Erik Baška: Dúfam, že aspoň trochu napodobním úspechy Petra Sagana

2.2.2016, 14:30 | Rozhovory | Rastislav Boris
Erik Baška (22), skromný chlapec z Dohnian a aktuálny majster Európy do 23 rokov, v Dubaji už o pár hodín naostro odštartuje prvú sezónu profesionálneho cyklistu. Čo očakáva, čo chce, ako sa cíti a prečo si vybral tím Tinkoff sme zisťovali v našom rozhovore.
 
Uplynulo pol roka od veľkého dňa, keď si získal titul majstra Európy do 23 rokov. Spomínaš naňho stále emotívne?
 
Zostáva pre mňa veľkým zážitkom. Občas si na to spomeniem, a hneď mám z toho dobrý pocit, stále je to pre mňa emotívne. Dobre si pamätám vývoj na trati, preťatie čiary, pódium aj následné oslavy. Užil som si pozitívnu náladu v kruhu najbližších, trošku sme o tom aj vtipkovali, ale ani ako majster Európy som nemal žiadne úľavy (smiech).
 
 
video v clanku ikonkaVideo víťazstva Erika Bašku na ME v Tartu
 
 
Do akej miery ťa titul európskeho šampióna odrazil do elitnej cyklistiky, teda do tímu Tinkoff-Saxo?
 
Mal som aj iné hodnotné výsledky, ale tento mi pomohol jednoznačne najviac. Ozval sa mi agent Giovanni Lombardi, ktorý zastrešuje aj bratov Saganovcov a Michaela Kolářa, ale viac sme spolu komunikovali až v závere sezóny 2015 počas svetového šampionátu v Richmonde. Chalani mi povedali, čo môžem od neho čakať, že je to renomovaný agent. Predtým som dostal aj iné ponuky od prokontinentálnych tímov, ale to nebolo dostatočne zaujímavé. Povedal som si, že buď zostanem v českom kontinentálnom tíme AWT-GreenWay (súčasný názov Klein Constantia) alebo sa stanem profesionálom vo World Tour. Napokon vyšla druhá možnosť.
 
 
Bolo v hre aj pokračovanie po dohnianskej ceste, teda že by si po kluboch CK EPIC Dohňany a AWT-GreenWay postúpil do hviezdneho World Tour tímu Etixx - Quick-Step? Všetky tri spájal sponzoring od spoločnosti janom a dohnianskeho podnikateľa Jána Miškovského.   
 
Chcel som dohnianske pokračovanie a myslím, že sa oňho snažil aj Ján Miškovský. Lenže titul majstra Európy som získal až v auguste, keď už mal Etixx zaplnenú súpisku pre ďalšiu sezónu. Rozhodol som sa preto pre inú cestu, teda tím Tinkoff-Saxo, i keď to niektorých ľudí mrzí a niektorí hovorili, že mám ešte čas. Podľa mňa to tak v športe nefunguje, že napríklad cyklista sa iba zlepšuje. Vyhral som európsky šampionát, ale to neznamená, že o rok vyhrám majstrovstvá sveta. Takéto výsledky sa obhajujú najťažšie, môže sa vyskytnúť pád alebo rôzne iné okolnosti. Chcem využiť momentálnu šancu, ktorá by sa možno nezopakovala.
 
 
V Etixxe by ťa zároveň čakala väčšia konkurencia na poste šprintéra. Menoslov Marcel Kittel, Fernando Gaviria, Fabio Sabatini alebo Tom Boonen, to hovorí za všetko. 
 
Áno, z toho pohľadu mi to sadlo, že v Tinkoff-Saxo budem mať zrejme viac priestoru, možno aj vyváženejší program pretekov. Samozrejme, ďakujem za podporu Jánovi Miškovskému aj Tiborovi Velitsovi, ktorí mi pomáhali od detských čias, tiež všetkým v Dukle Trenčín aj v AWT-GreenWay. Začínali sme skromne, ale v kategóriách kadetov a juniorov sa nás nazbieralo viac, čo mi určite pomohlo.
 
 
baska okolo svk velka
 
 
Na Zlatom pedáli si stál na pódiu vedľa majsterky sveta v cyklotriale Tatiany Janíčkovej. Ty si ako trinásťročný začínal práve pri cyklotriale. Vrátil si sa k nemu niekedy?
 
Cyklotrial som robil jeden rok, ale potom som skončil z časových dôvodov. Už som sa k tomu nevrátil, treba na to aj špeciálny bicykel. Zostalo mi skákanie na zadnom kolese alebo držanie rovnováhy. Cyklotrial je pekný šport.
 
 
Potom si prešiel na cestu a rástol si v CK Dohňany, Dukle Trenčín a AWT-GreenWay. Ktoré obdobie bolo najťažšie?
 
Najťažší bol prechod z kategórie juniorov medzi dvadsaťtrojkárov, keď som odišiel z Dohnian do Dukly Trenčín. Zrazu som jazdil väčšinu podujatí s mužmi, takže to bol výkonnostný skok. Myslím, že v AWT som to zvládol vo väčšej pohode, nakopli ma aj o kúsok lepšie podmienky.  
 
 
Rozmýšľal si niekedy aj nad ukončením kariéry alebo si vždy veril vo vysnívanú kariéru profesionálneho cyklistu?
 
Prekonal som aj ťažké momenty, keď som si hovoril, že to nejde. Každý má občas pochybnosti, čo to vlastne robí. Avšak, vždy som pokračoval v tréningu. Ono sa to zlomilo a časom prišiel úspech. Veril som, že to raz dokážem, že sa dostanem do elitnej cyklistiky. Len som nečakal, že to bude tak skoro.  
 
 
baska-erik-vitazi-tartu
Erik Baška víťazí na ME U23 v Tartu (© Tarmo Haud / Ardo Säks)
 
 
V zime si vycestoval s novým tímom do Chorvátska a na Kanárske ostrovy. Čo ťa zaujalo alebo prekvapilo na príprave pred sezónou 2016?
 
Už sa trochu viac poznám, takže viem, čo mi vyhovuje alebo nevyhovuje. Znova ma trénuje Ján Valach ako v Dukle Trenčín, ibaže teraz na profesionálnejšej úrovni. Som rád, že aktuálne má na starosti menej jazdcov, teda viac individuálneho času. Snažíme sa nájsť optimálnu cestu a pracovať na slabých stránkach. Potrebujem vylepšiť vytrvalosť a prejazd kopcov, aby som prišiel do šprintov viac oddýchnutý, nie takmer mŕtvy. Samozrejme, celkovo máme lepšie podmienky a takmer celú zimu som mohol jazdiť v teple. V zime rád kombinujem bicykel s bežkami, ale tentoraz sa to nedalo, tak som na Slovensku využil aspoň kolieskové korčule. Zaujali ma tiež core cvičenia na posilnenie telesného jadra, ktoré už praktizujem aj doma. Na bicykli totiž nezapájame viaceré dôležité svaly, čo musíme kompenzovať špeciálnymi cvikmi.  
 
 
Tím Tinkoff má viac ako 70 členov. Koľko z nich si už spoznal?
 
Na úvodných dvoch sústredeniach som spoznal väčšinu členov tímu, najmä z radov pretekárov, keďže sme trénovali v rôznych kombináciách a mali sme dosť priestoru na komunikáciu. Myslím, že kolektív ma prijal dobre a teším sa na sezónu. Slovenskí cyklisti mi prízvukovali, že keď ma niečo zaujíma, nech sa pýtam. Vládla uvoľnená atmosféra a skôr sme rozoberali iné témy ako preteky, veď sezóna je dlhá vyše deväť mesiacov.   
 
 
Ako si zvládol tradičné záťažové testy pred sezónou 2016?
 
Zatiaľ nepoznám výsledky, športoví riaditelia ich ešte neposlali. Testovali sme najmä naše aeróbne a anaeróbne prahy, aby sme vedeli, čo a ako máme presne trénovať. Mali sme aj dvadsaťminútový test do kopca, ktorý som neabsolvoval pre chorobu, ktorá ma našťastie vyradila iba na pár dní.
 
 
Práve ty a Mišo Kolář patríte v tíme k najrýchlejším, respektíve máte najlepšie krátkodobé výkony. Bude to pri spoločných šprintoch výhodou a vzájomnou motiváciou?
 
Veľmi sa teším. Nestáva sa často, aby spolupracovali dvaja šprintéri z jednej malej krajiny. Máme väčšie šance na úspech, keď si pomôžeme, prispôsobíme sa okolnostiam i aktuálnej forme. Teším sa na našu spoluprácu. Jazdili sme spolu už v Dukle Trenčín, ale ako pretekári sme sa až tak nespoznali. Viackrát som mu pomáhal ako lídrovi, ale mali sme aj iné zloženie podujatí. Teraz ideme spolu na ďalšie sústredenie na Kanárskych ostrovoch, kde sa spoznáme ešte lepšie. Odtiaľ pôjdeme rovno na prvé podujatie do Dubaja.
 
 
Majiteľ tímu Oleg Tiňkov po sezóne uzavrie kohútiky a treba nájsť nové zdroje financovania. Vnímaš rok 2016 ako ten, v ktorom sa musíš ukázať?
 
Ukázať sa chcem vždy a vždy chcem vyhrať, ale prehnane nad tým nerozmýšľam. Zvýšený tlak neznamená hneď lepšie výsledky a okolnosti bývajú rôzne. Budem trénovať a dúfam, že úspechy prídu aj v profesionálnej cyklistike.
 
 
Čo si myslíš o snahe Tiňkova o reformovanie cyklistiky? Navrhoval napríklad zavedenie prestupov ako vo futbale, predaj vstupeniek, celkovú zmenu ekonomického modelu.
 
Myslím si, že to myslí dobre, že má zaujímavé nápady. Súhlasím, že model cyklistiky potrebuje zmeny. Ťažko odhadnúť ako sa to vyvinie, ale asi svoje nápady v blízkej dobe nepresadí.
 
 
baska 2016 dubaj kolar saganj fb
Erik Baška - Juraj Sagan - Michael Kolář v Dubaji (© Facebook)
 
 
Začína tvoja prvá sezóna v úlohe elitného cyklistu. Žiješ momentálne svoj sen a ako to prežívaš?
 
Je to super. Myslím si, že mám najlepšie podmienky, aké môžem mať. Pozerám sa len na seba, iba na podstatné veci ako tréning a regenerácia. Všetko ostatné zabezpečuje tím, to je na tom najlepšie. Uvidíme, ako sa to všetko vyvinie. Na cyklistike ma baví vyhrávanie, ale hlavne rád pozoruje vlastné zlepšenia. Keď chcem a naplno „makám“, tak sa dokážem posúvať ďalej.
 
 
Ako zvládneš dlhodobé vzdialenie od najbližších?
 
Bude to ešte citeľnejšie ako v minulých sezónach, ale pre obe strany je to o zvyku a prioritách. Určite mi budú chýbať, no je to súčasť mojej práce a inak sa to nedá. Kebyže to teraz riešim a nadávam, tak je to úplne zbytočné. Cestovanie je síce únavné, ale zároveň ma láka. Najviac sa mi páčia krajiny ako Francúzsko, Belgicko, Holandsko alebo Taliansko, ale všade sa nájde niečo pekné. Vo všeobecnosti mám rád kultúry, kde sú ľudia zvyknutí na cyklistiku, kde majú rozvinuté cyklotrasy a primerané správanie.  
 
 
Ako by vyzerala sezóna 2016, s ktorou by si bol spokojný?
 
Mám osobné ciele, ale nechcem len tak „kecať“ a mať veľké verejné vyhlásenia. Čaká ma úplne nové prostredie a môže to byť veľký rozdiel v porovnaní s kontinentálnou scénou. Chcem hlavne zapadnúť do kolektívu, naučiť sa pomáhať chalanom a pohybovať vo vláčiku. Dúfam, že postupne budem výkonnostne stačiť a dostanem priestor, aby som sa predviedol ako líder. Možno sa to nepodarí v tomto roku. Minimálne na začiatku dostanú prednosť skúsenejší šprintéri ako Bennati alebo Mišo Kolář. Oni vedia, čo čakať.
 
 
Podľa nového pravidla UCI môžeš ako jazdec World Tour štartovať na MS 2016 aj v kategórii do 23 rokov. Vedel si o tom a chceš to využiť?
 
Prezradil mi to Martin Riška na Zlatom pedáli. Táto informácia ma prekvapila a potešila. Som zvedavý, čo z toho bude a či tam budem môcť štartovať. Rád to skúsim, zrejme aj okruh mi sedí. Zatiaľ je to novinka, ktorú ešte prekonzultujem s tímom.
 
 
baska 2015 pedal velka
Erik Baška na galavečeri Zlatý pedál 2015 (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Média ti dávajú nadnesené prívlastky ako "druhý Sagan", "ďalší Sagan" alebo "nástupca". Veríš, že môžeš dosiahnuť úroveň ako on?
 
Peter je jeden z najlepších cyklistov a disponuje ohromnou všestrannosťou. Ja som šprintér, ale ak zvýšim svoju celkovú výkonnosť a sadne mi deň, tak môžem čosi dosiahnuť. Dúfam, že napodobním aspoň malú časť z jeho úspechov. Okrem klasických šprintov ma lákajú dlažobné klasiky, chcel by som v nich vynikať a patriť k najlepším. Nie celkom Paríž - Roubaix, ale skôr Okolo Flámska. Samozrejme, zo začiatku by som skúsil najmä menšie klasiky. Teraz ešte neviem či mi to sadne a či to bude možné. Zistím to asi až počas aktuálnej sezóny. Som rýchlostný typ jazdca a v tom môžem najľahšie vyniknúť, ostatné bude o tvrdej drine, o hodinách tréningu. Som pripravený drieť ešte viac ako doteraz. 
 
 
Ďakujeme za rozhovor a želáme vydarenú sezónu 2016!  
 
 
Mladá krv
 
Okrem Erika Bašku dostali angažmán v elitnom tíme aj ďalší účastníci minuloročného európskeho šampionátu v Tartu z kategórie do 23 rokov. Svieži vietor do pelotónu prinesú bronzový Talian Davide Martinelli - syn manažéra Astany Giuseppeho Martinelliho, Belgičan Laurens De Plus (obaja Etixx - Quick-Step), víťaz časovky Holanďan Steven Lammertink (LottoNL - Jumbo), Talian Simone Consonni (Lampre - Merida), Ír Ryan Mullen (Cannondale - Garmin), Nemec Nils Politt (Kaťuša) alebo Švajčiar Tom Bohli (BMC).  
 
 
Najväčšie úspechy Erika Bašku (12.1.1994):
2013
Víťazstvo v bodovacej súťaži na Pretekoch karpatských kuriérov (UCI 2.2U)
Majster SR U23 v pretekoch aj časovke
2014
Víťaz poľskej jednorazovky V4 (UCI 1.2)
Víťaz dvoch jednorazoviek v Maďarsku (2x UCI 1.2)
2015
Víťaz etapy na Pretekoch karpatských kuriérov (UCI 2.2U)
Víťaz etapy na Tour de Berlin (UCI 2.2U)
Majster SR U23 v pretekoch aj časovke
Majster Európy v pretekoch s hromadným štartom (UCI CC)
Víťaz poľskej jednorazovky Puchar Ministra Obrony Narodowej (UCI 1.2)
 
 
baska-medaila-tartu
Erik Baška na pódiu po triumfe na ME (© Tarmo Haud / Ardo Säks)
 
 
Súvisiace články:
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop