Kuriéri tento rok so vzácnymi hosťami z Etixxu, ukázať sa chcú najmä Bellan s Malovcom

27.4.2016, 07:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
V piatok sa začne ďalší ročník jedných z najprestížnejších pretekov pre cyklistov do 23 rokov na svete - Karpatské preteky kuriérov (UCI 2.2U, 29.4. - 3.5.). Rozhodne na nich bude štartovať viac tímov ako na akýchkoľvek iných pretekoch kalendára UCI, až 33 z 18 krajín Európy. Pricestujú v päťčlenných zloženiach. Najviac družstiev má Poľsko, krajina hlavných organizátorov, až šesť. Tri tímy postavia Česi, Ukrajinci aj Taliani. My budeme v početnom pelotóne hľadať dresy Dukly Banská Bystrica a našej reprezentácie.
 
Tento ročník pozostáva z prológu, jednej rovinatej, zvlnenej a dvoch kopcovitých etáp. Každý rok sa štartová a cieľová krajina vymenia, takže tentoraz sa bude začínať v Maďarsku a končiť v "hlavnom meste pretekov" Tarnówe. Všetko odštartuje v piatok 29. apríla podvečer vo Veszpréme neďaleko Balatonu 3300 metrov dlhým prológom. Jazdiť sa bude zaujímavým spôsobom, že fanúšikom sa na pódiu predstaví tím a o pár minút absolvujú svoju jazdcu všetci jeho pretekári hneď za sebou v tridsaťsekundovom intervale. V sobotu sa pôjde z Veszprému do mesta Pápa a v tejto etape by k výraznejším selekciám dôjsť nemalo. Večer sa konvoj presunie na Slovensko, kde v nedeľu 1. mája absolvuje etapu z Trenčianskych Teplíc na Považí cez Homôlku, Strážov, Rajec, Rajecké Teplice, Žilinu a Lutišku do Starej Bystrice na Kysuciach. Nastúpajú 1480 metrov. V pondelok sa cyklisti dostanú do Poľska. V ďalšej kopcovitej etape prejdú z Jablonky tesne pri našich hraniciach do Ciezkowic. Ak budú v poradí malé rozdiely, možno sa ešte bude srdnato bojovať vo zvlnenej záverečnej etape Nieciecza > Tarnów.
 
 
baska kurieri 2015 podium
Erik Baška na pódiu po víťaznej etape v roku 2015 (© Carpathian Race)
 
 
Slovenský deň aj s exkluzívnymi hosťami z Etixxu
 
Slovenskí organizátori z CK EPIC Dohňany participujú na tomto projekte siedmy rok a fanúšikom pripravili peknú nedeľu. Cyklistov budú videť na Strednom Považí, Hornej Nitre, Hornom Považí aj na Kysuciach. "Napriek tomu, že slovenskú časť pretekov potrebujeme každý rok viesť sver - juh alebo opačne, chceme vždy ísť trocha inak a zapojiť nové štartové alebo cieľové mesto. Tentoraz to budú Trenčianske Teplice, ktoré prejavili záujem, boli otvorení tejto myšlienke a veľmi dobre sa s nimi spolupracovalo na prípravách," povedala nám manažérka CK EPIC Dohňany aj spoločnosti janom Ivana Štefániková Bašková. Trasu ako zvyčajne zostavoval Martin Riška. "Dostal som miesta štartu aj cieľa a snažil som sa medzi nimi vymyslieť zaujímavú etapu. Pretekári budú musieť absolvovať štyri stúpania - Homôlku, Strážov, Turie aj Lutišu. Záver etapy by mal sedieť výbušným typom jazdcov. Myslím si, že za istých okolností by táto etapa mohla rozhodnúť o celkovom poradí. Pôvodne boli návrhy dva, organizátori si vybrali tento. Nemal by byť na tejto trase žiadny väčší problém, dúfam, že cesta medzi Zliechovom a Čičmanmi bude v poriadku."
 
Organizátori z Dohnian pripravili pre divákov a fanúšikov prekvapenie v podobe návštevy generálneho manažéra a minoritného vlastníka tímu Etixx - Quick-Step Patricka Lefévera spolu s trojnásobným majstrom sveta v cyklokrose Zdeňkom Štybarom. V sobotu o 16:30 vyspovedajú najdlhšie pôsobiaceho šéfa tímu v profesionálnej cyklistike a druhého muža Paríž - Roubaix 2015 novinári. Bratislavskú tlačovú konferenciu bude naživo vysielať televízia TA3, zúčastnia sa na nej okrem Etixxákov aj prezident SZC Peter Privara a zástupca spoločnosti janom. V nedeľu 1. mája budú k dispozícii verejnosti. V Trenčianskych Tepliciach aj Starej Bystrici sa budete môcť s nimi odfotiť či porozprávať. Na dôvody exkluzívnej návštevy sme sa pýtali manažérky: "Naša spoločnosť sponzoruje Etixx - Quick-Step a vzájomne sme sa dohodli, že cez víkend prídu dvaja spomínaní páni podporiť jeden z našich projektov. Sú to preteky pre mladých cyklistov, z ktorých sa mnohí už tento rok či o dva-tri budú snažiť získať profesionálnu zmluvu a veríme, že keď im budú na pódiu v Starej Bystrici gratulovať a odovzdávať dresy majster sveta spolu s jedným z najrešpektovanejších cyklistických manažérov, bude to pre mladých pretekárov ďalšia motivácia na sebe pracovať," povedala nám Štefániková Bašková a doplnila podrobnosti pre ľudí: "Chceme pozvať fanúšikov, aby prišli stráviť pekné nedeľné dopoludnie v Trenčianskych Tepliciach či popoludnie v Starej Bystrici. Oboch pánov bude môcť verejnosť stretnúť, porozprávať sa s nimi, urobiť si fotografiu či získať podpis. Okrem toho v Tepliciach vystúpi kapela Fascination Band, na štarte aj v cieli pripravujeme s našimi partnermi darčeky pre deti i starších. Prezrieť si tiež budú môcť zaujímavé elektromobily. Snažili sme sa pripraviť ľuďom bohatý program a veríme, že naši hostia budú môcť odchádzať domov s dobrým pocitom, že aj na Slovensku žijeme cyklistikou. Vopred ďakujeme ľuďom, ktorí prídu!"
 
 
miskovsky lefevere velka
Ján Miškovský (CEO janom) a Patrik Lefévere ešte na začiatku spolupráce v roku 2012
 
 
Slovákov na štarte ubúda, napodobniť Kolářa s Baškom bude extrémne ťažké
 
Karpatskí kuriéri svojho času znamenali prvú veľkú etapovú konfrontáciu pre Michaela Kolářa a Erika Bašku s najlepšími dvadsať trojkármi. Kolář tu získal prvé dva UCI body v kariére ešte ako prvoročák a vyhral aj etapu v Starej Bystrici pred troma rokmi. Baška tu ako prvoročák vyhral bodovací dres a vlani ovládol etapu v Novom Meste nad Váhom. Ich nástupcovia sa budú hľadať veľmi ťažko. V roku 2014 štartovalo na týchto pretekoch 14 Slovákov, vlani 13 a tento rok to bude zrejme už iba osem. Klesol počet našich tímov na štarte, ale Dukla Banská Bystrica a reprezentácia z rôznych príčin dokonca nedokázali naplniť ani svoje päťky. Viacero pretekárov sa pripravuje na maturitu či skúšky na VŠ a nie sú stopercentne fit.
 
Lídrom Dukly Banská Bystrica bude Juraj Bellan (1996), ktorý vlani obsadil celkové 29. miesto a je momentálne najlepším vrchárom z našich dvadsať trojkárov, hoci slovo "vrchár" je príliš lichotivé. Martin Fraňo bol spokojný s jeho výkonmi v Kamerune aj Maroku, kde nazbieral potrebné súťažné kilometre. "Cítim sa v dobrej kondícii. Mal som veľmi dobré preteky v Afrike na rozbeh, čiže mojím cieľom je získať nejaké UCI body... Veľmi dôležitý bude prológ. Každá sekunda je dôležitá a keď sa to podarí dobre rozbehnúť, verím, že to pôjde," vravel nám 20-ročný pretekár, ktorý vlani naskočil na prvý z vrcholov sezóny po troch súťažných dňoch. Tento rok už má za sebou dvadsať. Spolu s Bellanom budú dres Dukly obliekať aj Andrej Strmiska (1996), Vladimír Kováčik a Tomáš Meňuš (obaja 1997). Všetci traja zažijú premiéru na tomto podujatí a očakáva sa, že tvrdo pocítia, kde sa nachádza špička U23. Ich cieľom bude dokončenie pretekov a získanie skúseností. Bude to tím s jedným z najnižším vekových priemerov na štarte. "Na Kuriérov naozaj ide veľmi mladý tím. Lídrom bude Bellan, ktorý sa pokúsi prehovoriť aj do celkovej klasifikácie, aj keď konkurencia je veľká. Strmiska môže len prekvapiť. Čo sa týka dvojice Meňuš a Kováčik, sú to prvoročáci, pre nich to budú doteraz najťažšie preteky v živote. Bude to pre mladých chlapcov veľká škola, uvidíme ako sa s ňou popasujú," povedal nám Fraňo.
 
 
Za náš jediný kontinentálny tím nenastúpi ďalší prvoročák Kristián Zimány ani Juraj Lajcha (1994), s ktorými Martin Fraňo ráta na prestížne preteky Okolo Azerbajdžanu (2.1), kde potrebuje naplniť zostavu a má málo jazdcov Elite.
 
 
bellan 2015 okolo svk jm
Juraj Bellan na vlaňajšom Okolo Slovenska (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Na preteky sa chystá aj reprezentácia Slovenska. V národných farbách nastúpi štvorica so skúsenosťami z týchto pretekov a traja už v kategórii U23 tento rok končia. Najviac sa čaká od Ľuboša Malovca (1994), ktorý sa vlani prezentoval takmer rovnako ako Bellan, no tento rok sa mu nedarí úplne podľa predstáv. Bude to pre neho prvý etapák. "Cítim sa momentálne dobre, určite by som chcel zájsť etapu do 3. miesta a celkovo v Top 10, ale to sú iba predsavzatia, na ktoré budem potrebovať kus šťastia a dobré nohy celé preteky. Určite dám zo seba maximum už len preto, že sú to čiastočne aj domáce preteky," nechal sa počuť Malovec. Podporia ho poslední dvaja dohnianskí mohykáni, skúsený Matej Krajíček (Firefly, 1994) a Denis Baška (vzdialená rodina Erika, CK EPIC Dohňany, 1996). Na štarte uvidíme aj Jakuba Vanča (Firefly, 1994). Reprezentáciu bude viesť mediálny manažér Petra Sagana Matej Vyšňa, ktorý Malovca zažil ešte ako spolujazdca v Dukle. "Pravdupovediac nemám prehnané očakávania k celkovému poradiu. Budem sa ešte rozprávať s Ľubom a dohodneme sa na taktike. Mal by si asi vytipovať niektorú správnu etapu a dať do nej všetko. Je rýchly v špurtoch a v nejakej menšej skupine by to mohol využiť. Uvidíme aj podľa vývoja pretekov. Matej má už za sebou množstvo štartov v podobnej konkurencii, tieto preteky pozná, tak dúfam, že sa aspoň v niektorých etapách bude pohybovať s Ľubom. Denis je typ vhodný na roviny, ale v kopcoch sa trápi, tak dúfam, že to zvládne. Jakub zasa veľmi chce, ale chýba mu vytrvalosť na takýto etapák. Verím, že chalani dajú do toho všetko, budú rešpektovať pokyny, jazdiť rozumne a ukážu, že to vedia zvládnuť. V hre je ešte štart Adama Szásza, ale definitíva v jeho prípade padne až tesne pred pretekmi."
 
 
malovec 2015 v4 profilovka jm
Ľuboš Malovec na vlaňajšej V4 Maďarska (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Na papieri vyzerá konkurencia ešte silnejšie ako vlani. Prvý raz bude na Kuriéroch štartovať celok z Veľkej Británie, a to Team Wiggins. V jeho zostave by sa mal objaviť aj dvanásty muž nedávno skončených pretekov Okolo Chorvátska Daniel Pearson. Tradične najsilnejší bude holandský Cycling Team Jo Piels, z ktorého vzišli traja z posledných štyroch víťazov už zarezávajúci v LottoNL - Jumbo či Roompote. Sedieť im bude najmä prológ, kde vlani konkurenciu úplne zničili. Pred Leféverom sa budú chcieť ukázať aj Belgičania a určite "vyskočí" aj nejeden z tridsiatky Poliakov, ktorí majú v DNA aktívnu jazdu.
 
 
Portál Cycling-Info.sk je prvý raz oficiálnym mediálnym partnerom podujatia a redakcia absolvuje celé preteky (redaktor, fotograf a vodič motorky), z ktorých Vám budeme prinášať maximálne aktuálne a čo najpodrobnejšie informácie.
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop