Firefly už tretí rok pomáhal dvadsať trojkárom, ako dopadla ich sezóna?

19.11.2016, 09:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Prechod od mládežníckej k mužskej cyklistike je veľkým zlomom u väčšiny pretekárov a každý rok množstvo talentovaných pretekárov najmä z Centier talentovanej mládeže končí, pretože si nenájdu tím, kde by na sebe ďalej systematicky pracovali a pretekali doma aj v zahraničí. Dukla sa, samozrejme, snaží odchytávať to najlepšie, ale má iba obmedzený priestor a rozdiely medzi rovesníkmi sú malé.
 
Už tretiu sezónu fungoval klubový celok Firefly, ktorý pomáhal dvadsať trojkárom - dostali bicykle, pretekový program aj prístup k trénerovi. Mateja Vyšňu tento rok vymenil Michal Kunic, ktorý v rokoch 2014 a 2015 pôsobil na Dukle, takže s dostatkom skúseností aj z predchádzajúcej triatlonovej kariéry sa snažil viesť mladých junákov vo Firefly ako tréner i športový riaditeľ. Šéfom tímu je dlhoročný cyklistický manažér Rastislav Zoller, ktorý pôsobí najmä v Taliansku a pre SZC vybavoval sponzoring SMS Santini.
 
 
auto 2016
Mechaničák Firefly (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Tento rok pôsobili vo Firefly (abecedne) Adrián Babič, Martin Dubeň, Michal Hloža, Matej Krajíček, Pavol Kvietok, Simon Mičuda, Filip Taragel, Jakub Vančo, Šimon Vozár a v druhej polovici sezóny aj Andrej Strmiska, ktorý sa vrátil po krátkom pôsobení v Dukle. Bielo-zelení podporili aj dve dievčatá - Ninu Janušíkovú a Petru Panáčkovú. Teraz v zimnej cyklokrosovej sezóne nosí tento dres aj Tereza Medveďová, keďže je to iná disciplína ako cestná cyklistika.
 
Michala Kunica sme sa pýtali, ako sa dostal k Firefly a ako projekt popisuje: "Rasťo Zoller už v minulosti podporoval Duklu, veď sme jazdili aj KEMO bicykle, takže sa poznáme a oslovil ma, či by som na pol úväzku nevenoval tímu. Chcel som aspoň sčasti ostať pri cyklistike, takže sme sa dohodli. Cieľom tímu je podporiť chalanov, ktorí prichádzajú medzi mužov, aby mali kde bicyklovať a ešte žila šanca, že sa posunú niekam ďalej. Myslím si, že každý, kto sa v cyklistike trochu pohybuje, alebo nás už videl, musí uznať, že na slovenské pomery vyzeráme dobre a nemusíme sa hanbiť za fungovanie, autá a pod. Chcem poďakovať aj našim sponzorom ako Kompava, Leaseplan, Paul Lange Oslany, HQBC, Matador, SMS Santini a ďalší, ktorí chalanov podporili."
 
 
cyklisti 2016 1
Matej Krajíček a Jakub Vančo pred štartom V4 (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Tím aj v tejto sezóne skončil druhý v hodnotení Slovenského pohára na ceste a je zložený zo skúseného lídra Filipa Taragela, ktorý ako jediný nie je dvadsať trojkár, ale cyklistickú abecedu dobre pozná z trojročného pôsobenia v Dukle. V súčasnosti nás reprezentuje najmä na dráhe. "Filipa poznám z Dukly a po jeho odchode z nej to vyzeralo dosť zle, predsa len, v takom tíme bolo o neho postarané. Potom sa ale takpovediac odrazil od dna. Začal svedomito pracovať a Rasťo povedal, že ho podporí. Venuje sa najmä dráhe, kde Slovensko dlhodobo nemá kvalitného muža, dostal špeciál, tak veríme, že bude napredovať. V časovke na Majstrovstvách SR skončil tesne štvrtý, takže bol aj blízko medaily na ceste," povedal nám Kunic.
 
Tím má vo svojich radách aj reprezentanta na ceste. Pavol Kvietok štartoval na ME aj MS napriek tomu, že je ešte iba prvoročák a v minulosti nezvykol až tak často reprezentovať krajinu. V Plumeleci ani Dohe síce do cieľa neprišiel, ale mohol načerpať ďalšiu motiváciu. Výkonnostný posun bol u neho evidentný. Obsadil dvanástu pozíciu v poradí Slovenského pohára mužov. "Musím povedať, že na začiatku som zalamoval rukami. Paľo trénoval sám, nemal poriadny plán, vyzeralo to asi tak, že sa pozrel z okna aké je počasie a rozhodol sa, čo bude robiť. To sme zmenili a nasadili jasný tréningový plán. Hneď sa chytil a dobre sa s ním pracovalo. Je veľmi svedomitý a bojovný. Nebojí sa ísť do úniku či nastúpiť, nerieši od štartu až do cieľa, či mu nedôjdu sily a nemyslí iba na udržanie sa niekde. To sú dobré vlastnosti. Musíme zároveň ísť na neho opatrne, nepresíliť ho, lebo keby z roka na rok absolvoval trikrát viac kilometrov, mohlo by sa stať, že sa jeho organizmus vypne a už nepretočí nohami," zhodnotil svojho najmladšieho zverenca sedemnásobný účastník ME v triatlone.
 
Za zmienku rozhodne stojí aj čerstvo dvadsaťročný Adrián Babič, ktorému sa podarilo vybojovať bronzovú medailu na Majstrovstvách Európy nepočujúcich a celkovo vyhral sedemetapové preteky Tour de Formosa v Ázii. Proti svojmu hendikepu bojuje nosením strojčeka a preteká aj so zdravými. Dokončil MSR v Kyjove a tiež sa postupne zlepšuje. Rovnako ako prvoročák Michal Hloža, ktorého Kunic považuje za veľmi pracovitého a poctivého chlapca. Šimon Vozár sa zasa sústredí na cyklokros, kde reprezentuje Slovensko.
 
 
cyklista 2016
Michal Hloža na slovenskej V4 (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Všetkých menovaných pretekárov plánuje Firefly podporiť aj o rok a možno sa k nim pridajú aj niektorí tohtosezónni juniori. "Poviem pravdu, že na jar som bol trochu skeptický s celkovými vyhliadkami úspechov či k participácii v reprezentácii, ale viacerí chalani na sebe pracovali a stali sa z nich reprezentanti - Taragel, Babič, Kvietok i Vozár. To je našim cieľom, aby sme im pomáhali a povedzme si na rovinu, že nebyť Firefly, možno by už ani nebicyklovali, alebo iba vo sfére hobby. Takto môžu ďalej snívať, o tom, že ich cyklistika v budúcnosti bude živiť za predpokladu, že na sebe neprestanú pracovať. Radi ich posunieme ďalej," uzavrel náš rozhovor Michal Kunic. Príkladom posunu v kariére je napríklad Juraj Bellan, ktorý vlani pôsobil vo Firefly a prestúpil do Dukly, kde s ním dlhodobo rátajú. V redakcii zatiaľ nemáme informácie, že niekto zo spomínaných dvadsať trojkárov zmení pôsobisko, napr. bude nasledovať Bellana. Vo Firefly ale starší pretekári ako Krajíček, Dubeň, Mičuda či Vančo s najväčšou pravdepodobnosťou skončia, keďže sa tím profiluje práve ako taký, ktorý podporuje pretekárov na prelome juniorského a mužského veku.
 
Práve v týchto dňoch sú Fireflyáci na zimnom sústredení v Tatrách. Na začiatku roka ich čaká cesta za lepšími klimatickými podmienkami zrejme do Talianska a v marci-apríli tradične odštartujú sezónu na podujatiach českého a slovenského pohára.
 
 
barta firefly pred startom msr
Jan Bárta a partia Firefly pred štartom MSR a ČR (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Súvisiaci článok:
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop