Okolo Poľska: V poslednej etape vyhral Arnaud Démare, celkovým víťazom sa stal Ethan Hayter

5.8.2022, 18:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
7. 5.8. zvlnena etapa ciel rovina Skawina > Krakov 178 km Démare
profil etapy, 2000 nastúpaných metrov (© tourdepologne.pl)
V poslednej etape sa mali znovu ukázať šprintéri, v Krakove sme očakávali súboj medzi Pascalom Ackermannom, Arnaudom Démarom a Philom Bauhausom. Dobrú šprintérsku konkurenciu dopĺňali Kooij, Bennett či Groves.

Na začiatku sa nachádzali štyri stúpania a po nich sa odpútali od pelotónu Alessandro De Marchi (Israel), Julius Johansen (Intermarché), Jarrad Drizners (Lotto Soudal), Syver Waersted (Uno-X). Štvorica jazdcov v úniku musela byť prijateľná pre šprintérske celky, no Alessandro de Marchi strácal v poradí len 2:43 a to vytvorilo v balíku istú nervozitu, najmä keď si vedúca skupiny vytvorila aj 5-minútový náskok.

Taliansky jazdec získal aj 6 bonusových sekúnd na rýchlostných prémiách, prvé dve horské prémie zase ovládol Jarrad Drizners a dostal sa na čelo vrchárskej súťaže.
Práca šprintérskych celkov v balíku sa vyplácala a pred poslednou horskou prémiou klesol náskok vedúcej skupiny pod dve minúty, medzitým na čele pretekov už chýbal Waersted. Tím Ineos tak už neohrozoval de Marchiho pobyt v úniku. Aj na finálnom kopci získal najviac bodov Drizners a vyhral vrchársku súťaž. Pelotón v tom momente strácal minútu a pol.
Keď rozdiel medzi skupinami klesol na tridsať sekúnd, vpredu atakoval de Marchi a vytvoril si malý náskok pred ostatnými. Driznersa a Johansena následne chytil balík. Tesne pred cieľom sa ešte pridal k de Marchimu Nans Peters, ktorý sa pokúsil zdramatizovať dnešnú koncovku, ale necelých päť kilometrov pred cieľom bol tento pokus eliminovaný.
V hromadnom dojazde sa presadil Arnaud Démare, druhý skončil Olav Kooij, tretie miesto obsadil Phil Bauhaus. Ethan Hayter sa stal celkovým víťazom pretekov.
Pre Démara to bolo piate víťazstvo v sezóne, na Okolo Poľska skončil ešte druhý v piatej etape. Dobrú formu potvrdili aj Kooij a Bauhaus, ktorí na podujatí takisto vyhrali po jednej etape.
23-ročný Ethan Hayter dosiahol najväčší úspech v kariére, v minulom roku triumfoval na Tour of Norway. V Poľsku sa pohyboval vo všetkých dôležitých etapách na popredných priečkach a takisto v časovke patril medzi najlepších.
Na druhom mieste skončil ďalší mladík, 22-ročný Thymen Arensman. Holandský jazdec vyhral horskú časovku a stáva sa z neho kvalitný vrchár, ktorý o svojich kvalitách presvedčil na tohtoročnom Gire v ťažkých horských etapách. Na pódiu ich doplnil skúsený Pello Bilbao, ktorý sa nevyrovnal mladším súperom práve v rozhodujúcej časovke.
Výsledky etapy
1. DÉMARE Arnaud Groupama-FDJ 03:59:20 50
2. KOOIJ Olav Jumbo-Visma 00:00 20
3. BAUHAUS Phil Bahrain Victorious 00:00 8
4. KANTER Max Movistar Team 00:00
5. THIJSSEN Gerben Intermarché - Wanty - Gobert 00:00
6. VAN DEN BERG Marijn EF Education-EasyPost 00:00
7. CIMOLAI Davide Cofidis 00:00
8. THEUNS Edward Trek-Segafredo 00:00
9. ACKERMANN Pascal UAE Team Emirates 00:00
10. GROVES Kaden BikeExchange-Jayco 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Konečné poradie pretekov po etape
1. HAYTER Ethan INEOS Grenadiers 28:26:23
2. ARENSMAN Thymen Team DSM 00:11
3. BILBAO Pello Bahrain Victorious 00:18
4. SOBRERO Matteo BikeExchange-Jayco 00:23
5. TULETT Ben INEOS Grenadiers 00:25
6. CAVAGNA Remi Quick-Step Alpha Vinyl 00:31
7. BATTISTELLA Samuele Astana Qazaqstan Team 00:32
8. HIGUITA Sergio BORA-hansgrohe 00:32
9. ULISSI Diego UAE Team Emirates 00:45
10. ARMIRAIL Bruno Groupama-FDJ 00:50
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop