Tour: Laporte v závere 19. etapy ušiel pelotónu a zvíťazil, Pogačar ešte prekvapil útokom na Vingegaarda

22.7.2022, 13:00 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
Tour: Laporte v závere 19. etapy ušiel pelotónu a zvíťazil, Pogačar ešte prekvapil útokom na Vingegaarda
Christophe Laporte (© A.S.O. / Charly Lopez)

tdf2020 banner update
19. 22.7. rovinata etapa ciel rovina Castelnau-Magnoac > Cahors 188 km Laporte
zprofil etapy
profil etapy, 1320 nastúpaných metrov (© letour.fr)
Po záverečnej horskej etape a pred rozhodujúcou časovkou účastníkov 109. ročníka Tour de France čakala papierovo tranzitná etapa. Merala 188 kilometrov, no mala rovinatý profil. Na trase sa síce nachádzali nejaké kopčeky, ale celkovo cyklisti prešli len niečo cez tisíc výškových metrov. Dve hodnotené stúpania Côte de la cité médiévale de Lauzerte (2 km - 6,2 %) a Côte de Saint-Daunés (1,6 km - 6,3 %) boli ďaleko pred cieľom a neboli veľmi náročné, organizátori ich označili ako stúpania štvrtej kategórie. 

Zoznam favoritov na zisk etapového víťazstva bol plný šprintérskych mien. Predpokladaný hromadný dojazd mal byť v réžii Wouta van Aerta, Jaspera Philipsena, Fabia Jakobsena, Dylana Groenewegena a aj Caleba Ewana, ktorý zatiaľ v tomto ročníku Tour de France veľa toho nepredviedol a zaostáva za očakávaniami. Záverečný kilometer mohol vyhovovať aj ďalším rýchlejším pretekárom vrátane Petra Sagana.
- reklama -
- reklama -

Ešte pred začiatkom etapy sa stenčil pelotón pretekárov. Po pozitívnom teste na koronavírus opustil podujatie Enric Mas. Hneď po odmávaní ostrého štartu sa začal boj o celodenný únik. Nakoniec sa pred balíkom objavili piati cyklisti. Boli nimi  Matej Mohorič z Bahrajn - Victorious, Nils Politt z Bora - hansgrohe, Mikkel Honoré z Quick - Step Alpha Vinyl, Taco van der Hoorn z Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux a Quinn Simmons z Trek - Segafredo. 

Pre problémy na trase organizátori etapu zastavili približne po 35 kilometroch. Vtedy mal únik k dobru minútu a dvadsať sekúnd. Na ceste totiž protestovalo zopár ľudí. Po krátkej chvíli sa etapa reštartovala s rovnakými rozostupmi ako v čase zastavenia. Pätica ako prvá došla na jedinú rýchlostnú prémiu v itinerári 19. etapy. Vyhral ju Simmons (Trek). Krátko na to vypadol z úniku Politt (Bora), ktorý sa vrátil do pelotónu. Predchádzal tomu atak Honorého (Quick – Step). 
- reklama -
- reklama -

Ďalšie rovinaté kilometre nepriniesli žiadnu zmenu. Vpredu naďalej bola štvorica, ktorá ideálne spolupracovala. Za nimi išiel balík, kde tempo diktovali šprintérske celky. Tie únik ďaleko nepustili, držali ho na uzde. Obe skupiny sa tak pomaly približovali k prvého hodnotenému stúpaniu. Na Côte de la cité médiévale de Lauzerte (2 km - 6,2 %) zaútočil Simmons (Trek), úspech mu to neprinieslo. Na vrchol vyliezol ako prvý Mohorič (Bahrajn) a získal jeden bod do horskej súťaže. 

Pelotón sa v kopci priblížil k vedúcej skupine. Na méte 47 kilometrov pred cieľom sa Mohorič (Bahrajn), van der Hoorn (Wanty – Gobert) a Honoré (Quick – Step) zaradili do hlavnej skupiny. Vpredu tak zostal už iba Simmons (Trek). Osamotený jazdec vyliezol ako prvý na druhé hodnotené stúpanie Côte de Saint-Daunés (1,6 km - 6,3 %), lenže potom ho už dobehol balík. V stúpaní skúšal útočiť aj Pogačar (UAE), ale van Aert (Jumbo) ho prenasledoval ako tieň a Slovinec sa vrátil do hlavnej skupiny. 

Do konca etapy bolo treba prejsť ešte viac ako 30 kilometrov a opäť sa v pelotóne začalo útočiť. Nakoniec šprintérske celky pustili dopredu trojicu cyklistov. Boli v nej Stuyven (Trek), Wright (Bahrajn) a Gougeard (B&B). Ich počínanie vpredu spočiatku kontroloval Sbaragli (Alpecin), neskôr sa pridali aj kolegovia Petra Sagana. Nový únik nedostal veľa priestoru od pelotónu, no dlho znervózňoval ašpirantov na zisk etapového vavrínu. 

Ešte na méte desať kilometrov pred páskou boli Stuyven (Trek), Wright (Bahrajn) a Gougeard (B&B) pred balíkom, síce iba o pár sekúnd. Preto sa k diktovaniu tempa v pelotóne pridali van Aert (Jumbo) a napríklad aj Matthews (BikeExchange). Sekundy z náskoku utečencov naďalej ubúdali pomaly. Muž v zelenom drese ukončil svoju prácu tri kilometre pred cieľom, keď už bola medzera medzi obomi skupinami iba pár metrov.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
 
Jasper Stuyven, Fred Wright a Alexis Gougeard živili šancu na zisk etapy až do posledného kilometra. Pod bránou posledného kilometra sa však ku nim dostal Christophe Laporte a skoro okamžite im nastúpil. Traja utečenci sa snažili udržať na jeho zadnom kolese, no 400 metrov pred páskou získal jazdec tímu Jumbo – Visma rozhodujúci náskok. Zvíťazil dominantným spôsobom. Cez Stuyvena, Wrighta a Gougearda sa nakoniec dostali aj ďalší jazdci z pelotónu. Druhý skončil Jasper Philipsen, tretí Alberto Dainese.

Jazdci Jumbo – Visma tak opäť predviedli veľké divadlo. Už pomerne ďaleko od cieľa bolo očividné, že v 19. etape je ich lídrom do koncovky Christophe Laporte. Pracoval pre neho aj muž v zelenom drese. Laporte v rýchlom a nervóznom závere urobil správne rozhodnutie, nazbieral dostatok síl a v krátkom kopčeku zničil konkurenciu. Nastúpil z balíka v ideálnu chvíľu. Zaznamenal tak prvé víťazstvo na Tour de France vo svojej kariére a dočkal sa svojho najväčšieho úspechu v kariére. 

Z pohľadu celkovej klasifikácie bola 19. etapa tranzitná. Síce Tadej Pogačar sa snažil získať na Jonasa Vingegaarda nejaký čas, predviedol jeden atak, no rýchlo pochopil, že to nemá zmysel. Vo finále bol tiež pred Dánom, no nakoniec rozhodcovia obom cyklistom udelili v cieli rovnaký čas. Vingegaard tak pred záverečnou časovkou vedie predbežnú klasifikáciu o tri minúty a 26 sekúnd pred Pogačarom. Na treťom mieste zostal Geraint Thomas

Z pohľadu slovenského fanúšika vyzerala 19. etapa nádejne. Peter Sagan sa nachádzal v pelotóne, dokonca v závere jeho kolegovia ťahali pelotón. Všetko nasvedčovalo tomu, že vo finále by mohol sedemnásobný víťaz zeleného dresu bojovať o etapové víťazstvo. Ešte necelé dva kilometre pred páskou sa pohyboval v úplnom čele balíka. Lenže v úplnej koncovke zmizol z popredia a nakoniec prišiel do cieľa na 34. mieste so stratou 21 sekúnd. Po etape priznal, že ich dojazd trochu prekvapil a boli s Bodnarom príliš vpredu.
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
Výsledky etapy
1. LAPORTE Christophe Jumbo-Visma 03:52:04 120
2. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 00:01 50
3. DAINESE Alberto Team DSM 00:01 25
4. SÉNÉCHAL Florian Quick-Step Alpha Vinyl 00:01 15
5. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 00:01 5
6. CAPIOT Amaury Team Arkéa-Samsic 00:01
7. GROENEWEGEN Dylan BikeExchange-Jayco 00:01
8. HOFSTETTER Hugo Team Arkéa-Samsic 00:01
9. MEZGEC Luka BikeExchange-Jayco 00:01
10. EWAN Caleb Lotto Soudal 00:01
34. SAGAN Peter TotalEnergies 00:21
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 75:45:39
2. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 03:26
3. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 08:00
4. GAUDU David Groupama-FDJ 11:05
5. QUINTANA Nairo Team Arkéa-Samsic 13:35
6. MEINTJES Louis Intermarché - Wanty - Gobert 13:43
7. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 14:10
8. BARDET Romain Team DSM 16:11
9. LUCENKO Alexej Astana Qazaqstan Team 20:29
10. YATES Adam INEOS Grenadiers 20:37
119. SAGAN Peter TotalEnergies 04:34:28
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 460
2. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 236
3. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 235
4. LAPORTE Christophe Jumbo-Visma 171
5. PEDERSEN Mads Trek-Segafredo 158
6. JAKOBSEN Fabio Quick-Step Alpha Vinyl 155
9. SAGAN Peter TotalEnergies 104
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 72
2. GESCHKE Simon Cofidis 64
3. CICCONE Giulio Trek-Segafredo 61
4. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 61
5. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 59
6. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 52
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 75:49:05
2. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 51:26
3. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 01:22:39
4. JORGENSON Matteo Movistar Team 01:28:20
5. LEKNESSUND Andreas Team DSM 01:52:19
6. STORER Michael Groupama-FDJ 02:15:22
Všetky prémie na trase etapy:
sprint-20 149,9 km - AUCH (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
4-20 52,6 km - Côte de la cité médiévale de Lauzerte: dĺžka 2 km; sklon 6,2 % (1)
4-20 35,7 km - Côte de Saint-Daunés: dĺžka 1,6 km; sklon 6,3 % (1)
ciel Cieľ - CAHORS (50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2) + 10-6-4 bonusové sekundy
Krátky úvod k etape:
Po tom všetkom, čo sme videli, nebude ťažké tipovať, kto je najväčším favoritom na víťazstvo v šprintérskej etape. Bude to všadeprítomný Wout Van Aert. Jasper Philipsen ale nemal problémy s kopcami a už bude po premiérovom víťazstve v menšom kŕči, teda určite bude nebezpečný. Ukázal už obrovský výkon v špurtoch. Zo zdravotných problémov sa pomaličky vysekal Caleb Ewan, ktorého už viacerí favorizujú viac ako Groenewegena s Jakobsenom. Na Pedersena netreba zabúdať. Peter Sagan rovnako môže byť silný. S kopcami mal oveľa menšie problémy akoby sme pred takým mesiacom a pol čakali. Špurt ale môžu prekaziť atakeri ako Schachmann, B. Thomas, Stuyven, Van den Hoorn, Bettiol a podobne. Ak by sa vytvoril početný únik, nemusí byť všetko jasné...
Krátky opis trasy etapy:
Pred rozhodujúcou časovkou sa k slovu dostanú šprintéri. Po necelých štyridsiatich kilometroch môžu získať body na prémii a následne sa ich zoskupenia budú sústrediť na likvidáciu denného úniku. Dve pripravené horské prémie nie sú natoľko náročné, aby zastavili najrýchlejších mužov v pelotóne. Pred samotným cieľom bude potrebné prejsť záverečnú dlhú ľavotočivú zákrutu na potrebnej pozícii, ale posledných osemstro metrov pôjdu cyklisti rovno. Ak by sa v pelotóne nenašlo dostatok šprintérov so záujmom o záverečný šprint, o etapový triumf môže zabojovať aj únik.
mapa dojazdu etapy (© letour.fr)
 Vysielanie na Športe RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk
na Športe od 14:25 štúdio, následne živý prenos
moderátor štúdia: Dominik Kríž
komentátori: Vladimír Genda, Marek Marušiak
hosť, spolukomentátor: Martin Velits
štúdio + info texty: Lukáš Timko
 
Náš eshop