Giro dell'Emilia síce režírovalo UAE, ale na Enrica Masa dnes Tadej Pogačar nemal

1.10.2022, 15:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Giro dell'Emilia síce režírovalo UAE, ale na Enrica Masa dnes Tadej Pogačar nemal
Enric Mas uniká Pogačarovi (© SprintCycling / Movistar Team)

so 1.10. rovinata etapa ciel rovina Carpi > San Luca 199 km Mas
profil pretekov, 2990 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Giro dell'Emilia nie je prvou z jesenných talianskych klasík, ale určite prvou z tých významnejších v týždni pred Lombardiou. Má totiž náročnejší profil, dobrý termín v kalendári UCI i kategóriu ProSeries. Láka teda prestížnu štartovú listinu, kde vidíme veľa ľudí, ktorí dokázali či už vyhrať záverečný monument, alebo na ňom súperiť o najvyššie priečky.
Prvé dve tretiny trasy z Carpi do San Luca mali najmä vyčerpať štartové pole. Dané kopce, hoci boli paradoxne tie najnáročnejšie, nehrali zásadnú rolu. Vpredu sa ukázal päťčlenný únik, ktorý bol zložený z dobrých tempárov - Jacopa Guarnieriho (Groupama - FDJ), Geoffreyho Boucharda (AG2R Citroën), Kobeho Goossensa (Intermarché - Wanty), Johana Meensa (Bingoal Pauwels) a Ricka Pluimersa, ktorého si Jumbo vypožičalo z Development tímu.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Dostihnutí boli už niečo pod 30-kilometrovou hranicou pred cieľom, ak nerátame dvojičku Bouchard - Goosens, pretože tímy favoritov hrali už veľmi skoro hry na tvrdé tempo. Najviac do toho búšilo UAE Team Emirates, a to pre účasť Tadeja Pogačara, ktorý tu ale mal Formola, Majku, Hirschiho, Bennetta, Coviho a Ulissiho, parádny tím. Začalo sa krúžiť cez cieľový kopec v San Luca, ktorý má dva kilometre pri sklone až desiatich percent.
Keďže sme jazdili pred televíznymi kamerami, aby to nebola nuda, skúšali to rôzni predskokani, ktorí sa tlačili pred balík a skúšali unikať. Wanty poslalo Jana Bakelantsa, Cofidis Rémyho Rochasa, no ten mal práve pri prejazde cieľom technický problém a radšej sa upratal pred veľkou skupinou.
Ako posledného balík dobehol Kobeho Goossensa až 22 km pred páskou. Predviedol hrdinský výkon. Potom bolo chvíľu kľud zbraniam v neatraktívnej časti okruhu. Pri predposlednom stúpaní najprv nastúpil víťaz vrchárskej súťaže na Okolo Slovenska Lorenzo Fortunato (Eolo), tak pršiel atak Pogačara a nasledovať sa ho snažili Rigoberto Urán (EF Education) s Enricom Masom (Movistar). Na vrchole prevzal iniciatívu práve druhý muž Vuelty.
Pogačar nepanikáril a zjazdoval za Masom. Za nimi sa vyprofilovala skupinka, ktorá bola vedená aktívnym Uránom či Pozzovivom (Intermarché). Stále tam ostával aj Alejandro Valverde (Movistar) a nestriedal tam Davide Formolo, kolega Pogačara. No Enric Mas mal v nohách dnes naozaj dynamit a v úvode posledného prejazdu kopcom zaútočil. Pogačar mu nestačil. Zakrátko sa k Slovincovi pridal Pozzovivo, no ak sa obzreli za seba, boli tam ďalší skúsení borci Urán, Valverde či Fortunato, takže ktokoľvek z nich ešte mohol vyhrať. V prudkom kopci ubúdali stovky metrov veľmi pomaly.
Enric Mas zvíťazil po parádnom sóle v závere. Vedel, že sa musí striasť nezmara zo Slovinska, lebo ho v závere ošpurtuje. Podarilo sa mu to náramne, už pred páskou mohol v pohode oslavovať. Ukázal, že má ešte v nohách po Vuelte naozaj parádnu formu. Zaujímavé je, že predtým nikdy nevyhral žiadnu klasiku. Pogačar bral druhé miesto, Pozzovivo ho vo výbušnom závere na pásku nemohol ohroziť ani vo sne. No i tretia priečka pre domáceho veterána je obdivuhodná a bude sa v miestnych médiách hovoriť veľa o ňom.

Štvrtý bol napokon pri rozlúčke Alejandro Valverde pred ďalším veteránom Rigobertom Uránom. Tak nasledovali Fortnato z Eola, Fernandez z Cofidisu a Molard z Groupamy. Prakticky všetci pretekári z Top 10 prišli na pásku ako jednotlivci, čo je jasným dôkazom toho, aké to bolo náročné.
Prvý test pred Lombardiou ukázal, že Mas s Pozzovivom a Uránom majú skvelé nohy po Vuelte, starému Valverdemu pomohlo, že nešiel do Austrálie, možno u Pogačara to, že tam cestoval, ešte dnes bolo negatívnom, ale jeho forma ešte mierne pôjde hore. Fortunato je už rozbehnutý z Okolo Slovenska. Naopak, tí, ktorí sem prišli ešte len zahájiť prípravu pred Lombardiou ako Yatesovci, Vlasov, Gaudu či Martínez sa pri lámaní chleba úplne stratili. Ineos vypratal priestor v Top 10 priam ukážkovo.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Enrica Masa (víťaz)
"Mám za sebou pár ozaj dobrých tréningov po Vuelte a vedel som, že som v dobrej kondícii. Každý vie, aký silný je Tadej Pogačar. Je teda pre mňa úžasné, že sa mi podarilo s ním ísť do úniku a zdolať ho. Bol to veľmi ťažký rok, lebo som viackrát spadol, hlavne v prvej časti. Moja sebadôvera nebola vysoko. Našťastie sa mi podarilo zresetovať hlavu a vrátiť sa späť v závere sezóny.
Lombardia je dlhšia ako tieto dnešné preteky. Asi bude lepšie sedieť Alejandrovi. Uvidíme."
video v clanku ikonka ciernaVideo záveru pretekov
Výsledky
1. MAS Enric Movistar Team 04:53:31 200
2. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 00:11 150
3. POZZOVIVO Domenico Intermarché - Wanty - Gobert 00:14 125
4. VALVERDE Alejandro Movistar Team 00:26 100
5. URAN Rigoberto EF Education-EasyPost 00:31 85
6. FORTUNATO Lorenzo EOLO - Kometa Team 00:37 70
7. FERNANDEZ Ruben Cofidis 00:46 60
8. MOLARD Rudy Groupama-FDJ 00:53 50
9. FORMOLO Davide UAE Team Emirates 01:12 40
10. STORER Michael Groupama-FDJ 01:13 35
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop