Okolo Slovenska sa definitívne posúvajú do vyššej kategórie 2.1

21.11.2016, 16:30 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Po slovách, že naše najstaršie fungujúce cyklistické podujatie patrí do vyššej kategórie ako 2.2, ktoré sme počúvali posledné roky, definitívne došlo k skutkom a Slovenský zväz cyklistiky pre budúci rok požiadal UCI o preradenie pretekov do kategórie 2.1. Medzinárodná cyklistická únia tejto žiadosti dnes popoludní vyhovela a organizátori začali pripravovať všetko potrebné na 61. ročník.
 
S prvou kategóriou sú spojené vyššie poplatky i prize money a tiež zmenené podmienky účasti tímov. Po novom už na štarte nebudeme môcť vidieť regionálne a klubové celky. Naopak, otvára sa možnosť štartu polovice tímov WT a neobmedzene prokontinentálnych družstiev. To sa však vo veľkom neočakáva, pretože k ich štartu bude potrebné drahé štartovné, ktoré niektorým ani nebude stačiť. Zatiaľ nie je jasné, koľko finančných prostriedkov bude mať zväz na tieto záležitosti. Prioritne sa budú snažiť dostať na štart tímy, ktoré majú niečo spoločné so Slovenskom, teda Boru a Etixx, čo už by bolo na prvý rok vo vyššej kategórii úspechom. Ak to nevyjde, ťarcha úspechu ostane na jazdcoch Dukly, ktorí zasa privítajú nižšiu konkurenciu.
 
Za celkové víťazstvo sa po novom nebude udeľovať 40 ale 125 bodov, celkovo bude pripravených až 720 UCI bodov oproti doterajším 220.
 
Preteky sa uskutočnia od 7. do 11. júna 2017. Budú mať päť dní, o jeden menej ako tento rok. Napriek našej výhrade k oficiálnemu názvu sa zatiaľ zmena z francúzskeho Tour de Slovaquie na anglické Tour of Slovakia nepripravuje. K detailom budeme publikovať osobitný článok v decembri. Predbežne by sa malo začínať časovkou družstiev v Levoči a finišovať v Trnave.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop