ME v časovke: Bissegger o tri desatiny porazil krajana Künga a vyhral, na pódiu aj Ganna

17.8.2022, 18:10 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
ME v časovke: Bissegger o tri desatiny porazil krajana Künga a vyhral, na pódiu aj Ganna
Triumf Bisseggera (© UEC/Luca Bettini/Sprint Cycling Agency)

st 17.8. rovinata etapa ciel rovina Fürstenfeldbruck 24 km Bissegger
mapa časovky (© uec.ch)
Po pretekoch s hromadným štartom prišiel rad aj na majstrovstvá Európy v boji proti chronometru. Predchádzajúce dva ročníky ovládol Stefan Küng (Švajčiarsko/Groupama - FDJ) a piaty muž Okolo Švajčiarska patril medzi favoritov aj v Mníchove. Proti nemu ale stál najmä Filippo Ganna (Taliansko/Ineos Grenadiers), ktorý chcel vylepšiť druhé miesto z Trenta. Medzi favoritov na pódium patrili aj Stefan Bissegger (Švajčiarsko/EF Education-EasyPost) či Jan Tratnik (Slovinsko/Bahrain - Victorious). 
Ako prvý sa na trať vydal neznámy Čiernohorec Slobodan Milonjic z klubového celku BK Dzada, štartovú listinu uzatváral Ganna. Prvým zástupcom World Tour na štarte bol Oier Lazkano (Movistar). Španiel na medzičase stanovil najrýchlejší čas. V tom čase sa už nachádzal na trati aj Mattia Cattaneo (Taliansko). Pred jazdcom Quick-Stepu Alpha Vinyl štartoval Jakub Otruba (Elkov - Kasper), jeden z dvoch českých želiezok v ohni. 
Lazkana na medzičase pokoril Cattaneo, ktorý bol rýchlejší o šestnásť sekúnd. V cieli už boli prví pretekári a predbežne viedol Sergej Tvetcov (Rumunsko/Wildlife Generation Pro Cycling). Lazkano bol podla papierových predpokladov rýchlejší a šiel na prvú priečku. Výborne si viedol Morten Hulgaard (Dánsko). Zástupca tímu Uno-X Pro Cycling pokoril Cattanea na medzičase o dve sekundy. O ďalších osem sekúnd vylepšil najlepší čas na medzičase Francúz Kevin Vanquelin (Arkéa Samsic).
Na trať sa vydal aj druhý český zástupca Ján Bárta (Elkov - Kasper). Otruba si počínal dobre, na Lazkana stratil 21 sekúnd a šiel na priebežnú druhú priečku. Španiela napokon pokoril Cattaneo, ktorý prišiel do cieľa o tri sekundy skôr. Dlho sa na prvom mieste nezdržal, o čo sa postaral Hulgaard. Dán bol rýchlejší o necelú polminútu. Nový najlepší čas na medzičase zaznamenal Ben Healy (Írsko/EF Education)
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
  
Oproti Vauquelinovi bol rýchlejší o štrnásť sekúnd. V čase jeho dojazdu odštartoval Küng a na štarte stál už len GannaVauquelin zviedol tesný súboj s Hulgaardom a napokon mal lepší čas iba o 86 stotín. Bissegger potvrdzoval papierové predpoklady a už na medzičase naložil Healymu polminútu. Írsky mladík ale podal kvalitný výkon a šiel do priebežného vedenia, keď Vauquelina zdolal o šestnásť sekúnd.
Tratnik strácal už na medzičase päťdesiat sekúnd. Bissegger svoj náskok na prvom mieste v cieli navýšil na 55 sekúnd, čo bol útok na pódiové umiestnenie. Jos Van Emden (Holandsko/Jumbo - Visma) prišiel na medzičas so stratou 46 sekúnd. Televízne kamery odhalili roztrhané nohavice Maxa Walscheida (Nemecko/Cofidis), ktorý evidentne skončil na zemi. Lepšie ako Van Emden šiel Maciej Bodnar (Poľsko/TotalEnergies). Víťaz časovky na Tour de France 2017 strácal na medzičase 26 sekúnd. 
Medzi Bisseggerom a Küngom sa črtal tesný súboj, keďže druhý menovaný bol na medzičase iba o tri sekundy rýchlejší. Súboj o titul bol veľmi vyrovnaný, Ganna strácal necelé dve sekundy. Priebežné druhé miesto držal Mikkel Bjerg (Dánsko), jazdec UAE Team Emirates stratil 26 sekúnd. O desať sekúnd pomalší bol Bodnar. Na trati boli už iba WalscheidKüng Ganna
Obhajca titulu bol napokon pomalší iba o tri desatiny sekundy a bolo jasné, že majstrovský hetrik nedosiahne. Walscheid dorazil do cieľa s veľkou stratou a zraneniami. Ganna napokon stratil necelých osem sekúnd a obsadil tretiu priečku. Novým majstrom Európy sa stal Stefan Bissegger. Švajčiarsko tak bude mať európskeho šampióna v ITT tretí rok po sebe. Štvrtý skončil Mikkel Bjerg, elitnú päticu uzavrel Maciej Bodnar.
Bissegger dosiahol najväčší úspech v kariére a pripísal si druhé víťazstvo v tejto sezóne po víťazstve na UAE Tour. Solídnu časovku zajazdil aj vlani v Trente, kde mu pódium ušlo o osem sekúnd a skončil štvrtý. Küng sa štvrtýkrát v sezóne dostal do Top 3, ale jeho čakanie na triumf sa predĺžilo na desať mesiacov. Ganna sa opäť postavil na pódium, ale Küng bol opäť nad jeho sily a tentoraz ho porazil aj ďalší Švajčiar. Slovensko v časovke nemalo zastúpenie.
vyjadrenie ikonky ciernaStefan Bissegger (majster Európy v ITT)
"V tejto sezóne som mal množstvo smoly a toto víťazstvo beriem ako satisfakciu, takže som konečne rád, že som vyhral. Je to veľká motivácia pre zbytok sezóny. Tajomstvo našich výkonov spočíva vo švajčiarskej hodinárskej tradícii. My sme vždy načas v cieli (smiech)."
Výsledky
1. BISSEGGER Stefan Švajčiarsko 00:27:05 70
2. KÜNG Stefan Švajčiarsko 00:01 55
3. GANNA Filippo Taliansko 00:09 40
4. BJERG Mikkel Dánsko 00:27 30
5. BODNAR Maciej Poľsko 00:37 25
6. HEALY Ben Írsko 00:56 20
7. VAUQUELIN Kévin Francúzsko 01:12 15
8. HULGAARD Morten Dánsko 01:13 10
9. VAN EMDEN Jos Holandsko 01:22 5
10. KANGERT Tanel Estónsko 01:26 3
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop