Reakcie pred MS: Van der Poel chce vylepšiť vlaňajšok, Evenepoel sľubuje spoluprácu s Van Aertom

24.9.2022, 17:00 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
Majstrovstvá sveta v Austrálii vyvrcholia nedeľňajšími pretekmi elitných mužov. Mathieu Van der Poel sa chce predovšetkým zlepšiť oproti jeho predchádzajúcim výkonom na svetovom šampionáte. Wout Van Aert sa poučil z vlaňajšieho nevydareného šampionátu a Julian Alaphilippe chce, aby dúhový dres ostal vo francúzskom tíme. Tadej Pogačar priznal, že utrhnúť najväčších favoritov bude mimoriadne komplikované.
Wout Van Aert (© A.S.O. / Charly Lopez)
Jedným z favoritov na zisk dúhového dresu je Mathieu Van der Poel. Pre holandského univerzála to bude tretí štart na svetovom šampionáte. Vlani vo Flámsku skončil na ôsmej priečke. Vo Wollongongu sa bude môcť spoľahnúť na silný tím s Baukem Mollemom, Woutom Poelsom alebo vlaňajším strieborným medailistom Dylanom Van Baarlem. „Dúfam, že jedného dňa sa stanem majstrom sveta a zaškrtnem si to vo svojom zozname," povedal tretí muž Miláno - San Remo pre Het Nieuwsblad a pokračoval. „Je veľmi ťažké vyhrať a to som sa zúčastnil majstrovstiev len dvakrát. Nebolo to zlé, ale každý pozná môj príbeh v Harrogate a v Leuvene som sa vrátil po zranení chrbta. Rozhodne to nebolo fiasko, ale dúfam, že v nedeľu budem bližšie k triumfu," spomínal na predchádzajúce šampionáty čerstvý víťaz Grand Prix de Wallonie, čo bola jeho generálka pred nedeľou. „Urobil som všetko, čo som mohol, aby som bol na majstrovstvá v poriadku. Svoje telo dobre poznám, ale na Tour sme videli, že to nie je veda. Niekedy veci nejdú podľa vaších predstáv a telo nie je stroj," vrátil sa k nevydarenej Starej dáme. 
Vyrovnanie Saganovho rekordu v počte titulov v rade má na dosah Julian Alaphilippe. Francúzovú prípravu na majstrovstvá sveta ale poznačil pád na Vuelte. Víťaz šiestich etáp na Tour de France pred svetovým šampionátom poskytol rozhovor pre L'Équipe. „Mám veľkú motiváciu a som celkom uvoľnený. Je jasné, že nebudem v najlepšej forme. Po niekoľkýkrát v tejto sezóne som sa zranil na Vuelte. Tých zranení bolo množstvo. Odstúpením z Vuelty som dostal ranu, ale s vykĺbeným ramenom som napokon strávil čas mimo bicykla iba niekoľko dní," povedal trojnásobný víťaz Valónskeho šípu a priznal, že uvažoval nad ukončením sezóny. „Počas tejto sezóny som chcel niekoľkokrát odložiť bicykel do garáže a sústrediť sa na ďalšiu sezónu, ale teraz som šťastný, že tu môžem byť s chlapcami. Som pripravený bojovať o to, aby dres majstra sveta ostal v našom tíme," naznačil, že vo francúzskom výbere nebude jediným lídrom.    
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
V belgickej družine budú zdieľať úlohu lídra Remco Evenepoel Wout Van Aert. Vlani Belgičanom útok na medailu na domácej pôde nevyšiel, ale podľa druhého muža Paríž - Roubaix si tím vzal z neúspechu ponaučenie. „Samozrejme, rozprávali sme sa o tom, ale v posledných dňoch sme to už neriešili. Myslím si, že neúspech nás niečo naučil, preto sme tu tento rok dvaja lídri a nie jeden, ako tomu bolo vlani. Myslím si, že nás to robí nevyspytateľnejšími a je to veľká výhoda oproti iným tímom," povedal jazdec Jumba-Visma a následne ho doplnil čerstvý víťaz Vuelty. „Sme pripravení spolupracovať. Myslím, že iná možnosť neexistuje. Spoločne s ostatnými chalanmi chceme vyhrať pre Belgicko. Poznám Wouta, jeho schopnosti a on pozná moje. Darilo sa nám na totožných pretekoch, napríklad Liége-Bastogne-Liége a ďalších. Myslím si, že môžeme dobre spolupracovať na konci dlhých a ťažkých pretekoch," citoval obidvoch cyklistov VeloNews
Miešať kartami by mal aj druhý muž tohtoročnej Tour de France Tadej Pogačar. Trasa pretekov nie je postavená pre vrchára, ale Slovinec zbrane dopredu neskladá. „Na takomto okruhu bude takmer nemožné utrhnúť jazdcov ako Wout Van Aert alebo Mathieu Van der Poel. Môžem ich unaviť, ale po 267 kilometroch budem aj ja unavený. Bude to naozaj ťažký deň pre každého," prognózoval víťaz UAE Tour pre Eurosport a pokračoval. „Som naozaj motivovaný. Nebudem môcť čakať. Je to zaujímavý okruh. Musíme niečo vymyslieť, pretože si myslím, že Belgičania a Holanďania sa budú snažit jazdiť bezpečnejšie a pokojnejšie. Ale nemáme tu kompletný tím. Uvidíme, ako sa budú cítiť jazdci v našom tíme a spoločne sa rozhodneme, ako to v nedeľu odjazdíme," dodal Pogačar, ktorému budú chýbať Roglič aj Mohorič. 
Tadej Pogačar (© A.S.O. / Charly Lopez))
Jedným z potenciálnych kandidátov na prekvapenie je jeden z objavov aktuálnej sezóny Fred Wright. Jazdec Bahrainu - Victorious, ktorý sa na Vuelte dostal sedemkrát do Top 10, zatiaľ čaká na veľké víťazstvo. „Klamal by som, keby som nepovedal, že som bol naozaj unavený po Tour a Vuelte. Stále si musím brať pozitíva zo všetkého. Napriek chýbajúcemu víťazstvu si myslím, že keď sa obzriem za touto sezónou, tak musím byť šťastný. Nie je jednoduché sa dostať do úniku a útočiť tak, ako to robím ja," povedal Brit a vyjadril sa aj k nedeľňajším pretekom. „Sú to majstrovstvá sveta a ja som jeden z lídrov v tíme Veľkej Británie. Je výnimočné, že som mal takú sezónu, ktorá ma dostala do takejto pozície. Teším sa na nedeľu a zakončenie sezóny," povedal siedmy muž Okolo Flámska pre Eurosport
 
Náš eshop