Tre Valli Varesine: V šprinte hlavných favoritov zvíťazil Tadej Pogačar, ktorý porazil Sergia Higuitu

4.10.2022, 15:40 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
ut 4.10. rovinata etapa ciel rovina Busto Arsizio > Varese 196 km Pogačar
profil pretekov, 3460 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Ďalšia talianska jednorazovka bola určená pre vrchárov. V okolí mesta Varese sa pretekári pohybovali na kopcovitej trase, ktorá obsahovala množstvo krátkych stúpaní. V samotnom finále sa malo rozhodovať na kopcoch Morosolo (1,6 km; 7,8 %), Casciago (1,8 km, 5,1%), Casbeno (2,5 km; 4,8 %) a na takomto profile patrili medzi hlavných favoritov jazdci ako Tadej Pogačar, Alejandro Valverde, Enric Mas alebo Cosnefroy, Vlasov či Adam Yates.
Na začiatku sa dostalo do úniku desať jazdcov, medzi nimi aj český mladík Mathias Vacek alebo skúsený Daryl Impey, a v balíku hneď pracovali tímy Movistar, Ag2r a UAE Emirates.
World Tour celky mali situáciu pod kontrolou a celodenný únik bol chytený necelých 50 kilometrov pred cieľom. Takmer okamžite sa začali odohrávať nové útoky, ale ani jeden sa na dlhšiu vzdialenosť nepodaril.
Do posledného kola prišiel pelotón pohromade a letel vo vysokom tempe. Na všetky útoky odpovedal najmä tím UAE Emirates, ktorý pripravoval pozíciu pre Pogačara, aby mohol nasadiť ten svoj rozhodujúci. Na čele pozorne jazdil aj Ag2r pre Cosnefroya.
Favoriti čakali až do samého záveru, hoci predtým ešte atakoval Nibali a Mas to vyskúšal tesne pred cieľom. Na cieľovú pásku napokon prišla početná skupina a v šprinte sa presadil Tadej Pogačar. Druhý skončil Sergio Higuita, tretie miesto obsadil Alejandro Valverde.
V tohtoročnej edícii sa favoriti strážili až do samého záveru, ani jeden z nich sa neodvážil zaútočiť z veľkej diaľky a ich tímy to nedovolili ani menej sledovaným jazdcom. Výborné šprintérske predpoklady na konci náročných pretekov opäť potvrdil Tadej Pogačar, ktorý sa podobným spôsobom presadil pred mesiacom aj v Montreale. Pre slovinského jazdca tak bude rýchla koncovka jednou z dôležitých zbraní na Il Lombardia.
Svoju výbušnosť ukázal vo finále Sergio Higuita, ale ani on nedokázal poraziť Pogačara, čo ho v cieli mrzelo. Ďalší výborný výsledok dosiahol Alejandro Valverde, ktorý mal v nohách energiu, aby na páske porazil hneď niekoľkých silných protivníkov a dostal sa na stupne víťazov. Vpredu sa držali aj Latour a Yates, ktorí sa takisto dobre pripravili na sobotný posledný monument sezóny.
Výsledky
1. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 04:36:59 200
2. HIGUITA Sergio BORA-hansgrohe 00:00 150
3. VALVERDE Alejandro Movistar Team 00:00 125
4. LATOUR Pierre TotalEnergies 00:00 100
5. COSNEFROY BenoÍt AG2R Citroën Team 00:00 85
6. YATES Adam INEOS Grenadiers 00:00 70
7. MOLLEMA Bauke Trek-Segafredo 00:00 60
8. POZZOVIVO Domenico Intermarché - Wanty - Gobert 00:00 50
9. HERRADA Jesus Cofidis 00:00 40
10. URAN Rigoberto EF Education-EasyPost 00:00 35
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop