Naša tohtoročná V4 zamieri na Slovakiaring, Kuriéri na Slovensku končia

20.2.2017, 11:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Cyklistické preteky Vyšehradskej štvorky sa konajú od roku 2013 a našťastie našli politickú podporu aj po skončení prvého štvorročného cyklu. V roku 2017 teda budú pokračovať. Maďarsko-slovenský víkend sa uskutoční 22. a 23. apríla. Česko-poľský netradične až 16 a 17. septembra, teda tesne pred svetovým šampionátom, resp. v deň tímovej časovky.
 
Slovenská jednorazovka druhej kategórie UCI sa dosiaľ vždy jazdila v Bratislave a na juhovýchod od nášho hlavného mesta. Vlani videlo preteky neďaleké Čuňovo. Tentoraz sa organizátori zo Slovenského zväzu cyklistiky a riaditeľ pretekov Pavol Gálik dohodli s predstaviteľmi nášho motoristického okruhu Slovakiaring v Orechovej Potôni, kde preteky vyvrcholia.
 
Pelotón vyrazí v nedeľu 23. apríla na pravé poludnie z Bajkalskej ulice v Bratislave a ostrý štart bude pretekárov čakať na konci Vrakune smerom na Most pri Bratislave. Po prejdení tejto obce ich čaká prejazd cez Štvrtok na Ostrove, Lehnice, Hornú Potôň, Potônske Lúky a Orechovú Potôň. Následne urobia šesť kôl po okolitých obciach. Dĺžka jedného okruhu bude 22,8 kilometra. Na záver zamieria priamo na pretekársky okruh a po absolvovaní jedného kola ich čaká finiš pod pomyselnou šachovnicovou vlajkou. Celková dĺžka rovinatej jednorazovky bude 181,6 km a očakáva sa okolo 16:30.
 
 
v4 2017 gp slovakia mapa
Mapa V4 GP Slovakia 2017 (© SZC)
 
 
Predbežne by sa na našej jednorazovke malo predstaviť päť slovenských tímov. Okrem Dukly Banská Bystrica aj Firefly, PROefekt, Spartak Tlmače a Karpatsko-Fatranský výber. Predpokladáme, že sa prihlási ešte aj Matej Vyšňa so žilinským výberom.
 
Zahraničná konkurencia bude tradičná, české celky Elkov-Author, Tufo Prostějov, Příbram - Fany Gastro, všetky štyri poľské kontinentálne celky Wibatech Fuji, Domin Sport, Voster Uniwheels aj Team Hurom. No a čo sa týka iných krajín, prísť by mal tradične veľmi silný ukrajinský Kolss, slovinský Attaque Gusto a rumunský Tusnad. Otázna je účasť rakúskych celkov. V sobotu v Maďarsku by mali štartovať WSA-Greenlife s Amplatz-BMC, ale keďže sa v nedeľu jazdí rakúsky pohár, na Slovensko zrejme nepricestujú.
 
Motoristické okruhy sa stávajú čoraz častejšou destináciou pre cyklistické pelotóny pod hlavičkou UCI. Čo si námatkovo spomíname, francúzske preteky Circuit de la Sarthe (2.1) neraz zavítajú na legendárny okruh Le Mans. Pred troma rokmi finišovala etapa Paríž - Nice na ďalšom známom francúzskom okruhu Magny-Cours, kde sa do roku 2008 konali preteky Formuly 1. Ilnur Zakarin vyhral v roku 2015 etapu Giro d'Italia v Imole, kde zahynul Ayrton Senna. Vlani si Čanecký, Broniš a Malík užili slávny Nürburgring (vrátane Severnej slučky) na jednorazovke Rad am Ring (1.1). No a svoje veľdiela sa snažia prezentovať aj organizátori v Perzskom zálive. Vlani sa časovka Tour of Qatar jazdila tesne vedľa okruhu v Lusail, ktorý poznajú najmä priaznivci MotoGP, no a tradične preteky Abu Dhabi Tour uzatvára etapa na Yas Marina Circuit, kde v novembri vrcholí sezóna F1. Už túto nedeľu sa tu predstavia aj Juraj Sagan s Erikom Baškom.
 
Cyklisti na Slovakiaring nezavítajú prvý raz. Posledné roky sa tu konali 24-hodinové cyklistické preteky otvorené pre širokú verejnosť. Tento rok sa tu odjazdí séria pretekov pod názvom Bike Attack.
 
 
v4 GP slovakia 2017 dojazd
Záverečné kilometre pretekov V4 (© SZC)
 
 
Kuriéri už bez slovenskej etapy, ale navštívia Osvienčim
 
Po ôsmich rokoch spoluorganizovania Pretekov karpatských kuriérov sa v Dohňanoch rozhodli ukončiť spoluprácu s poľskou stranou. Preteky pre dvadsať trojkárov (UCI 2.2U), na ktorých sa v minulosti etapovými víťazstvami presadili Michael Kolář či Erik Baška tak vynechajú slovenský deň a skrátia sa na štyri dni od 29. apríla do 2. mája. Začnú prológom v Tarnówe, zavítajú aj do Osvienčimu a po etape s cieľom v Jablonke sa cez Slovensko iba presunú do maďarského Veszprému. Štartovať by tu mala tradične banskobystrická Dukla a slovenská reprezentácia U23 pod vedením nového trénera Adama Szaba.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop