Komentáre pred San Remom: Mnoho favoritov, záverečná lotéria

17.3.2017, 23:00 | Aktuality zo sveta | Marek Šnajdr
Pred prvým monumentom sezóny sme zbierali komentáre favoritov týkajúce sa ich očakávaní smerom k pretekom.
 
 
san remo 2016 finis rcsf
Vlaňajšie víťazstvo Arnauda Démara (© ANSA/CLAUDIO PERI)
 
 
Peter Sagan bude v sobotu znovu patriť k najväčším favoritom. Nervozitu zo svojej tradičnej role si ale nepripúšťa. "Veľmi o cyklistike nerozmýšľam, už necítim taký tlak ako prv. Musím byť favorit v každých pretekoch, po siedmich rokoch som si na to už zvykol. Prečo som tak skromný? Človek nemôže lietať bez lietadla, musí stáť nohami na zemi." S humorom sebe vlastným dodáva: "Miláno - San Remo je môj najobľúbenejší podnik, pretože jeho cieľ je blízko môjho domova v Monte Carle. Uvidíme, čo sa stane v nedeľu. Som rád, že na Tirreno-Adriatico to išlo dobre a že forma je dobrá. Dobré je tiež to, že ak nevyhrám, môžem tak nejako rozhodnúť, kto zvíťazí. Nemôžem síce urobiť všetko, ale môžem sa s ostatnými trochu pohrať. Najdôležitejšie ale bude cítiť sa dobre. Ak sa totiž necítite dobre, pôjdete nakoniec cez hranu... Dosť záleží na vetre na Poggiu, býval tam čelný vietor, čo znemožňovalo únik. Cyklistika sa ale vyvíja, ak sa pretekár cíti dobre, môže ostatným ujsť. Potrebuje ale dobrý deň."
 
Mark Cavendish tradične patrí k favoritom Primavery, tentokrát však nemusí byť ani lídrom tímu. "Nie som síce v topforme, aj tak ale pôjdem. Vždy je tu šanca vyhrať. Poznám trasu, viem, čo sa tu pri pretekaní deje. Miláno - San Remo sú asi najľahšie preteky pre dokončenie, ale je tu najťažšie zvíťaziť. Na tých 300 kilometroch sa môže stať čokoľvek. Nikdy neviete, či sa bude šprintovať, alebo niekto vydrží až do konca. Myslím, že tento rok vyhrá Fernando Gaviria." Jeho tímový kolega z Dimension Data Edvald Boasson Hagen dodal: "Sú to dosť dlhé preteky a môže sa stať hocičo už pred samotným finále. Doň je treba nazhromaždiť čo najviac energie. Plán sme ešte nefinalizovali, máme viac možností."
 
 
cavendish 2017 triumf abuf bazzi
Mark Cavendish už v tejto sezóne vyhral v Abu Dhabí  (© Abu Dhabi Tour / MATTEO BAZZI)
 

Fernando Gaviria ale tento rok očakáva viac atakov na Poggiu: "Van Avermaet, Kwiatkowski a Sagan tam možno zaútočia. Počkáme, čo sa stane, a uvidíme, aké budú nohy. Sú to ťažké preteky, takže musíte očakávať kľúčový moment k akcii, ak jednáte v nesprávny moment, preteky sú pre vás stratené." Kolumbijčan kladie najväčší význam Cipresse a Poggiu. "Ak tam získa silný jazdec výhodu pár sekúnd, môže to dotiahnuť až do konca." Na preteky sa teší, nie je zaťažený minuloročným pádom, skôr ho trochu trápi ten štvrtkový, tréningový. Podľa tímu ho bolí pravé zápästie, na štarte ale bude.

Tim Sky má taktiku pripravenú na viac kariet: "Viviani by mohol zašprintovať, potom máme Kwiatkowského, ktorý je taký žolík, mohol by preteky trochu okoreniť", hovorí za tím Luke Rowe. Pre "Britov" to bude jediná klasika, kde sa zídu všetky jeho hviezdy pre tento typ pretekov. "Potom už to bude na mne a Ianovi Stannardovi", dodal Rowe. Ani Geraint Thomas tak tento rok nezamieri na ďalšie jednodenné vrcholy.
 
 
viviani 2015 tlacovka SweetSpot
Domáci Taliani by chceli Eliu Vivianiho vidieť na pódiu (© SweetSpot)
 

UAE Team Emirates pôjde na Bena Swifta: "Som v dobrej forme, dúfam, že zvládnem aj stúpania. Musím sa držať svojho plánu a dúfať v čo najlepší priebeh, pretože preteky je veľmi ťažké predpovedať. Možno sa tento rok ani nebude šprintovať, mnoho jazdcov bude chcieť útočiť. Ja a tím sme však dobre pripravení. Vzali ma sem práve kvôli týmto pretekov, vďaka tomu, čo som tu už ukázal."

V novom tíme sa na monument pripravoval Michael Matthews: "Získal som pár dobrých výsledkov, ale som nezískal žiadne víťazstvo. Je ale dobré, že nie som unavený. Preteky budú o šetrení energie, musím zvládnuť stúpanie a potom poriadne zašprintovať. Malo by to byť OK. Minulý rok som spadol, predtým mi patrilo tretie miesto. Tentorok chcem byť lepší. Bude tu ale mnoho favoritov, v kopcoch bude snaha o únik. Musíme si ale ísť svoje vlastné preteky, nie preteky iných", dodal reprezentant Sunwebu.
 
 
matthews 2017 profilova sunf
Michael Matthews už bude hájiť farby Sunwebu (© Cor Vos | Team Sunweb)
 

Šprintérom tímu z Bahrajnu by mal být Sonny Colbrelli, chrbát mu ale bude kryť napríklad Niccolo Bonifazio. Sonny verí vo svoju formu, aj keď vraj nie je tak dobrá, ako pred Paríž-Nice. "Tam som ale vyhral etapu a šiel dobre aj kopce, ten šprint bol možno najlepší v mojom živote. V poslednej dobe som ale na hromadné dojazdy rezignoval, zľakol som sa vlaňajšieho pádu v Číne, preferujem tak skôr špurt z malej skupiny. Ale tím pre mňa dobre pracuje, získal som späť sebavedomie. Myslím, že aj tentokrát sa bude šprintovať, asi tak 25-30 ľudí. Bude to ale lotéria, na stúpaniach sa budú chcieť šprintérov zbaviť, to mi však nevadí, rád tie kopce jazdím vo vysokom tempe. Sagana a  Gaviriu ale bude ťažké poraziť", uzavrel Talian.

Veľkým favoritom by mal byť aj John Degenkolb. Na Paríž-Nice bol dvakrát na pódiu, absencia víťazstva ho ale neznervózňuje. "V roku 2015 to bolo rovnaké a potom som dosiahol víťazstvo. Je to pre mňa vlastne obhajoba víťazstva, pretože som tu minulý rok nebol. Už som potrénoval Cipressu a Poggio, ja aj tím sme tu silní. Mám formu a cítim aj tu správnou výbušnosť do šprintu." Nemec by sa stal prvým dvojnásobným víťazom od doby Oscara Freira.

Alexander Kristoff viac priblížil svoje názory na tento monument. "Je to ta najťažšia jednorazovka, na konci sú ťažké stúpania a po 300 kilometroch ste mŕtvi. Dôležitá je ochrana pred nízkymi teplotami, radšej nosím teplé oblečenie aj pri závode, Thor Hushovd sa mi kedysi kvôli tomu smial, mne sa to ale vyplatilo. Je dôležité šetriť silami, koncovka je dosť ťažká a hodí sa každá ušetrená kalória. Posledných 50 km je tu dosť stresujúcich, je ťažké potom dobre zašprintovať."
 
 
kristoff 2017 oman spurt tbmf
Alexander Kristoff vyhral už v Dubaji (© Team Bahrain-Merida / @BettiniPhoto)
 

Arnaud Démare síce odstúpil v predposlednej etape Paríž-Nice, bolo to ale športové rozhodnutie. Jeho športový riaditeľ Thierry Bricaud uviedol: "Arnaud jazdil dobre, nie je to prekvapení, je to ale dôležité potvrdenie pre jeho tímových kolegov. Vieme, že je lídrom, ktorý môže dokázať znovu zvíťaziť na Primavere." Verí si aj jazdec. "Som ďalej než v minulosti, lepšie sa regenerujem po ťažkom výkone, som mentálne aj fyzicky silnejší, zlepšil sa aj môj tím. Mám iný štýl než väčšina šprintérov, radšej špurtujem dlhšie, do mierneho stúpania alebo po ťažkom kopci. Nechcem byť iba šprintér, zameriavam sa viac na klasiky."

V Nacerovi Bouhannim ešte doznieva víťazstvo z Nokere. "Som rád za svoje prvé víťazstvo v sezóne. Mal som dosť druhých a tretích miest. Rozbalil som to v posledných 300 metroch, na nič som sa nepozeral. Na Miláno-San Remo budem pripravený, nechcem oznamovať nejaké ciele, uvidíme v sobotu."

Jasný signál ale vydáva Greg Van Avermaet, chce totiž na pódium. Jeho DS Max Sciandri vyhlásil: "Videli sme, ako je Greg silný, už na Omloop Het Nieuwsblad a Strade Bianche. Máme tu silný tím, Oss, Quinziato a Ventoso prinášajú mnoho skúseností. Tieto preteky Gregovi sedia, v sobotu do toho dáme všetko. Dĺžka pretekov a náročnosť podmienok nám hrá do karát." Sám Greg tiež cíti šancu. "Z Tirenna som prišiel s dobrými pocitmi, mám dobrú formu a chcem dopadnúť dobre. Sú to ťažké preteky a tak trochu lotéria. Tak to mám ale rád, nie som totiž ten najrýchlejší v pelotóne. Tento rok chcem vyhrať Monument a tu je moja prvá príležitosť. Verím, že mám šancu."
 
 
Strade Bianche 2017 gva atak rcsf
Greg Van Avermaet na Strade Bianche (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop