Chorvátsko: V záverečnej etape Mohorič získal dostatok bonifikácii a vyhral titul, etapa pre Vivianiho

2.10.2022, 14:00 | Preteky vo svete | Šandor, Janoťák, Timko, Matis
Chorvátsko: V záverečnej etape Mohorič získal dostatok bonifikácii a vyhral titul, etapa pre Vivianiho
Pódium (© Cro Race / Davor Pavlovič)

1. 27.9. rovinata etapa ciel rovina Osijek > Ludbreg 223 km Milan
2. 28.9. rovinata etapa ciel rovina Otočac > Zadar 163 km Milan
3. 29.9. zvlnena etapa ciel rovina Sinj > Primošten 157 km Vingegaard
4. 30.9. zvlnena etapa ciel rovina Biograd > Crikvenica 219 km Laurance
5. 1.10. rovinata etapa ciel rovina Opatija > Labin 154 km Vingegaard
6. 2.10. rovinata etapa ciel rovina Sveta Nedelja > Záhreb 158km E. Viviani
1. 27.9. rovinata etapa ciel rovina Osijek > Ludbreg 223 km Milan
profil etapy, 710 nastúpaných metrov (© crorace.com)
Chorvátske podujatie ponúkalo niekoľko kopcovitých etáp a najväčšou hviezdou pretekov bol víťaz Tour de France Jonas Vingegaard. Líder tímu Jumbo - Visma nejazdil od triumfu na TdF a podujatie mu slúžilo ako príprava na Okolo Lombardie. Lepšiu formu mohol mať jeho tímový kolega Koen Bouwman.
Výbušné koncovky etáp mohol využiť na úspech v GC Omar Fraile (Ineos), motiváciu mal Matej Mohorič (Bahrain - Victorious) a dobré štartové pole dopĺňali Patrick Bevin (Israel), Damiano Caruso (Bahrain - Victorious) alebo Geraint Thomas (Ineos).
Úvodná etapa obsahovala vo finále krátky kopec Lubreški Vinogradi (3,2 km; 3,9%), ktorý mohol dostať do ťažkostí šprintérov. V priebehu dňa navyše pršalo, takže koncovka na mokrých cestách mala prebehnúť v hektickom tempe. Najrýchlejším jazdcom v pelotóne bol Elia Viviani  v prípade hromadného šprintu mali byť jeho hlavnými vyzývateľmi Matteo Moschetti alebo Jon Aberasturi.
V úniku sa nachádzalo sedem pretekárov, ale World Tour tímy v hlavnej skupine im nedopriali príliš veľký náskok a brejk sa vrátil späť do pelotónu 19 kilometrov pred cieľom.
V hlavnej skupine v nepríjemných podmienkach pracovali Trek, Ineos, ku ktorým sa neskôr pridal aj Bahrain. Na vrchol úvodnej horskej prémie prišiel pelotón pokope a najviac bodov získal Oscar Onley z DSM. Tím Bahrain v klesaní dostal pod tlak ostatné celky a na čele zostala približne 30-členná skupina, kde chýbal aj Viviani. Na rovine sa balík spojil, ale pretekárov čakal ešte jeden prejazd cez horskú prémiu a následný zjazd. Onley vyhral aj druhú horskä prému a získal vrchársky dres.
V klesaní na mokrej ceste atakoval Mohorič, ktorý si vypracoval menší náskok. Za ním sa pohyboval stále početný hlavný balík, ktorý slovinského cyklistu chytil tesne pred cieľom. Vyhral však ďalší jazdec tímu Bahrain - Victorious, keď sa v šprinte presadil Jonathan Milan. Druhý skončil Sacha Modolo (Bardiani), tretí bol Mirco Maestri (EOLO-Kometa).
V hektickej koncovke sa presadil Bahrain - Victorious. Najskôr dostal konkurenciu do problémov Mohorič, ktorému sa takmer podaril útok v klesaní. Za ním to všetko sledoval Jonathan Milan a keď Mohoričovi dochádzali sily, vsadil na dlhý a sebavedomý šprint, čo sa ukázalo ako správne rozhodnutie. Pre 21-ročného Milana to bolo prvé víťazstvo medzi profesionálmi. Na čele pretekov prišli do cieľa aj Vingegaard, Bevin, Hamilton alebo Bouwman.
Výsledky etapy
1. MILAN Jonathan Bahrain Victorious 05:31:48 14
2. MODOLO Sacha Bardiani CSF Faizanè 00:00 5
3. MAESTRI Mirco EOLO - Kometa Team 00:00 3
4. HEIDUK Kim INEOS Grenadiers 00:00
5. GLIVAR Gal Adria Mobil 00:00
6. MARTIN Sergio Caja Rural-Seguros RGA 00:00
Zobraziť kompletné poradie
2. 28.9. rovinata etapa ciel rovina Otočac > Zadar 163 km Milan
profil etapy, 1170 nastúpaných metrov (© crorace.com)
Podobne ako v úvodný deň, aj v druhej etape siedmeho ročníka pretekov Cro Race cyklisti nemuseli zdolať veľké množstvo výškových metrov. Aj druhá previerka mala rovinatý charakter, a teda bola ideálnou príležitosťou pre šprintérov ukázať svoje kvality. Najväčším favoritom na zisk etapového prvenstva bol Elia Viviani, no vylúčený nebol ani úspech ďalších pretekárov. priniesol veľmi malú porciu výškových metrov.
 
Včera celodenný únik nemal nárok na úspech, dnes sa do neho dostalo sedem cyklistov. Menovite nimi boli Tobiasz Pawlak z HRE Mazowsze Serce Polski, Álex Jaime z Equipo Kern Pharma, Nik Čemažar z celku Adria Mobil, Žiga Hovrat z Hrinkow Advarics Cycleang, Viktor Potočki z Ljubljana Gusto Santic, Antonio Barać z Meridiana Kamen Team a Lukas Meiler z tímu Team Vorarlberg. Po rýchlostnej prémii však ďalej pokračovala už iba šestica. Jaime sa vrátil do balíka. 

Únik si počas dňa vytvoril až päťminútový náskok. Mal ho na méte 67 kilometrov pred koncom. Potom však pelotón poriadne zrýchlil a za 14 kilometrov šestica utečencov stratila celé tri minúty. Postarali sa o to predovšetkým pretekári tímu Bahrajn – Victorious, ktorí počas druhého dňa bránili najcennejší dres. Jeho majiteľom bol víťaz úvodnej etapy Jonathan Milan, jeden zo skupiny favoritov na zisk etapového víťazstva aj v druhom dni. 
Potom sa situácia na ceste upokojila. Pawlak (HRE Mazowsze), Čemažar (Adria Mobil), Hovrat (Hrinkow), Potočki (Ljubljana), Barać (Meridiana) a Meiler (Vorarlberg) ešte 28 kilometrov pred páskou zostávali spolu. No balík mal ich situáciu pevne pod kontrolou. Hlavná skupina na tejto méte strácala už iba minútu a pol. Bolo viac-menej jasné, že o víťazstvo v etape budú bojovať pretekári v balíku.
Na méte 25 kilometrov pred páskou sa únik stenčil na päť cyklistov. Vypadol z neho Barać (Meridiana). Dôležitejšou správou však bolo, že zvyšní utečenci naďalej ideálne spolupracovali a Bahrajnu veľa tímov nechcelo pomôcť pri ťahaní. Až o päť kilometrov neskôr sa pridali ďalšie celky. Sekundy z náskoku úniku však rýchlo neubúdali. A desaťtisíc metrov pred cieľom viedol únik stále ešte o pol minútu.  
Práve v tom čase vpredu zaútočil Pawlak (HRE Mazowsze) a prakticky to znamenalo koniec úniku. Pelotón jeho členov pohltil v priebehu dvoch kilometrov. Nasledovalo technické finále v uličkách mesta Zadar. Žiaden cyklista sa však nedostal do úniku a etapovom víťazovi rozhodol až záverečný šprint. Vyhral ho Jonathan Milan po masívnej bitke s Pierrom Barbierom a Eliou Vivianim. Všetkých troch delili v cieli iba centimetre. 
Pierre Barbier bol blízko, dokonca sa tešil z etapového prvenstva, no cieľová fotka rozhodla v jeho neprospech. Jonathan Milan začal šprintovať ako prvý a pomerne ďaleko od cieľa, no dynamiku si udržal až do posledného metra. V závere hodil lepšie bicykel ako jeho súper. Naďalej tak vedie predbežnú klasifikáciu. Pred treťou etapou má náskok 14 sekúnd pred Barbierom. Rovnakú stratu má na treťom mieste Sacha Modolo, ktorý sa dnes do špurtu nedostal. Bol až na 38. mieste. 
Elia Viviani v koncovke opäť sklamal, a to jeho tím v závere odviedol najlepšiu prácu. Viviani bol v dobrej pozícii, dalo by sa povedať, že aj v najlepšej možnej, lenže sa nechal predbehnúť a súperov už nedobehol. Ako prvý aj vzdal bitku o víťazstvo. Dnes však nebol od neho ďaleko. 
Výsledky etapy
1. MILAN Jonathan Bahrain Victorious 03:44:44 14
2. BARBIER Pierre B&B Hotels-KTM 00:00 5
3. VIVIANI Elia INEOS Grenadiers 00:00 3
4. LAURANCE Axel B&B Hotels-KTM 00:00
5. ABERASTURI Jon Trek-Segafredo 00:00
6. EEKHOFF Nils Team DSM 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. MILAN Jonathan Bahrain Victorious 09:16:12
2. BARBIER Pierre B&B Hotels-KTM 00:14
3. MODOLO Sacha Bardiani CSF Faizanè 00:14
4. MOLLY Kenny Bingoal Pauwels Sauces WB 00:14
5. VIVIANI Elia INEOS Grenadiers 00:16
6. MOSCA Jacopo Trek-Segafredo 00:17
Zobraziť kompletné poradie
3. 29.9. zvlnena etapa ciel rovina Sinj > Primošten 157 km Vingegaard
profil etapy, 1500 nastúpaných metrov (© crorace.com)
Preteky v Chorvátsku bývajú rôzne kvalitné podľa toho, koľko organizátori dostanú od ministerstva cestovného ruchu. Tento rok to bolo dosť. Na štart sa dostali veľmi kvalitné tímy, jedna z najlepších štartových listín. Platí však, že v kvalite mediálneho obsahu sú hlboko za podujatím Okolo Slovenska. Novinárom zo sveta neponúkajú nič, ak by nebolo samotných tímov a následne nadšencov, pred TV prenosom z priebehu etáp verejnosť doma ani vo svete nevie vôbec nič. Jediný mediálny partner pretekov o nich u seba nemá ani zmienku. Je teda ťažké vôbec písať o priebehu.
Až na sobotňajšiu etapu sa tu jazdia samé roviny, a tak si na tretí deň organizátori prichystali ozvláštnenie záveru (hoci v 2. etape sa postaral o nespočet memečiek oslavou ne/triumfu Pierre Barbier) dojazdom do krátkeho prudkého kopca k vysielaču a soche Panny Márie pri obci Primošten. Viedla tam úzka cesta dokonca aj s prašnými úsekmi, čo už chceli využiť na etapu, ale aj boj o celkové poradie, najväčší favoriti, najsilnejšie tímy.
Bahrainu - Victorious, teda aj počas etapy aspoň symbolicky pomáhali Jumbo - Visma s Ineosom. Sťahoval sa sedemčlenný únik Pawlak Pomorski (2x Mazowsze), Tarozzi (Bardiani), Christian (Eolo), Finkst (Adria), Karič (Meridiana) a Reutimann (Voralberg). Pre svoju početnosť a minimálne rozdiely v GC nedostal priestor na väčší odstup. Všetko bolo pod kontrolou a 17 km pred páskou bolo po nich.
Práve vtedy už bolo tempo vyostrené, pretože sa šiel prvý prejazd cez záverečný kopec. Bola to podobná etapa ako v Banskej Štiavnici, hoci tu kocky nahradil prašný úsek. Bolo tu ale z rôznych dôvodov oveľa známejšie štartové pole, teda dali sa tu očkávať prestížne súboje. Najmä Jumbo sa snažilo všetko držať pokope a budovať pozíciu pre Vingegaarda. Čakalo sa na záverečné momenty.
Pod záverečný kopček prišlo asi 60 ľudí pohromade a na úzkej prašnej ceste to bolo ako na Strade Bianche alebo Roubaix - o pozícii. Keď sa však začali míňať domestici, spomalilo sa a to bola pôda pre ataky. Prekvapujúco ako prvý nastúpil líder pretekov Jonathan Milan, čo bolo ale prípravou pozície pre Mateja Mohoriča. Ten ale napokon nestačil najsilnejšej dvojičke Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) - Oscar Onley (DSM). Milan prešiel páskou so stratou iba deviatich sekúnd, a tak ostal na čele celkového poradia o jednu sekundu pred dánskou hviezdou.
Vieme, že Jumbo-Visma uvažovalo o tom, že sa Jonas vráti do súťažného kolotoča už na preteky Okolo Slovenska, hoci to organizátorom nesľubovali. Napokon sa ho rozhodli ešte ďalšie dva týždne pošetriť a nasadiť až v Chorvátsku, aby si roztočil nohy pred Lombardiou. Zdá sa, že by tieto preteky mohol aj vyhrať. Je však možné, že ak z toho Jumbo v sobotu neurobí naozaj náročné preteky, nabudený Milan dokáže udržať tempo vo všetkých etapách a ešte niečo pridať z bonifikácií.
Nepresadili sa teda ľudia z Treku či Ineosu, ktorý tu má slušnú zostavu, od trápiaceho sa Israelu sa to ani nečakalo. Prekvapil výkon 19-ročného neznámeho Brita Onleyho, ktorý sa síce ukazoval sľubne na menších pretekoch, ale v DSM bude aj budúci rok pokračovať ešte len v časti developmentu a tu bolo množstvo hviezd. Dnešok mu sadol. Celkovo je tretí a vedie vrchársku súťaž.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Jonasa Vingegaarda (víťaz)
"Bol to veľmi náročný finiš na zradnej vozovke, takže musíte byť veľmi sústredení, dávať si pozor a byť na správnom mieste v skupine. Nohy boli dobré, tím makal celý deň, takže nám to vyšlo. Som rád. Vďaka. Skúsim bojovať aj v celkovom poradí, ale sú pred nami ešte etapy, uvidíme. Neprišiel som sem s jasným cieľom vyhrať preteky. Ide mi najmä o to, aby som dokázal byť konkurencieschopný aj v záveroch sezón, čo sa mi doteraz nedarilo."
Výsledky etapy
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 03:31:28 14
2. ONLEY Oscar Team DSM 00:00 5
3. MOHORIČ Matej Bahrain Victorious 00:02 3
4. ALBANESE Vincenzo EOLO - Kometa Team 00:05
5. MILAN Jonathan Bahrain Victorious 00:09
6. LAURANCE Axel B&B Hotels-KTM 00:09
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. MILAN Jonathan Bahrain Victorious 12:47:49
2. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:01
3. ONLEY Oscar Team DSM 00:05
4. MOHORIČ Matej Bahrain Victorious 00:09
5. ALBANESE Vincenzo EOLO - Kometa Team 00:16
6. RIVERA Brandon INEOS Grenadiers 00:20
Zobraziť kompletné poradie
4. 30.9. zvlnena etapa ciel rovina Biograd > Crikvenica 219 km Laurance
profil etapy, 2050 nastúpaných metrov (© crorace.com)
Po príjemných neskoroletných dňoch na brehu mora prišiel piatok a ochladenie s prudkým dažďom. Našťastie pre pretekárov, nečakal ich deň v kopcoch so zjazdami, hoci v sedle aj tak strávili veľmi veľa času, pretože etapa z Biogradu do Crikvenice bola vypísaná až na 219 kilometrov, no až na technický záver mala veľmi jednoduchý charakter.
V úniku sa ukázala družina Sánchez (Kern Pharma),  Skok (Ľubľana Gusto), Hočevar (Adria Mobil), Pawlak (Mazowsze Serdce) a Stari (Voralberg). Pelotón viedol Bahrain - Victorious, ale po včerajšom preplesku sa vyťahoval dopredu aj Ineos, ktorý chcel ukázať, že včera mali len nejakú smolu. Práve britská stajňa mala leví podiel na stiahnutí skupiny a balík prišiel do cieľového mesta, kde bol opäť na programe okruh.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Šlo sa cez krátke stúpanie, ktoré natiahlo pelotón a navyše tu museli pretekári dávať pozor na zákruty, rôzne ostrovčeky, klzské čiary. So všetkým si výborne poradil líder pretekov a najväčší favorit v dojazde Jonathan Milan. V závere však nič nemal isté, pretože organizátori vyskladali veľmi technický dojazd. Od méty kilometra pred páskou boli až štyri pravouhlé zákruty, posledná tristo metrov pred cieľovou bránou. Bolo teda zjavné, že nepôjde o špurt ako taký, ale najmä o perfektnú prácu domestikov, pozičnú jazdu a ochotu riskovať v zákrutách.
Napokon to aj bolo divoké. Balík v závere ťahal technický kráľ Matej Mohorič, no z druhej pozície jeho kolegu Milana vytlačil jazdec Bardiani. Ten ale v jednej zo zákrut spadol (video začína až po tejto situácii), Milan sa mu tesne vyhol, ale musel vykopnúť nohu z pedála. Kým ju zaklikol, prepadol sa o štyri miesta a to mu v posledných metroch chýbalo, keďže na pásku došpurtoval neskoro. Vyhral Francúz Axel Laurance z B&B Hotels, ktorý je tu najlepším jazdcom do 23 rokov.
Na čele pretekov teda logicky ostal Milan, ktorému sa podarilo zvýšiť náskok pred Vingegaardom už na desať sekúnd. Už teraz rozhodol o triumfe v bodovacej súťaži. Na tretiu priečku sa posunul Mohorič, štvrtý je Onley a piaty už dnešný víťaz Laurance. Otázkou bude, ako sa preteky budú vyvíjať v sobotu, ktorá je papierovo najťažšia, no tie najväčšie kopce sú v úvodnej časti pretekov.
Výsledky etapy
1. LAURANCE Axel B&B Hotels-KTM 05:04:31 14
2. MILAN Jonathan Bahrain Victorious 00:00 5
3. MOHORIČ Matej Bahrain Victorious 00:00 3
4. RIVERA Brandon INEOS Grenadiers 00:00
5. JAIME Alex Equipo Kern Pharma 00:00
6. REX Laurenz Bingoal Pauwels Sauces WB 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. MILAN Jonathan Bahrain Victorious 17:52:11
2. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:10
3. MOHORIČ Matej Bahrain Victorious 00:14
4. ONLEY Oscar Team DSM 00:14
5. LAURANCE Axel B&B Hotels-KTM 00:19
6. ALBANESE Vincenzo EOLO - Kometa Team 00:24
Zobraziť kompletné poradie
5. 1.10. rovinata etapa ciel rovina Opatija > Labin 154 km Vingegaard
profil etapy, 2920 nastúpaných metrov (© crorace.com)
Najťažšia etapa bola krátka, ale na 154 kilometroch sa nachádzalo viacero dlhších kopcov. Diskutovalo sa však o tom, že ten najťažší je priďaleko pred cieľom a balík zásadne nerozdelí. Bolo to tak, no napokon sa to podarilo ďalším kopcom. Najmä Ineos nemal záujem držať veľkú skupinu pohromade a tempo bolo vysoké. Rovnako aj Jumbo rýchlo pochopilo, že to vedúci Milan neudrží a musia podporiť Vingegaarda tak, aby do cieľa prišiel v čo najmenšej skupine - teda, aby nebol pod tlakom mnohých ľudí.
Predposledný a posledný klasifikovaný kopec, teda prejazd cieľom, rozbili hlavnú skupinu a spolu ostalo asi tridsať ľudí. No aj medzi nimi sa ešte nastupovalo a napokon sa udržalo spolu asi 15 duší. Z prvých šiestich borcov celkového poradia tam boli všetci práve mimo vedúceho Milana. Z tých známejších mien to boli Buitrago a Mohorič (2x Bahrain), Onley a Hamilton (2x DSM), Vingegaard (Jumbo), Fraile (Ineos) či včerajší víťaz Laurance alebo jeho kolega Rolland (B&B).
Stále to bola veľká skupina, ktorá nemohla vyhovovať Vingegaardovi, pretože ako nešpurtéra ho mohli obrať o bonifikácie. Aj preto ochotne nechal odísť Pierra Rollanda pri jeho pokuse o sólo triumf. Za ním sa spolupracovalo veľmi zle, každý tam už bol líder a Rolland zasa nepredstavoval hrozbu v GC. V špurte po kockách do cieľa ho ale dobehli a bolo z toho repete 3. etapy, keď bol v cieli o koleso skôr Jonas Vingegaard pred Oscarom Onleym. Znova bol tretí Mohorič.
Celkové pódium sa teda vyčistilo od Milana, no Vingegaard nebude môcť ísť úplne pokojne spať (ak by ho to náhodou trápilo). Prví dvaja jeho súperi strácajú osem sekúnd, takže ešte môžu prekvapiť cez bonifikácie. Sú to Mohorič a Onley. Slovinec zbieral aj v sobotu bonifikácie na prémii, tiež z cieľa, takže sa mu to oplatilo a pri tejto konkurencii by to teoreticky s ním mohli rozbehnúť aj do špurtu. No ťažko povedať, ako to v Bahrain Victorious vymyslia. Etapové víťazstvá už majú dva, chcelo by to celkové na úkor víťaza Tour de France.
Výsledky etapy
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 03:46:04 14
2. ONLEY Oscar Team DSM 00:00 5
3. MOHORIČ Matej Bahrain Victorious 00:02 3
4. ALBANESE Vincenzo EOLO - Kometa Team 00:03
5. RIVERA Brandon INEOS Grenadiers 00:03
6. TRAEEN Torstein Uno-X Pro Cycling Team 00:06
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 21:38:15
2. MOHORIČ Matej Bahrain Victorious 00:08
3. ONLEY Oscar Team DSM 00:08
4. ALBANESE Vincenzo EOLO - Kometa Team 00:24
5. LAURANCE Axel B&B Hotels-KTM 00:25
6. RIVERA Brandon INEOS Grenadiers 00:30
Zobraziť kompletné poradie
6. 2.10. rovinata etapa ciel rovina Sveta Nedelja > Záhreb 158km E. Viviani
profil etapy, 720 nastúpaných metrov (© crorace.com)
Posledný európsky etapák v sezóne 2023 dnes zavŕšila etapa rovinatého charakteru. Záverečný okruh v hlavnom meste Chorvátska v Záhrebe, ktorý sa išiel dvakrát na konci dnešnej etapy, však obsahoval aj zaujímavé krátke stúpanie, na ktorom sa bezpochýb očakávala aktivita Mateja Mohoriča (Bahrain Victorious). Ten strácal na vedúceho Jonasa Vingegaarda (Jumbo) len osem sekúnd, rovnako ako Oscar Onley (DSM). 
Už na prvej rýchlostnej prémii Mohorič uchmatol dôležité tri bonifikačné sekundy. Následne sa do celodenného úniku dostala pätica cyklistov, no bol to len propagačný únik. Pelotón ich držal na uzde a pri nájazde na finálne okruhy už bol rozdiel len v okolí polminúty. Ako posledný z úniku vydržal vpredu Jacobo Mosca (Trek). V prvom z dvoch cieľových okruhov ukázal dobrý útok už istý víťaz vrchárskej súťaže Alexis Guerin (Voralberg). Získal k dobru asi desať sekúnd.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Pri nájazde do cieľového okruhu sa tempa ujal vlak Ineosu a pohltil Guerina. Pri prejazde cez kockový kopec v poslednom okruhu Jonathan Milan a Damiano Caruso preriedili balík, pretože chceli čo najviac zredukovaný hromadný dojazd pre Mohoriča. V prípade víťazstva či druhého miesta v etape by Slovinec mohol uchmatnúť aj celkový titul. Dva kilometre pred cieľom sa pri technickom prejazde uličkami Záhrebu ťažko porúčalo na zem niekoľko pretekárov.
Samotný záver sa niesol v znamení boja Ineosu a Bahrainu Victorious. Napokon bitku vyhrala btritská zostava, keď Brandon Rivera perefektne vyložil Eliu Vivianiho pár metrov pred cieľom a Talian to už dotiahol. Matej Mohorič dokázal došpurtovať na druhom mieste, čo mu spolu s bonifikáciami z prémie stačilo na vyzlečenie Jonasa Vingegaarda z dresu lídra v poslednej etape. Tretí v etape špurtoval Laurenz Rex (Bingoal). Na celkovom pódiu Mohoriča doplnia Vingegaard a Onley. Brit berie aj biely dres, zelený patrí Milanovi, vrchársky Guerinovi a najlepším tímom sa stal Ineos.
Výsledky etapy
1. VIVIANI Elia INEOS Grenadiers 03:15:51 14
2. MOHORIČ Matej Bahrain Victorious 00:00 5
3. ALBANESE Vincenzo EOLO - Kometa Team 00:00 3
4. REX Laurenz Bingoal Pauwels Sauces WB 00:00
5. MODOLO Sacha Bardiani CSF Faizanè 00:00
6. MILAN Jonathan Bahrain Victorious 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Konečné poradie pretekov
1. MOHORIČ Matej Bahrain Victorious 24:54:05
2. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:01
3. ONLEY Oscar Team DSM 00:11
4. ALBANESE Vincenzo EOLO - Kometa Team 00:21
5. LAURANCE Axel B&B Hotels-KTM 00:26
6. RIVERA Brandon INEOS Grenadiers 00:31
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop