Peter Velits končí s profesionálnou cyklistikou

26.11.2016, 09:30 | Slovensko a Slováci | Timko, Šandor
Po dlhých mesiacoch rokovaní o novom kontrakte a čakaní slovenskej fanúšikovskej obce na informáciu, kde bude Peter Velits pokračovať v kariére, prišiel Ľudovít Lučanič v dnešnom vydaní denníka Šport s informáciou, že Peter Velits ukončil kariéru už vo veku 31 rokov.
 
"Stalo sa asi to, čo sa malo stať. Dva roky som sa necítil dobre, po minuloročnej jarnej operácii artérie na nohe som sa nevedel dostať do požadovaného pretekárskeho pokoja a ani sa výsledkovo presadiť. Trápil som sa, pritom som robil všetko, čo dovtedy. Ale počas pretekov to bolo kritické," povedal Športu a pokračoval: "Na začiatku minuloročnej sezóny sme vymenili s bratom Martinom manažérov a tí robili, čo sa dalo. Ale nevyšlo to. Viem, že skúšali rôzne možnosti. Komunikovali s viacerými tímami, okrem iného s Trek-Segafredo, francúzskym FDJ, ale aj so zástupcami rodiaceho sa tímu Bahrain-Merida. Bez kladného výsledku. Viem, že bola šanca možno zakotviť v niektorom celku druhej alebo tretej kategórie, ale to nebola pre mňa žiadna výzva."
 
Velitsove ďalšie pôsobenie v cyklistike nie je pravdepodobné. Bude sa venovať podnikaniu.
 
 
velits 2016 akcia bmcf
Peter Velits pred sezónou 2016 (© Continuum Sports, LLC l Tim De Waele/TDWsport.com)
 
 
Kariéra Petra Velitsa nabrala ten správny smer v roku 2007, keď zvíťazil na majstrovstvách sveta do 23 rokov. V Štuttgarte sa presadil v špurte hlavnej skupiny a v tom istom roku získal aj triumf na francúzskej klasike GP de Fourmies a na etapovom podujatí Bayern Rundfahrt finišoval na deviatom mieste v skvelej spoločnosti. Tieto úspechy mu otvorili dvere do nemeckého tímu Milram, kde strávil dve sezóny.

V sezóne 2008 sa prvýkrát predstavil na Tour de France a v sedemnástej etape sa predviedol v nezabudnuteľnom úniku. Kráľovská etapa viedla cez Lautaret, Galibier, Col de la Croix de Fer, kde slovenský jazdec vyhral horskú prémiu, a na čele pretekov dorazil až na cieľový kopec Alpe d'Huez. Tam ho však prevalcovali favoriti, pretože vrcholila bitka o celkový triumf, ktorý nakoniec získal Carlos Sastre.

Jeho ďalšou tímovou destináciou bol skvelý šprintérsky celok HTC – Columbia, v ktorom zlepšil svoje časovkárske kvality a asistoval pri víťazstvách Marka Cavendisha. Ale v amerických farbách dosiahol aj najväčší úspech v kariére. Kvôli zlomenine kľúčovej kosti nemohol štartovať na Tour de France, preto si vyskúšal účasť na Vuelte. A na podujatí patril medzi najsilnejších jazdcov.

Na najvyššej úrovni zvládol také dojazdy ako Peňa Cabarga, Lagos de Covadogna či Bola del Mundo, ale fantastický bol najmä vo víťaznej 40-kilometrovej časovke, kde porazil Menšova a Cancellaru. V celkovom hodnotení obsadil tretiu priečku, po diskvalifikácii Ezequiela Mosqueru poskočil ešte o jedno miesto vyššie. Bol to bezpochyby jeden z najlepších výsledkov v histórii slovenskej cyklistiky, ktorý sa bude len veľmi ťažko niekedy napodobňovať.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPeter Velits počas časovky na Vuelte 2010
 

Ďalšie dva ročníky 2012 a 2013 strávil v tíme Omega Pharma – Quick-Step, kde sa mu darilo najmä v časovkách, ale v sezóne 2012 dokázal vyhrať podujatie Okolo Ománu. Na Zelenej hore obsadil druhú priečku, desať sekúnd za Vincenzom Nibalim, a práve pred talianskym cyklistom vyhral celkovú klasifikáciu o jednu sekundu. V tom istom roku sa mu darilo aj na Tour de France, kde v obidvoch dlhých ITT finišoval na siedmom a štvrtom mieste. Výborný výkon podal najmä v druhej časovke na konci pretekov, kde sa pred neho dostali len Wiggins, Froome a LL Sánchez.
 
Špeciálnou kapitolou v jeho kariéry boli obnovené svetové šampionáty v tímovej časovke. V rokoch 2012 – 2013 získal zlatú medailu v belgickom tíme a po prestupe do BMC sa stal jediným jazdcom v pelotóne, ktorý sa mohol pýšiť tromi víťazstvami v TTT. Jeho skúsenosti a prax v tejto disciplíne boli natoľko rešpektované, že hoci sa v roku 2015 nedostal do nominácie na MS, v tíme BMC plnil v Ponferrade úlohu konzultanta, a americká zostava dokázala obhájiť svoj titul.

Jeho trojročná anabáza v tíme BMC bola poznačená zdravotnými problémami a vo väčšine pretekov pomáhal silnejším jazdcom. Peter Velits bol pionierom slovenskej cyklistiky v novodobej histórii na tej najvyššej úrovni a v tejto pozícii dokázal ukoristiť niekoľko skvelých výsledkov.  
 
 
Súvisiaci článok:
Profil bratov Velitsovcov
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop