Circuit Franco - Belge: Kristoff v závere prešprintoval Van Gestela a Campenaertsa, Svrček nedokončil

10.8.2022, 16:15 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
Circuit Franco - Belge: Kristoff v závere prešprintoval Van Gestela a Campenaertsa, Svrček nedokončil
Alexander Kristoff (© Flanders Classics)

st 10.8. zvlnena etapa ciel rovina Tournai > La Louviére 175 km Kristoff
profil pretekov, 1980 nastúpaných metrov (© circuitfrancobelge.com)
Na Martina Svrčka (Quick-Step Alpha Vinyl) čakala ďalšia jednorázovka Circuit Franco - Belge, ktorá bola v minulosti známa pod menom Eurométropole Tour a na listine víťazov figurujú Arnaud DémareDylan Groenewegen alebo Mads Pedersen. Dnes čakal na pretekárov päťnásobný prejazd cez Bois de Breucq (0,3 km; 8 %). Posledných 1600 metrov bolo do kopca, čo mohlo vyhovovať odolnejším šprintérom. 
Vedúcu skupinu vytvorili Tim Naberman (DSM), Ayco Bastiaens (Alpecin-Deceuninck), Tom Sexton (Bolton Equities Black Spoke Pro Cycling) a Timo De Jong (VolkerWessels Cycling Team). Najväčší náskok, ktorý si dokázali vypracovať, bol päť minút. 51 kilometrov pred páskou mali k dobru už iba 45 sekúnd. V pelotóne sa už nenachádzal vlaňajší víťaz Fabio Jakobsen (Quick-Step). 
Tretí prejazd cez Bois de Breucq sa stal osudným pre Sextona, ktorý stratil kontakt s vedúcou skupinou. Naopak, z balíka atakoval Edward Theuns (Trek - Segafredo). V hlavnej skupine došlo k pádu. Na zemi skončili Edward Planckaert (Alpecin) a Torsten Demetere (Tartelleto - Isorex). Obidvaja pokračovali. V skoršom priebehu pretekov spadli aj Biniam Girmay (Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux) alebo Giacomo Nizzolo (Israel Premier Tech). 
Theuns sa po niekoľkých kilometroch vrátil späť. O chvíľu neskôr bol dobehnutý aj únik. Útoky z pelotónu ale pokračovali a z balíka si vystúpil Caleb Ewan (Lotto Soudal). Žiadnému jazdcovi sa nepodarilo vytvoriť nový únik a štyridsať kilometrov pred cieľom jazdil pelotón pohromade. Napokon sa podarilo utrhnúť Danielovi McLayovi (Arkéa Samsic), ale Brit na čele pretekov dlho nevydržal. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Mimochodom, Svrček bol najmladším pretekárom na štartovej listine. Druhým najmladším cyklistom bol Čech Pavel Bittner (DSM). Predposledný prejazd cez Bois de Breucq priniesol ďalšie útoky a na čele sa osamostatnil Loic Vliegen (Intermarché). Za druhým mužom Tour de Wallonie sa vydal majster sveta do 23 rokov v pretekoch Filippo Baroncini (Trek - Segafredo). Po chvíli sa dostal k Belgičanovi. 
V balíku začali pracovať domestici AG2R Citroën a Lotta Soudal. Ďalší atak v pelotóne podnikol čerstvý víťaz Tour of Leuven Victor Campenaerts (Lotto Soudal) a podarilo sa mu rozšíriť vedúcu skupinu spoločne s Theunsom Driesom De Bondtom (Alpecin). Pelotón mal celú skupinu na dohľad a dvadsať kilometrov pred páskou bolo opäť všetko pohromade. Pretekári vstúpili do posledného okruhu.
Jazdci Lotta dnes hýrili aktivitou, tentoraz sa utrhol Jasper De Buyst. Pridal sa k nemu Dries Van Gestel (TotalEnergies) a po chvíli ich doplnil aj Alexander Kristoff (Intermarché), jeden z dnešných favoritov. V balíku pracoval domestici Cofidisu, AG2R a Quick-Stepu, ale nechýbali tam ani jazdci tímov, ktoré mali zastúpenie vo vedúcej skupine a brzdili sťahovanie náskoku.
Na poslednom prejazde cez Bois de Breucq sa vedúca skupina nerozdelila. Vytvorila sa skupina prenasledovateľov, kde sa nachádzali CampenaertsLudovic Robeet (Bingoal Wallonie Bruxelles) a Julian Mertens (Sport Vlaanderen - Baloise).  Štyri kilometre pred cieľom mal únik dvadsať sekúnd k dobru na druhú skupinu. O kilometer neskôr sa Campenaerts osamote dostal do prvej skupiny, pokračoval ďalej a udržal sa ho iba Van Gestel
1500 metrov pred páskou sa Kristoff vrátil späť. O štyristo metrov neskôr doplnil skupinu aj De Buyst. Na čelo balíka sa poskladali borci z Uno-X Pro Cycling, ale už bolo neskoro. Vpredu ako prvý nastúpil Campenaerts, ale Kristoff a Van Gestel sa udržali na jeho zadnom kolese a v samom závere mal najviac síl Nór. Druhý skončil jazdec TotalEnergies, tretí finišoval Campenaerts. 
Štvrtá priečka pripadla De Buystovi. Šprint pelotónu, ktorý stratil pätnásť sekúnd, vyhral Alberto Dainese (DSM). Alexander Kristoff si pripísal štvrté víťazstvo v prebiehajúcej sezóne. Intermarché dosiahlo dvadsiaty etapový triumf v tomto roku a naďalej pokračuje v skvelej sezóne. Spokojný môže byť aj Dries Van Gestel, ktorý dosiahol tretie umiestnenie v Top 3 v tejto sezóne. 
Quick-StepTrek Israel nedostali svojho zverenca do Top 10, čo nie je dobrá správa najmä pre posledný menovaný tím. Zoskupenie z Blízkeho východu potrebuje čo najviac bodov, aby mohlo byť WT tímom aj pre nasledujúce tri roky. Naopak, Lotto Soudal dostalo troch ľudí do elitnej desiatky a získalo dokopy 305 UCI bodov, ktoré im pomôžu v boji o licenciu. Martin Svrček do cieľa neprišiel. 
vyjadrenie ikonky ciernaAlexander Kristoff (víťaz)
"Keď dorazil Campenaerts do našej skupiny, vedel som, že sa ho musím držať. Na Tour of Leuven tiež útočil zozadu. Bolo veľmi ťažké sa ho udržať. Možno som mal trochu šťastia, pretože začal šľapať príliš skoro a nevydržal to. Keď som bol mladší, tak takého ciele mi išli lepšie. Dnes to bolo naozaj veľmi ťažké. Necítil som sa dobre, pretože som v nedeľu šiel Tour of Leuven a predtým celú Tour de France. Potrebujem si trochu oddýchnuť, ale toto víťazstvo je veľmi cenné. Uvidíme, ako to bude vyzerať na majstrovstvách Európy."
Výsledky
1. KRISTOFF Alexander Intermarché - Wanty - Gobert 04:12:13 200
2. VAN GESTEL Dries TotalEnergies 00:00 150
3. CAMPENAERTS Victor Lotto Soudal 00:00 125
4. DE BUYST Jasper Lotto Soudal 00:13 100
5. DAINESE Alberto Team DSM 00:15 85
6. DE LIE Arnaud Lotto Soudal 00:15 70
7. SIMON Julien TotalEnergies 00:15 60
8. MENTEN Milan Bingoal Pauwels Sauces WB 00:15 50
9. VAN AVERMAET Greg AG2R Citroën Team 00:15 40
10. COQUARD Bryan Cofidis 00:15 35
DNF SVRČEK Martin Quick-Step Alpha Vinyl odstúpil
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop