Tour: Philipsen ovládol koncovku na Champs-Élysées, Peter Sagan piaty, van Aert o etapové víťazstvo nebojoval

24.7.2022, 16:00 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
Tour: Philipsen ovládol koncovku na Champs-Élysées, Peter Sagan piaty, van Aert o etapové víťazstvo nebojoval
Jumbo - Visma (© A.S.O. / Pauline Ballet)

tdf2020 banner update
21. 24.7. rovinata etapa ciel rovina Paríž > Champs-Élysées 116 km Philipsen
zprofil etapy
profil etapy, 670 nastúpaných metrov (© letour.fr)
Nedeľu všetci účastníci Tour de France dali definitívnu bodku za 109. ročníkom podujatia. Na programe bola tradičná previerka na úplný záver pretekov s cieľom na Champs-Élysées. Cyklisti dnes museli prejsť iba niečo cez sto kilometrov na skoro úplne rovinatom profile. Dnešný deň už nemohol nič zmeniť v celkovej klasifikácii, vo vrchárskej súťaže a ani v boji o biely dres. Dokonca už nemohla zmeniť ani víťaza zeleného dresu, keďže náskok Wouta van Aerta bol viac ako dvesto bodov. 

Adeptov na etapové víťazstvo bolo niekoľko, najmä zo skupiny šprintérov, pre nich má etapa končiaca na Champs-Élysées zaujímavú príchuť. Víťazstvo z minulého roku obhajoval Wout van Aert, a už istý majiteľ zeleného dresu dnes patril medzi troch najvážnejších kandidátov na zisk etapového vavrínu. Ďalšími dvomi menami boli Jasper Philipsen a Fabio Jakobsen. Bez šance neboli ani ďalší rýchli pretekári. Motiváciu zvíťaziť mali aj Dylan Groenewegen, Alberto Dainese alebo Caleb Ewan, ktorému tohtoročná Tour vôbec nevyšla. Zaujímavým menom mohol byť aj Peter Sagan
Na štart poslednej etapy sa postavilo 137 účastníkov. Michael Woods a Guillaume Boivin obaja z celku Israel - Premier Tech a Gorka Izagirre z Movistaru už do záverečnej etapy nenastúpili pre pozitívne testy na koronavírus. Jonas Vingegaard z Jumbo - Visma nemal pozitívny test, a preto si mohol priviesť svoj bicykel na štart. Rovnaké konštatovanie platilo aj v prípade Tadeja Pogačara z UAE Team Emirates alebo Gerainta Thomasa z Ineosu Grenadiers. Všetkým trom dnes stačilo prísť len do cieľa. 
Krátko po začiatku etapy zaútočil Wout van Aert z tímu Jumbo - Visma a na jeho atak reagoval Tadej Pogačar z UAE Team Emirates a aj Jonas Vingegaard z Jumbo - Visma. Belgičanov nástup bol razantný, ale po pár sekundách sa otočil na zvyšných dvoch členov úniku a s úsmevom na tvári sa všetci traja vrátili do balíka. Potom sa všetci traja zaradili na začiatok pelotónu, a konečne sa ku nim dostal aj Simon Geschke z Cofidisu v bodkovanom tričku. Mal ho na sebe, aj keď v súťaži skončil druhý.
- reklama -
- reklama -
Nasledujúce kilometre nepriniesli žiadny vzruch. Pretekári si našli čas a viedli so sebou diskusie. Na čele pelotónu mal prevahu celok Jumbo – Visma, ale o nejakej práci sa nedalo ani hovoriť. Na méte 96 kilometrov pred cieľom pätica jazdcov tohto celku zapózovala novinárom so zdvihnutými rukami. Mali v rukách aj čísla kolegov, ktorí sa do Paríža v 109. edícii pretekov nedostali. Tadej Pogačar bol v tom čase za balíkom, bol pozrieť svojho športového riaditeľa a zobrali si aj bidón s vodou. Opäť mu na tvári nechýbal úsmev. 
Pretekári Jumbo - Visma sa zaradili naspäť do pelotónu a pred ním sa ocitla šesťčlenná skupina. Boli v nej dánski cyklisti, menovite Jonas Vingegaard z Jumbo - Visma, Mikkel Bjerg z UAE Team Emirates, Andreas Kron z Lotto Soudal, Mads Pedersen z Trek - Segafredo, Mikkel Honoré z Quick - Step Alpha Vinyl a Christopher Juul Jensen z BikeExchange - Jayco. Dánska cyklistika bola ozdobou 109. ročníka Tour de France, a to do Paríža neprišiel Magnus Cort z EF Education - EasyPost, ktorý bavil divákov hlavne v prvom týždni. Potom musel odstúpiť. 
Na méte 80 kilometrov pred cieľom sa znovu zviditeľnila pätica jazdcov Jumbo - Visma. Piati pretekári tohto celku prišli k tímovému autu, z ktorého si zobrali pohár so šampanským. Jonas Vingegaard nezaváhal ani pri tomto momente. Víťaz 109. ročníka Tour de France je vôbec iba druhým cyklistom mimo Francúzska, ktorý vyhral celé podujatie, pričom daný ročník štartoval v jeho krajine. Okrem neho to dokázal už iba Miguel Induráin v roku 1992. Vtedy Tour začínala v Španielsku. 
Na trase poslednej etapy sa nachádzala jedna horská prémia. Organizátori ju umiestnili na métu 72 kilometrov pred cieľom. Na vrchole kopca Côte du Pavé des Gardes (1,3 km - 6,5 %) sa nachádzal posledný bod do súťaže o kráľa hôr. Prišiel si poň muž v bodkovanom drese. Geschke (Cofidis) však nebol právoplatným majiteľom dresu, horskú súťaž už s predstihom vyhral Vingegaard (Jumbo). Ten však mal na sebe žltý dres. Po horskej prémii sa už na čelo balíka posadili cyklisti z Jumbo - Visma a zrýchlilo sa. 
Dvadsať minút pred siedmou hodinou večer sa účastníci podujatia dostali na okruhy v Paríži. Predtým ešte prešli cez zámok Louvre. Príchod na okruhy znamenal koniec pokoju zbraniam. Viacerí cyklisti sa snažili ukázať. Medzi nimi bol aj Tratnik (Bahrajn). Slovinec ešte úspešný nebol. Väčšiu medzeru vytvorili až Politt (Bora), Neilands (IPT), Latour (TotalEnergies) a Cosnefroy (Ag2r). Lenže balík išiel veľmi rýchlo a kvarteto utečencov to nemalo jednoduché.
Problémy mal Urán (EF Education), pretože hneď ako balík vošiel na okruhy a začalo sa v ňom atakovať, kolumbijsky cyklista mal mechanický problém. Urán potom mal čo robiť, aby sa vrátil do pelotónu. Na chrbte si však doniesol posilu v podobe banána a nejakého ďalšieho občerstvenia. Medzičasom sa Politt (Bora), Neilands (IPT), Latour (TotalEnergies) a Cosnefroy (Ag2r) vrátili do pelotónu, naháňačka na pár minút ustála. Peter Sagan (TotalEnergies) bol v tom čase v prednej časti balíka. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Pokoj zbraniam panoval iba na krátko. Bissegger (EF Education) bol ďalším mužom, ktorý skúšal zviditeľniť nielen svoj tím, ktorý mu včera totálne pokazil časovku, keď mu po výmene bicykla zabudli dať do rezervy bidón s vodou a Švajčiar tak bol odkázaný na pomoc od súperov, no snažil seba samého odprezentovať v lepšom svetle ako počas soboty. Spolu s ním z balíka ušli Dewulf (Ag2r), Martínez (Ineos), Tratnik (Bahrajn) a Burgaudeau (TotalEnergies). Kolegovia Petra Sagana sa v záverečnom dni vôbec nešetrili. 
Presne na métu 40 kilometrov od konca etapy a celého 109. ročníka Tour de France umiestnili organizátori záverečnú rýchlostnú prémiu. Prešli cez ňu ako prví piati utečenci, plný počet bodov získal Bissegger (EF Education). Ostatní štyria členovia úniku však o víťazstvo na prémii neprejavili žiaden záujem. Tak či tak tlačili do pedálov najsilnejšie a najrýchlejšie ako vedeli. Pelotón totiž strácal na únik iba desať sekúnd a jazdci v ňom sa stále snažili zalepiť vzniknutú medzeru. Preto na žiadne taktizovanie vpredu nebol čas.  
Tesne po prémii sa vedúca skupina zväčšila. Pribudol do nej Jorgenson (Movistar), ktorý dovtedy pracoval na čele pelotónu. Medzera medzi vedúcou skupinou a balíkom sa však zmenšila o dve sekundy. Kúsok Jorgensona chceli zopakovať aj ďalší cyklisti. V balíku jeden nástup striedal ďalší. Dopredu sa nakoniec dostali ďalší traja pretekári, no bol to koniec úniku. Hneď ako bolo v čele deväť cyklistov, skupina sa doslova zastavila a pelotón ju zhltol ako jednohubku. 
Koniec jednej skupiny znamenal šancu pre ďalšiu. Vytvorili ju Le Gac, Duchesne (2x FDJ), Rutsch, Doull (2x EF Education) a Schachmann (Bora). K dobru získali až 14 sekúnd a zdalo sa, že pelotónu táto pätička vpredu príliš neprekáža. Ich počínanie však pre istotu kontrolovali šprintérske celky, svojho domestika mali v čele balíka Quick - Step Alpha Vinyl, Lotto Soudal v podobe Gilberta, BikeExchange - Jayco. Ostatné celky sa zatiaľ spoliehali hlavne na prácu týchto troch zoskupení. 
Le Gac, Duchesne (2x FDJ), Rutsch, Doull (2x EF Education) a Schachmann (Bora) sa poctivo striedali v práci na čele a vytvorili si náskok 25 sekúnd, no jazdci v hlavnej skupine vtedy usúdili, že už im dopriali až príliš veľa priestoru a desať sekúnd im zmazali z náskoku v rozmedzí dvoch kilometroch. Na méte 20 kilometrov do konca podujatia tak pelotón strácal 15 sekúnd. Jeho súčasťou nebol Boasson Hagen (TotalEnergies), pretože si musel vymeniť bicykel. Peter Sagan musel dúfať, že sa do hlavnej skupiny ešte vráti. 
Pätica utečencov vstúpila do ďalšieho okruhu, no hneď na jeho začiatku sa zmenšila. Doull (EF Education) už nevládal naďalej pokračovať v naháňačke s pelotónom a radšej si z úniku vystúpil. Ďalej tak pokračovali už iba Le Gac, Duchesne (2x FDJ), Rutsch (EF Education) a Schachmann (Bora). Všetci štyria však skoro okamžite pocítili stratu jedného spolubojovníka, pretože sa museli častejšie otáčať na špici úniku. Balík túto skutočnosť využil a na méte 18 kilometrov pred cieľom sa k úniku priblížil na 12 sekúnd. 
Po každom prejazde cez cieľ sa z úniku vytratil jeden pretekár. Tentokrát dostal čierneho Petra Le Gac (FDJ), takže vpredu zostalo už iba trio. Duchesne (FDJ), Rutsch (EF Education) a Schachmann (Bora) sa naďalej snažili striedať v čele, lenže už išli cez bolesť, čo sa dalo čítať najmä na tvári Kanaďana, ktorý poriadne ceril zuby. Pelotón sa ku ním približoval každým metrom. Veľkým prekvapením však bolo, že van Aert (Jumbo) sa nepohyboval v popredí balíka, naopak, bol úplne vzadu. Bola to možná predzvesť toho, že Belgičan dnes o etapu bojovať nebude. 
Ešte pred koncom predposledného kola sa z úniku vyparil aj Duchesne (FDJ), takže v úniku zostali už iba nemeckí cyklisti. Rutsch (EF Education) a Schachmann (Bora) si do posledného kola priniesli náskok dvoch sekúnd, bolo len otázkou času, kedy sa stanú súčasťou hlavnej skupiny. Stalo sa tak krátko na to, ako prešli cez cieľovú čiaru. Scéna tak bola pripravená pre šprintérov, no Pogačar (UAE), Thomas a Ganna (2x Ineos) mali zajačie úmysly, vyrazili dopredu a pelotón musel reagovať. Chytil ich. 
Potom už sa slova ujal Politt (Bora), ktorému únik nevyšiel, tak teraz odvádzal dôležitú prácu pre svojho šprintérskeho lídra. Pracovali aj ďalšie celky. Philipsen (Alpecin), Groenewegen (BikeExchange), Ewan (Lotto) a Jakobsen (Quick - Step) mali dobrú podporu v týchto okamihoch a všetci sa nachádzali v prednej časti balíka. Dobrou správou bolo, že Peter Sagan (TotalEnergies) medzi nimi nechýbal a mal po ruke Boassona Hagena (TotalEnergies). Vpredu chýbalo zoskupenie Jumbo - Visma. 
Fantastickú prácu v závere odviedol celok BikeExchange - Jayco. Boli to práve jazdci tohto tímu, ktorí priviedli pelotón do záverečného šprintu. Lenže svojho lídra Dylana Groenewegena vypustili príliš ďaleko od cieľa. Za ním sa schovával Jasper Philipsen, nechal si svojim rivalom rozbehnúť špurt, a keď nastúpil, tak Groenewegen a ostatní šprintéri už nemali žiadnu šancu. Pre šprintéra BikeExchange - Jayco sa ušlo iba druhé miesto, tretí bol Alexander Kristoff. Peter Sagan preťal cieľovú pásku na piatej pozícii. 
Jasper Philipsen dal úspešnú bodku za pre neho veľmi úspešnou Tour de France. Dlho čakal na svoje prvé etapové víťazstvo na najprestížnejšom cyklistickom podujatí. Dočkal sa ho až pri svojej tretej účasti na pretekoch v 15. etape. Už vtedy deklaroval najlepšiu formu medzi šprintérmi a o sedem dní neskôr túto skutočnosť iba potvrdil. Philipsen bol v závere najsilnejší. Hneď ako sa zdvihol zo sedla, tak ostatní šprintéri nemali nárok. Belgičan v závere nič nepodcenil, a ešte hodil bicykel do cieľa.
Najlepšiu podporu od tímu mal vo finále Dylan Groenewegen, lenže jeho kolegovia rozbehnutie svojho lídra do šprintu nedotiahli do úspešného konca. Luka Mezgec sa vypojil príliš skoro a pred Holanďanom bola ešte poriadna porcia metrov. Groenewegen to riskol, lenže potom okolo neho prešlo belgické TGV, a bolo rozhodnuté. Groenewegen v koncovke nič nepokazil, prehrali mu to jeho kolegovia. Je však otázka, či by dokázal vyhrať, aj keby ho kolegovia vypustili na správnom mieste. Holanďan totiž nemal takú rýchlosť ako víťaz etapy. Alexander Kristoff z tretieho miesta určite nebol sklamaný. 
Do bitky o etapu sa zapojil aj Peter Sagan, ale ani pri deviatom pokuse vyhrať etapu končiacu na Champs-Élysées neuspel. Sedemnásobný víťaz bodovacej súťaže v koncovke nemal ideálnu pozíciu a na cieľovej rovinke sa musel predierať cez súperov. Nakoniec to stačilo na piate miesto. Sagan si v závere hanbu neurobil, na konto si pripísal niekoľko cenných skalpov. Celkovo však z Tour odchádza bez etapového víťazstva, a tiež bez zeleného dresu. Boj oň vzdal už po prvom týždni a snažil sa sústrediť na etapové prvenstvo. Toho sa nedočkal. Tak či tak môže byť so sebou spokojný.
Z pohľadu celkovej klasifikácie už posledná etapa nemohla nič zmeniť. Síce Tadej Pogačar ešte zaútočil, no pelotón mu utiecť nedovolil. Bolo to však ďalšie sympatické gesto Slovinca, ktorý sa nevzdal ani do poslednej sekundy. Hrdinom 109. ročníka Tour de France bol však jeho najväčší rival. Jonas Vingegaard v záverečnej etape nespadol a bezpečne doviedol žlté tričko do cieľa. Vyhral aj vrchársku súťaž, takže si domov odnesie dva cenné dresy. Tretie miesto v celkovej klasifikácii obsadil Geraint Thomas, ktorý tiež v závere skúsil zaútočiť. Bodovaciu súťaž a aj titul najbojovnejšieho jazdca pretekov získal Wout van Aert
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Jasper Philipsen (víťaz)
"Som veľmi hrdý. Nemôžem tomu uveriť. Je to splnený detský sen. Chvíľu mi potrvá, kým si to uvedomím. Som šťastný za tím, že sme dokázali Tour ukončiť týmto spôsobom. Šprint bol ideálny. Bol som v dobrej pozícii. Dylan musel začať skoro šprintovať a ja som sa mohol za ním vyviesť. Šprintovať som začal vtedy, keď som chcel. Zvíťaziť na Champs-Élysées je snom každého šprintéra. Na tejto Tour som prežil niekoľko sklamaní. Preto skončiť takýmto spôsobom je neuveriteľné."
Vyjadrenia ďalších aktérov Vám prinesieme zajtra v ranných hodinách.
Výsledky 21. etapy
1. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 02:58:32 120
2. GROENEWEGEN Dylan BikeExchange-Jayco 00:00 50
3. KRISTOFF Alexander Intermarché - Wanty - Gobert 00:00 25
4. STUYVEN Jasper Trek-Segafredo 00:00 15
5. SAGAN Peter TotalEnergies 00:00 5
6. LECROQ Jérémy B&B Hotels-KTM 00:00
7. VAN POPPEL Danny BORA-hansgrohe 00:00
8. EWAN Caleb Lotto Soudal 00:00
9. HOFSTETTER Hugo Team Arkéa-Samsic 00:00
10. WRIGHT Fred Bahrain Victorious 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Konečné poradie pretekov
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 79:33:20
2. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 02:43
3. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 07:22
4. GAUDU David Groupama-FDJ 13:39
5. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 15:46
6. QUINTANA Nairo Team Arkéa-Samsic 16:33
7. BARDET Romain Team DSM 18:11
8. MEINTJES Louis Intermarché - Wanty - Gobert 18:44
9. LUCENKO Alexej Astana Qazaqstan Team 22:56
10. YATES Adam INEOS Grenadiers 24:52
116. SAGAN Peter TotalEnergies 04:39:48
Zobraziť kompletné poradie
Konečné poradie bodovacej súťaže
1. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 480
2. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 286
3. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 250
4. LAPORTE Christophe Jumbo-Visma 171
5. JAKOBSEN Fabio Quick-Step Alpha Vinyl 159
6. PEDERSEN Mads Trek-Segafredo 158
9. SAGAN Peter TotalEnergies 120
Konečné poradie vrchárskej súťaže
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 72
2. GESCHKE Simon Cofidis 65
3. CICCONE Giulio Trek-Segafredo 61
4. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 61
5. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 59
6. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 52
Konečné poradie súťaže do 25 rokov
1. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 79:36:03
2. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 58:32
3. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 01:28:36
4. JORGENSON Matteo Movistar Team 01:31:14
5. LEKNESSUND Andreas Team DSM 01:54:48
6. STORER Michael Groupama-FDJ 02:20:32
Všetky prémie na trase etapy:
4-20 72,3 km - Côte du Pavé des Gardes: dĺžka 1,3 km; sklon 6,5 % (1)
sprint-20 40 km - PARIS - HAUT DES CHAMPS-ÉLYSÉES (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
ciel Cieľ - CHAMPS-ÉLYSÉES (50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2) + 10-6-4 bonusové sekundy
Krátky úvod k etape:
Záverečný epilóg tradične obstarajú parížske Elyzejské polia, ktoré by mali opäť vidieť špurt. Predchádzajúce dni ukázali prstom na hlavného favorita, ktorým by mal byť Jasper Philipsen. Predvádza tu ohromnú rýchlosť, ktorú však viackrát v chaose nevedel využiť. Pri tomto dojazde však chaos nebýva zvykom. Veľkú motiváciu bude mať Wout Van Aert, ale aj ľudia, ktorí to do Paríža pretrpeli - Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen a najmä Caleb Ewan, ktorý zatiaľ nič nedosiahol a bol už viackrát jednou nohou von. Peter Sagan môže prekvapiť. Bol tu už dvakrát druhý, raz tretí, štvrtý, siedmy, ôsmy, deviaty aj desiaty. Opäť by tu niekde mal byť a umiestnením v Top 5 by rozhodne nesklamal.
Krátky opis trasy etapy:
Po troch týždňoch prídu pretekári do Paríža, aby tradične zabojovali o prestížne etapové víťazstvo na Champs-Élysées. Na Côte du Pavé des Gardes bude k dispozícii posledný bod do súťaže o bodkovaný dres. Je možné, že viacerí pretekári skúsia zaskočiť pelotón únikom, ale iný scenár ako hromadný dojazd je veľmi nepravdepodobný. Samotný dojazd neobsahuje žiadne technické komplikácie a rozhodovať bude rýchlosť jednotlivých šprintérov. Tí budú bojovať o posledné body do súťaže o zelený dres. 
 Vysielanie na Športe RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk
na Športe od 17:20 štúdio, následne živý prenos
moderátor štúdia: Oľga Konečná
komentátori: Vladimír Genda, Marek Marušiak
hosť, spolukomentátor: Peter Velits
štúdio + info texty: Lukáš Timko
 
Náš eshop