V Kyjove šampiónmi Kreuziger a Juraj Sagan po suverénnej jazde Tinkoffu + foto a video

26.6.2016, 06:10 | Slovensko a Slováci | Šandor, Timko
ne 26.6. rovinata etapa 08:00   Kyjov > Kyjov (9 okruhov) 185,4 km J. Sagan
 
 
V spoločných majstrovstvách sme očakávali, že Peter Sagan natiahne svoju víťaznú sériu, ale zaujímavý súboj sa črtal o zvyšné medaily. Na českej strane bolo hneď niekoľko favoritov, na náročnom okruhu sme sa tak mohli tešiť na atraktívnu cyklistiku.
 
 
sag 001
Peter Sagan na tlačovke  (© Cycling-Info.sk)
 
 
Už po sto metroch po štarte dostal defekt Maroš Kováč. Na okruhu sa nachádzali dve stúpania, na tom prvom sa dostala dopredu 7-členná skupina. Zo slovenských jazdcov sa tu nachádzali Erik Baška, Michael Kolář a Luboš Malovec. Posledný menovaný ešte jazdil v kategórii U23.
 
 
elite 029
Peter Sagan na štarte (© Cycling-Info.sk)
 
 
DSC02465
Michael Kolář pred pretekmi (© Cycling-Info.sk)
 
 
Profil bol dostatočne členitý, aby sa aj potom snažili zaútočiť niektorí cyklisti. Medzi pretekármi, ktorí sa chceli dostať do vedúcej skupiny, bol aj Roman Kreuziger. Títo jazdci strácali na utečencov po prvom kole jednu minútu. Vzhľadom k tomu, že dopredu sa začali tlačiť silní jazdci, pelotón bol poriadne natiahnutý. V tomto momente dostal defekt Matej Krajíček.
 
 
elite 025
Na začiatku pretekov (© Cycling-Info.sk)
 
 
Dnešných pretekov sa nezúčastnil Patrik Tybor zo zdravotných dôvodov, Dukla BB tak bola na tomto náročnom okruhu výrazne oslabená. Oproti pôvodnej štartovej listine chýbalo na štarte 28 pretekárov.
 
 
DSC02847
Baška a Kolář v úniku (© Cycling-Info.sk)
 
 
DSC02883
Utečenci (© Cycling-Info.sk)
 
 
Vo vedúcej skupiny sa pohybovali Baška, Kolář a z českej strany Vojtěch (Sparta Praha), Nežerka (Lawi-Author), Swaczyna (CK Feso Petřvald), Boubal (CK Příbram Fany Gastro) a Kovář (Whirlpool-Author). Po druhom okruhu mali k dobru 1:20 na hlavný balík, kde sa nachádzalo už len 40 jazdcov.
 
 
elite 060
Čelo pelotónu (© Cycling-Info.sk)
 
 
Rozhodcovia sa pomýlili, pretože Luboš Malovec nejazdil vo vedúcej skupine, ale celý čas sa pohyboval v hlavnom balíku. V minulom roku bol v dlhom úniku Simon Mičuda, ale na tomto okruhu vypadol z pelotónu v druhom kole. Medzitým mal pád Andrej Strmiska, ktorý sa dostal do kolízie pri zábranách s jedným borcom zo Sparty Praha. Mechanické problémy musel riešiť Peter Sagan, ktorý sa potom vracal do balíka. Do hlavnej skupiny sa vrátilo viacero jazdcov.
 
 
DSC03138
Saganovci v balíku (© Cycling-Info.sk)
 
 
DSC02917
Peter Sagan v hlavnej skupine (© Cycling-Info.sk)
 
 
Na spoločných majstrovstvách sa opäť zviditeľnila aj cyklistika zo Žiaru nad Hronom, v mechanickom vozidle tohto klubu sedeli František Sitora a Peter Doležal, ktorí robili mechanickú podporu takým českým jazdcom ako König, Bárta, Hirt, Černý, Polnický alebo Hník.
 
 
DSC02959
Dukla BB sa ukazovala na čele balíka (© Cycling-Info.sk)
 
 
V treťom kole pelotón spomalil a náskok vedúcej skupiny sa vyšplhal na päť minút. Na konci tohto okruhu rozdiel medzi skupinami presiahol šesť minút. Okrem fanklubu Petra Sagana sme pri trati videli aj podporovateľov Erika Bašku, ktorý si zatiaľ preteky užíval vo vedúcej skupine. Ondrej Glajza mal defekt zadného kolesa.
 
Bolo zaujímavé, že Radio Tour stále hlásilo Malovca v úniku, hoci sa vpredu pohybovalo len sedem jazdcov, nie osem. V polovici pretekov si utečenci udržiavali náskok necelých sedem minút. Pelotón sa ešte nemusel nikam ponáhľať, v úniku sa nenachádzali tí najsilnejší českí pretekári a s touto situáciou boli spokojní aj v Tinkoffe.
 
Osemdesiat kilometrov pred cieľom sa objavili na trati dažďové kvapky. Po dvoch úvodných rýchlych kolách sa situácia upokojila a v balíku zostávali veľa pretekárov. Na začiatku šiesteho kola klesol náskok utečencov o jednu minútu na 5:50.
 
Marek Čanecký dostal na prvom kopci v šiestom kole defekt zadného kolesa, ale jazdil v dobrej forme, aby sa dokázal vrátiť do pelotónu. V balíku udával tempo tím Klein Constantia, ktorý pomáhal profesionálnym jazdcom z Etixxu. Na predných pozíciách sa ukazovala aj trojica z Tinkoffu - Saganovci a Kreuziger. Tri kolá pred cieľom mali utečenci náskok 4:50. Balík mal stále početné zastúpenie. Petr Vakoč musel riešiť nejaké problémy a dlhý čas jazdil na konci pelotónu.
 
V siedmom okruhu sa rozpadla vedúca skupina, na čele pretekov zostávali obaja naši zástupcovia, Baška a Kolář chceli vpredu zostať čo najdlhšie. Spoločnosť im robil iba Jan Kovář. Na začiatku predposledného kola sa za nimi nachádzali Vojtěch a Boubal, ktorí strácali 75 sekúnd. Hlavná skupina zaostávala 3:40 a boli sme veľmi zvedaví, ako sa s touto situáciou popasujú ostatní pretekári.
 
Hneď na prvom kopci v ôsmom kole začali nastupovať na českej strane už aj silní pretekári, tempo zvýšil Bárta a vpredu sa ukazovali všetci favoriti. Na vrchole kopca však zaútočil König, ktorý si vypracoval menší náskok, ale konkurencia ho dobehla. Potom sa dostali pred balík Juraj Sagan, Tomáš Bucháček a Josef Černý, ale aj oni sa vrátili späť do balíka.
 
Na konci predposledného kola sa dostali pred pelotón Kreuziger, Peter Sagan, Štybar a Hunal, ktorí za vedúcou trojicou zaostávali len 20 sekúnd. Peter Sagan potom počkal na svojho brata Juraja a pomohol mu dostať sa do tejto skupiny. Na čele pretekov sa nachádzali všetci piati jazdci z Tinkoffu, keďže táto partia sa čoskoro spojila s tromi utečencami Kolářom, Baškom a Kovářom.
 
 
elite 109
Rozhodujúci únik (© Cycling-Info.sk)
 
 
Táto trojica však po celodennom úniku nedokázala udržať tempo veľkých favoritov a vpredu zostali len Saganovci, Kreuziger, Štybar a Hunal. Za nimi sa pohybovala menšia skupina, kde sme videli aj Königa, Vakoča alebo Bártu. Zo slovenských jazdcov sa tu nachádzali len Marek Čanecký a Erik Baška, ktorý tu zostal po úniku, a bol to práve Čanecký, ktorý sa snažil atakovať, aby si zaistil miesto na pódiu. Čoskoro sa sem vrátili aj Haring a Kolář.
 
Päť kilometrov pred cieľom zostali na čele už len Juraj Sagan, Štybar a Kreuziger. Starší z bratov Saganovcov to mal rozbehnuté na slovenský titul, o tom českom sa malo rozhodnúť až v samom závere. Tesne pred cieľom sa nachádzalo krátke stúpanie, na ktorom zaútočil Roman Kreuziger, ktorý sa dokázal zbaviť Zdeňka Štybara.
 
Víťazom celých pretekov sa stal Roman Kreuziger, ktorý až v samom závere zlomil odpor Zdeňka Štybara. Za ním prišiel do cieľa Juraj Sagan, ktorý sa stal premiérovo slovenským šampiónom. Majster sveta Peter Sagan dokončil preteky na celkovom štvrtom mieste a vybojoval striebornú medailu.
 
 
DSC05097
Juraj Sagan na pódiu (© Cycling-Info.sk)
 
 
DSC04806
Peter Sagan v cieli (© Cycling-Info.sk)
 
 
Na českej strane sa dostal na pódium aj Martin Hunal a na slovenskej strane získal bronzovú medailu Michael Kolář. Ten prišiel do cieľa spoločne s Čaneckým a v špurte bol rýchlejší. V tejto skupine sa snažil nastupovať Čanecký, aby nemusel ísť do špurtu s borcami Tinkoffu, ale nepodarilo sa mu to. Michael sa vrátil do skupiny dva kilometre pred cieľom. Haring a Baška finišovali s menšími stratami na túto dvojicu.
 
 
podium elite
Pódium Elite (© Cycling-Info.sk)
 
 
elite 143
Pódium U23 (© Cycling-Info.sk)
 
 
Dnešné preteky výborne zvládli jazdci z Tinkoffu, nielenže vyhrali obidva tituly, ale celý deň boli viditeľní v úniku a rozhodujúcu selekciu vytvoril Peter Sagan. Svetový šampión na konci pomohol vybojovať titul pre svojho brata a z jeho práce vyťažil aj Roman Kreuziger. 
 
Titul v slovenskej časti U23 vybojoval Luboš Malovec, za ním sa umiestnila dvojica z Dukly BB Tomáš Harag a Juraj Lajcha. Luboš Malovec tak získal druhú zlatú medailu na tohtoročnom šampionáte.
 
Slováci získali zo šampionátu krásnych 380 UCI bodov, teda rovnaký počet ako ostatní pretekári z popredných krajín sveta.
 
Zaujímavosťou je, že podľa komuniké rozhodcovia udelili tímu Tinkoff pokutu 9000 českých korun za nenosenie dresu majstra sveta.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Juraja Sagana (víťaz)
"Je to moje druhé profesionálne víťazstvo a slovenský titul je snom každého pretekára. Som neskutočne rád, že nám to vyšlo, že Roman a ja sme majstrami svojich krajín. V úniku sme mali dvoch kolegov, čo bola naša výhoda, že sme sa celý deň mohli viesť v balíku. Potom sme na konci zaútočili a vyšlo to. Keď som sa dostával do rozhodujúceho úniku trošku mi pomohol môj brat. V posledných rokoch je našou úlohou, aby sme obhájili titul, aby sa to podarilo niektorému z nás dvoch."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana
"Myslím si, že to bolo úplne super. Od začiatku sme to mali dobre rozohrané. Erik s Mišom boli od začiatku v úniku, tým pádom sme nemuseli v balíku tvoriť preteky. V závere začali českí jazdci nastupovať a keď sme sa ocitli vpredu malá skupinka, ja som sa snažil jazdiť tak, aby vyhrali Roman a Juraj. Vyšlo nám ti úplne super. Vzhľadom na výsledky to pre nás, ako Tinkoff, nemohlo dopadnúť lepšie."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Mareka Čaneckého
"Dnes som nemal veľa taktických možností, preto som musel čakať na posledné kolá a spoliehať sa na nejaký útok. Ale je pravda, že som sa necítil úplne najlepšie, časovka ma veľmi vyčerpala. Bojoval som až do konca a mrzí ma, že tesne pred cieľovou páskou som stratil bronzovú medailu. V prvej časti sa jazdilo pomalšie, ku koncu už tempo nabralo na intenzite. Dnes Juraj Sagan išiel výborne, stále jazdil spolu s Petrom, vidno, že nás všetkých ostatných prevyšujú o niekoľko tried. A takticky im to vyšlo výborne, spravili to na jednotku. V záverečnom kole som nevyužil šancu ísť dopredu vtedy, keď zaútočil Bárta, to bola moja príležitosť na získanie bronzovej medaily.  Potom ma už ostatní jazdci nepustili odísť a ani som nemal potrebné sily, aby som sám odišiel od mojich slovenských súperov. Teraz idem na Okolo Rakúska, budem tam mať voľné ruky. Uvidím, čo sa mi podarí, cítim sa dobre."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Martina Haringa
"Najväčšia selekcia sa odohrala na začiatku predposledného okruhu. Ja som zostal v pelotóne, ale bolo cítiť, že nám chýbali Tybor a Bellan, ktorí by tam boli určite so mnou, a z našej strany by to vyzeralo inak. V poslednom kole som chytal kŕče, vypadol som z hlavného balíka. Aj keď som sa snažil vrátiť späť, nepodarilo sa mi to. Bolo to lepšie ako na Okolo Slovenska, ale mrzí ma, že som sa neudržal v tej skupine, v ktorej finišovali Marek Čanecký a Ľuboš Malovec. Teraz sa budem zameriavať len na cestu. Momentálny prechod na cestnú cyklistiku je náročný, necítim sa úplne ideálne, ale zlepšujem sa a dostávam sa do toho."
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo z pretekov mužov Elite a U23
 
 
Výsledky
1. SAGAN Juraj Tinkoff link ikonka 4:45:21 70
2. SAGAN Peter Tinkoff link ikonka 00:41 55
3. KOLÁŘ Michael Tinkoff link ikonka 02:46 40
4. ČANECKÝ Marek Amplatz - BMC 02:46 30
5. MALOVEC Ľuboš Cycling Academy Team 02:46 25
6. HARING Martin Dukla Banská Bystrica 03:17 20
7. BAŠKA Erik Tinkoff link ikonka 03:55 15
8. KURIL Patrik Airos Sportakus Cycling Team 08:52 10
9. HARAG Tomáš Dukla Banská Bystrica 08:52 5
10. KOVÁČ Maroš Dukla Banská Bystrica 08:59 3
11. MAHĎAR Martin Dukla Banská Bystrica 10:11  
12. LAJCHA Juraj Dukla Banská Bystrica 10:11  
13. KVIETOK Pavol Cyklistický tím Firefly 10:11  
14. SZASZ Adam PROefekt Ghost Team 10:34  
15. KOSTELNIČÁK Martin Greenbike Aloha Team 22:12  
16. CULLY Jan Andrej Sportdiag Team 26:02  
17. KARAS Juraj PROefekt Ghost Team 26:02  
18. ZIMÁNY Kristian Dukla Banská Bystrica 26:02  
19. ZAŤKO Dominik AŠK Inter Bratislava 27:00  
20. PECIAR Adam Cyklisti Trnava 28:07  
21. BAŠKA Denis CK EPIC Dohňany 34:13  
22. SÝKORA Dominik CK Banská Bystrica 34:13  
23. PRIEKOPA Milan CYKLO TEAM Levice 34:13  
24. HLOŽA Michal Cyklistický tím Firefly 34:13  
25. BABIČ Adrián Cyklistický tím Firefly 42:59  
26. GEŠO Adam CK Route 66 45:13  
DNF ostatní   odstúpili  
 
- UCI napokon akceptovalo výnimku a udelilo obom krajinám plný počet UCI bodov, viac o tom napíšeme v sumári šampionátu...
- strata Adama Geša bola upravená
 
 
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria z pretekov mužov (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
Fotografia 1 z 144
 
 
 
TZ SILNICE
9 okruhov so zhruba 2600 nastúpanými metrami (© mcrsr2016.ckdacomkyjov.cz)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop