Reakcie na E3: Sagan chváli kolegu, Avermaet naberá sebavedomie a Gilbert je šťastný

24.3.2017, 21:30 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Belgické preteky oslavovali šesťdesiate narodeniny. Ich najväčším favoritom bol Peter Sagan. Dokonalú kvalitu však ukázal Quick-Step a slovenskými fanúšikmi často ... Greg Van Avermaet.
 
Peter Sagan nie je stroj. Je len človekom, ktorý je zdolateľný a podlieha fyzikálnym zákonom. Jeden z nich hovorí o gravitácii. Ak niekto stratí rovnováhu, spadne. A ani Žilinčan so svojimi ekvilibristickými schopnosťami pri hromadnom páde tomuto zákonu Issaca Newtona vzdorovať nedokáže. Rovnako nemôže byť všade v každej skupine.
 
 
sagan 2017 kocky e3 bohfst
Peter Sagan v dnešných pretekoch (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
Sagan chváli kolegu
 
Nemecký projekt sa predsa len nemusí za každých okolností spoliehať na Petra Sagana. Jasne to ukázal rakúsky cyklista, ktorý vo svojej kariére okúsil chuť víťazstva už dvakrát. Lukas Pöstlberger je majstrom Rakúska ešte z roku 2012 a víťaz siedmej etapy z Okolo Rakúska z roku 2015. "S dnešným výkonom a výsledkom som spokojný! Bol to nesmierne ťažký a náročný deň. Tento výsledok považujem za najlepší v mojej doterajšej kariére. Cítim, že sa moja forma stále zlepšuje. Pevne verím, že to je začiatok dobrej éry mojej kariéry," uviedol pre oficiálny web tímu jazdec Bory - Hansgrohe. Tohto 25-ročného cyklistu pochválil aj Peter Sagan. "Boli to ťažké preteky. Nechcel som hneď skákať do čelnej skupiny. Zvlášť potom, ako jazdci vpredu urobili rozhodujúci krok. A potom prišla zrážka, ktorá zmietla všetky moje šance. Avšak, s výsledkom Lukasa som veľmi spokojný. Urobil skvelé preteky a ukázal, že je to silný mladý pretekár," povedal Sagan dodávajúc, že je to skvelý výsledok aj pre Boru. 
 
Spokojnosťou oplýval aj športový riaditeľ Nemcov Jens Zemke. "Lukas mal dnes pomáhať Petrovi. Keď sa ocitol vpredu, ocitli sme sa v dobre situácii. Po tom, ako mal Peter kolíziu, povedali sme mu, aby išiel do toho on. Bol to naozaj silný výkon a sme radi, že sa udržal na čele. Sme spokojní ako s výsledkom, tak aj výkonom. Je dobré vedieť, že tu máme ľudí, ktorí vedia čo robiť aj v prípade že, sa ocitne Peter v ťažkostiach."
 
 
postlberger 2017 dwars bohfst
Lukas Pösthlberger klasikárskym prekvapením (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
Van Avermaet sa chystá na Flámsko
 
Belgický pretekár Greg Van Avermaet oslávil na E3 Harelbeke svoje druhé víťazstvo v ročníku. Vyhral súboj najsilnejšej trojice a pocit víťazstva si užíva. "Je naozaj pekné vyhrať tu. Viem totiž, aké je to tu ťažké. Každý rok sa sem vraciam s očakávaniami a každý rok je to tu iné. Začiatok sezóny bol dobrý, teraz sa sústredím na Okolo Flámska," začal na úvod jazdec BMC. To, že vyhrá šprint maličkej skupinky, netušil. "Veril som si, ale nikdy to nie je isté. Vedel som, že ak všetko dopadne bez problémov, môžem poraziť každého. Pri  takomto ťažkom podniku ale musíte byť sústredený. Okrem toho som vedel, že aj Gilbert má výborný finiš. O to napínavejšie to bolo," pokračoval. Na záver porovnal MSR s E3. "Myslím, že dnes to bolo oproti talianskemu dňu omnoho lepšie. Tam som sa nedostal v kľúčovom okamihu do správneho úniku. Dnes to vyšlo vďaka tímu. Máme ho rovnako silný ako Quick-Step. Svojím kolegom verím."
 
Celkový výkon amerického projektu zhodnotil športový manažér Fabio Baldato. "Greg sa dnes javil ako najsilnejší jazdec. Mal pri sebe skvelý tím. Niektorí chlapci pri ňom neboli, ale len kvôli defektom. Ak by bolo všetko bez problémov, som si istý, že by tam boli všetci. Greg úžasne zvládol rozrobenú prácu a vyhral."
 
 
van avermaet 2017 kocky bohfst
Greg Van Avermaet dnes na E3 Harelbeke (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
V belgickom zoskupení Quick-Step Floors funguje spolupráca Boonen - Gilbert viac ako dobre. Na domácej pôde získali dve umiestnenia v Top 10. Jazdci boli silní, bolo ich vidno. Gilbert sa navyše ocitol v správnom čase na správnom mieste. "Dnes sme urobili skvelé preteky a všetci chlapci odviedli úžasnú prácu. Pokrývali všetky ataky našich súperov a udržovali nás v dobrej pozícii. Na Taaienbergu sa to potrhalo. Vo chvíli keď som bol presvedčený, že sa to neudrží, som zaútočil. Išiel som na plný plyn, v podstate ak ku cieľovej čiare," rozpovedal sa Philippe Gilbert. "Veľmi nepríjemný bol tiež protivietor. Možno preto som nevyhral, ale čo už. Také je pretekanie. Pozerám sa na to z tej lepšej stránky. Moja forma je dobrá a ja som v sebe objavil pocity, ktoré ma motivujú pretekať ďalej. Mám pohodu, ktorú by som si chce udržať. Som šťastný a som späť!" dodal 34-ročný jazdec.
 
 
e3 2017 unik 2 cdtf
Zrod úniku s Naesenom, Gilbertom a Van Avermaetom (© Slipstream Sports)
 
 
Kto šťastný ale určite po dnešnom dni nie je, je Tony Gallopin. Francúz musel preteky opustiť po nepríjemnom páde. Podľa informácií skončil v nemocnici. Odnieslo si to jeho ľavé zápästie."Bolo to frustrujúce popoludnie. Začali sme s dvomi prioritami. Gallopin a Benoot. Tony musel preteky opustiť po ťažkom páse už po 30 kilometroch. Smola pokračovala. Benootovi ušiel kľúčový únik. Aspoň že ukázal peknú bojovnosť. Žiaľ, na víťazstvo to nestačilo," veľmi stroho okomentoval situáciu na trati športový riaditeľ Lotta-Soudal Marc Sergeant.
 
Naopak, ku skupine šťastných sa okrem Gilberta pokojne môže zaradiť aj Oliver Naesen. Belgičan bojujúci v drese francúzskeho Ag2r finišoval tretí. "Cítil som sa dnes najsilnejší. Napriek tomu som videl po ataku Phila všetky hviezdičky. V šprinte som sa snažil o prekvapenie. Veril som si. Tí dvaja boli ale silnejší. S tretím miestom som spokojný. Robím pokroky a to nie je zlé," načal 26-ročný pretekár. "Keď som zaútočil na Kwarwmonte, videl som, že Gilbert aj Avermaet ma budú prenasledovať. Vedel som, že budeme dostatočne rýchli, aby sme to zvládli a dotiahli dosť ďaleko. Išli sme až do samého záveru. Snažil som sa prekvapiť, ale vedel som, že to nevydá. Aj tak som skončil na peknom mieste. Veril som, že môžem vyhrať. Dvadsať metrov je ale niekedy priveľa," dodal držiteľ dvoch profesionálnych víťazstiev.
 
 
e3 2017 ilustrak 1 cdtf
Pelotón dnes počas pretekov (© Slipstream Sports)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop