Naše jubilujúce preteky s víťazom vrchárskej súťaže na Gire i prológom na RTVS

5.6.2016, 22:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Už zajtra večer sa v uliciach Banskej Bystrice začne 60. ročník Okolo Slovenska, pretekov, ktoré pokračujú vo svojom progrese. Privítajú historicky najviac, až 24 tímov zo 16 krajín. 144 cyklistov sa popasuje s 807 kilometrami trasy rozdelenej do prológu a piatich etáp cez 126 slovenských obcí. Pripravených je päť špeciálnych dresov a šesť klasifikácií, spolu 220 UCI bodov. Všetko vyvrcholí v nedeľu v perle slovenského kúpeľníctva - Piešťanoch.
 
 
O čo bojujú cyklisti v týchto pretekoch:
UCI body celkové poradie: 40-30-25-20-15-10-5-3-3-3
UCI body etapy: 7-3-1
UCI body vedúci pretekár: 1
ŽLTÝ DRES: súťaž jednotlivcov podľa dosiahnutého času
BIELY DRES S MODRÝMI BODKAMI: bodovacia súťaž (prémie 3-2-1, cieľ 10 až 1 bod)
BIELY DRES S ČERVENÝMI BODKAMI: vrchárska súťaž (na každej prémii 4-2-1 bod)
SÚŤAŽ DRUŽSTIEV: v cieli každej etapy časy prvých troch pretekárov
BIELY DRES: súťaž do 23 rokov (1994 a mladší)
BIELO-MODRO-ČERVENÝ DRES: najlepší Slovák v celkovej klasifikácii
BONIFIKÁCIE: 3-2-1 sekunda na šprintérskej prémii, 10-6-4 v cieli všetkých etáp
CELKOVÉ PRIZE MONEY 19 393 € (celkový víťaz 2100 €, víťaz etapy 800 € ...)
 
 
Trasa vzbudzuje nádeje na atraktívny ročník
 
Po viacerých ročníkoch, v ktorých trasa nedokázala vyselektovať silných a slabých pretekárov a o víťazovi rozhodol únik hneď na začiatku, vyzerá aktuálny týždeň na atraktívnu zápletku. Druhá a tretia etapa sú náročné, navyše, ešte aj sobotňajšia má v profile Fačkovské sedlo 28 km pred páskou. Všetko začne 1100 metrov dlhým prológom so šiestimi zákrutami, značná časť sa pôjde po dlažobných kockách. Štartové pole by sa malo roztiahnuť asi do 20-tich sekúnd podľa toho, kto je ako technicky zdatný a ako bude riskovať.
 
Prvá etapa je jednoduchá, ale boj o únik bude veľký a môže dôjsť k prekvapeniu, ak v ňom budú mať viaceré silné tímy zastúpenie. Rozdiely určite urobí druhá etapa s cieľom na Štrbskom Plese. Netreba však od nej čakať zázraky, že pretekári na čele dôjdu do cieľa roztrúsení po jednom. Kopec je ťahavý a mali by ho zvládnuť aj mierne vyšší a ťažší borci. Koniec-koncov, vyselektovať nedokázal pred dvoma rokmi ani pelotón Tour de Pologne, kde finišovalo bez straty na víťazného Rafala Majku 22 ľudí a ďalších 26 finišovalo do minútovej straty, a to sa kopec šiel trikrát. V piatok 9. júna sa pelotón presunie do Zuberca a tento deň má možno ešte väčší potenciál ako predchádzajúci. Všetko ale bude záležať na vývoji pretekov a tom, či skupina vrchárov, ktorá vyjde ako prvá na Huty bude schopná a ochotná pracovať až do cieľa pred zozadu spájajúcim sa pelotónom. Do cieľa príde malá, no možno aj väčšia skupina. Očakáva sa, že väčšina Slovákov bude mať problém hneď v úvodnej hodine etapy a 15 % limit bude hrať proti nim. Zberák bude v permanencii.
 
 
okolo slovenska 2016 mapa celkova
Celková mapa 60. ročníka (© Okoloslovenska.com)
 
 
Posledné dve etapy by už mali priniesť uvoľnenie a osud štvrtej bude záležať od Fačkovského sedla. Ak sa tam pôjde veľmi rýchle tempo, môže dôjsť k selekciám a finišu skupiny favoritov. Ak pomaly, v hre bude úspech úniku. Možno aj s človekom, ktorý nebude mať veľkú stratu v poradí. Ak bude všetko rozhodnuté, záverečný deň bude pokojnou derniérou.
 
Viacero ľudí sa zhoduje na tom, že tohtoročná trasa je z posledných ročníkov najlepšia. Pravdepodobnosť, že vyhrá pretekár vďaka šťastiu či vhodným okolnostiam bude nižšia. Vo väčšej miere rozhodne vrchárska výkonnosť. 60. ročník sa zároveň zostavoval jednoduchšie, s menším množstvom problémov, pretože tento rok sa u nás opravuje menej cestných komunikácií.
 
Stanislav Holec o trati, ktorú zostavil: "Snažili sme sa trať konzultovať aj s Marošom Kováčom a Duklou Banská Bystrica, aby sme trochu pomohli našim tímom, aj keď, samozrejme, nedá sa celá trať ušiť pre Slovákov. Boli by sme radi, ak by sa presadili napríklad priamo v Banskej Bystrici, teda ich domovskom stánku. To by bolo výborné. Tradične sme nemohli obísť Tatry a rozhodli sme sa pre cieľ na Štrbskom Plese. Podľa môjho osobného názoru táto 2. etapa by nemusela byť najťažšia, ale určite bude veľmi dôležitá. Zuberec bol v histórii našich pretekov častou destináciou a vždy sme sa tam stretli s obrovským elánom miestnych ľudí - organizátorov aj fanúšikov. Je tam krásna príroda, urobí sa tiež okruh okolo tohto mestečka. Preteky zrejme rozhodne sobotňajšia etapa do Bojníc s množstvom stúpaní. Neďaleko pred cieľom sa dostane k slovu známe Fačkovské sedlo a ak sa tam vytvorí skupina, je možné, že náskok udrží do cieľa. V Bojniciach sa bude finišovať a v nedeľu aj štartovať priamo pod zámkom, takže mala by to byť nádherná scenéria."
 
 
fotogaleria ikonkaProfily etáp Okolo Slovenska 2016
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
 
Zoznam favoritov je mimoriadne široký, v krátkosti ho predstavujeme
 
Na štartovej listine vzbudzujú silný dojem viaceré družstvá. Nedajú sa exaktne zoradiť podľa výkonnosti, ale výkonnostne hore sa šplhajú napríklad v Synergy Baku. Azerbajdžanský tím prichádza na Slovensko s víťazom pretekov Okolo Chorvátska Matejom Kvasinom. Skúsený Slovinec bol ešte ôsmy v Azerbajdžane a pätnásty na Coppi Bartali, všetko v mimoriadne silnej konkurencii aj tímov World Tour. Do špurtov postavia Maxima Averina, víťaza vlaňajšej etapy v Poprade, ktorý už tento rok triumfoval aj na Okolo Azerbajdžanu. Celý tím absolvoval v posledných týždňoch vysokohorské sústredenie, ktoré im zrejme pomôže k parádnym výkonom.
 
Perfektnú formu má aj Mauro Finetto, líder Unieuro Wilier. Niekdajší jazdec Liquigasu bol tento rok druhý na Coppi Bartali za Firsanovom a pred všetkými jazdcami Sky. Tiež celkovo desiaty na Okolo Turecka. V Maroku ho ale Patrik Tybor dokázal poraziť. V tejto sezóne má už 290 UCI bodov a je na 119. mieste svetového rebríčka vedľa Gaviriu, Keldermana, Atapumu či Nieveho. Jeho kolega Enrico Salvador vyhral tento rok jednorazovku 1.2 vo švajčiarskom Berne. Matteo Malucelli je zasa skvelým šprintérom, v Turecku nestačil iba na Greipela s Mareczkom. Vlani v Šahách vyhral exhibíciu.
 
Ani druhý taliansky celok určite nebude chcieť zaostať. GM Europa Ovini príde s Filippom Fortinom, víťazom vlaňajšej prvej etapy do Telgártu. Skúsený odolný šprintér má v tejto sezóne už 156 UCI bodov.
 
Dlhoročný kouč britskej federácie British Cycling Simon Cope už v nedeľu pricestoval do Banskej Bystrice s vyváženou šestkou jazdcov Teamu Wiggins. Traja z nich štartovali na Tour de Yorkshire, traja na Kuriéroch, dvaja v Kalifornii. Všetci už tento rok jazdili v súťažnom režime so samotným Bradleym. Nemajú za sebou výrazné úspechy, keďže sa venujú aj dráhe, najmä skvelý Mark Christian. Jednoznačným kandidátom na zisk bieleho dresu bude 20-ročný James Knox, šiesty muž včera skončených Pretekov mieru U23, kde sa predstavila svetová špička. Vysoko to mal namierené aj na Kuriéroch, kde ale celý tím pred poslednou etapou odstúpil.
 
 
wiggins tim 2016 prolog cyklisti kurieri
Tím Wiggins pred prológom na Kuriéroch (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Karty budú miešať aj všetky tri rakúske celky. WSA-Greenlife skrýva vo svojich radách Floriana Bissingera, ktorý pred dvoma týždňami porazil Kováča aj najsilnejšie zložené Androni Giocattoli v prológu na Tour of Bihor. Felbermayr bude mať k dispozícii trio Markus Eibegger - Daniel Auer - Daniel Schorn, cyklistov absolútnej kontinentálnej špičky. Eibegger pred mesiacom celkovo vyhral preteky Okolo Azerbajdžanu 1. kategórie. Schorn roky pôsobil v NetAppe, neskôr Bore. V Azerbajdžane vyhral bodovaciu súťaž. Auer je zasa mladý špurtér, ktorý vyhral pred pár dňami etapu na spomínaných Pretekoch mieru a tiež dve kolá rakúskeho pohára. Amplatz-BMC bude viesť Marek Čanecký tiež s dvoma víťazstvami v tejto sezóne, ale pripravení budú zabojovať aj Tratnik, Kusztor či Kuen, najsilnejšia zostava tohto tímu.
 
Belgický Marlux - NapoleonGames sa bude spoliehať na štvornásobného medailistu a aktuálne bronzového cyklistu MS v cyklokrose Kevina Pauwelsa, brata Sergeho Pauwelsa, jazdca Dimensions Data. Ani jeden cyklista tohto celku v tejto sezóne ešte neabsolvoval etapové preteky UCI kategórie, takže ťažko sa odhaduje ich forma a zrejme o najvyššie priečky bojovať nebudú.
 
Už tradične sa po našich cestách prevezú aj pretekári výchovného programu Lotto Soudal, z ktorých každý rok viacero jazdcov podpíše profesionálny kontrakt. Vlani sme mali na Okolo Slovenska Frederika Frisona, ktorý dnes už jazdí vo World Tour tíme Lotto Soudal. Kenneth Van Rooy reprezentuje Topsport Vlaanderen. Napríklad pred dvoma rokmi sme tu mali z Lotta Soudal U23 Daniela McLaya, ktorý nedávno ušiel do Fortunea a zapamätajte si toto meno pre tohtoročnú Tour de France, kde sa určite ukáže.
 
 
lotto soudal u23 cyklisti chodnik
Jazdci Lotto Soudal U23 na Kuriéroch (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Z Holandska príde už tradične Parkhotel Valkenburg, teda tím sponzorovaný hotelom v meste, kde sa koná Amstel Gold Race a Phil Gilbert tam oslavoval titul majstra sveta. Tím chodí zbierať UCI body na všelijaké netradičné miesta do Ázie. Dobré výsledky má napríklad Peter Schulting či Dennis Bakker, ale na Štrbskom Plese žiadneho Holanďana ani Belgičana vysoko vo výsledkoch nečkáme.
 
Chorvátsky celok Meridiana Kamen už tieto preteky vyhral a o reparát sa bude pokúšať s Antoniom Santorom, bývalým jazdcom Androni Giocattoli, alebo Emanuelom Kišerlovskim, bratom slávnejšieho Roberta z Tinkoffu. Na Slovensko pricestuje v drese tohto tímu aj kontroverzný Matteo Rabottini, ktorému iba pred mesiacom skončil dvojročný trest za EPO. Možno si matne spomeniete na 15. etapu Giro d'Italia pred štyrmi rokmi, kde po celodennom úniku v závere ošpurtoval Joaquima Rodrígueza a získal životný triumf. Do Milána neskôr doviezol vrchársky dres. Dá sa teda povedať, že je najväčšou hviezdou pretekov. Určite však nie je v ideálnej forme. Meridiana Kamen týždeň pred štartom vyškrtla zo štartovky Eliu Favilliho, ďalšieho skvelého profíka a trojnásobného účastníka Gira.
 
Za zmienku stojí určite ukrajinsko-poľský Kolss-BDC, ktorý bude mať v pelotóne jediného pretekára, ktorý už vie ako chutí celkový triumf na týchto pretekoch. Oleksandr Polivoda triumfoval v roku 2014 po úspešnom úniku v prvej etape. Tento rok vyhral napríklad známe poľské Grody, kde porazil všetkých jazdcov CCC Sprandi. Okrem neho bude tu ešte päť silných ľudí s obrovským množstvom víťazstiev na UCI pretekoch. Vitalij Buts má na konte už 22 triumfov na UCI pretekoch. Michailo Kononenko vyhral už aj 2.HC preteky Tour of Qinghail Lake. Andrij Kulik vyhral nedávno našu jednorazovku V4 v Čuňove. Sergej Lagkuti zasa pred týždňom preteky Okolo Ukrajiny. V zostave budú mať iba jediného cyklistu, ktorý tento rok nič nevyhral. Kolss nazbieral v tejto sezóne už obrovských 539 UCI bodov iba z podujatí 2. kategórie.
 
 
kulik 2016 kolss v4 slovakia
Andrij Kulik víťazom V4 GP Slovakia 2016 (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Na našom etapáku nemôže chýbať ani Andrleho Klein Constantia, ktorá tu bude mať veľkého kandidáta na biely dres Novozélanďana Hamisha Schreursa, celkového víťaza Pretekov karpatských kuriérov, ťahúňa Františka Sisra, ale aj bitkára Jonasa Bokeloha, ktorý sa ale so svojim pästiarskym súperom Maxom Kanterom z LKT Brandenburg nestretne, pretože Nemci prídu bez neho.
 
Najmä v prvej a piatej etape bude veľkým favoritom na triumf Alois Kaňkovský z Whirlpool Author, ktorý má tento rok tiež na konte dve víťazstvá. Vlani vyhral V4 v Bratislave. Slušnú formu by mohol mať aj veterán Tomáš Bucháček.
 
Po dvojročnej prestávke na Slovensko prídu Maročania s Mouhssinom Lahsainim, ktorý je aj aktuálnym majstrom Afriky v časovke a každoročným postrachom Banskobystričanov v Afrike. Títo borci sú doma králi, no v Európe výsledky nedosahujú.
 
Slovensko si obľúbili aj Nóri z FixItu, ktorí sem radi chodia. Štyria z ich zostavy štartovali aj na nedávnych pretekoch Okolo Nórska (2.HC), ktoré ovládli Pieter Weening s Edvaldom Boassonom Hagenom. Opravári sa ale nepresadili.
 
Po dlhých rokoch sa na Okolo Slovenska nepredstaví ruský tím, farma Kaťuše. Nepríde ani žiadna podoba kontinentálnej Astany. Už sa stáva zvykom, že na štarte nemáme ani tím s poľskou licenciou, ktorých je veľké množstvo. O naše preteky ale nejavia eminentný záujem, naše tímy tiež príliš nepozývajú na ich podujatia (s výnimkou tých okolo organizátorov Kuriérov). Chodieval k nám v nedávnej minulosti BDC, ktorý sa predvlani spojil s Kolssom a tiež ActiveJet, dnes už prokonti celok.
 
 
Zoznam tímov:
vlajka NATIONAL TEAM SLOVAKIA
vlajka DUKLA BANSKÁ BYSTRICA
vlajka REGIONÁLNY TÍM ZÁPADNÉHO SLOVENSKA
vlajka KLEIN CONSTANTIA
vlajka WHIRLPOOL AUTHOR
vlajka CK PŘÍBRAM – FANY GASTRO
albansko MARLUX NAPOLEONGAMES
albansko LOTTO SOUDAL
vlajka TEAM WIGGINS
vlajka UNIEURO WILIER TREVIGIANI
vlajka GM EUROPA OVINI
vlajka FIXIT.no
vlajka PARKHOTEL VALKENBURG
albansko SYNERGY BAKU CYCLING PROJECT
vlajka AMPLATZ-BMC
vlajka WSA GREENLIFE
vlajka FELBERMAYR SIMPLON WELS
vlajka KOLSS - BDC
vlajka LKT BRANDENBURG
vlajka STAKI BALTIK VAIRAS
vlajka MERIDIANA KAMEN
vlajka NATIONAL TEAM BELARUS
vlajka NATIONAL TEAM LATVIA
vlajka NATIONAL TEAM MAROCO
 
 
 
Dukla s veľkými cieľmi, Tybor lídrom na GC, Kováč na etapy
 
Prvým z našich, ktorý by sa mal ukázať, bude muž s číslom jeden a najskúsenejší cyklista Dukly Banská Bystrica, ktorý ako jediný Slovák v štartovej listine dokázal vyhrať na týchto pretekoch etapu, a to hneď tri. V roku 2007 v Čadci, pred dvoma rokmi v Handlovej a vlani v Novom Meste Nad Váhom. Maroš Kováč vyniká v prológoch. V roku 2013 dokonca vyhral dva a polkilometrový na Sibiu Tour kategórie 2.1. Na tých istých pretekoch bol vlani tretí, kde ho porazili iba ľudia z prokonti sféry. To isté sa dá povedať aj o Tour of Bihor pred dvoma týždňami, kde zaznamenal štvrté miesto. Darilo sa mu aj na posledných dvoch prológoch týchto pretekov. Práve "zemiakovú" pozíciu zaznamenal pred siedmimi rokmi v Nitre (dostali sa cez neho Štybar s Bártom) a v roku 2013 skončil v Košiciach tretí.
 
"Prológ sme si prešli pred týždňom v pondelok a nie je extra náročný či technický. Sú tam dve 90° zákruty. Je krátky, takže bude rozhodovať hlavne rýchlosť a dôležité bude nespraviť chybu, lebo to sú sekundy a tie tu pôjdu neuveriteľne rýchlo," povedal nám Kováč. V stredajšej etape predpokladá veľké problémy pelotónu s únikom a možno finiš práve odídenej skupiny. Zrejme sa aj on pokúsi do nej dostať. "Ja sa, samozrejme, pobijem o čo najlepšie umiestnenie, ako každý rok na Okolo Slovenska, uvidíme, ako bude vyzerať situácia v daný deň." Skúsi to s najväčšou pravdepodobnosťou aj v prostredných ťažkých etapách, no znova bude chcieť o víťazstvo bojovať v špurte poslednej etapy v Piešťanoch. "Určite. Na rovinách si verím. Aj tým, že sa ešte stále necítim úplne fit s prieduškami, v kopcoch budem mať asi problém, ale uvidíme. Budem sa snažiť byť čo najdlhšie k dispozícii Patrikovi Tyborovi, ktorý je našim jasným lídrom na celkové umiestnenie. Snáď sa bude dobre cítiť aj Martin Mahďar," uzavrel 39-ročný Trenčan.
 
 
kovac 2016 peloton v4
Maroš Kováč a v pozadí Patrik Tybor (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Ako povedal cyklista s pätnásťročnými skúsenosťami z týchto pretekov, lídrom Dukly bude Patrik Tybor, vlani celkovo deviaty a vôbec najlepší pretekár z tých, ktorí sa nedostali do rozhodujúceho úniku. "Mojím cieľom bude klasicky podať čo najlepší výkon, aby som bol so sebou spokojný, že som urobil najviac ako som mohol. Cítim sa dobre, posledné dva dni ma trošku chytila nádcha, ale snáď to prejde a neovplyvní nič. Po V4 som si troška oddýchol, dal sa dokopy a snažil sa dobre potrénovať, tak uvidíme, či sa mi to podarilo," povedal nám druhý muž Okolo Maroka 2016 a pokračoval k trase: "Etapy sú dobre postavené. Hoci to vyzerá tak, že o celkovom poradí rozhodne dojazd na Štrbskom Plese, nemusí to tak byť. Ako vieme z minulosti, veľakrát sa stalo, že odišla v 1. etape nejaká skupina a už to bolo len medzi nimi. Takže nesmieme nič podceniť a všade mať človeka.
 
Na jar predviedli horšie, ale aj lepšie, momenty Martin Mahďar s Jurajom Bellanom. Martinovi sa podarilo získať prvé etapové víťazstvo kariéry v Kamerune. Potom mal horšie obdobie, ale slušnú formu ukázal v rumunskom Bihore. Jurajovi príliš nevyšli Kuriéri, no tiež pookrial v Rumunsku. Tento rok skončil v prológoch 23. a 26., všetci budeme zvedaví, ako sa vyporiada s banskobystrickým. Tiež bude aspoň teoreticky v hre o biely dres. "Od prológu bude veľa záležať. Tam by som rád bol do 20. miesta. Cítim sa dosť dobre. Nedávne sústredenie na Dukle priamo v Banskej Bystrici mi prospelo, tak by som to rád zúročil," povedal nám rodený Martinčan. Šiestym Duklákom bude Kristián Zimány, prvoročák, ktorý síce nemá výkonnosť na reálny boj o pozície, ale je to cyklista, ktorý sa ničoho nebojí a bude určite platný v skákaní do únikov a pomoci lídrom. Dokončenie pretekov bude v jeho prípade veľkým úspechom.
 
 
zimany 2016 v4 z profilu
Kristián Zimány na V4 GP Slovakia (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Do zostavy napísal Martin Fraňo aj dlhoročného zverenca Martina Haringa, ktorý je v Dukle prvý rok a prichádza po mohutnej MTB jari. S bratmi Lamiovcami sa mu druhú miestenku do Ria získať nepodarilo, takže odteraz by sa mal sústrediť na cestu a vzhľadom na jeho vrchárske parametre je tento ročník pre neho vhodný. Musí však dúfať vo veľké selekcie, pretože v špurtoch nevyniká. Tiež upozorňuje na prvú etapu: "Som rád, že som dostal dôveru aj keď som tento rok ešte na ceste neštartoval. Verím, že čo najviac pomôžem našim lídrom a podarí sa pre Duklu nejaká etapa ako aj slušný výsledok v GC. Ak sa v prvej etape nesformuje rozhodujúci únik, tak sa asi rozhodne na Štrbskom plese. Samozrejme, že sa tam budem snažiť byť. Uvidíme. Neviem to úplne odhadnúť, ale najväčšiu šancu na GC má Patrik, takže dôležitý bude hlavne on."
 
Prvý raz sa v pozícii športového riaditeľa na "Slovači" predstaví Martin Fraňo, ktorý tu vlani ukončil súťažnú kariéru. Ako vidí nasledujúce dni? "Na Okolo Slovenska sme sa svedomito pripravovali. Maličký škrt cez rozpočet nám spôsobilo nachadnutie Kováča a Tybora v máji, no na štart nastupujeme takmer v tom najsilnejšom zložení, ktoré máme. Chýba Jozef Palčák, ktorý mal po skvelom úvode sezóny ťažšie ochorenie a aj keď sa do základnej prípravy zapojil, na podobné podujatie to nie je. Nahradí ho teda mladučký Kristián Zimány, prvým rokom jazdiaci u mužov. Keďže štartovné pole je tradične veľmi vyrovnané, súboje o prvú dvadsiatku sa budú rozhodovať v rádoch sekúnd, na slovo môžu prísť dokonca aj výsledky z prológu, teda už na tú úvodnú deň sa svedomite pripravujeme, máme pretekárov, ktorí môžu uspieť už v utorok. Základným cieľom je zisk UCI bodov, čo v preklade znamená pódium v etape alebo umiestnenie do 10. miesta v celkovom poradí. Toto sú naše základné ciele. Samozrejme, určite sa pobijeme o etapové víťazstvo, či vyššie umiestnenie v celkovom poradí, no naozaj budú rozhodovať maličké detaily, je to šport, no určite do toho chlapci dajú svoje maximum. Prvýkrát na cestnom podujatí môžeme rátať s Haringom, čo je rovnako veľké plus pre celý tím."
 
 
frano martin tlacovka
Martin Fraňo (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Ostatné dva tímy so skromnejšími cieľmi
 
Martin Riška prichádza na domáci etapák s reprezentačným tímom, ktorý síce nenesie názov U23, ale komisia cestnej cyklistiky rozhodla, že by bolo dobré, aby tam štartovali iba dvadsať trojkári, súhrou rôznych okolností napokon Riška dostal do rúk aj pretekárov, ktorí do reprezentácie U23 prakticky nepatria a ešte s nimi ani nepracoval. Bude to teda podobná zostava akú mal k dispozícii Matej Vyšňa na Kuriéroch. Jasným lídrom bude Ľuboš Malovec (Cycling Academy). Doplnia ho Jakub Vančo a Denis Baška (obaja Firefly), teda dvojica z Kuriérov. Potom tam budú veľmi mladí debutanti na týchto pretekoch Adam Szász (PROefekt) a Filip Vančo (AŠK Inter Bratislava). Zaujímavým mužom je šiesty do partie Ondrej Glajza (Región Bratislava), horský cyklista, ktorý ešte patrí do kategórie U23 a nedávno vyhral preteky Slovenského pohára v Krupine. Tento rok absolvoval na ceste vrámci UCI iba V4 v Čuňove a dostal limit.
 
Malovec sa výborne cítil na Kuriéroch a spoľahlivo pomohol tímu v Estónsku. Tu bude môcť ísť znova na seba a bude poriadne motivovaný, pretože po sezóne možno prestúpi do iného celku a bude sa mu chcieť ukázať. "Cítim sa dobre a určite bude mojím cieľom zájsť niektorú etapu. Budeme sa tiež usilovať byť čo najlepšie v celkovom poradí, ale to sa všetko vykryštalizuje počas pretekov podla toho ako dopadneme v prológu a prvej etape, teda trochu paradoxne ešte pred kopcami. Určite by som poškuľoval aj po boji o biely dres, ale bude to veľmi veľmi ťažké. Všetko je otvorené, uvidím, ako mi sadnú dané dni," povedal nám Ľuboš, ktorý tento rok končí v kategórii U23.
 
Reprezentačný tréner možnosť vyjadriť sa nechcel využiť.
 
 
malovec 2016 repre kurieri velka
Ľuboš Malovec na Kuriéroch 2016 (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Keďže CK Banská Bystrica už nemá kontinentálnu licenciu, jej traja pretekári Lukáš Bátora, Miroslav Debnár a Ivan Viglaský sa spojili s ďalšou trojicou Juraj Karas, Tomáš Višňovský (obaja PROefekt) a víťazom dubnického kritéria Filipom Taragelom (Firefly). Kapitánom celku bude známy slovenský tréner a diagnostik Juraj Karas: "Jeden z dôvodov, prečo stále pretekám, je že práca trénera je oveľa intenzívnejšia, keďže viem absolvovať so svojimi športovcami vrcholné preteky a posudzovať nie len ich taktiku, ale aj stav ich organizmu v priebehu a po pretekoch priamo na mieste. Tiež vďaka vlastnému pretekaniu pracujem na posúvaní metodiky tréningu na základe skúšania nových prístupov na sebe samom v pozícii športovca. A až následne tieto prístupy aplikujem na zverencov. Zatiaľ čo pre mojich zverencov Szásza a Višňovského to je premiéra, mne sa na OS podarilo štartovať v roku 2005, kedy som ich dokončil a v prvej etape bol 21. Avšak za tú dobu išla cyklistika na kontinentálnej úrovni kvalitatívne výrazne hore a zajazdiť totožne umiestnenia bude oveľa zložitejšie. Chceme preto nazbierať čo najviac skúseností, ja hlavne trénerských a pokúsime sa dokončiť v čo najvyššom počte."
 
O tímové zabezpečenie sa postará hlavne PROefekt a športovým riaditeľom bude otec Štefan Karas, pretekári pôjdu aj v PROefekt dresoch. Niektoré záležitosti prevezme aj CK BB.
 
Okrem Malovca budú všetci ostatní Slováci v našich výberoch bojovať o to, aby vôbec prišli do Piešťan.
 
 
debnar 2016 v4 slovensko
Miroslav Debnár na V4 GP Slovakia 2016 (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Broniš alebo Čanecký by mohli byť čiernymi koňmi
 
18 ľudí v našich celkoch doplnia ešte traja Slováci v zahraničných tímoch. Roman Broniš s Robertom Malíkom jazdia za CK Příbram Fany Gastro. Najstarší pretekár na štartovej listine, ktorého vedie o trinásť rokov mladší športový riaditeľ, v Česku pookrial a 1. mája na Memoriali Andrzeja Trochanowskiego si dokonca za piate miesto vybojoval 15 UCI bodov. "Náš tím je rád, že nás usporiadateľ pozval na Okolo Slovenska. Štartovať budeme piati skúsení cyklisti a jeden mladý. Máme vyrovnaný celok, ktorý sa zameria skôr na etapové víťazstvo.  Trasa tohto ročníka sa mi páči. Hlavne Zuberec, kde mám veľa známych. Posledná etapa sa ide okolo môjho rodiska, takže sa teším. Moja forma? Taký starší štandard. Skúsim sa dostať do nejakého úniku a risknúť to na nejakú etapu," povedal nám dlhoročný jazdec trenčianskej Dukly, ktorý bol členom najdlhšieho úniku novodobej histórie tohto podujatia, 8. júna 2012 viac ako 220 kilometrov súperil s pelotónom, ktorý jeho skupinu dostihol na moste Apollo pred finišom pri SC Eurovea v Bratislave.
 
Do výbornej formy sa dostal aj Marek Čanecký. Víťaz maďarskej V4 pred pár hodinami ovládol aj Grand Prix Südkärnten, teda 5. kolo rakúskeho pohára Wiesbauer Rad Bundesligy v konkurencii všetkých rakúskych kontinentálnych celkov a aj dvoch slovinských. Aj jazdec Amplatz-BMC nám poskytol komplexné vyjadrenie pred pretekmi: "Som veľmi rád, že nás organizátori pozvali, lebo kvôli nedorozumeniu sme najprv medzi tímami nefigurovali. Z Iránu sme prišli poriadne zničení a chorí, kolegovia, ktorí ešte neboli v takejto destinácii na tom neboli dobre, ale tréningové podujatia sú za nami a teraz nás čaká superťažká trojka Slovensko (2.2), Slovinsko (2.1) a Rakúsko (2.HC). Na Okolo Slovenska sa tešíme vďaka kvalitnej organizácii, štartovej listine i ubytovaniu. Začíname v mojom meste Banskej Bystrici, takže kolegom budem môcť kadečo poukazovať a samozrejme, že sa posnažíme hrať prvé husle. Verím, že traja až štyria dokážeme bojovať o celkové víťazstvo, ale všetkému udá tón prológ aj stredajšia etapa. Dá sa povedať, že budem lídrom Amplatzu, ale tu je veľkým faktorom šťastie, takže budeme sa snažiť byť všade a nikto nevie, ktorý únik bude ten úspešný a či to potom tím daného pretekára zvládne. Možno budem nakoniec ťahať. Rozhodnúť by sa mohlo aj na Štrbskom Plese. Prídeme sem oveľa silnejší aj vyzretejší ako pred dvoma rokmi, tak verím, že uspejeme, hoci to bude veľmi ťažké, lebo je tu ako vždy kontinentálna špička."
 
 
canecky 2016 v4 madarsko podium Vanik Zoltan
Marek Čanecký na pódiu po triumfe na V4 Maďarska 2016 (© Vanik Zoltán)
 
 
DUKLA BANSKÁ BYSTRICA
1977 Maroš Kováč, 1985 Martin Haring, 1987 Patrik Tybor, 1989 Martin Mahďar, 1996 Juraj Bellan, 1997 Kristián Zimány, DS: Martin Fraňo
 
SLOVENSKÁ REPREZENTÁCIA
1994 Ľuboš Malovec, 1994 Ondrej Glajza, 1994 Jakub Vančo, 1996 Denis Baška, 1996 Filip Vančo, 1997 Adam Szász, DS: Martin Riška
 
ZÁPADOSLOVENSKÝ REGIONÁLNY VÝBER
1983 Miroslav Debnár, 1985 Juraj Karas, 1985 Lukáš Bátora, 1985 Ivan Viglaský, 1992 Filip Taragel, 1993 Tomáš Višňovský, DS: Štefan Karas
 
CK PŘÍBRAM FANY GASTRO
1976 Roman Broniš, 1993 Robert Malík, DS: Marek Volf
 
AMPLATZ-BMC
1988 Marek Čanecký, DS: Luka Žele
 
 
Prológ na obrazovke Dvojky RTVS
 
Organizátorom pretekov Okolo Slovenska sa podarilo dohodnúť s vedením RTVS na odvysielaní priameho prenosu z prológu 60. ročníka. Začiatok je naplánovaný v utorok na 20:28, tesne pred odštartovaním prvého pretekára.
 
Slovenská televízia v minulosti vysielala závery etáp našich najprestížnejších pretekov, najmä v časoch bývalého režimu. Ľudia, ktorí sú pri pretekoch dlhé roky, si už dnes presne nepamätajú, kedy naposledy STV odvysielala živý prenos. Vedenie pretekov, samozrejme, verí, že v budúcnosti prídu na rad aj prenosy zo všetkých etáp, no hlavnými problémami sú financie a potrebná televízna technika.
 
 
rtvs studio msr 2015
Štúdio RTVS počas MSR a ČR v Žiline 2015 (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop