Sumár MS: Veľké triumfy dosiahli Evenepoel, Foss aj Van Vleutenová, výkonmi potešili aj Slováci

27.9.2022, 09:00 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
Záverečný vrchol sezóny je za nami. Pozornosť komunity cestnej cyklistiky sa v uplynulých dňoch sústredila do Austrálie. Na najmenšom kontinente sme boli svedkami ďalšieho galapredstavenia Remca Evenepoela, veľkého triumfu nezlomnej Annemiek Van Vleutenovej či senzačného víťazstva Tobiasa Fossa. Zahanbiť sa nenechali ani viacerí Slováci.
V časovkách sme mali iba Jenčušovú, Ganna nedosiahol na tretie zlato
Prvý deň svetového šampionátu patril časovke spojenej kategórie elitných žien a žien do 23 rokov, ktorých nasledovali elitní muži. Medzi ženami to dlho vyzeralo na víťazstvo domáceho želiezka v ohni. Gracie Brownová štartovala ako desiata pretekárka a jej čas 44:41 nedokázala prekonať ani jedna cyklistka až na jednu výnimku, ktorou bola posledná štartujúca obhajkyňa titulu Ellen Van Dijková. Holanďanka v službách Treku - Segafredo viedla od prvého medzičasu a v cieli jej ostalo dvanásť sekúnd. 
Na pódium sa opäť dostala aj Marlen Reusserová. Tohtoročná majsterka Európy z Berlína bola na predchádzajúcich dvoch šampionátoch dvakrát druhá, tentoraz jej výkon stačil na tretiu priečku. Na dúhový dres tak naďalej čaká, ale vzhľadom na vyrovnané výsledky Švajčiarky s ňou treba do budúca počítať ako horúcou favoritkou na titul svetovej šampiónky. Slovensko medzi ženami zastupovala naša majsterka Nora Jenčušová
Pretekárka BePink premiérovo štartovala na svetovom šampionáte a obsadila 35. miesto zo 42 cyklistiek, ktoré odštartovali. Ako priznala po časovke, s výsledkom nie je spokojná a neodzrkaďluje to jej prípravu na vrchol sezóny. Najlepšia Slovenka z V4 jednorázoviek bola druhou najmladšou cyklistkou na štarte a v kategórii U23 obsadila siedmu priečku spomedzi desiatich cyklistiek. V tejto kategórii ostáva ešte dve sezóny. Veríme, že výsledkovou listinou bude postupne stúpať smerom nahor.
Hlavná otázka pred časovkou elitných mužov bola, či dokáže Filippo Ganna skompletizovať zlatý hetrik. Talianovi sa to nepodarilo. V dúhovom drese ho ale vystriedal pretekár, ktorého napríklad čitatelia ProCyclingStats nepasovali ani medzi desať najväčších favoritov. Tobias Foss sa okrem víťazstva na domácich majstrovstvách dostal do Top 10 obidvoch časoviek na Gire a na Okolo Algarve skončil v ITT štvrtý. 
Tobias Foss (@gettysport for social media and digital channels)
To nie sú zlé výsledky, ale KüngGannaPogačar či Evenepoel majú za sebou podstatne lepšiu sezónu. Šiesty muž Okolo Slovenska 2018 ale vypálil rybník všetkým favoritom a dosiahol najväčší úspech vo svojej kariére. Stafan Küng už získal titul majstra Európy a vo Wollongongu nebol ďaleko ani od dúhového dresu. Na druhom medzičase mal ešte jedenásťsekundový náskok, ale záver zvládol lepšie Nór. Na pódium sa dostal aj Remco Evenepoel.
Výkon víťaza Vuelty zniesol štardartne prísne kritériá, ale pätnásť sekúnd po druhom medzičase sa napokon ukázalo ako priveľké manko. Nebyť padnutej reťaze a nie najrýchlejšej výmeny bicykla, na pódiu mohol byť aj Ethan Hayter. Napriek tomu porazil ľudí ako Pogačar, Ganna alebo Bissegger. S víťazom Okolo Poľska jednorznačne treba počítať do nasledujúcich rokov. Filippo Ganna nepodal očakávaný výkon a nezapojil sa do boja o tretí titul. 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár časovky mužov
Druhý deň majstrovstiev priniesol boj proti chronometru pre mužov do 23 rokov. Nór Søren Wærenskjold vlani v Belgicku obsadil štvrtú priečku, preto sa dalo očakávať, že v Austrálii pri svojom poslednom štarte v U23 bude bojovať o medailu. Výborne si rozložil sily, keďže po polovici časovky bol na treťom mieste a postupne znižoval manko na Aleca Segaerta. Jazdec farmy Lotta Soudal je iba prvoročák, ale už stihol ovládnuť majstrovstvá Európy v ITT a do budúcna bude veľkým favoritom, ak mu vydržia výkonnosť a zdravie. 
Na pódiu ich doplnil budúročný jazdec Ineosu Leo Hayter, ktorý viedol po druhom medzičase, ale následne mu trochu došli sily. Víťaz Gira do 23 rokov bude mať na budúci rok príležitosť svoje tohtoročné umiestnenie vylepšiť. Medzi juniorkami sa zo zlata radovala Britka Zoe Bäckstedová, čo vzhľadom na jej tohtoročné výsledky nie je prekvapujúce. Už pred šampionátom mala na konte desať triumfov, z toho dve víťazstvá v ITT. Kategóriu juniorov ovládol jej krajan a budúcoročný pretekár Ineosu Joshua Tarling.
18-ročný cyklista sa profiluje ako silný časovkár, keďže všetky jeho tohtoročné víťazstvá pochádzajú z ITT. Tretíkrát na svetovom šampionáte sa odjazdila aj zmiešaná časovka družstiev. Postupný progres zavŕšilo zlatom Švajčiarsko, ktoré po šiestej a štvrtej priečke vystúpilo na trón. Iba tri sekundy stratilo Taliansko, ale aj krajina z Apenínskeho polostrova si zapísala najlepší výsledok v tejto disciplíne. 
Miestnych fanúšikov tretím miestom potešila domáca reprezentácia. Pre Matthewsa a jeho kolegov je tento výsledok o to cennejší, keďže v predchádzajúcich rokoch sa Austrália zmiešanej časovky nezúčastňovala. Nemecko ako obhajca titulu tentoraz nedosiahlo ani na medailu a Holandsko o lepšie umiestnenie pripravili mechanické problémy Mollemu a pád Van Vleutenovej niekoľko metrov po štarte. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Evenepoel opäť deklasoval konkurenciu, Saganovci či Svrček potešili
Preteky s hromadným štartom ako prví obstarali juniori. Jednoznačne najaktívnejším jazdcom dňa bol Portugalčan António Morgado. Budúcoročný jazdec Hagens Berman Axeon počas pretekov predviedol množstvo útokov, až napokon ušiel skupine favoritov v predposlednom kole. Iba Emil Herzog našiel dostatok síl na jeho dobehnutie a táto dvojica tak bojovala o dúhový dres, ktorý pripadol Nemcovi. 
Šprint skupiny favoritov vyhral Belgičan Vlad Van Mechelen. Medzi Slovákmi sa najväčšie nádeje vzhľadom na tohtoročné výsledky upierali na Tomáša Sivoka. Tretí muž Giro della Lunigiana sa snažil jazdiť aktívne a dostal sa do jednej atakujúcej skupiny, ale neskôr odpadol a preteky napokon nedokončil. Martin Jurík sa zviditeľnil únikom už v úvodných kilometroch, ale na jeho smolu sa nikto iný k nemu nepridal. Najlepšie si počínal Samuel Novák, ktorý prišiel do cieľa na 40. priečke. 
V pretekoch mužov do 23 rokov sa radoval unikajúci Kazach Jevgeniy Fedorov, ktorý v závere prešprintoval Mathiasa Vacka. Pelotón stratil iba tri sekundy a bronz po zlate z ITT vybojoval Wærenskjold. Výborne si počínal aj Martin Svrček. Odchovanec Saganovej akadémie pretavil formu z Okolo Slovenska na šestnástu priečku. Počas celého dňa sa držal v skupine favoritov, ale do záverečného šprintu sa už nezapojil. Pavol Rovder Samuel Tuka vydržali v balíku polovicu pretekov a do cieľa neprišli. Lukáša Kubiša odstavili zdravotné problémy.  
Zoe Bäckstedová po časovke junioriek nenašla konkurenciu ani v pretekoch s hromadným štartom, kde obhajovala vlaňajšie zlato. 57 kilometrov pred páskou ušla preriedenému pelotónu a do cieľa prišla s viac ako dvojminútovým náskokom. Na pódium sa dostali aj Francúzka Eglantine Rayerová a Holanďanka Nienke Vinkeová. Slovensko v kategórii junioriek nemalo zastúpenie.  
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
V pretekoch elitných žien a žien do 23 rokov sme sledovali súboj vrchárok, ktoré sa za každú cenu chceli zbaviť klasikárok a odolných šprintérok. Vrchárky na Mount Pleasant viackrát demonštrovali svoje kvality a odskočili súperkám, ale veľké rozdiely nevznikli a kilometer pred páskou sa všetko spojilo. Keď to už vyzeralo na šprint priblížne tridsiatky pretekárok, tak prišiel nečakaný atak Annemiek Van Vleutenovej.
Súperky absolútne nereagovali a Holanďanka si prišla po druhý titul v kariére. Jej triumf je o to cennejší, že počas pretekov pracovala ako domestik pre Marianne Vosovú, v zmiešanej časovke spadla a na šampionáte jazdila s fraktúrou lakťa, pre ktorý absolvovala aj chirurgický zákrok. Spomedzi šprintérok sa medzi najlepšími udržala Belgičanka Lotte Kopecká a vyšprintovala striebro.
Obhajkyňa titulu Talianka Elisa Balsamová sa medzi najlepšími neudržala a šancu preto dostala jej krajanka Silvia Persicová, ktorá ju pretavila na bronz. Nora Jenčušová prešla prvé dlhé stúpanie Mount Pleira so stratou na pelotón, ktorú v zjazde nezmazala a na okruhoch vo Wollongongu sa jej manko na balík iba navyšovalo. Napokon skončila po štvrtom okruhu. 
Vrcholom šampionátu boli elitné preteky mužov, kde Remco Evenepoel potvrdil svoju životnú sezónu. Belgičania využili výhodu dvojice lídrov a víťaz Liége-Bastogne-Liége sa najprv zapojil do unikajúcej skupiny z pelotónu, kde sa pre neho obetovali kolegovia. 25 kilometrov pred páskou sa osamostatnil na čele a zaslúžene si došiel pre titul svetového šampióna. Zvyšok skupiny pretaktizoval záver, čo využil pelotón a pred Petrom Saganom sa razom objavila ďalšia príležitosť na medailu. 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár pretekov mužov
Druhý napokon skončil Christophe Laporte, na pódiu ich na radosť domácich fanúšikov doplnil Michael Matthews. Trojnásobný majster sveta napokon finišoval na siedmej priečke, čo sa vzhľadom na jeho doterajší priebeh sezóny dá považovať za malé víťazstvo. V pozitívnom svetle sa predviedli aj ďalší Slováci. Juraj Sagan sa s kariérou rozlúčil účasťou v úniku. Do cieľa prišli Matúš Štoček aj Marek Čanecký.
Jazdec ATT Investments sa snažil prepracovať do úniku a v cieli bol tretím najlepším pretekárom spomedzi cyklistov jazdiacich za kontinentálny celok. Zahanbiť sa nenechal ani Čanecký, ktorý prišiel do cieľa hneď za ním a potvrdil dobrú formu, ktorou sa prezentoval už na Okolo Slovenska. Mimochodom, do cieľa pretekov svetového šampionátu sa mu podarilo prísť prvýkrát v kariére pri jeho štvrtom štarte.   
 
Náš eshop