skončil na úctyhodnej 18. priečke, celkovo sa posunul na 22. miesto. Nikto to od neho nečakal, o to príjemnejšie je prekvapenie. Čakalo sa však viac od Petra Vakoča, ktorý dnes skončil 42. Neprekročil tak svoj tieň a Quick – Step Floors pozerá skôr na výsledky Enrica Masu a Driesa Devenynsa, ktorí skončili pár priečok pred pražským rodákom.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop