Juniori na MS: Herzog v závere prešprintoval Morgada, Slovákom preteky nevyšli, dokončil iba Novák

23.9.2022, 02:10 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
pi 23.9. zvlnena etapa ciel rovina Wollongong 136 km Herzog
profil pretekov, 2020 nastúpaných metrov (© UCI / WCH 2022)
O ôsmej hodine austrálskeho času začali prvé preteky s hromadným štartom na majstrovstvách sveta v Austrálii, ktoré obstarali juniori. Slovensko reprezentovali Tomáš Sivok (Franco Ballerini Juniors), Samuel Novák (Borgo Molino Rinascita Friuli) a Martin Jurík (Adria Mobil Cycling). Na juniorov čakalo osem okruhov so stúpaním na Mount Pleasant (1,1 km; 7,7 %). 
Hneď po odmávaní ostrého štartu vyrazil do úniku Jurík. Niekdajší jazdec Slávie Trenčín sa po šiestich kilometroch vrátil späť. Ako prví si dokázali vytvoriť väčší náskok Pavel Novák (Česká republika) a Romet Pajur (Estónsko). Neskôr ich doplnili Artem SchmidtViggo Moore (2x Spojené štáty Americké), Zachary Walker (Anglicko) a Benjamin Eckerstorfer (Rakúsko). 59 kilometrov pred páskou mali 35 sekúnd k dobru na druhú skupinu. 
Za vedúcou skupinou sa pohybovalo ďalších sedem ľudí. Z pretekov odstúpil Jurík. Skupinu prenasledovateľov tvorili Milan Kadlec (Česká republika), Jorgen Nordhagen (Nórsko), Paul Magnier (Francúzsko), Frank Aron Ragilo (Estónsko), António Morgado (Portugalsko), Emil Herzog (Nemecko) a z úniku sa tu prepadol Eckerstorfer. Pretekári vstúpili do šiesteho okruhu.
Skupina s Novákom strácala na čelo viac ako deväťdesiat sekúnd. Nad Wollongongom panovalo zamračené počasie a pretekárov neobišli ani kvapky dažďa. 44 kilometrov pred páskou sa druhá a tretia skupina spojili a postupne sťahovali náskok vedúcej pätice. O dva kilometre neskôr bol únik dobehnutý práve počas stúpania na Mount Pleasant. Následne sa chcel utrhnúť Herzog, tretí junior z časovky. Nemcovi sa ale nepodarilo vytvoriť si náskok.
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Spomedzi českých zástupcov sa v balíku naďalej držal účastník úniku Pavel Novák, ktorý v časovke skončil pätnásty a už má podpísaný kontrakt s talianským kontinetálnym tímom Colpack Ballan. Pred vstupom do predposledného kola zaútočil Benjamin Eckerstorfer. Rakúšan sa vpredu dlho nezdržal a vrátil sa späť, kde začali udávať tempo Francúzi. Samuel Novák mal viac ako päťminútové manko.
Stúpanie na Mount Pleasant prinieslo atak Menna Huisinga (Holandsko), ktorý opäť zredukoval pelotón. Následne zaútočil António Morgado a krok s ním udržali iba HerzogNordhagenMagnier a Thibaud Gruel (Francúzsko). S vypätím všetkých síl ich dorazili Husing, Vlad Van Mechelen (Belgicko) a Jan Christen (Švajčiarsko). Po chvíli opäť ušiel Morgado, budúcoročný jazdec Hagens Berman Axeon.
Pätnásť kilometrov pred páskou mal už v záverečnom okruhu pätnásťsekundový náskok. K druhej skupine sa osamote dotiahol Zachary Walker (Anglicko). Po chvíli sa vrátili aj Shmidt, MooreRagiloPavel NovákMorgado poslednýkrát zdolal Mount Pleasant a s dvadsaťsekundovým náskokom mieril po zlato. Na druhom mieste sa osamostatnil Herzog. V pretekoch už nepokračoval ani Sivok
2700 metrov pred páskou sa Herzog dotiahol ku Morgadovi. Druhá skupina strácala už štyridsať sekúnd. Nemec neskôr napriahol k ataku, ale Portugalčan si ho postrážil. Do záverečného šprintu šiel z prvej pozície Emil Herzog a po tesnom šprinte sa radoval z titulu majstra sveta. Antonio Morgado sa musel uspokojiť so striebrom, šprint skupiny o bronz vyhral Vlad Van Mechelen.
Štvrtý skončil Paul Magnier, elitnú päticu uzavrel Artem Shmidt. Top 10 uzavrel Pavel Novák. Spomedzi Slovákov prišiel do cieľa ako jediný Samuel Novák, ktorý obsadil 40. priečku s takmer dvanásťminútovým mankom. Tomáš Sivok a Martin Jurík do cieľa neprišli. Vítaz dnešných pretekov bude v prvej sezóne medzi mužmi hájiť farby tímu Hagens Berman Axeon, kam poputuje aj MorgadoVan Mechelen prestúpi na farmu WT tímu DSM.    
vyjadrenie ikonky ciernaEmil Herzog (víťaz pretekov)
"Minulý rok som mal menej šťastia. Teraz bolo všetko perfektné. Stále tomu nemôžem uveriť. Všetko šlo dobre a teraz som majster sveta. V záverečnom šprinte som vyvinul obrovské úsilie. My sme šprintovali bok po boku. On bol na pravej strane. Ja som prosto šľapal až do záveru. Nikdy som takto nešpurtoval. S Antóniom sme priatelia. Patríme pod rovnakú agentúru. Veľmi dobre sa poznáme. Podarilo sa mu v závere ujsť, ale napokon to vyšlo pre mňa. Byť majstrom sveta je najväčší cieľ, aký môžete medzi juniormi dosiahnuť. Teraz neviem, čo na to povedať. Dôjde mi to až v najbližších dňoch. Počasie sa mi páčilo, keďže mám rád jazdu v daždi."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Samuela Nováka (40. miesto)
"Hneď na úvod po štarte sa snažil o únik Jurík a aj sa mu poradilo odísť, no iba sólo, takže to bohužiaľ netrvalo dlho. Aj ja som bol v jednom silnom úniku no tiež nevydržal. Po ňom som mal v kopci čo robiť, aby som sa udržal, bohužiaľ sa v zjazde skupina príliš natiahla a odlepilo nás. Po tomto sme počkali druhú skupinu, v ktorej som potom došiel."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Dávida Hikela (reprezentačný tréner)
"Juríka bolo na začiatku vidieť v úniku. Určite predpokladal, že sa k nemu niekto pridá a únik vydrží dlhšie. Nováka bolo vidieť v jednej z častí, kde sa rozhodovalo a balík sa rozdelil na viacero skupín. On bol v tej čelnej, no po hlavnom stúpaní sa začal prepadávať dozadu. Nakoniec prišiel do cieľa na 40. priečke, čo je na pretekára, ktorý je v tejto kategórii prvý rok pekný a perspektívny výsledok do budúcna."

Slovenská zostava v pretekoch:
Tomáš Sivok (Team Franco Ballerini)
Samuel Novák (Borgo Molino Rinascita Friuli)
Martin Jurík (Adria Mobil Cycling)
profil kopca na okruhu (© UCI, WCH 2022)
 
Náš eshop