Švajčiarsko: Z úniku zvíťazil Pinot, spomedzi favoritov bol najlepší Higuita a ide do žltého dresu

18.6.2022, 14:40 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
Švajčiarsko: Z úniku zvíťazil Pinot, spomedzi favoritov bol najlepší Higuita a ide do žltého dresu
Sergio Higuita (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)

7. 18.6. rovinata etapa ciel rovina Ambri > Malbun 195 km Pinot
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
profil etapy, 3190 nastúpaných metrov (© tourdesuisse.ch)
Posledná horská previerka na Okolo Švajčiarska bola zároveň poslednou šancou na kandidátov pre celkové poradie, ktorí nedisponujú kvalitnou časovkou a chceli získať čas na konkurenciu pred rozhodujúcim bojom proti chronometru. Na štart sa už nepostavili Quentin Pacher (Groupama - FDJ), Marco Haller (Bora - hansgrohe) ani Sander Armée (Cofidis). Quinn Simmons (Trek - Segafredo) bol už istým víťazom vrchárskej súťaže. 
Vedúca skupina sa vytvorila počas stúpania na Lukmanierpass (18 km; 5,5 %). Šesťdesiat kilometrov pred páskou jazdili pred pelotónom Clément ChampoussinClément BerthetNicolas Prodhomme (3x AG2R Citroën Team), Nelson Oliveira, Óscar Rodríguez (2x Movistar), Fausto MasnadaIlan Van Wilder (2x Quick-Step Alpha Vinyl), Alexej Lutsenko (Astana Kazachstan), Michael Matthews (BikeExchange - Jayco), Ion Izagirre (Cofidis), Thibaut Pinot (Groupama - FDJ), Sylvain Moniquet (Lotto Soudal), Gavin Mannion (Human Powered Health) a Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies). 
49 kilometrov pred páskou mal únik k dispozícii štyri minúty. V pelotóne udávali tempo zástupcovia tímu Israel - Premier Tech. Vpredu sa nachádzalo množstvo kvalitných vrchárov. Masnada aj Champoussin včera bojovali o víťazstvo, Pinot pre zmenu dokázal držať krok s favoritmi na GC. Najvyššie postaveným jazdcom v úniku bol Burgaudeau. Saganov oddielový kolega strácal štyri minúty a 36 sekúnd, pričom mu patrila 17. priečka. 
Na prvej šprintérskej prémii si po štyri body prišiel Matthews a zvýšil svoj náskok na čele bodovačky. V pelotóne sa do práce pustili aj jazdci Ineosu Grenadiers. Ešte pred záverečným stúpanim čakal na jazdcov St. Luzisteg (3 km; 7 %). V balíku sa nachádzal aj Peter Sagan, ktorý bol obklopený spolujazdcami. Náskok vedúcej skupiny naďalej stúpal a únik mal šancu na boj o etapové víťazstvo. 
- reklama -
- reklama -
Vo vedúcej skupine mali početnú prevahu jazdci AG2R. Francúzske zoskupenie v tejto sezóne dosiahlo iba štyri etapové víťazstvá, čo je spoločne s Astanou, EF Education a DSM najmenej spomedzi World Tour tímov. Na začiatku stúpania na St. Luzisteg si Sagan vystúpil z pelotónu spoločne s Anthonym Turgisom (2x TotalEnergies). Náskok úniku, ktorý viedol najmä Matthews, začal klesať. Na vrchole získal tri body Masnada.   
V pelotóne mal Fuglsang k dispozícii ešte dvoch domestikov. Druhý muž priebežného poradia Geraint Thomas (Ineos) prišiel o jedného z kolegov, keďže z pretekov odstúpil Luke Rowe. Zaujímavosťou je, že mechanické vozidlo AG2R v úniku podalo vodu aj Burgaudeauovi. Vedúca skupina začala stúpať do cieľa na Malbun (12,8 km; 8,4 %). Z bicykla predčasne zosadol aj Thomas De Gendt (Lotto). 
Tesne pred nájazdom bola druhá rýchlostná prémia, kde získal ďalšie body Matthews. Ako prvý sa z úniku porúčal druhý muž včerajšej etapy Champoussin. Po chvíli ho nasledoval líder bodovačky. Naopak, utrhli sa Lutsenko, Van Wilder Izagirre. V pelotóne prevzali iniciatívu jazdci Ineosu. Belgičan v službách Quick-Stepu ale nestačil tempu zvyšnej dvojice a začal zaostávať. Po chvíli sa k nemu dostal Pinot.
Desať kilometrov pred páskou sa Izagirre osamostatnil na čele. K Lutsenkovi sa blížil Pinot. V pelotóne začali diktovať tempo aj jazdci Bory. Pelotón naďalej strácal viac ako tri minúty a bolo jasné, že víťazom etapy sa stane niekto z úniku. Sedemtisíc metrov pred cieľom sa začalo útočiť aj v balíku. Na chvíľu sa utrhli Remco Evenepoel (Quick-Step) a Fuglsang, ale po chvíli sa vrátili späť. 
Pinot sa spojil s Lutsenkom, ale na jazdca Cofidisu strácali 35 sekúnd. Viacerí členovia úniku sa postupne prepadávali do pelotónu. Pinot sa neskôr zbavil Kazacha a pokračoval sám. V balíku ostalo štyri kilometre pred cieľom priblížne dvadsať ľudí. Zaostávať začal piaty muž Felix Grossschartner (Bora). Pinot sa postupne blížil k Izagirremu, dva kilometre pred páskou ho dorazil a hneď nato nastúpil.
Z balíka si vystúpil aj víťaz druhej etapy Andreas Leknessund (DSM) a po chvíli ho nasledoval Stefan Küng (Groupama). S Fuglsangom Thomasom ostal iba Sergio Higuita (Bora) a víťaz Okolo Katalánska sa rozhodol pre nástup. Prvý a druhý muž v GC ale veľa nestrácali a oproti Kolumbijčanovi mali lepšie časovkárske schopnosti. Thibaut Pinot si prišiel po druhé etapové víťazstvo v tejto sezóne. 
Druhý napokon skončil Rodríguez, tretí finišoval Lutsenko. Tesne pred cieľom sa Thomas zbavil FuglsangaHiguita dostal 1:19 a víťaz Tour de France z roku 2018 prišiel do cieľa o jedenásť sekúnd neskôr. Ďalších osemnásť sekúnd dostal Dán a prišiel o žltý dres, ktorý si oblečie Higuita. Za Fuglsangom prišiel do cieľa Domenico Pozzovivo (Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux). Elitnú desiatku doplnili Sébastien Reichenbach (Groupama) a Neilson Powless (EF Education-EasyPost). 
Do zajtrajšej rovinatej časovky pôjde Higuita iba s dvojsekundovým náskokom na Thomasa. Devätnásť sekúnd stráca Fuglsang. Viac ako minútové manko má štvrtý Powless a vo výborných výkonoch pokračuje Pozzovivo. Taliansky veterán drží krok s najlepšími napriek tomu, že má v nohách Giro. Dvoch zástupcov medzi najlepšími má Groupama a Reichenbach aj Küng majú kvalitnú časovku. Dnes stratili Grossschartner aj Leknessud, ale obaja sa udržali v Top 10. Do elitnej desiatky sa posunul Bob Jungels (AG2R). Naopak, vypadol odtiaľ Andreas Kron (Lotto Soudal). Majitelia bieleho, čierneho a oranžového dresu sa nemenili. Peter Sagan prišiel do cieľa s takmer polhodinovou stratou a zvládol tak aj poslednú horskú previerku.
Výsledky etapy
1. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 05:06:39 60
2. RODRÍGUEZ Óscar Movistar Team 00:25 25
3. LUTSENKO Alexey Astana Qazaqstan Team 00:38 10
4. HIGUITA Sergio BORA-hansgrohe 01:19
5. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 01:30
6. PRODHOMME Nicolas AG2R Citroën Team 01:40
7. FUGLSANG Jakob Israel - Premier Tech 01:48
8. POZZOVIVO Domenico Intermarché-Wanty-Gobert 01:59
9. REICHENBACH Sebastien Groupama-FDJ 02:09
10. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 02:19
79. SAGAN Peter TotalEnergies 29:10
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. HIGUITA Sergio BORA-hansgrohe 32:38:38
2. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 00:02
3. FUGLSANG Jakob Israel - Premier Tech 00:19
4. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 01:16
5. POZZOVIVO Domenico Intermarché-Wanty-Gobert 01:37
6. REICHENBACH Sebastien Groupama-FDJ 02:09
7. KÜNG Stefan Groupama-FDJ 02:19
8. JUNGELS Bob AG2R Citroën Team 02:31
9. GROßSCHARTNER Felix BORA-hansgrohe 02:47
10. LEKNESSUND Andreas Team DSM 02:59
77. SAGAN Peter TotalEnergies 01:52:20
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase etapy:
1 20 122 km - Lukmanierpass (18 km; 5,5 %)
3 20 66 km - Flims (5,2 km; 6,2 %)
3 20 21 km - St. Luzisteig (3 km; 7 %)
hc 20 Cieľ - Malbun (12,8 km; 8,4 %)
 
Náš eshop