Okolo Poľska: Šprintérsku koncovku v druhej etape prekvapujúco vyhral Thijssen, najcennejší dres získal Abrahamsen

31.7.2022, 16:00 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
Okolo Poľska: Šprintérsku koncovku v druhej etape prekvapujúco vyhral Thijssen, najcennejší dres získal Abrahamsen
Prekvapujúci triumf (© Courtesy Tour de Pologne / Szymon Gruchalski)

2. 31.7. rovinata etapa ciel rovina Chelm > Zamošč 205 km Thijssen
profil etapy, 1200 nastúpaných metrov (© tourdepologne.pl)
Počas nedele pokračoval 79. ročník podujatia Okolo Poľska druhou previerkou. Papierovo a profilovo pripomínala úvodnú etapu, merala však o 14 kilometrov menej. Na 205-kilometrovej trase museli účastníci pretekov zdolať niečo cez tisíc výškových metrov, takže sa dnes išlo viac-menej po rovine. Záver etapy bol rovinatejší, teda profilovo jednoduchší, ako včera. Etapa končila v meste Zamošč v krátkom miernom stúpaní.  

Nebola to však žiadna prekážka pre najrýchlejších mužov v pelotóne. Práve medzi nimi sa malo dnes rozhodnúť o víťazovi druhej etapy. Včerajší šprint ovládol Olav Kooij a vďaka tomu mal dnes na sebe najcennejší dres. Dnes mal veľkú šancu pripísať si na konto druhé etapové víťazstvo. Jeho najväčšími vyzývateľmi mali byť Phil Bauhaus, Arnaud Démare, Mark Cavendish, Pascal Ackermann, Kaden Groves a Sam Bennett.

Do príbehu etapy poriadne prehovorili aj cyklisti v celodennom úniku. Dostali sa do neho štyria jazdci, a to Jasper De Buyst z Lotto Soudal, Jonas Abrahamsen z Uno-X Pro Cycling Team, Patryk Stosz a Piotr Brożyna z reprezentácie Poľska. Keďže na podujatí štartuje veľké množstvo šprintérov a ich celky majú záujem o etapové prvenstvá, v pelotóne sa nebáli pustiť únik veľmi ďaleko. Kvarteto si vytvorilo takmer šesťminútový náskok. 
Na méte 40 kilometrov pred cieľom malo kvarteto De Buyst (Lotto), Abrahamsen (Uno-X), Stosz a Brożyna (2x Poľsko) k dobru ešte celé dve minúty, no šprintérske tímy ich účnikovanie v čele mali pevne pod kontrolou. Cyklisti mali v tomto čase už všetky horské prémie za sebou a blížili sa do cieľovej destinácie. Medzičasom z pretekov odstúpil Lazkano (Movistar), skončil na zemi a už ďalej nedokázal pokračovať. 
Rýchlosť balíka sa s blížiacim sa záverom zvyšovala. Tempo určovali celky Jumbo - Visma, Groupama - FDJ, Quick - Step Alpha Vinyl a tiež DSM. Medzera medzi hlavnou skupinou a utečencami sa rýchlo zmenšovala. Už na méte 25 kilometrov pred koncom vedúca skupina viedla iba o 50 sekúnd pred pelotónom, a práve v tom čase sa stenčila. Z čela zmizli Abrahamsen (Uno-X) a Stosz (Poľsko), ktorí sa rozhodli počkať si na hlavnú skupinu. 
Brożyna (Poľsko) mal rovnaký osud ako vyššie uvedená dvojica z úniku. Jeho púť v čele sa skončila presne 20 kilometrov pred páskou. De Buyst (Lotto) tak pokračoval vpredu sám a dlhší čas sa mu darilo trápiť šprintérske celky v balíku a dokonca získal pár sekúnd k dobru. Ešte desaťtisíc metrov od cieľa sa pred balíkom pohyboval o viac ako pol minútu a v pelotóne sa zvýšila nervozita, dokonca sa v ňom padalo. Na zemi skončili štyria jazdci, nebol medzi nimi nikto z favoritov. 
Jasper De Buyst útočil na etapu, no pelotón ho nakoniec dobehol nadohľad od brány označujúcej posledný kilometer. Potom sa už scéna pripravovala na šprint. Nakoniec sa v ňom zrodilo veľké prekvapenie. Ako prvý preťal cieľovú čiaru Gerben Thijssen. Až za ním sa do cieľa dostali Pascal Ackermann a ďalší elitní šprintéri. Tretiu pozíciu obsadil Jonathan Milan, štvrtý bol majiteľ najcennejšieho dresu a včerajší víťaz Olav Kooij
Druhá etapa zmenila predbežného lídra pretekov. Na konci druhého dňa sa do najcennejšieho dresu obliekol Jonas Abrahamsen vďaka bonifikačným sekundám z prémie. Olav Kooij klesol na druhú pozíciu so stratou dvoch sekúnd. Víťaz etapy Gerben Thijssen je tretí s rovnakou časovou stratou. Na ďalších miestach v najlepšej desiatke sú Pascal Ackermann, Phil Bauhaus, Jordi Meeus, Jonathan Milan, Jasper De Buyst, Sam Brand a Max Kanter. Strata desiateho muža na lídra je dvanásť sekúnd. 
Výsledky etapy
1. THIJSSEN Gerben Intermarché - Wanty - Gobert 04:47:23 50
2. ACKERMANN Pascal UAE Team Emirates 00:00 20
3. MILAN Jonathan Bahrain Victorious 00:00 8
4. KOOIJ Olav Jumbo-Visma 00:00
5. BENNETT Sam BORA-hansgrohe 00:00
6. DÉMARE Arnaud Groupama-FDJ 00:00
7. VIVIANI Elia INEOS Grenadiers 00:00
8. KANTER Max Movistar Team 00:00
9. VAN DEN BERG Marijn EF Education-EasyPost 00:00
10. CAVENDISH Mark Quick-Step Alpha Vinyl 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ABRAHAMSEN Jonas Uno-X Pro Cycling Team 10:05:12
2. KOOIJ Olav Jumbo-Visma 00:02
3. THIJSSEN Gerben Intermarché - Wanty - Gobert 00:02
4. ACKERMANN Pascal UAE Team Emirates 00:06
5. BAUHAUS Phil Bahrain Victorious 00:06
6. MEEUS Jordi BORA-hansgrohe 00:08
7. MILAN Jonathan Bahrain Victorious 00:08
8. DE BUYST Jasper Lotto Soudal 00:08
9. BRAND Sam Team Novo Nordisk 00:11
10. KANTER Max Movistar Team 00:12
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop