Favoriti TdF: Jumbo chce na tretí pokus zlomiť odpor Tadeja Pogačara, Ineos a Bora si robia zálusk na pódium

28.6.2022, 20:00 | Preteky vo svete | Peter Matis
tdf2020 banner update
Sú to už tri roky odkedy v lete 2019 zatiaľ naposledy vyhrala Tour britská zostava Ineos. Bernal s Thomasom obsadili prvé dve miesta a nadviazali na dominanté roky Chrisa Frooma. Počas ďalších dvoch sezón sa ale v cyklistike aj vo svete veľa vecí zmenilo a posledné dva ročníky sa skončili víťazstvom slovinského fenoména Tadeja Pogačara, keď v oboch prípadoch porazil silný celok Jumbo-Visma. Tento súboj sa toto leto dočká aj tretieho pokračovania, no a holandský celok verí, že nadišla ich chvíľa v Paríži konečne osláviť žltý dres. 
Tadej Pogačar (© A.S.O. / Pauline Ballet)
Bude to opäť súboj najsilnejšieho jednotlivca v osobe obhajcu titulu Tadeja Pogačara a nasilnejšieho tímu, ktorý bude tretí rok po sebe reprezentovať holandská zostava Jumbo-Visma. I tak je ale Pogačar najväčším favoritom. Nevyspytateľný profil najmä prvého týždňa mu veľmi sedí a ako nám v posledných dvoch rokoch ukázal, nemá najmenší problém ani s časovkami a horami. Tento pretekár nemá slabinu, fyzicky je jasne nad svojimi súpermi, ale nestranný fanúšik má jednu nádej... Minulý rok na Mt. Ventoux sme boli vo vysokých teplotách svedkami ojedinelého zlého dňa Pogačara, čo by mohlo napovedať, že sú to práve horúce dni, kedy je možné na Slovinca niečo vymyslieť. A s aktuálnymi vlnami horúčav zužujúcimi Európu je veľký predpoklad, že by sme mohli byť svedkami skutočne tropického ročníka Starej dámy. 
Obhajca titulu bude mať k dispozícii tím v zložení Majka, Soler, Bennett, Trentin, Bjerg, Laengen a McNulty. Táto partia síce vyzerá na papieri kvalitne, no Bjerg je čerstvo po covide, Hisrchiho na poslednú chvíľu nahradil tento rok nepresvedčivý Trentin a vrchárska letka v zložení Bennett, McNulty a Soler na prípravných pretekoch príliš nepresvedčila. Nomináciou Trentina tím na poslednú chvíľu získal dôležitého kapitána, ktorý by mohol koordinovať tím vo vetre a na kockách do Arenbergu. Tímová podpora tak môže byť potencionálnou slabinou, hoci to sa hovorilo i minulý rok a individuálna sila Pogačara tieto hlasy umlčala a ani nenechala jeho tím podrobiť poriadnej skúške. 
Tadej Pogačar s kolegami (© A.S.O. / Charly Lopez)
Hlavným vyzývateľom bude pre najmladšieho víťaza Tour za posledných 110 rokov opäť Jumbo-Visma. V posledných dvoch rokoch sa tento tím umiestnil vždy na druhom mieste za Pogačarom, najskôr prostredníctvom Primoža Rogliča a potom skrz Jonasa Vingegaarda. Tento rok prichádzajú obaja ako spolu-lídri. Ich dominantná jazda na Dauphiné ukazuje, že obaja sú skvele pripravení a chcú vyskúšať v tandeme zdolať Pogačara. Podporovať ich bude zrejme najsilnejší tím na pretekoch, na čele s ďalším fenoménom Woutom Van Aertom. Jeho prítomnosť však môže byť v istej konštelácii aj slabinou, lebo pretekár jeho kalibru má na Tour aj vlastné ambície mimo boja o celkové poradie a snaha Jumba uspieť na všetkých frontoch môže byť ich vlastnou skazou.
Čo sa terénu týka, najväčšou prekážkou bude pre Rogliča s Vingegaardom bez debaty nervózny úvodný týždeň, na ktorom si obaja minulý rok vylámali zuby (takmer doslova), a to ani neobsahoval veterné a kockové etapy ako v tejto sezóne. Ak sa dostanú obaja skrz prvý týždeň v kontakte, v horách nám bezpochýb pripravia veľkú show a v dvojici budú najväčšou výzvou pre Tadeja Pogačara, akú vie tomuto Slovincovi svet cyklistiky momentálne naskytnúť. 
Primož Roglič s kolegami (© A.S.O. / Alex Broadway)
Víťazstvo bude ťažké, no pódium je reálne 
Za predpokladaným súbojom o titul medzi Pogačarom a Jumbom bude striehnuť na svoju príležitosť niekoľko tímov, ktoré sa pokúsia využiť zaváhanie niekoho z vyššie spomenutej trojice a dostať svojho pretekára na pódium. V kontexte prebiehajúcej sezóny bude nato najväčším kandidátom tím Bora-Hansgrohe a ich ruský líder Aleksandr Vlasov. Bora už má vo vrecku víťaznú Grand Tour, keď sa predsezónnej posile Jaiovi Hindleymu podarilo vyhrať májové Giro. V tíme tak musia byť už teraz spokojní so sezónou a ich ďalšia predsezónna posila si tak môže užívať menej tlaku a pozíciu čierneho koňa Tour.
Aleksandr Vlasov prežíva fantastickú sezónu a po triumfoch na Okolo Romandie a Okolo Valencie, ako aj pódiu na Okolo Baskicka či Valónskom šípe, si pri svojom debute na Starej dáme ide po životný výsledok. Jeho prípravu však narušila nákaza koronavírusom na Okolo Švajčiarska, odkiaľ musel pred necelými dvomi týždňami odstúpiť z líderskej pozície a ako pravdepodobne najsilnejší jazdec pretekov. Zostáva záhadou, ako moc Covid ovplyvnil jeho formu, no ak si udržal kondíciu akou disponoval od začiatku roka, bude reálnym kandidátom na parížske pódium. Oprieť sa bude môcť aj o silnú zostavu pomocníkov na čele s Kämnom, Konradom, Schachmannom či Polittom
- reklama -
- reklama -
Ineos Grenadiers čelil v príprave na Tour viacerým problémom a víťazstvo bude zrejme mimo ich dosah. Pôvodný líder tímu na Starú dámu Egan Bernal sa ešte stále lieči zo zranení spôsobených pri jeho ťažkej havárii v januári. Rolu lídra tímu tak mal prevziať Adam Yates, no ten pre zmenu chytil na Okolo Švajčiarska Covid a rovnako ako Vlasov musel v skvelej forme z pretekov odstúpiť. Jeho forma je tak zahalená rúškom tajomstva a navyše sa nedá povedať, že by mu nervózny prvý týždeň či záverečná rovinatá časovka sedeli. Ďalším potencionálnym lídrom mal byť Daniel Martínez, no ten vo Švajčiarsku ukázal, že jeho obdivuhodná forma z jari je aspoň nateraz minulosťou.
Britský tím tak s veľkou pravdepodobnosťou povedie nečakaný víťaz Okolo Švajčiarska, veterán tímu a bývalý víťaz Tour Geraint Thomas. V krajine helvétskeho kríža ukázal rodák z Walesu dobrú formu v horách a ešte lepšiu formu v časovke, no a navyše mu ako bývalému jazdcovi na jarné klasiky sedí prvý týždeň, ale je ťažké si ho predstaviť sekundovať mladším puškám v kopcoch pi dobu troch týždňov. Thomas ale vie presne ako časovať formu a ak sa vyhne svojim typickým nešťastným pádom v bezvýznamných momentoch, nikto sa nebude môcť čudovať ak sa o mesiac postaví pod Víťazným oblúkom na pódium. S víťazstvom to ale bude ťažké. Prítomnosť Gannu a Pidcocka na štarte jasne ukazuje, že ani samotný Dave Brailsford neverí stopercentne v žltý dres v Paríži a po prvýkrát od roku 2012 sa tak v brtiskom tímu dôraz bude klásť aj na čiastkové úspechy. 
Geraint Thomas (© Luis Angel Gomez / SprintCyclingAgency)
Cielia na Top 5, pódium by prekvapilo 
Na celkové poradie bude mieriť ešte viacero ľudí a tímov, ktorí ale v Kodani nastúpia v pozícii outsiderov. Túto skupinu bezpochýb vedie tím Bahrain Victorious, ktorý umiestnil svojho pretekára na pódium v troch z posledných štyroch Grand Tours. Barhainský tím povedú Damiano Caruso a Jack Haig, ktorí obaja potvrdili dobrú prípravu umiestnením sa v Top 5 na Dauphiné. Za úrovňou tímu Jumbo ale výrazne zaostali. Najväčším konkurentom pre tím Jumbo bol na francúzskom prípravnom podujatí Ben O'Connor jazdiaci v drese tímu Ag2r Citroën. Austrálčan sa minulý rok nečakane umiestnil na štvrtom mieste a zopakovanie účasti v Top 5 by ho defintívne zaradilo medzi veľkých uchádzačov o GC súčasnosti. Francúzsky tím podriadi veľa jeho úspechu, čo dokazuje aj nenominácia Grega Van Avermaeta.
Španielska zostava Movistar bola svojho času najväčším vyzývateľom tímu Sky a Chrisa Frooma na Tour. Časy sa ale menia a tím z pyrenejského polostrova je na pokraji zostupu z World Tour. Aby zabránili relegácii budú potrebovať veľký bodový zisk v GC skrz ich lídra Enrica Masa. Španiel má nato všetky predpoklady, veď v posledných dvoch ročníkoch sa umiestnil na piatom a šiestom mieste a minulý rok zakončil druhým miestom na Vuelte. V ešte väčších problémoch ohľadom zostupu z World Tour sa nachádza zostava Israelu. Tím vyhlásil útok na etapy, no bolo by od nich hlúpe sa v takejto situácii aspoň nepokúsiť o Top 10 prostredníctvom Michaela Woodsa alebo Jakoba Fuglsanga. Obaja sa v júni ukázali v skvelej forme. V zostave Israelu sa opäť objaví aj Chris Froome, no britovo zmŕtvychvstanie a útok na piaty žltý dres je už asi len zbožným prianím Sylvana Adamsa, než reálnym cieľom.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Medzi ďalších adeptov na dobré umiestnenie v GC sa radí aj domáci trojlístok David Gaudu (líder Groupama-FDJ), Guillaume Martin (líder Cofidisu) a Romain Bardet (líder DSM). Top 5 v podaní hocikoho z nich by ale bola prekvapením. Možno posledný krát v ich bohatých kariérach to na celkové poradie skúsia aj Kolumbijčania Nairo Quintana (Arkéa) s Rigobertom Uránom (EF). Aj ich tímy sa snažia získať body do boja o World Tour, takže akékoľvek umiestnenie v Top 10 by bolo cenné. Zvedaví budeme aj na Alexeya Lucenka, ktorý povedie tím Astana. Kazach skončil v minulom roku na siedmom mieste a v zime hlásil ambície na útok na pódium...

1. 1.7. rovinata etapa ciel rovina Kodaň > Kodaň 13,2 km cieľ: 19:10  
2. 2.7. rovinata etapa ciel rovina Roskilde > Nyborg 202 km cieľ: 17:10  
3. 3.7. rovinata etapa ciel rovina Vejle > Sønderborg 182 km cieľ: 17:25  
4.7. voľný deň
4. 5.7. rovinata etapa ciel rovina Dunkerque > Calais 171 km cieľ: 17:25  
5. 6.7. rovinata etapa ciel rovina Lille > Arenberg 154 km cieľ: 17:35  
6. 7.7. zvlnena etapa ciel rovina Binche > Longwy 220 km cieľ: 17:30  
7. 8.7. rovinata etapa ciel rovina Tomblaine > Super PdBF 176 km cieľ: 17:25  
8. 9.7. rovinata etapa ciel rovina Dole > Lausanne 186 km cieľ: 17:40  
9. 10.7. rovinata etapa ciel rovina Aigle > Chatel Portes Soleil 193 km cieľ: 17:45  
11.7. voľný deň
10. 12.7. rovinata etapa ciel rovina Morzine > Megéve 148 km cieľ: 17:05  
11. 13.7. rovinata etapa ciel rovina Albertville > Col du Granon 152 km cieľ: 17:00  
12. 14.7. rovinata etapa ciel rovina Briancon > Alpe d'Huez 165 km cieľ: 18:10  
13. 15.7. zvlnena etapa ciel rovina Bourg d'Oisans > St-Étienne 193 km cieľ: 17:35  
14. 16.7. rovinata etapa ciel rovina Saint-Étienne > Mende 192 km cieľ: 17:20  
15. 17.7. zvlnena etapa ciel rovina Rodez > Carcassonne 202 km cieľ: 17:50  
18.7. voľný deň
16. 19.7. rovinata etapa ciel rovina Carcassonne > Foix 178 km cieľ: 17:15  
17. 20.7. rovinata etapa ciel rovina Saint-Gaudens > Peyragudes 130 km cieľ: 17:00  
18. 21.7. rovinata etapa ciel rovina Lurdy > Hautacam 143 km cieľ: 17:40  
19. 22.7. rovinata etapa ciel rovina Castelnau-Mag. > Cahors 188 km cieľ: 17:25  
20. 23.7. rovinata etapa ciel rovina Lacapelle-M. > Rocamadour 40,7 km cieľ: 17:50  
21. 24.7. rovinata etapa ciel rovina Paríž > Champs-Élysées 116 km cieľ: 19:35  
 
Náš eshop