Preview ME: V Mníchove budú v permanencii najmä šprintéri, na štarte nebudú chýbať ani Slováci

13.8.2022, 00:00 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
Preview ME: V Mníchove budú v permanencii najmä šprintéri, na štarte nebudú chýbať ani Slováci
Fabio Jakobsen (© Quick-Step Alpha Vinyl / Getty Images)

Po majstrovstvách Európy pre jazdcov do 23 rokov budú o tituly bojovať aj elitní muži. Po vlaňajšom šampionáte v Trente sa tohtoročné zápolenie presúva do Mníchova, kde ich čaká rovinatá trať.  V permanencii budú najmä šprintéri Na štart sa postavia aj šiesti slovenskí reprezentanti, ale bez Petra Sagana, ktorého klub neuvoľnil. O medaile budú bojovať aj časovkári, ktorí prídu na rad štyri dni po pretekoch s hromadným štartom.   
Tento rok sú majstrovstvá Európy v cestnej cyklistike súčasťou druhej edície multišportových majstrovstiev v Mníchove. Okrem cestnej cyklistiky uvidia športoví fanúšikovia súboje o medaile aj v atletike, plážovom volejbale, rýchlostnej kanoistike, stolnom tenise, športovej gymnastike, športovom lezení, triatlone a veslovaní. Prvýkrát sa takýto šampionát konal pred štyrmi rokmi v Glasgowe. 
vlani získal titul Sonny Colbrelli (© BettiniPhoto / ECH 2021)
Trať pretekov bude sedieť šprintérom, záver je bez technických komplikácií
Na európskom, ale aj svetovom šampionáte sa zvyčajne jazdí najprv časovka, po ktorej nasledujú preteky s hromadným štartom. Tento rok sa organizátori rozhodli pre zmenu a na cyklistov v nedeľu čakajú preteky so štartom v Murnau am Staffelsee a cieľom v Mníchove. Po dvanástich kilometroch začnú pretekári stúpať na Kesselberg (5,1 km; 4,9 %). Tesne pred vrcholom sa nachádza úsek s osempercentným sklonom. Toto stúpanie je najťažšou vrchárskou prekážkou na trati a zároveň vhodnou príležitosťou na vytvorenie úniku. Následne budú cyklisti pozvoľna klesať až pod Eurasburg (1 km; 10,4 %).
Toto krátke stúpanie sa nachádza na trati viac ako sto kilometrov pred cieľom a preto sa tu nedá očakávať tvrdšia jazda zo strany odolnejších šprintérov alebo klasikárov. 51 kilometrov pred cieľom prídu pretekári na okruh v Mníchove, ktorý absolvujú štyrikrát. O titul majstra Európy by tak mali bojovať čistokrvní šprintéri. V závere bude rozhodovať najmä rýchlosť šprintérov, keďže posledná zákruta sa nachádza viac ako kilometer pred páskou. Pretekárov čaká o necelých tridsať kilometrov viac ako vlani v Trente, kde sa však jazdilo na oveľa náročnejšej trase.  
profil pretekov, 1300 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Vo štvrtok sa bude pozornosť sústrediť na časovkárov, na ktorých čaká 24 kilometrov. Štart aj cieľ budú v meste Fürstenfeldbruck, ktoré leží 25 kilometrov severozápadne od Mníchova. Hneď po štarte sa nachádza kilometrové stúpanie, čo bude nevýhodou pre čistokrvných časovkárov. Nasledovať bude rovinatý úsek a krátky zjazd do Schöngeisingu, odkiaľ sa súťažiaci vydajú na ďalšie stúpanie, ktoré má necelé štyri kilometre. 
Jesenwagu sa cyklisti vydajú späť do miesta štartu, pričom sa tam nachádza aj medzičas. Druhá polovica časovky bude profilovo jednoduchšia, keďže sa bude jazdiť po rovine a v klesaní až do méty 2500 metrov pred cieľom, kde sa nachádza ešte jedno krátke stúpanie. O titul majstra Európy by mali bojovať časovkári, ktorým nerobia problém ani krátke stúpania. 
- ponuka z nášho eshopu -
banner detske oblecenie green
- ponuka z nášho eshopu -
Jakobsen môže pridať ďalšie veľké víťazstvo, proti budú Merlier či Ackermann
V čase tvorby článku ešte nebola známa definitívna štartová listina pretekov ani časovky. Titul s určitosťou nebude obhajovať Sonny Colbrelli (Bahrain - Victorious), ktorého pokračovanie kariéry je po marcovom kolapse na Okolo Katalánska otázne. Talianská reprezentácia ale disponuje šprintérmi, ktorí môžu bojovať o najvyššie priečky. Na štart sa postavia Giacomo Nizzolo (Israel Premier Tech) aj Alberto Dainese (DSM). Obidvaja však v tomto roku zvíťazili len jedenkrát. 
Aktualizované: Nizzolo sa napokon nepostaví na štart, keďže sa nezotavil z pádu na Circuit Franco-Belge. „Je mi to veľmi ľúto, ale, bohužiaľ, nemôžem v nedeľu súťažiť o európsky titul kvôli ťažkému pádu na Circuit Franco-Belge. Dal som do toho všetko, aby som mohol súťažiť, ale bolesť je príliš silná. Budem podporovať spolujazdcov z domova," povedal pre SpazioCiclismo. Na štart sa tak postaví Elia Viviani (Ineos Grenadiers). 
So silným koňom nastúpi na štart belgická zostava. Budúcoročná posila Quick-Stepu Tim Merlier (Alpecin-Deceuninck) sa pokúsi pridať piate víťazstvo v prebiehajúcej sezóne. Druhou voľbou pre Belgičanov by mal byť Edward Theuns (Trek - Segafredo). Veľkého favorita nájdeme aj v zostave Holanďanov. Fabio Jakobsen (Quick-Step Alpha Vinyl) od svojho návratu predvádza skvelé výkony a tento rok už jedenásťkrát dvíhal ruky nad hlavu.
Domáca reprezentácia sa bude spoliehať na kvality Pascala Ackermanna (UAE Team Emirates). Víťaz štvrtej etapy na Okolo Poľska ale nie je jediným šprintérom na súpiske nemeckého tímu. Šancu môže dostať aj Phil Bauhaus (Bahrain - Victorious), ktorému sa taktiež podarilo triumfovať na etapových pretekoch u našich severných susedov, keď nenašiel premožiteľa v piatej etape. 
Silné duo favoritov sa nachádza na francúzskej súpiske. Arnaud Démare (Groupama - FDJ) prežíva dobrú sezónu a bude sa snažiť pridať ďalší cenný úspech ku cyklámenovému dresu z Gira či etape z Poľska. Šancu môže dostať aj Bryan Coquard (Cofidis). V českom výbere dostane príležitosť Tomáš Bárta (ATT Investments). Na predbežnej listine pre šampionát figurujú aj Sam Bennett (Bora - hansgrohe), Mads Pedersen (Trek), Alexander Kristoff (Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux). 
Slovensko bude reprezentovať poltucet pretekárov. Reprezentačný tréner Elite Ján Valach nominoval trio z Dukly Banská Bystrica - Erika Bašku, dvadsaťtrojkára Adama Foltána a ich čerstvú posilu Dávida Kaška. Dvoch zástupcov má nový tím BRS Kaktus Bike. Na štart sa postavia Marek Čanecký a ďalší pretekár do 23 rokov Andrej Líška. Zostavu dopĺňa Matúš Štoček (ATT Investments).
Je to taká zvláštna partia, ktorej chýbajú viacerí výkonní pretekári do 23 rokov, no pravidlá UCI hovoria o tom, že tí, ktorí štartovali na ME U23, už medzi Eliťákmi byť nemôžu, teda vytvorila sa paralelná šestica na čele s Lukášom Kubišom, ktorá sa v týchto dňoch pripravuje na Tour de l'Avenir.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Medzi časovkármi, ktorí sa s určitosťou postavia na štart po štvrtok, patrí medzi favoritov na vysoké umiestnenie Jos Van Emden (Jumbo - Visma). Holandský veterán ale neprežíva dobrú sezónu. Najlepšie umiestnenie dosiahol na domácich majstrovstvách, kde skončil štvrtý. Miešať kartami by mali aj Ryan Mullen (Bora) či Mikkel Bjerg (UAE Emirates). Ani jeden z nich v tomto roku ešte nevyhral.
V nominácii talianskej reprezentácie sa prekvapujúco nenachádza Filippo Ganna (Ineos Grenadiers), ktorý bude štartovať iba v nedeľu. Slovensko v boji proti chronometru nebude mať zastúpenie.  V širšej nominácii spomedzi kvalitných časovkárov figurujú Yves Lampaert (Quick-Step), Rémi Cavagna (Quick-Step), Andreas Leknessund (DSM), Jan Tratnik (Bahrain - Victorious) aj Stefan Bissegger (EF Education-EasyPost).  
 
Náš eshop