Firefly vstupuje do tretej sezóny, snaží sa pomáhať pretekárom U23

27.1.2016, 23:00 | Slovensko a Slováci | L. Timko, M. Vyšňa
Na začiatku každej sezóny predstavujeme zostavy a plány našich najlepších cyklistických tímov. Tento rok si zaslúžene priestor vypýtal aj klubový celok Firefly, ktorý pracuje s dvadsať trojkármi, ktorí sa nedostanú do kontinentálnych zoskupení.
 
Dá sa povedať, že po oťukávacej sezóne 2014, kedy vznikol cyklistický projekt Firefly, prišla sezóna 2015 v ktorej sa tím rozrástol a rozbehol naplno. Rastislav Zoller ako vedúci tohto projektu povolal do svojich služieb bývalého pretekára a v súčasnosti trénera Mateja Vyšňu, ktorý sa o fungovanie postaral po športovej stránke. Tento tím financovaný z veľkej časti najmä so súkromných zdrojov a sponzorov vznikol na podporu mladých slovenských jazdcov, ktorí by po prechode z juniorských kategórií, ťažko získali angažmán v niektorom z kontinentálnych klubov na Slovensku. Klub slúžil a slúži ako prechodný stupienok do prostredia kontinentálnej cyklistiky a vytvára mladým jazdcom potrebné podmienky tak aby nemuseli skončiť kariéru, ale dostali ešte šancu presadiť sa.
 
 
firefly-v4-velka-2
Mechaničák tímu Firefly (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Sezóna 2015
 
V roku 2015 tvorilo súpisku "svätojánskych mušiek" šesť nádejných slovenských jazdcov v kategórii U23 a jedna mladá dievčina jazdiaca v rovnakej kategórii. V klube Firefly teda našli svoje miesto títo jazdci Juraj Bellan, Matej Krajíček, Denis Baška, Andrej Strmiska, Simon Mičuda a Marek Ganc. Nežnejšie pohlavie zastupovala nádejná bikerka Nina Janušíková. Po roku 2014 kedy sa používali bicykle De Rosa dohodol Rasťo Zoller spoluprácu s taliansko-švajčiarskym výrobcom bicyklov KEMO a všetci jazdci dostali špičkové stroje takmer najvyššej triedy. Oblečenie v žiarivých zelených farbách dodávala svetoznáma talianska spoločnosť Santini a podobne talianska spoločnosť Selev poskytla prilby a okuliare pre všetkých jazdcov. Kolesá na trénovanie i pretekanie boli vybavené od tradičnej značky Ambrosio. Takto bol tím adekvátne materiálne zabezpečený na prichádzajúcu sezónu.
 
Materiál je síce dobrý základ, ale automaticky nič nesľubuje. Pre kvalitné výsledky je potrebná aj kvalitná a dlhodobá príprava. Už v januári 2015 sa tím teda presunul na sústredenie na Štrbské pleso, kde najmä na bežkárskych tratiach počas desiatich dní vyvrcholila zimná príprava. Od začiatku februára už totiž prišiel na rad cyklistický tréningový kemp v Taliansku a celý tím rozložil svoj hlavný stan na štyri týždne v prostredí Lago di Garda. Tu sa najazdili základné kilometre špeciálnej prípravy v lepších poveternostných podmienkach a okolie jazera ponúkalo aj výborné podmienky pre posilňovanie či tempársku prípravu v kopcoch.
 
Nemalé časové i finančné investície do zabezpečenia tímu a prípravy jeho jazdcov vyústili do celkom podarenej sezóny. Firefly začal naozaj fungovať ako tím, jazdci boli motivovaní a odhodlaní ukázať, že niečo v nich je. Prvý štart bol doslova krst ohňom a na rakúskom pohári v Leondingu viacerých zastavili pády a technické problémy. Vstup do sezóny najlepšie zvládol Juraj Bellan, ktorý je považovaný za jeden z talentov slovenskej cyklistiky. Ďalšie preteky v Českej republike už vyzerali lepšie a prvý slovenský pohár v Suchej nad Parnou aj bez účasti spomínaného najlepšieho jazdca Juraja Bellana, ktorý mal reprezentačné povinnosti, priniesol čiastkový úspech v podobe piateho miesta Denisa Bašku. Tento nádejný mladý jazdec strávil väčšinu etapy v unikajúcej skupine a dokázal, že je pripravený a nebojí sa pretekať.
 
 
bellan-juraj-ms-2014
Juraj Bellan na MS 2014 v Ponferrade (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Na júnových majstrovstvách Slovenska sa jazdci Juraj Bellan a Andrej Strmiska postarali o zbierku troch medailí. Striebornú z časovky a bronzovú z cestných pretekov si odniesol Bellan a v časovke ešte Strmiska získal bronz. Matej Krajíček v rovnakej časovke obsadil nepopulárne, ale pekné štvrté miesto. Krajíček ako najskúsenejší člen tímu spolu s Bellanom získali aj miesto v reprezentačnom výbere na preteky Okolo Slovenska. Predstavili sa tak po boku našich dvoch profesionálov Michaela Kolářa a Juraja Sagana. V prológu si dokonca Juraj Bellan vybojoval cenný dres pre najlepšieho Slováka, čo bol pre neho skvelý vstup do tohto náročného etapáku.
 
Počas roka sa jazdci Firefly často objavovali na štartoch v zahraničí a to pod hlavičkou B reprezentácie. Pre potreby "béčkovych" výjazdov tím dokonca bezplatne zapožičiaval aj svoje vozidlo a pomáhal tak Slovenskému zväzu cyklistiky s dlhodobým problémom chýbajúcich motorových vozidiel, ktorými by sa mohli pokryť reprezentačné výjazdy pre všetky kategórie a disciplíny.
 
V priebehu sezóny sa Krajíček so Strmiskom dostali na stáž do kontinentálneho tímu KEMO Dukla Trenčín a Strmiska si vybojoval miesto aj pre sezónu 2016. Celkovo tím Firefly pôsobil veľmi solídnym dojmom a počas celého roka sa na slovenských cestách prezentoval v dobrom svetle. Nakoniec Juraj Bellan obsadil v hodnotení slovenského pohára pekné štvrté miesto a Denis Baška skončil na 16. priečke. Keďže body zbierali postupne všetci jazdci, pre tím to v celkovom hodnotení pohára znamenalo tretie miesto hneď za dvoma kontinentálnymi celkami.
 
 
zoller-rastislav-v4-velka
Rastislav Zoller (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Úvod sezóny 2016
 
Na sezónu 2016 sa tím Firefly pripravuje už v plnom prúde. Väčšina pretekárov absolvovala v závere novembra sústredenie v Tatrách, kde sa pracovalo na budovaní vytrvalosti.  V tomto období majú chalani za sebou aj ďalšie sústredenie na bežkách v Českej republike, niektorí ho absolvovali s reprezentáciou a iní v rámci tímu. Tiež sa momentálne dolaďujú posledné detaily ohľadom materiálu a vrcholí snaha o získanie nových partnerov a sponzorov, pretože počas zimy tím opäť obohacuje svoju súpisku. Podľa posledných správ to vyzerá na desať mužov a dve dievčatá. Marek Ganc sa rozhodol ukončiť kariéru, Bellan so Strmiskom už definitívne prestúpili do banskobystrickej Dukly.
 
Do zostavy Firefly sa však vrátil Matej Krajíček a pribudli aj mená ako Adrián Babič, Pavol Kvietok, Jakub Vančo, Michal Hloža, Martin Dubeň, Filip Tarageľ či cyklokrosár Šimon Vozár. Títo jazdci doplnili minuloročné zloženie pozostávajúce ešte z Denisa BaškuSimona Mičudu. Rastislav Zoller si uvedomuje, že aj ženská cyklistika má veľký potenciál, ale v posledných rokoch bola na Slovensku bez výraznejšej podpory. Pritom nám vyrastá nová generácia dievčat na čele s Terezou Medveďovou, ktorej sa už dlhšie venuje v BePinku a snaží sa jej pomôcť vo svete profesionálnej cyklistiky. V tomto roku má teda v jeho tíme opäť zastúpenie aj nežnejšie pohlavie, zostáva tu Nina Janušíková ku ktorej sa pridá dnes už bývalá juniorka Petra Panáčková. Na lepšie zvládnutie takéhoto počtu pretekárov pribúda aj ďalší športový riaditeľ a vlani hlavný tréner na Dukle Michal Kunic, pretože Matej Vyšňa je ešte vyťažený školou a inými pracovnými povinnosťami.
 
Najbližšie na tím čaká jarné sústredenie. Podľa všetkého sa uskutoční v druhej polovici februára a opäť v okolí Lago di Garda v Taliansku. Niektorí pretekári dostanú možnosť prípravy s reprezentáciou a pre dievčatá je tu možnosť využiť tréningov kemp spoločne s profesionálnym tímom Be Pink v Španielskom Calpe. Čo sa týka pretekov, tak úvod sezóny bude už tradične na prvom kole rakúskeho pohára v Leondingu a o týždeň neskôr sa otvorí sezóna aj v Česku pretekmi Trofeo Cinnelli či Brno - Bíteš. Ďalší program sa bude dolaďovať operatívne podľa možností aké sa tímu naskytnú.
 
Vyzerá to tak že tento mladý tím s veľkými ambíciami má opäť našliapnuté k ďalšiemu progresu a veríme, že jeho jazdcov uvidíme často v únikoch a v pekných súbojoch s ostatnými pretekármi na Slovensku i vo svete. Sezóna bude úspešná ak sa po nej opäť niektorým pretekárom podarí podpísať zmluvu s Duklou, alebo iným zahraničným kontinentálnym tímom.
 
 
firefly-baska-denis
Denis Baška (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop