Arctic Race zakončila atraktívna etapa na okruhoch, domáci Leknessund zaútočil z diaľky a uchamtol si etapu i celkové prvenstvo

14.8.2022, 17:00 | Preteky vo svete | Timko, Janoťák, Matis
1. 11.8. rovinata etapa ciel rovina Mo i Rana > Mo i Rana 185 km Zingle
2. 12.8. zvlnena etapa ciel rovina Mosjoen > Bronnoysund 155 km Groenewegen
3. 13.8. zvlnena etapa ciel rovina Namsos > Skallstuggu 180 km Lafay
4. 14.8. zvlnena etapa ciel rovina Trondheim > Trondheim 160 km Leknessund
1. 11.8. rovinata etapa ciel rovina Mo i Rana > Mo i Rana 185 km Zingle
profil etapy, 3200 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Arctic Race of Norway sa za posledné roky stala silnou značkou v cyklistickom kalendári a napriek rovinatému profilu drvivej väčšiny etáp sem chodievalo množstvo tímov World Tour. Koronakríza ale akoby organizátorom zaradila spiatočku a tento rok tu prišli pomerne slabé zostavy a len šestica WT celkov. Účasť sa dá zhruba porovnať s vlaňajším Okolo Slovenska.
Organizátori pre dramatizáciu prichystali najkopcovitejšiu verziu pretekov v histórii, no vzhľadom na nórsky terén sa stále dalo hovoriť iba o zvlnených etapách. Miernou výnimkou bol prvý deň s 3200 nastúpanými metrami a dvoma naozaj náročnými kopcami, no veľkým problémom bolo, že do cieľa ostávalo ešte obrovské množstvo kilometrov, takže šprintérov nevyrušili.
Jasným favoritom v šprintérskom dojazde bol Dylan Groenewegen a z druhej až tretej vlny potom ľudia ako Cees Bol, Mihkel Räim, Amaury Capiot, Matteo Malucelli či domáca dvojka z rozdielnych generácií Tobias Johannessen - Edvald Boasson Hagen.
V úniku sa ukázala pätica pretekárov z menších tímov - Stephe Bassett (Human), Luis Ángel Maté (Euskaltel), Aaron Van Poucke (Topsport), Eirik Lunder (Coop) a Sam Culverwell (Trinity). Poslední z nich boli dostihnutí desať kilometrov pred cieľom. Šlo sa pomaly, opatrne, pretože v okolí mestečka Mo i Rana pršalo.

Do cieľa to bol mierny kopček a v kombinácii s morkou vozovkou a protivetrom bol šprint oveľa pomalší ako zvyčajne. Vygeneroval aj úplne iných najlepších, ako sa čakalo. Perfektný šprint predviedol Axel Zingle z Cofidisu, ktorý zvíťazil suverénnym spôsobom. Dokonca sa dalo debatovať o tom, či mu rozhodcovia neuznajú nejakú časovú výhodu. Pre francúzskeho mladíka to bolo len druhé profesionálne víťazstvo.

Veľkým prekvapením bolo druhé miesto 22-ročného Rusa Gleba Syrica, ktorého Astana pred pár dňami napísala na súpisku ako stážistu. Tento rok nenastúpil na žiadne UCI preteky. Tretí bol Mathieu Burgaudeau z TotalEnergies. Rozhodcovia napokon dali Zinglemu sekundu rozdielu.
Výsledky etapy
1. ZINGLE Axel Cofidis 04:50:09 20
2. SYRITSA Gleb Astana Qazaqstan Team 00:01 10
3. BURGAUDEAU Mathieu TotalEnergies 00:01 5
4. CAPIOT Amaury Team Arkéa-Samsic 00:01
5. SCHULTZ Nick BikeExchange-Jayco 00:01
6. BALLERSTEDT Maurice Alpecin-Deceuninck 00:01
Zobraziť kompletné poradie
2. 12.8. zvlnena etapa ciel rovina Mosjoen > Bronnoysund 155 km Groenewegen
profil etapy, 2800 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Piatkový program na pretekoch Arctic Race of Norway bol podobný tomu štvrtkovému. Cyklistov však čakala menšia porcia kilometrov, a aj menšia porcia výškových metrov. Zo štartu v meste Mosjøen do cieľovej destinácie v Brønnøysund delilo účastníkov pretekov 155 kilometrov. Počas nim pretekárov čakalo len jedno dlhšie stúpanie, ale podobne ako včera bola prekážka umiestnená veľmi ďaleko od cieľa, takže do deja príbehu druhej etapy nemala výraznejšie prehovoriť.

Úspech celodenného úniku bol málo predpokladaný, skôr sa očakávala bitka o etapu v hromadnom dojazde pelotónu. Včerajší šprint bol do mierneho kopčeka, dnes bol finálny kilometer rovný ako placka. Táto skutočnosť už favorizovala šprintérov, ktorí sa vo včerajšej koncovke príliš nepredviedli, a to Dylan Groenewegen, Cees Bol alebo Edvald Boasson Hagen. Ďalšími favoritmi na zisk etapy boli aj Amaury Capiot, Gleb Syritsa, Quinten Hermans, Dion Smith, Arne Marit a Axel Zingle.

Celodenný únik sa sformoval krátko po štarte. Dostali sa do neho Stephen Bassett z Human Powered Health, Ikre Mintegui z Euskaltel - Euskadi, Aaron van Poucke zo Sport Vlaanderen – Baloise, Liam Johnston z Trinity Racing a Johan Ravnøy z Team Coop. Ich náskok sa neustále pohyboval pod hodnotou dvoch minút, pelotón ich tak držal na uzde. 60 kilometrov pred cieľom v úniku zrýchlil Bassett, a bola to konečná pre Minteguiho. Ostatní traja cyklisti zostali členmi celodenného úniku. 
Kvarteto spolu vydržalo až do méty 13 kilometrov od cieľa. Vtedy sa skončila púť v celodennom úniku pre Bassetta (Human). O kilometer neskôr sa z čela vytratili aj van Poucke (Vlaanderen), Johnston (Trinity) a Ravnøy (Coop). Lenže v tej dobe sa útočilo v balíku, získať náskok sa snažil Leknessund (DSM), po ňom aj Bystrøm (Wanty-Gobert). Druhý menovaný bol úspešnejší a vytvoril menšiu medzeru medzi ním a hlavnou skupinou. Nebola veľká, domáci pretekár mal k dobru iba pár sekúnd. 
Sven Erik Bystrøm svoju misiu do víťazného konca nedoviedol, už osemtisíc metrov od pásky bol naspäť v balíku. V ňom sa pred veľkým finále padalo, ale favoriti sa pádu vyhli. Nakoniec o etapovom víťazovi rozhodol až záverečný šprint. V ňom tentokrát nechýbal Dylan Groenewegen a všetkým ukázal, že na tomto podujatí je tým najrýchlejším mužom. Na druhom mieste finišoval Amaury Capiot, tretí bol Edvald Boasson Hagen.
Druhú etapu tak vyhral najväčší papierový favorit. Dylan Groenewegen si po včerajšku napravil chuť a zaznamenal už 63. kariérne víťazstvo na ceste. Naposledy zvíťazil pred viac ako mesiacom na Tour de France, kde taktiež ovládol hromadný dojazd pelotónu. Dnes však musel predviesť poriadne dlhý šprint. Predbežným lídrom pretekov zostal včerajší víťaz Axel Zingle. Päť sekúnd na neho stráca Mathieu Burgaudeau
Výsledky etapy
1. GROENEWEGEN Dylan BikeExchange-Jayco 03:41:17 20
2. CAPIOT Amaury Team Arkéa-Samsic 00:00 10
3. BOASSON-HAGEN Edvald TotalEnergies 00:00 5
4. QUICK Blake Trinity Racing 00:00
5. MALUCELLI Matteo China Glory Continental Team 00:00
6. DAUPHIN Florian B&B Hotels-KTM 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ZINGLE Axel Cofidis 08:31:14
2. BURGAUDEAU Mathieu TotalEnergies 00:05
3. CAPIOT Amaury Team Arkéa-Samsic 00:07
4. SYRITSA Gleb Astana Qazaqstan Team 00:07
5. BOASSON-HAGEN Edvald TotalEnergies 00:09
6. VAN ROOY Kenneth Sport Vlaanderen-Baloise 00:10
Zobraziť kompletné poradie
3. 13.8. zvlnena etapa ciel rovina Namsos > Skallstuggu 180 km Lafay
profil etapy, 2600 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Rozhodujúci deň na Arctic Race of Norway finišoval na kopci Skallstugu (5,4 km, 5%), ktorý disponoval aj dvojkilometrovým úsekom s priemerom cez 10%. Mala sa tu tak rozhodnúť GC. Líderský dres bránil s malým náskokom Axel Zingle (Cofidis), no v prudkom cieľovom stúpaní to mal mať ťažké. Najväčší favoriti, bratia Johannessenovci (Uno-X), sa trápili so žalúdočnými problémami (v prípade Tobiasa malo ísť dokonca o infekciu salmonellou), a tak sa do role Zinglových vyzývateľov pasovali najmä Nick Schultz (BikeExchange), Sven Erik Bystrom (Intermarché) či Andreas Leknessund (DSM).
Hneď po štarte sa spustila pomerne výživná bitka o únik, ktorú napokon vyhralo kvarteto v zložení Taco Van Der Hoorn (Intermarché), Maurice Ballerstadt (Alpecin), Tom Wirtgen (Bingoal) a Hakon Aarlust (Coop). Dopredu sa napriek veľkej snahe nedostali Bassett (HPH) a Van Poucke (S-V), ktorí bojovali o vrchársku súťaž. Táto klasifikácia sa teda mala rozhodnúť až zajtra a dnešné prémie tak nevideli žiadne skutočné súboje. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Etapa mala veľmi pokojný priebeh. Pelotón úniku daroval takmer šesť minút, hoci ľudia vpredu nestrácali v GC skoro nič. V pelotóne Cofidisu pomáhali s diktovaním tempa po celý deň tímy Total a Trinity, pre Burgaudeaua a Gloega, ďalších spolufavoritov etapy. Dnešný dojazd mal zaujímavý náboj aj vzhľadom na vyostrujúci sa súboj o World Tour licencie na nadchádzajúce tri roky. Nórske preteky kategórie .Pro ponúkali veľa bodov, o ktoré sa mali v priamom súboji dnes pobiť ohrozené tímy ako BikeExchange, Cofidis, Israel (Hagen), DSM čí Arkéa (Vauquelin).
Náskok úniku sa s blížiacim sa finále etapy rozplýval a tak to ešte 14 kilometrov pred cieľom skúsili osamote Van Der Hoorn s virtuálnym lídrom pretekov Ballerstadtom. Dvojica síce dala ešte pelotónu zabrať, no pod cieľovým kopcom mala už menej ako minútu náskoku a na sklonoch Skallstugu boli rýchlo pohltení. Na prudkých sklonoch predviedol veľký útok Victor Lafay (Cofidis), ktorým si vytvoril pekný náskok. Francúz bol následne schopný to udržať až do cieľa a získal tak etapu aj líderský dres, ktorý prevzal od kolegu.
Víťaz bol dnes absolútne zaslúžený. Na cieľovom kopci Victor Lafay nemal konkurenciu a útokom už dva kilometre pred cieľom si vytvoril potrebný náskok, aby sa dostal aj do žltého dresu. Pre Cofidis je veľmi dôležité uspieť na tomto podujatí práve kvôli licenciám World Tour, keďže francúzsky tím sa nachádza v priamom ohrození. Druhý v etape i celkovom poradí je Kevin Vaquelin, pre Israel tretie miesto získal Hugo Houle. GC sa ešte mohlo zmeniť zajtra, kedy nás čakala klasikárska etapa na okruhoch v meste Trodheim.
Výsledky etapy
1. LAFAY Victor Cofidis 04:09:29 20
2. VAUQUELIN Kévin Team Arkéa-Samsic 00:03 10
3. HOULE Hugo Israel - Premier Tech 00:03 5
4. BYSTRÖM Sven Erik Intermarché - Wanty - Gobert 00:03
5. HAGEN Carl Fredrik Israel - Premier Tech 00:03
6. HERMANS Quinten Intermarché - Wanty - Gobert 00:03
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. LAFAY Victor Cofidis 12:40:46
2. VAUQUELIN Kévin Team Arkéa-Samsic 00:07
3. HOULE Hugo Israel - Premier Tech 00:09
4. BYSTRÖM Sven Erik Intermarché - Wanty - Gobert 00:10
5. SCHULTZ Nick BikeExchange-Jayco 00:13
6. HERMANS Quinten Intermarché - Wanty - Gobert 00:13
Zobraziť kompletné poradie
4. 14.8. zvlnena etapa ciel rovina Trondheim > Trondheim 160 km cieľ: 17:50
profil etapy, 2400 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Štvrtá etapa Arctic Race of Norway bola zároveň poslednou na nórskych pretekoch. Na pretekárov čakal atraktívny profil. Celý deň museli zdolávať malé kopce a etapa vrcholila na okruhoch v meste Trodheim, ktoré boli krátke, technické a obsahovali aj stúpani k Tyholt Tower, ktoré malo na kilometri a pol vyše sedempercentný sklon. Vrchol posledného kopca sa nachádzal len päť a pol kilometra pred páskou.
Líderský dres bránil tím Cofidis a Victor Lafay, no za ním sa tlačilo 28 pretekárov so stratou pod jednu minútu. Na záverečných okruhoch musela preto francúzska zostava očakávať útoky z každej strany. Už úvod etapy bol hektický a pripomínal štarty etáp na Tour de France. Po obrovskej bitke o únik, ktorú na moment prerušilo pozastavenie pretekov kvôli protestom aktivistov na ceste, sa až tesne pred polovicou etapy odpútala trojica Leknessund (DSM), Grellier (Total) a Verre (Akréa). 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Únik si vypracoval cez dve minúty náskoku, čo bol signál pre Cofidis začať naplno ťahať. Leknessund mal v celkovom poradí totižto stratu len 36 sekúnd a nórsky pretkár tímu DSM to teda skúšal takto netradične z veľkej diaľky. Pri vjazde do Trodheimu mal s kolegami vpredu stále náskok dvoch minút na balík. Už v prvom okruhu sa Nór zbavil spolubojovníkov z úniku a pokračoval sólo. 
V stúpaní k Tyholt Tower vytvorili domáci fanúšikovia fantastickú atmosféru, vyzeralo to tu ako na jarnej klasike. Pri každom výjazde na tento kopec útočili rôzni pretekári ako Gloag (Trinity) či Conci (Alpecin), no Leknessund na čele pokračoval sám a postupne ukrajoval kilometre do cieľa. Pri nájazde do predposledného kola sa z pelotónu odpojila skupinka v ktorej boli aj Houle (Israel) či Bystrom (Intermarché). Lafay to zmeškal a skupina sa mu začala vzďalovať.
Do posledného okruhu nabehol Leknessund stále s náskokom tridsiatich sekúnd na skupinu favoritov s Houlom či Bystromom, v ktorej však chýbal Lafay. Ten sa pohyboval až v tretej skupine na trase, kde ale viazla spolupráca a najmä Carl Fredrik Hagen tu skvele pracoval pre Houla. Všetkých však v šachu držal pretekár DSM na čele, ktorý zbieral bonusové sekundy za prvé miesta na prémiách a išiel si pre žltý dres.
Andreas Leknessund svoj pôsobivý 90-kilometrový útok (40 km sólo) dotiahol do cieľa a okrem etapového víťazstva získal i celkové prvenstvo na domácich pretekoch Arctic Race, ako iba druhý Nór histórie po Thorovi Hushovdovi, ktorý bol vôbec prvým víťazom pretekov. Najsilnejší z ostatných pretekárov bol napokon Nicola Conci, špurt ostatných favoritov o tretie miesto vyhral Zingle (Cofidis). V celkovom poradí Leknessunda doplnili na finálnom pódiu Houle a Conci. Cofidis teda prišiel o pódium i veľa UCI bodov. Radi môžu byť aspoň za dvojitú Top 5 a za Zingleho bodovací dres. Vrchársky dres vyhral Stephan Bassett z Human Powered Health. 
Výsledky etapy
1. LEKNESSUND Andreas Team DSM 03:30:26 20
2. CONCI Nicola Alpecin-Deceuninck 00:16 10
3. ZINGLE Axel Cofidis 00:18 5
4. POOLE Max Team DSM 00:18
5. HOULE Hugo Israel - Premier Tech 00:20
6. HERMANS Quinten Intermarché - Wanty - Gobert 00:35
Zobraziť kompletné poradie
Konečné poradie pretekov
1. LEKNESSUND Andreas Team DSM 16:11:32
2. HOULE Hugo Israel - Premier Tech 00:08
3. CONCI Nicola Alpecin-Deceuninck 00:09
4. ZINGLE Axel Cofidis 00:14
5. LAFAY Victor Cofidis 00:15
6. POOLE Max Team DSM 00:23
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop