Reakcie pred T-A: Neistý Sagan, extra silné BMC, ale aj menej šprintérov ako v Nice

7.3.2017, 21:30 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Po klasickom úvode k Tirreno - Adriatico sme na tomto mieste ešte zosumarizovali reakcie aktérov pred dôležitým etapákom.
 
Aktuálny majster sveta Peter Sagan sa po klasike v Taliansku cíti dobre, ale choroba mu ubrala minimálne trochu energie. "Teraz sa cítim dobre, ale uvidíme až počas pretekov. Na Strade Bianche som išiel len sto kilometrov, potom som musel odstúpiť. Bol som dva dni bez bicykla, prvý tréning som absolvoval až dnes. Skutočný stav sa ukáže až počas pretekania," povedal neisto pre oficiálny web pretekov Sagan.
 
Na preteky dvoch morí ale prichádza v podobe najväčšieho favorita jazdec Movistaru Nairo Quintana. "Naša príprava bola zameraná čisto na výkonnosť. Chceli sme zistiť, kde sa nachádzame v tejto časti sezóny. Blíži sa totiž prvý vrchol. Giro. Na štartovke sme videli viaceré mená, ktoré by nám mohli narobiť problémy. Tieto talianske preteky sú ale pre nás výzvou a motiváciou. Až samotné preteky ale ukážu, kde skutočne sme. Treba to brať dni po dni a nestrácať zbytočné sekundy tam, kde netreba," uviedol veľmi diplomaticky Nairo Quintana.
 
 
quintana tirreno trojzubec big
Quintanov triumf pred dvoma rokmi (© Movistar Team)
 
 
Snáď najsilnejšie bude BMC. Vo svojich radách má obhajcu z vlaňajšej edície Grega Van Avermaeta, hoci vieme za akých okolností, ale tiež jazdcov, ktorí sa sústredia na prvú Grand Tour sezóny. A práve dvojica Tejay Van GarderenRohan Dennis by mala ťahať za opraty. "Na Tirreno - Adriatico prichádzame s viacerými cieľmi. Máme silný tím, ktorý môže preteky riadiť podľa viacerých scenárov. Pre nás je to veľmi dôležitý etapový podnik z pohľadu na Giro, takže Tejay a Rohan budú mať možnosť ukázať sa v GC, no a Greg sa môže pokúsiť o jedno, možno dve etapové vavríny," prezradil nemalé ciele športový riaditeľ projektu Max Sciandri. "Celý tím je vo výbornej kondícii, tak sme si istí, že tu zaznamenáme výborné výsledky. V tomto roku si už BMC nejaké víťazstvá pripísalo a chceme v tomto trende pokračovať," dodal.
 
Pre teraz už večného rivala nášho Petra Sagana sú preteky ďalšou príležitosťou, ako otestovať svoju formu pred blížiacimi sa vrcholmi jari. "Pretekať s číslom jeden na chrbte bude príjemný zážitok. Je to pozícia, o ktorej sa mi nikdy ani nesnívalo. No počasie to vlani zariadilo takto. Tento rok sú moje ciele ale iné. Chcel by som uspieť v niektorej z etáp. Okrem toho preteky beriem ako príprav na Flámsko a ďalších blok klasík v Belgicku," vysvetlil svoje premýšľanie Van Avermaet. S úplne inými cieľmi prichádza na Apeninský polostrov Americký kolega tohto Belgičana. "Sú to moje prvé preteky v Európe. Takže som sa konečne po Abú Zabí dočkal návratu do pelotónu. Mám pocit, že som v celkom slušnej kondícii, navyše mi nechýba motivácia. Máme silný a dynamický tím, ktorý toho môže veľa ukázať. Teším sa na začiatok," prezradil Van Garderen.
 
Medzi ďalších favoritov môžeme zaradiť aj Vincenza NibalihoBahrainu Merida. "Abu Dhabi Tour som ukončil s dobrými pocitmi. A do najbližších pretekov dám do toho maximum. Chcem moje domáce preteky vyhrať už po tretí raz," vyjadril smelé plány víťaz Tour de France z roku. "Na týchto pretekoch milujem trasu. Je ako stvorená pre mňa! Verím, že budem v dobre kondícii, pretože tu stretnem veľké množstvo skvelých cyklistov ako Nairo Quintana a Fabio Aru. Som si istý, že to bude veľká šou," dodáva s úsmevom.  No a to, že bude na pretekoch Bahrajn veľmi silný, tak s tým si je istý športový riaditeľ Paolo Slongo. "Tím pre preteky dvoch morí je tvorený ľuďmi, ktorí sú ako stvorení na takýto typ podujatia. Pokiaľ zvládneme úvodnú časovku, potom bude Vincenzo na dobrej ceste vyhrať GC."
 
 
nibali 2017 podpis tbmf ansa
Vincenzo Nibali sa rozpretekal v Abú Zabí (© Team Bahrain-Merida / ANSA)
 
 
Bez šance neostáva ani Thibaut Pinot. Francúz je v top trojke najväčších favoritov. "Mám dobrý pocit zo Strade Bianche. Teraz sa už ale sústredím na Tirreno-Adriatico. Verím, že by som mohol skončiť na stupňoch pre víťazov," krátko uviedol jazdec FDJ.
 
Minimálne stupne pre víťazov by chcel atakovať aj domáci pretekár v modrom drese Fabio Aru. Ten si na pretekoch odbije svoju premiéru. "Budú to skutočne moje prvé skúsenosti s týmto podujatím. Po Strade Bianche sa cítim vo forme. Odštartujeme tu s nádejou na dobrý výsledok."
 
Plejádu adeptov dopĺňa aj Adam YatesOrica - Scott. Austrálsky projekt by mal v krajine vína a pizze okrem Yatesa reprezentovať aj český pretekár Roman Kreuziger. "Adam i Roman trénovali počas zimy najpoctivejšie ako mohli. Roman išiel celkom dobre v Abú Zabí, kde získal potrebné pretekárske kilometre. Adam mal zase dobré podujatie vo Valencii," načrtol športový riaditeľ Matt White. "Bolo by pekné ak by sa nám podarilo získať dobrý celkový výsledok. Som si istý, že naši chlapci sa v silnej konkurencii nestratia a nestratia sa ani v GC," dodáva White. Na rozdiel od Paríž-Nice, je v Taliansku špurtérska konkurencia menšia.  Sacha Modolo, Mark Cavendish, Fernando Gaviria alebo napríklad aj Caleb Ewan. I napriek tomu však môžu byť hromadné dojazdy zaujímavé. Postarať o to by sa mohol práve posledný v zozname. "Caleb sa teší na štart. Je vo výbornej forme. Ide o prestížne podujatie, na ktorom by sme určite chceli získať aspoň jeden vavrín," uzavrel Matt White.
 
 
ewan 2017 tdu spurt cdtf
Caleb Ewan na Tour Down Under súperom nedal šancu .tcdf.
 
 
Z afrického zoskupenia Dimension Data predstavil plány športový riaditeľ Roger Hammond. "Tirreno-Adriatico je skvelý podnik. Máme naň skvelé spomienky. Hlavný stan máme rozložený v meste Lucca, ktoré nám vytvára doslova domáce prostredie. O to väčšia motivácia. Trasa pretekov nám vyhovuje, je tu viacero etáp, ktoré by mohli byť pre Marka Cavendisha, tiež tu nájdeme zvlnené terény, ktoré by mohli vyhovovať Stevovi a Edvaldovi. Všetci veríme, že sa nám podarí získať nejaký dobrý výsledok."
 
Na štart sa tešia aj chlapci Quick-Stepu Floors. Na ich čele bude stáť Bob Jungels. Na bicykel sa po zdravotných patáliách vráti Tom Boonen. "Máme skvelý tím a máme Boba, ktorý tu vlani skončil tretí. Aj tento rok bude náš človek na celkové poradie práve on. Hromadné dojazdy obstará Fernando. Dôležité kilometre pre Paríž-Roubaix získa Tom Boonen, ktorý sa po zdravotných problémoch vráti späť," načrtol plán "podlahárov" športový riaditeľ Davide Bramati.
 
Akýsi favorit z druhej vlny sa nachádza aj v tíme Cannondale - Drapac. Kolumbijčan Rigoberto Urán je podľa slov tamojšieho športového riaditeľa pripravený.  "Rigo je jazdec, ktorý môže dopadnúť v GC veľmi dobre. Ukázal to už aj v minulosti, tak prečo to neskúsiť aj teraz? Nie je to ľahké, ale máme tu super silný tím, ktorý h môže chrániť. Okrem toho môže zabojovať aj o akúkoľvek inú etapu. Ak ale chcete využiť túto silu, musí byť podčiarknutá dobrou stratégiou, šikovnosťou a tímovým duchom," nádejal sa Fabrizio Guidi. Samotný jazdec sa obáva najmä počasia. "Počas týždňových pretekov je dôležitý každý deň. Ak je trať plochá, poviete si super, bude to ľahké. Ale môže prísť problém. napríklad v podobe počasia, presne ak na Paríž - Nice. Za normálnych okolností to tak náročne nevyzerá, no človek nikdy nevie," zamyslel sa Urán.
 
Ako posledného spomenieme Baukeho Mollemu. "Na preteky mám len tie najlepšie spomienky a som rád, že som späť.  Tento rok som si trochu upravil pretekársky program, pretože mojím hlavným cieľom je Giro," dodal na záver jazdec celku Trek - Segafredo.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop