Okolo Belgicka vyhral Quick-Step, Wellens i fanúšikovia zúria, že nešportovou taktikou, Lampaerta diskvalifikovali

20.6.2022, 13:00 | Preteky vo svete | Peter Matis
Okolo Belgicka vyhral Quick-Step, Wellens i fanúšikovia zúria, že nešportovou taktikou, Lampaerta diskvalifikovali
Fabio Jakobsen (© Quick-Step Alpha Vinyl / Getty Images)

V tieni pretekov Tour de Suisse sa uskutočnilo hneď niekoľko menších podnikov, medzi nimi aj prestížne Okolo Belgicka (2.Pro). Skončilo sa víťazstvom Maura Schmida z Quick-Stepu a poodhalilo formu klasikárov i šprintérov pred Tour de France. Záver pretekov a rozhodujúca bitka o titul však bola poznačená nešportovým aspektom v boji o bonifikácie. 
So zrušením BinckBank Tour bolo Okolo Belgicka najprestížnejším etapákom pre klasikárov v tejto sezóne a mnohým poslúžilo ako ideálna príprava pred Tour de France. Podujatie malo päť etáp, z toho dve boli šprintérske, dve klasikárske a videli sme tu aj jednu krátku jazdu proti chronometru. Na štartovej listine bolo osem World Tour tímov a ďalších šesť Protímov, ktoré následne ešte doplnili veľmi kompetitívne domáce kontinentálne celky. 
Úvodná klasikárska etapa, s niekoľko-násobným prejazdom cez slávny kockový berg Ten Houte, sa po výraznej selekcii skončila špurtom do kopca okresanej 18-člennej skupiny. Veľkú formu tu ukázal pred Tour de France víťazný Mads Pedersen (Trek), no i šprintér Alpecinu Jasper Philipsen, ktorý ustál všetky delenia a v závere vybojoval tretie miesto. Svoju výbornú formu potvrdil aj víťazstvom v druhej šprintérskej etape. S absenciou Tima Merliera bude jasným šprintérskym lídrom Alpecinu na Tour a rázom sa zaradil k najväčším favoritom na zelený dres. 
Tretia etapa bola rovinatá časovka na 12 kilometrov, ktorú prekvapivo komfortne vyhral Yves Lampaert (Quick-Step), o sedem sekúnd pred Pedersenom. Dán ale vďaka bonifikáciám z minulých etáp viedol v GC. Všetko sa ale zmenilo v ťažkej štvrtej etape, ktorá mala ardénsky charakter. Pelotónu ušla šesťčlenná skupina klasikárov a v záverečnom šprinte do kopca porazil Quinten Hermans (Intermarché) Maura Schmida. Tretí finišoval Tim Wellens (Lotto). Do čela v GC sa dostal Mauro Schmid, no mal rovnaký čas ako Wellens a všetko sa tak malo rozhodnúť v záverečnej etape. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Posledná etapa bola šprintérska a stala korisťou Fabia Jakobsena (Quick-Step), ktorý Philipsenovi oplatil porážku z druhého dňa. Hlavným príbehom etapy bol ale zlatý kilometer, na ktorom sa rozdávali bonifikácie a šprintovali tu proti sebe Wellens a Schmid o celkový titul. Wellens vyhral prvú z troch prémií a posunul sa do čela, načo Quick-Step reagoval zmenou taktiky. Na ďalších dvoch prémiách Wellensa cielene blokoval a brzdil Lampaert, no a Schmid si tak mohol prísť pre potrebné bonusy, aby celkovo ovládol Okolo Belgicka 2022. 
Na sociálnych sieťach sa okamžite zdvihla vlna kritiky na adresu belgického tímu a aj samotný Tim Wellens pochopiteľne po etape zúril. ,,Ten šprint ma stál celkové víťazstvo na Okolo Belgicka. Nebolo to športové, Lampaert by mal byť diskvalifikovaný. No ak aj bude, nevráti mi to celkové víťazstvo. Je smutné prehrať týmto spôsobom. Bol som dobre pripravený, vyhral som prvý šprint a verím, že na tých ďalších dvoch by som to zvládol tiež..." 
Yves Lampaert bol po etape pochopiteľne diskvalifikovaný, no účel bol splnený, Wellens nedokázal získať dosť bonusov a Lampaertov kolega Mauro Schmid, ktorý technicky nespravil nič zlé, sa mohol radovať zo svojho prvého triumfu v celkovom poradí medzi profesionálmi. Bez ohľadu na spôsob akým vyhral v ňom ale drieme nesporný talent a Patrick Lefevere si tak môže mädliť ruky, že opäť sa mu podaril kvalitný a lacný nábor do klasikárskej letky tímu Quick-Step. 
Konečné poradie Okolo Belgicka 2022
1. SCHMID Mauro Quick-Step Alpha Vinyl 15:58:40 200
2. WELLENS Tim Lotto Soudal 00:00 150
3. HERMANS Quinten Intermarché-Wanty-Gobert 00:12 125
4. ROTA Lorenzo Intermarché-Wanty-Gobert 00:45 100
5. CAMPENAERTS Victor Lotto Soudal 01:09 85
6. DE BONDT Dries Alpecin-Fenix 01:54 70
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop