Martin Fraňo: Patrik ukázal perfektné morálne vlastnosti a bojoval až do dna

7.8.2016, 01:00 | Rozhovory | Lukáš Timko
Do Ria cestoval cestný cyklista aj so svojim trénerom veľmi skromne. Výsledok sa nečakal, práve naopak, množstvo kritikov predpokladalo jasné DNF pri mene Patrika Tybora v najlepšej vrchárskej konkurencii, ale Dubničan každému neprajníkovi zavrel ústa a dosiahol najlepší výsledok zo všetkých kontinentálnych cyklistov na štarte. Lepšie dopadli dokonca iba dvaja prokontinentálni jazdci Buchmann a Sepúlveda.
 
Keďže sa nám večer nedarilo spojiť s Patrikom Tyborom, ktorý mal ešte kopec povinností, najprv prinášame rozhovor s Martinom Fraňom. V nedeľu večer budeme publikovať slová samotného pretekára.
 
 
Gratulujeme k výbornému dňu! Základné pocity?

"Ďakujeme! Ak mám za seba povedať, tak som veľmi šťastný ako to dopadlo. Šli sme sem vo veľmi dobrej nálade, Patrik dal do prípravy všetko, postavil sa k tomu veľmi zodpovedne a nebol pod tlakom. Zároveň mu, dá sa povedať, všetko vyšlo a skutočnosť, že dopadol spomedzi kontinentálnych jazdcov najlepšie, je neuveriteľná. Vo výsledkoch skončil medzi cyklistami, ktorých plat je vyšší ako celoročný rozpočet Dukly. Za daných podmienok nemohol dopadnúť lepšie."
 
 
Bol to Patrikov životný výsledok? Potvrdil oprávnenosť nominácie?
 
"Či výsledok, to neviem, víťazstvá sú predsa len víťazstvá, to musí povedať on, ale dnes určite podal životný výkon, o tom niet pochýb. Tvrdo si to odpracoval, ukázal perfektné morálne vlastnosti, vytrápil sa do dna, chcel ukázať, že na to má, vybičoval sa. Ja som presvedčený, že až na Petra Sagana by dnes žiadny iný Slovák nedopadol lepšie. Nie je to o nejakej matematike, bodoch alebo klubovej príslušnosti. Preteky tvorí súhra obrovského množstva faktorov a okolností. Prosto pri tom všetkom a na tejto trati bol Patrik najlepšou voľbou."
 
 
Radi musia byť aj na SOV. Stáli ste ich najmenej peňazí a zaznamenali výsledok v prvej tretine štartového poľa, hoci 45. miesto okrem cyklistických fanúšikov asi nikto nedocení, lebo na OH pozerá verejnosť iba na medaily. Vníma to aspoň Dukla reálne?
 
"Á, tak ja verím, že hlavne ľudia z Dukly chápu, ako to je. Dlhé roky cyklista Dukly na OH ani neštartoval. Nestihol som sa ešte s nikým rozprávať, ale musím povedať, že s vedením mám veľmi otvorený a dobrý vzťah. Verím, že pochopia, že sme tu dosiahli maximum vzhľadom na naše podmienky a cítim aj z ich strany morálnu podporu v našej práci. Často diskutujeme a verím, že sa čoraz viac dostávajú do problematiky cyklistiky a že pôjdeme smerom dopredu, sami musia vidieť, že sa zlepšujeme po všetkých stránkach. Máme lepší pretekový program, materiál a verím, že po sezóne zhodnotíme, že aj výsledky už v prvom roku.
 
A áno, takí lacní ako my tu nebol nikto. Boli sme dvaja bez akýchkoľvek požiadaviek na najkratšiu možnú dobu. Ja som robil všetko - trénera, riaditeľa, mechanika, pol dňa som len pripravoval bicykel, zároveň chodil na porady. Ale musím pochváliť lekára výpravy Branislava Deleja, ktorý šiel s nami na preteky na bufet a urobil všetko, čo sme mu povedali. Bola radosť s ním robiť. Prišli sme sem skromne v partizánskych podmienkach a odchádzame s pocitom, že sa nemáme za čo hanbiť."
 
 
tybor oh 2
Patrik Tybor pred štartom pretekov (© Martin Fraňo)
 
 
Ak si rozoberieme preteky, pred nimi si vravel, že by bolo dobré ak by šiel do úniku. To sa nepodarilo, tak šetril, ale jazdil dosť vzadu, musel si lepiť diery, nebolo to riskantné?
 
"Pokyny mal jasné, štartoval úplne vpredu, snažil sa dostať do skupiny, bol aktívny aj sa cítil dobre, ale tá skupina odišla v zjazde a bola strašne silná, boli tam iba veľké štáty, takže to až tak nemrzelo. Šlo sa už teda na výsledok a bolo treba šetriť. Prvé kolo jazdil v popredí pelotónu, ale povedal mi aj po pretekoch, že stálo ho strašne veľa síl pohybovať sa tam, tak to skúsil vzadu a pocitovo to bolo lepšie, tak tam ostal. Samozrejme, že to bol risk a musí sa aj hnevať, že si to tam viackrát doskakoval. Koniec-koncov, už ho aj vo štvrtom okruhu utrhli a mal najväčšiu krízu za tých šesť a pol hodiny, ale nepanikáril a dostal sa späť spolu s Richiem Portem. Mal šťastie na krízu vo vhodný čas, taký Rigoberto Urán šťastie nemal."
 
 
A potom ten záver?
 
"Z pelotónu vypadol viac ako 70 kilometrov pred cieľom, takže zďaleka nemal vyhraté, že dokončí. Šiel veľmi dobre, pracoval v skupine, tá dorazila jednu, ktorá jazdila pred nimi. Pri prejazde do posledného kola museli mať menšiu ako 15-minútovú sekeru, takže šli naplno. Napokon to zvládli s prehľadom. Trochu ma prekvapilo ako aj veľkí profíci a hviezdy pracovali a záležalo im, aby prišli do cieľa hoci nemali šancu na popredný výsledok. Sedel som v mechaničáku a vypúšťanie vyzerá úplne inak než to, čo som videl. Takže aj o to je Patrikov výkon obdivuhodnejší a zdá sa, že tieto preteky majú čoraz väčšiu vážnosť v cyklistickom svete."
 
 
Ako komentuješ priebeh a víťazstvo Grega Van Avermaeta? Dokonale si predpokladal problémy v zjazde z Vista Chinesa.
 
"Po odídení úniku sa šlo relatívne pokojne. Dobré bolo, že mali cez sedem minút. Kockový úsek sa ale štyrikrát šiel brutálne. Bol tam obrovský pozičný súboj, došlo tam k mnohým problémom. Na druhom okruhu boli tie dva kopce so zjazdom, ktoré to delili. Tiež samotné počasie, takéto safari nevyhovuje každému. Van Avermaetovi to sadlo, mal asi životný deň. Vyšlo mu všetko, na čo siahol. Bol v správnom čase na správnom mieste, ukázal výbornú formu i taktiku a využil všetko, čo robilo problém súperom. Tímy boli slabé, trať náročná, často vládol chaos a toto skvelým klasikárom akým je on len vyhovuje. Samozrejme, mal aj obrovské šťastie na pád Nibaliho s Henaom."
 
 
Vieme, že Van Avermaet je typologicky podobný Petrovi Saganovi. Zjavne mal šancu na boj o vysoké priečky aj on.
 
"Áno, myslím si tiež, že niekde vpredu by určite bol. Ale to sa nám ľahko povie. Netreba zabúdať na to, že s ním v štartovej listine by vyzerali preteky úplne inak. Tie kopce by sa šli na ďaleko väčší šrot, lebo pre všetkých by to bola jediná šanca ako sa ho zbaviť. Tiež by musel mať šťastný deň na všetky okolnosti a prekonať svoje limity, ako napr. vlani na Mt. Baldy. Tažke áno, bol by vpredu, ale žeby sa mu podaril lepší výsledok ako na horskom bicykli, to si ja netrúfam povedať. Verím, že o dva týždne uspeje a nebude čo riešiť."
 
 
frano oh slaba
Boli to veľmi dobré preteky. Stúpa úroveň olympiády na ceste? Videli sme tu najväčšie mená. Samozrejme, Kittel a spol by tu boli zbytočne, ale každý profil niekomu nevyhovuje.
 
"Jednoznačne. Kedysi to bola súťaž amatérov a postupne sa to dostáva na samý vrchol. Cyklisti sa na to cielene pripravujú, niektorí sú ochotní odstúpiť z Tour de France. To ešte pred takými dvanástimi či ôsmimi rokmi neexistovalo. Myslím si, že je to dané aj fenoménom, akým OH sú. Tých päť kruhov čoraz viac priťahuje. Je tu jedinečná atmosféra, niečo, čo inde nezažijete. Bývate v olympijskej dedine, kde sú si všetci rovní. Na ulici stretnete Nadala, na záchode Djokoviča, v rade na jedlo s táckou v ruke Bolta. Nikto sa tu na nič nehrá a pre každého musí byť obrovskou motiváciou dostať sa niekam, kde sú takéto hviezdy a nikde ani nezískate takú popularitu ako tu, kde vás sleduje celý svet. K tomu všetkému ešte punc exotiky - Južnej Ameriky."
 
 
Na akej úrovni boli zorganizované preteky? Pre viacerých profesionálov to musel byť divný deň.
 
"No samozrejme. Tu nikto nemal svoj luxusný klimatizovaný autobus ani veľkú bublinu okolo seba, že sa o Frooma x ľudí stará, niekam ho odnesú mimo dosah ľudí. S nikým nepríde do styku a môže sa maximálne sústrediť. Tu to bolo oveľa živšie. Nikto nemal maximálny servis a možno aj to bol jeden z menších faktorov, že sa štartové pole viac vyrovnalo. Hviezdy nemajú radi všelijaké rušivé vplyvy, že nemajú svojho mechanika, maséra či športového riaditeľa, s ktorým dlho spolupracujú. Všetci sme šli spoločne z olympijskej dediny na štart. Celé to meškalo, stáli sme v zápachach. Skoro sme to nestihli. Patrik si ale z ničoho ťažkú hlavu nerobil, bolo o neho postarané normálne ako na každých pretekoch možno narozdiel od hviezd.
 
Čo sa týka úrovne, jasné, zábran bolo hojne, použijú ich ešte na množstvo disciplín, ale celkovo to bolo zhruba na úrovni pretekov 2.1. Urobili tu všelijaké faux pas, ale ja to chápem. Je to mamutie podujatie, cyklistika bola iba jedným z mnohých športov."
 
 
Pomôže dnešný deň Patrikovi i cyklistickej Dukle ako takej?
 
"Snáď áno. Patrik môže mať viac sebavedomia. Sám si potvrdil, že ak sa maximálne vytrápi a dá do toho všetko, úspech príde. Už väčší dôkaz ťažko nájde. On to má usporiadané v hlave dobre, som presvedčený, že výsledky prídu. Pracujeme koncepčne."
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop