Dukla má za sebou prvú sezónu po zmenách, ako bude riešiť šprintérsku otázku?

24.11.2016, 19:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Cyklistická Dukla sa dlhé roky niesla v ére Vendelína Kvetana v spolupráci s Josefom Dvořákom, no po jej skončení nastalo obdobie s častými zmenami. V roku 2011 sa do tímu dostal Ján Valach, ktorý postupne prebral vedenie, od roka 2013 naplno. V sezóne 2014 sa do tímu pridal Michal Kunic, aby pretekárov viedol v roku 2015 na všetkých pretekoch. Po sezóne obaja z Dukly odišli a taktovku prevzal Martin Fraňo. Dukla sa zároveň z Trenčína presťahovala do Banskej Bystrice.
 
 
dukla spolu podium slova
Dukla na Okolo Slovenska (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
CK BB + Dukla = Dukla BB
 
Nový názov tímu verne symbolizuje predsezónne zmeny, pretože vynovený projekt bol akýmsi skrížením CK Banská Bystrica a Dukly Trenčín, ťažko povedať, čoho ostalo viac. Nezmenila sa základná trojka celku Maroš Kováč - Patrik Tybor - Martin Mahďar, ktorá mala prinášať výsledky. Ostal tiež Juraj Lajcha, no zvyšok bol nový. Z CK BB prišla dvojica eliťákov Martin Haring - Jozef Palčák a pridali sa dvadsaťtrojkári Juraj Bellan, Tomáš Harag, Vladimír Kováčik, Andrej Strmiska, Tomáš Meňuš, Kristián Zimány a napokon aj Matej Ulík a Ján Andrej Cully. Vo veľkom sa zmenili aj sponzori a dodávatelia materiálu či výživy, ktorí mali vo väčšine predtým bližšie k CK BB než k trenčianskej Dukle. Po spojení dvoch tímov sa pochopiteľne očakával progres. Diskutovať o ňom je vzhľadom na množstvo elementov zložité, potrebné bude počkať si ešte na budúcu sezónu a výsledky v nej.
 
Rok 2016 začali Dukláci naberaním súťažných kilometrov v Kamerune. Tam sa podarilo vyhrať dve etapy zásluhou Tybora a Mahďara. Kováč bol štyrikrát na pódiu, vyhral takmer aj Palčák. Nasledovalo Maroko. Aj tam Tybor vyhral etapu po krásnom sóle a celkovo skončil druhý.
 
Európska časť sezóny začala jednorazovkami V4, ktoré Duklákom nevyšli a zaznamenali iba jedno štvrté miesto, a to Tybor v Maďarsku. Jeho životný začiatok sezóny ukončila choroba v Azerbajdžane na prvom podujatí vyššej 1. kategórie. Druhá polovica mája bola na pretekový program chudobnejšia a na Okolo Slovenska sa Dukláci presadili najmenej za posledné roky. Kováč vybojoval v prológu tretie miesto. Celkovo klasifikovali Tybora na 15. priečke. Na Majstrovstvách SR v Hodoníne a Kyjove získali Eliťáci menej ako zvyčajne, iba jedinú medailu, bolo to striebro v časovke pre Kováča. Na rumunskom Sibiu Tour bez Tybora výsledok neprišiel, rovnako ako na Tour of Qinghai Lake (2.HC) v Číne, kde bola konkurencia mimoriadne vysoká. Tybor sa ale prezentoval pekným výsledkom na OH, keď bol najlepším spomedzi kontinentálnych jazdcov. VŠC Dukla mala pretekára na OH po ôsmich rokoch. Zeleno-čierni tiež pomohli Saganovi na ME. Juraj Lajcha cestoval aj na svetový šampionát.
 
 
tybor oh 2
Patrik Tybor na OH (© Martin Fraňo)
 
 
V závere sezóny sa Dukláci presunuli do Ázie, kde sa opäť darilo Tyborovi, ktorý si vyjazdil 7. miesto na Sharjah Tour 2.1 a pár bodov chytili naši na jednodňovke UAE Cup 1.1. Sezónu uzavreli v Číne, kde sa naplno ukázala potreba riešiť šprintérsku otázku, pretože tieto etapáky, kde Fraňo vie vybaviť štart, sú zväčša rovinaté a rozhoduje sa v špurte, kde Dukláci ťahajú za kratší koniec.
 
Dukla v roku 2016 zlepšila prácu s médiami aj sociálnymi sieťami, kde pravidelne informovali fanúšikov. Aj s našim portálom spolupracovali pri tvorbe videí z Okolo Slovenska či Majstrovstiev SR. Z marketingového hľadiska bol rok 2016 určite najúspešnejší.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo Dukly na Sharjah Tour
 
 
Ako hodnotí sezónu manažér a športový riaditeľ Martin Fraňo? "Patrik Tybor dosiahol životné výsledky, bol tesne druhý na strašne ťažkých pretekoch v Maroku, siedmy na 2.1 v Sharjahu a vyšli mu aj OH. Ale nie len pre neho, ale aj väčšiu polovicu tímu to bola najlepšia sezóna. Bellan sa dobre ukazoval, Zimány ako prvoročák zvládol kopec etapákov, čo mu veľmi pomôže v ďalšej kariére. Mali sme viac UCI bodov ako v minulej sezóne a bolo tam veľa pozitívnych elementov."
 
Na názor sme sa pýtali aj Patrika Tybora, ktorý získal najvaic - 115 UCI bodov. "So sezónou som spokojný. Dopadla celkom dobre. Mal som nejaké pekné výsledky. Aj keď niektoré preteky neboli podľa mojich predstav, či už napr. Okolo Slovenska, kde som chcel dosiahnuť krajší výsledok, ale všetko bolo zapríčinené chorobou, ktorá sa nejako so mnou ťahala dlhšie čoho výsledkom bolo aj vynechanie majstráku. Začiatok bol super len ten stred horší. Potom som sa musel dať dokopy zdravotne a ten zaver už bol zase dobrý. Takže keď poslúchalo zdravie, bolo to dobré."
 
 
dukla uci body 2011 2016
 
* v roku 2016 sme zarátali aj 61 bodov, ktoré Dukla získala na MSR a ČR na základe rapídnej zmeny pravidiel aj bodovania, keď sa body s Čechmi nedelili.
 
 
dukla uci vitazstva 2010 2016
 
 
Fraňo tiež pomenoval rozsiahlu smolu: "Tento rok som ale zároveň zažil najviac smoly v živote tímu. Už som rozmýšľal, že toľko demotivujúcich kopancov sa niektorým tímom nestane za desať rokov, čím sme si prešli v tejto sezóne. Začal to teroristický útok v Bruseli. Z letiska sme našťastie odleteli pol hodinu pred výbuchom, ale tri týždne tam uviazli bicykle aj celá technika, museli sme improvizovať a Tybor skončil druhý v Maroku na poskladanom bicykli s úplne iným posedom. Jozef Palčák tri mesiace ležal v nemocnici a takmer bojoval o život. Bellan virtuálne viedol Okolo Slovenska, ale vzápätí po víťaznej prémii zničil bicykel. Potom sa sám zničil na Majstrovstvách SR, kde by určite získal oba tituly. Tybor preležal MSR v posteli. V Rumunsku nám skoro odpadlo koleso z auta. Bellan premarodil koniec sezóny s mononukleózou a úplne na koniec v posledný deň sezóny pri odlete z Číny sme zistili, že Zimány stratil pas a musel som s ním tri dni ostať v Šanghaji a riešiť to."
 
V celkovom súčte Dukla v roku 2016 absolvovala 19 pretekov pod hlavičkou UCI (vrátane MSR), až sedem bolo z vyšších kategórií ako klasickej druhej. "Moja teória je jasná. Na preteky vyšších kategórií budeme chodiť. Sú veľkou školou pre našich mladých a aj keď nie sme favoritmi a neideme ich vyhrať, pretekári nazbierajú skúsenosti a môžu sa dostať aj k pekným bodom či odmenám, čo ukázal Patrik v Sharjahu. Tiež stúpa ich motivácia ak vidia v pelotóne známych profíkov.  Na pretekoch 2. kategórie už chceme bojovať o víťazstvo a na Slovenských pohároch vyhrať musíme. Napriek plnému programu sa tam vždy snažíme chodiť," avizuje Fraňo. Faktom je, že veľa príležitostí dostali mladí pretekári. Počet pretekových dní u Bellana či Zimányho šiel oproti ich minulosti rapídne hore.
 
 
dukla preteky 2012 2016
 
 
V budúcom roku Dukla neplánuje veľké zmeny, väčšina pretekárov aj sponzorov ostane v a pri tíme. "Chcem sa poďakovať vedeniu Dukly za podporu a vieru v tento projekt, Meride a mnohým sponzorom za pomoc, s väčšou časťou som dohodnutý na spolupráci aj budúci rok. Z tímu určite odišli Andrej Strmiska, Tomáš Meňuš aj Vladimír Kováčik, z U23 si určite chcem nechať Bellana, Zimányho, Harag má ešte jeden rok a aj Cullyho, ktorý nikdy v živote nedostal od nikoho ani cent, nie je produktom žiadnej CTM-ky, ale videl som na ňom veľké chcenie i talent, tak som mu dal šancu. A dám každému, kto ukáže niečo napr. v Slovenskom pohári. Vôbec ma nezaujíma, kto je jeho tréner, otec, sponzor. Pred pár týždňami sme na Dukle robili testy juniorov, teda budúcich prvoročákov, radil som sa aj s reprezentačným trénerom a najlepších si po dôkladnej analýze vyberieme. Nemáme ešte definitívny rozpočet na budúci rok, takže keď budú jasné financie a počty, budú jasné aj mená. Stratégia je jasná - piati eliťáci, lebo sme tlačení aj k výsledkom, a k nim chcem čo najviac mladých podľa rozpočtu - päť, šesť, sedem, osem? Uvidíme," predstavil plány Fraňo. Pracuje na príchode Ľuboša Malovca, ktorý by mal nahradiť Maroša Kováča, ktorý sa s najväčšou pravdepodobnosťou transformuje do role trénera a absolvuje už iba menšie preteky.
 
 
dukla 2016 slovac kovac tybor zimany mahdar
Dukla vo vláčiku na Okolo Slovenska (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Najmä záver sezóny ukázal akútnu potrebu nájsť šprintéra
 
V mnohých azijských etapách boli Dukláci v konkurencii Mareczka a spol iba do počtu a nemali šancu na žiadny výsledok. V špurtoch sa celú sezónu až na pár Kováčových chvíľ vôbec nepresadili. Kolář s Baškom Duklou prešli a už sú v najvyššej cyklistike. Ako to chce Fraňo riešiť? Na celú problematiku má rozsiahly názor. Z pätnástich minút rozhovoru vyberáme tieto myšlienky: "Veľmi mi na tejto problematike záleží. Vidíme tímy, ktorým aj polovicu úspechov prinesie jeden šprintér. Žiadne rýchle riešenie nie je. Problémom je, že v našich kluboch sa šprintéri odmalička príliš nepestujú. U nás totiž nemáme ani poriadne rovinaté preteky. U nás musí byť pretekár aký-taký vo všetkom, inak nedostane toľko priestoru, alebo ho zmenia na univerzála. Nevieš preliezť kopec? Načo nám budeš. Treba si ale uvedomiť, že profesionálna cyklistika funguje úplne opačne. Presadia sa iba pretekári s extrémnymi parametrami v niečom - šprint, kopce, časovka, vytrvalosť. Kto sú naši víťazi SP juniorov? 2x Malovec, Harag, Bellan, Zimány, Oros. V čom vynikajú, sú jasne najlepší? Prečo nevyhral SP Baška, keď je taký dobrý? Lebo nemal kde ukázať svoj špurt. Všetci šprintéri v kopcoch bojujú pred zberákom, ale sú tam preto, aby ukázali svoj výkon na desať sekúnd a brali víťazstvá, slávu, body, peniaze. Načo sú nám 30-te miesta? Niekto skončí 30. v špurte, 30. v kopci, 30. v časovke. Dobre, môže byť dobrý domestik, ale pre koho bude robiť, keď sú všetci takí? Šprintér sa musí taký narodiť a vo veku 10-14 rokov by mal byť vedený k rýchlosti. Je to zložitá téma, dráhu nemáme atď. atď. Čo mám robiť? Nenakreslím si ho ani nemôžem robiť s desaťročnými deťmi. Aj preto chceme Malovca, ktorý nie je špurtér, ale aspoň sa tam natlačí a niekedy by sa mu mohlo niečo podariť. Nechcem hovoriť o junioroch, ale preto potrebujeme Adriána Foltána. Musíme túto otázku riešiť najviac ako sa len dá."
 
Fraňa sme sa preto pýtali, či by zväz v spolupráci s Duklou a jej dignostickými možnosťami nemoholi testovať deti v žiackom veku z Centier talentovanej mládeže a podrobné výsledky by mohli vedieť určiť, na čo má dané dieťa vlohy, aký podiel rýchlych svalových vlákien napríklad. "Áno, vážne nad tým treba uvažovať," uzavrel bývalý pretekár, ktorý sa počas svojej kariéry tlačil do špurtov najmä v Afrike a ešte aj minulý rok vyhral jedno podujatie vrámci Slovenského pohára.
 
 
UCI body jazdcov Dukly Banská Bystrica v roku 2016:
 
Patrik Tybor (16.09.1987)
18.03.16: Okolo Kamerunu (Kamerun - 2.2 - 6. etapa) - víťasztvo (7 bodov)
05.04.16: Okolo Maroka (Maroko - 2.2 - 5. etapa) - víťasztvo (7 bodov)
10.04.16: Okolo Maroka (Maroko - 2.2 - celkové poradie) - 2. miesto (30 bodov)
23.04.16: V4 - GP Maďarska (Maďarsko - 1.2) - 4. miesto (20 bodov)
05.08.16: Olympijské preteky v Riu (Brazília - OG) - 43. miesto (10 bodov)
25.09.16: Duo Normand (Francúzsko - 1.1) - 25. miesto (3 body)
28.10.16: Sharjah Tour (Spoj. arab. emiráty - 2.1) - 7. miesto (35 bodov)
29.10.16: UAE Cup (Spoj. arab. emiráty - 1.1) - 16. miesto (3 body)
 
Maroš Kováč (11.04.1977)
14.03.16: Okolo Kamerunu (Kamerun - 2.2 - 3. etapa) - 2. miesto (3 body)
15.03.16: Okolo Kamerunu (Kamerun - 2.2 - 4. etapa) - 3. miesto (1 bod)
16.03.16: Okolo Kamerunu (Kamerun - 2.2 - 5. etapa) - 3. miesto (1 bod)
20.03.16: Okolo Kamerunu (Kamerun - 2.2 - 8. etapa) - 2. miesto (3 body)
24.04.16: V4 - GP Slovenska (Slovensko - 1.2) - 6. miesto (10 bodov)
07.06.16: Okolo Slovenska (Slovensko - 2.2 - prológ) - 3. miesto (1 bod)
23.06.16: MSR v cestnej cyklistike (NC - časovka) - 2. miesto (25 bodov)
26.06.16: MSR v cestnej cyklistike (NC - preteky) - 10. miesto (3 body)
25.09.16: Duo Normand (Francúzsko - 1.1) - 25. miesto (3 body)

Jozef Palčák (17.12.1987)
13.03.16: Okolo Kamerunu (Kamerun - 2.2 - 2. etapa) - 2. miesto (3 body)
20.03.16: Okolo Kamerunu (Kamerun - 2.2 - GC) - 9. miesto (3 body)
23.06.16: MSR v cestnej cyklistike (NC - časovka) - 6. miesto (5 bodov)
29.10.16: UAE Cup (Spoj. arab. emiráty - 1.1) - 23. miesto (3 body)
 
Martin Haring (24.12.1986)
26.06.16: MSR v cestnej cyklistike (NC - preteky) - 6. miesto (20 bodov)
 
Martin Mahďar (31.07.1989)
19.03.16: Okolo Kamerunu (Kamerun - 2.2 - 7. etapa) - víťazstvo (7 bodov)
23.06.16: MSR v cestnej cyklistike (NC - časovka) - 9. miesto (1 bod)
13.08.16: Puchar Uzdrowisk Karpackich (Poľsko - 1.2) - 9. miesto (3 body)
 
Tomáš Harag (11.09.1995)
23.06.16: MSR v cestnej cyklistike (NC - časovka) - 10. miesto (1 bod)
26.06.16: MSR v cestnej cyklistike (NC - preteky) - 9. miesto (5 bodov)

Juraj Lajcha (06.02.1994)
23.06.16: MSR v cestnej cyklistike (NC - časovka) - 8. miesto (1 bod)
29.10.16: UAE Cup (Spoj. arab. emiráty - 1.1) - 21. miesto (3 body)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop