Švajčiarsko: V najťažšej etape triumf Denza z úniku, favoriti sa podelili len minimálne

17.6.2022, 14:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
6. 17.6. rovinata etapa ciel rovina Locarno > Moosalp 177 km Denz
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
profil etapy, 4210 nastúpaných metrov (© tourdesuisse.ch)
Na Tour de Suisse sa stal covid opäť strašiakom, treba povedať, že trochu nečakaným. Na predchádzajúcich podujatiach sa sem-tam objavil pozitívny jednotlivec, ale už sa ani nepoužívali rúška. Priamo v priebehu Tour de Suisse sa zrazu zo dňa na deň všetko zmenilo a na všetkých pretekoch sa všetci začali chrániť prekrytím tváre. Po odstúpení celého Jumba a 16 ľudí vo štvrtok na piatkovú etapu nenastúpilo ďalších tridsať pretekárov.
Informovali sme o odstúpeniach celých tímov UAE Team Emirates, Bahrain Victorious a Alpecin-Fenix. EF Education - EasyPost napokon nastúpili. Zaujímavosťou je, že Bora-hansgrohe odčlenila len pozitívnu dvojicu Aleksandr Vlasov - Anton Palzer, teda zvyšok tímu vrátane Higuitu či Grosschartnera pokračoval. Je to pre nich mimoriadne nepríjemné najmä preto, že Rus vyzeral byť perfektne pripravený na Tour a teraz sa jeho tréningový proces pribrzdí. Doplníme, že podľa súčasných regulí sa testujú tímy iba ak ich členovia majú príznaky, teda už sa netestuje celý konvoj ako vlani, takže pozitívnych prípadov v ňom môže byť oveľa viac.
Nečakanú šancu na žltý dres tak dostal Jakob Fuglsang, ktorý už dlhšie nejazdil tak dobre ako tento týždeň, hoci tá ďaleko najťažšia previerka ho čakala až dnes. No súperil so zvláštnou konkurenciou - starnúcim Thomasom, naopak mladučkým a podceňovaným Kronom či nevrchárom Küngom. Obrovskú šancu musel zacítiť Higuita. Črtalo sa tak trochu prekvapujúce celkové víťazstvo pre ktoréhokoľvek z nich.
Piatkova etapa z Locarna do Moosalpu mala 177 kilometrov a mimoriadne náročný profil. Z nadmorskej výšky 200 metrov sa postupne vystúpalo na Nufenenpass (21,6 km; 5 %) až na hranicu bez mála 2500 metrov. Nasledoval zjazd dole a ďalší masívny výstup na Moosalp (18 km; 8 %). V kombinácii s preriedenou konkurenciou to mohla byť etapa, ktorá vytvorí mamutie rozdiely.
Únik sa tvoril dlhšie, trvalo, kým sa skupinky pospájali a vytvorili jednoliaty celok, kde dnes boli dvanásti pretekári, a to Dion Smith s Michaelom Matthewsom (2x BikeExchange), Fausto Masnada (Quick-Step), Quentin Pacher (Groupama), Andrea Pasqualon (Wanty), Nico Denz (DSM), Nelson Oliveira (Movistar), Quinn Simmons (Trek), Brent Van Moer (Lotto), Clément Champoussin (Ag2r), Jesus Herrada (Cofidis) a Roland Thalmann (Švajčiarsko). Postupne si vytvorili päť minút náskoku a zahryzli do prvého kopca.
Výstup na Nufenenpass (21,6 km; 5 %) bol nekonečný, ešte mu aj predchádzalo množstvo stúpania s menším sklonom. Únik mohol mať šancu len v tom prípade, ak by bola jeho výhoda pred favoritmi veľká, a to sa hodlal riešiť naozaj vysokým tempom a zvýšil medzeru na 7:30. Vypadol odtiaľ Smith, jeho kolega Matthews sa držal. V balíku to nemalo poriadneho pána, trochu zvláštne ho viedla Astana bez človeka v GC. Asi sa dobre cítil Lucenko.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Quinn Simmons si vzal najviac bodov zo stúpania najvyššej kategórie a takmer si už zaistil vrchársky dres. Nasledoval dlhý zjazd, ale po kvalitnej ceste ešte ďaleko pred cieľom, takže nevyzeral zásadne. Z balíka už vypadlo pár pretekárov tesne pred vrcholom kopca, no čakalo sa, že v zjazde sa vrátia. Rozostup sa ale už postupne znižoval. 75 km pred páskou to bolo 5:25.
Problémom pre únik bolo, že nasledovalo ešte 45 rovinatých kilometrov, kde sily ubúdali, no dúfali, že v pelotóne to nepôjde po masle. Dalo sa s tým náskokom 5:30 pracovať. Vpredu nebol nikto z poradia, takže Israel nemusel ísť hranu a v dlhej rovinatej pasáži mu nechcel nikto pomáhať. Aj preto to úniku ešte pomohlo a zvýšil odstup opäť ďaleko za šesť minút.
Matthews vyhral obe rýchlostné prémie a šikovne sa dostal do čela bodovacej klasifikácie. A prišlo záverečné stúpanie Moosalp (18 km; 8 %). Na jeho úpätí mala skupina náskok 5:40. Taký Oliveira či Masnada alebo Herrada asi cítili šancu. V balíku ostalo asi 50 ľudí. Únik sa rýchlo rozdelil a ako traja najsilnejší sa ukázali Fausto Masnada (Quick-Step), Nico Denz (DSM) a Quinn Simmons (Trek).
Mali veľkú šancu, lebo podľa očakávania to v balíku vôbec nevyzeralo tak organizovane ani tvrdo než keby v ňom boli Pogačar, Roglič alebo nejaká ina superhviezda. Odstup klesal veľmi pomaly. Nič sa tam nedialo. Vpredu vyzeral byť najsilnejší Masnada, ktorého sa držal Denz, no 11 km pred páskou ich opustil Simmons.
- ponuka z nášho ehopu -
rusko satky 560x300
- ponuka z nášho eshopu -
V skupine favoritov sa konečne začalo niečo dať, keď nastúpil Alexej Lucenko, ktorého Astana predtým pracovala, takže chcel ukázať, že má dobrý deň. Jeho výhodou bolo, že nebol vysoko v poradí, teda mohli si ho dovoliť pustiť. Vybudoval si asi 15 sekúnd náskoku, ale neuspel a vrátil sa späť. V 15-člennej skupine favoritov bol stále aj Stefan Küng, ktorý mal iba desaťsekundovú stratu v GC a v nedeľu môže nadeľovať poriadne straty v časovke.
Masnada to ľahal až do méty 4000 metrov pred páskou, keď ho spolu s Denzom došli Herrada so Champoussinom a už tu boli štyria favoriti na etapový triumf. Masnada bol dosť frustrovaný, druhý muž Okolo Slovenska 2020 mu celý kopec ani raz neprestriedal. Talian skúsil znova nastúpiť, ale nevyšlo mu to. To ešte zopakoval trikrát, i tak šiel do záveru z prvej pozície, no sily už nemal. Najsilnejší boli Denz s Champoussinom, pásku preťali vedľa seba. Rozhodcovia našli na čiare skôr koleso Nica Denza, opäť to bolo o správnom hodení bicykla. Tretí bol Herrada a Masnadu v závere skočil dokonca ešte aj Simmons, ktorý dobehol taktizujúcu skupinu.
Medzi favoritmi sa nič zásadnejšie neudialo, Thomas špurtoval ako prvý, za ním prišli Higuita, Fuglsang, Grosschartner, Pinot aj Pozzovivo. Küng napokon zaostal o 40 sekúnd, čo-to stratili aj Kron, Leknessund či znova aj Evenepoel. Môže to byť kľúčové z hľadiska ich ambícií bojovať o pódium. Peter Sagan prišiel do cieľa v poslednej skupine s odstupom necelej pol hodiny.
V celkovom poradí sa to viac vyselektovalo, hoci celkový triumf ostáva veľmi otvorený. Vpredu sú Fuglsang, Thomas aj Higuita, ale Leknessund (+46 sek) a Küng (+49 sek) majú výrazne lepšiu časovkársku formu, ktorá by sa na 25 kilometroch mala ukázať. Náskok čelnej trojky by ale mohol byť aj dostačujúci. Uvidíme ako sa bude pretekať v zajtrajšom ťažkom 12-kilometrovom cieľovom kopci.
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
V ďalších klasifikáciách je prakticky rozhodnuté o triumfe Matthewsa v bodovačke (hoci ešte je prípustná možnosť veľkého zvratu a toho, že veľa bodov poberie niektorý vrchár alebo Leknessund v časovke), Simmons jasne ovládol vrchárskú súťaž a medzi mladíkmi to ostáva mimoriadne otvorené, pretože Higuitu, Leknessund a Krona delí 50 sekúnd, ale Kolumbijčan je určite najhorší z nich v boji proti chronometru, takže potrebuje ešte niečo získať zajtra.
Výsledky etapy
1. DENZ Nico Team DSM 05:11:14 60
2. CHAMPOUSSIN Clément AG2R Citroën Team 00:00 25
3. HERRADA Jose Cofidis 00:00 10
4. SIMMONS Quinn Trek-Segafredo 00:00
5. MASNADA Fausto Quick-Step Alpha Vinyl 00:11
6. PACHER Quentin Groupama-FDJ 01:33
7. THALMANN Roland Švajčiarsko 01:46
8. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 02:14
9. HIGUITA Sergio BORA-hansgrohe 02:14
10. FUGLSANG Jakob Israel - Premier Tech 02:14
87. SAGAN Peter TotalEnergies 29:25
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. FUGLSANG Jakob Israel - Premier Tech 27:30:30
2. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 00:01
3. HIGUITA Sergio BORA-hansgrohe 00:10
4. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 00:26
5. GROßSCHARTNER Felix BORA-hansgrohe 00:34
6. LEKNESSUND Andreas Team DSM 00:46
7. KÜNG Stefan Groupama-FDJ 00:49
8. KRON Andreas Lotto Soudal 01:00
9. POZZOVIVO Domenico Intermarché-Wanty-Gobert 01:07
10. REICHENBACH Sebastien Groupama-FDJ 01:29
82. SAGAN Peter TotalEnergies 01:24:39
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. MATTHEWS Michael BikeExchange-Jayco 22
2. LEKNESSUND Andreas Team DSM 20
3. SIMMONS Quinn Trek-Segafredo 18
6. SAGAN Peter TotalEnergies 12
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. SIMMONS Quinn Trek-Segafredo 60
2. DENZ Nico Team DSM 20
3. MASNADA Fausto Quick-Step Alpha Vinyl 19
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. HIGUITA Sergio BORA-hansgrohe 27:30:40
2. LEKNESSUND Andreas Team DSM 00:36
3. KRON Andreas Lotto Soudal 00:50
Kopce na trase etapy:
hc 20 84 km - Nufenenpass (21,6 km; 5 %)
hc 20 Cieľ - Moosalp (18 km; 8 %)
 
Náš eshop