Binche: Evenepoel sa ukázal v dúhovom, ale vyhral vicemajster Laporte, Svrček napriek problémom s dobrým výkonom

4.10.2022, 15:30 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
ut 4.10. zvlnena etapa ciel rovina Binche > Binche 199 km Laporte
profil pretekov, 1980 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Binche - Chimay - Binche je belgická zvlnená klasika, ktorá sa jazdí už od roku 1911, hoci miestna samospráva ju podporuje selektívne a tento rok sa ide "len" 34. ročník. Tie posledné už nesú podtitul Mémorial Franka Vandenbrouckeho. Belgický klasikár tu zvíťazil v roku 1996, neskôr sa mu podarilo vyhrať aj ďalšie prestížne klasiky ako Scheldeprijs či Gent-Wevelgem. Korunoval to na Liége-Bastogne-Liége. V závere kariéry však mal problémy v rodine, bol na liekoch aj drogách a už ako 34-ročný zomrel.
V posledných rokoch sem pre termínovú kolíziu s ďalšími klasikami aj pozícii iba klasiky kategórie 1.1 nechodievali veľké hviezdy. Veď poslednými víťazmi sú Danny Van Poppel, Tom Van Asbroeck, Japser de Buyst či Ramon Sinkeldam. Tento rok sa však na štarte stretla zrejme najlepšia konkurencia histórie. Číslo jeden dali Remcovi Evenepoelovi, ktorý sem prišiel prezenzovať dres majstra sveta ako na jediné preteky, pretože po nich avizuje už ukončenie sezóny. V jeho tíme si našiel miesto na záverečné preteky roka aj Martin Svrček.
S belgickými cestami sa súťažne lúčil aj Philippe Gilbert, ktorý kariéru uzavrie v nedeľu na Paríž - Tours. No a boli tu ďalšie hviezdy ako Arnaud De Lie, Biniam Girmay, Alexander Kristoff, Greg Van Avermaet, Christophe Laporte, Fernando Gaviria, Tim Merlier a mnohé ďalšie. Viaceré tímy chceli špurtovať, iné to zasa nenechávať na takýto záver a rozprúdiť útočné divalo. Všetci sa zároveň báli sily dúhového mladíka. Ten však brzdil očakávania. "Stále som veľmi rozrušený a nenaspal som toho veľa v posledných dňoch. Prišiel som sem najmä kvôli fanúšikom," vravel na štarte Evenepoel.
Únik sa vytvoril pomerne neskoro, situácia sa upokojila až po vyše hodine a odišla šestica pretekárov, ktorá dostala dvojminútovú výhodu. Boli tam Luke Durbridge (BikeExchange), Adam de Vos (Human Powered), Torsten Demeyere (Tarteletto-Isorex), Karl Patrick Lauk (Bingoal-Pauwels), Evaldas Siskevicius (Roubaix-Lille) a Yentl Vandevelde (Minerva). V pelotóne bolo tempo veľmi pokojné.
No množstvo fanúšikov, TV prenos aj členitá trasa vyprovokovali množstvo tímov a jednotlivcov do akcie už veľmi skoro a 60 km pred páskou sa začali už veľké naťahovačky. Jazdilo sa už na cieľových okruhoch. Neustále sa nastupovalo, tvorili nejaké skupiny a nedal sa v tom jednoducho držať prehľad. Evenepoel sa spočiatku ukazoval aktívne, no neskôr sa z čela úplne vytratil. Martin Svrček mal čo robiť, aby ustál neustálu cukatúru. Už si čo-to prečil v prvých 150 kilometroch, keď musel tímu pomôcť na čele balíka.
Od 40. km pred cieľom sa vpredu usadila asi 15-členná skupina, ktorej sa podarilo vypracovať pol minúty výhody. Bolo to zaujímavé, pretože tam boli aj viaceré silné tímy. Boli tam Arnaud de Lie (Lotto), Edward Teuns (Trek), Mike Teunissen (Jumbo), či Tim Merlier (Alpecin). Bola to silná partia. No nespolupracovala dobre a zozadu ich tvrdo stíhali skonsolidované tímy Wanty a Bingoalu. 25 km pred páskou sa znova všetko zgrupilo dokopy. To si už z balíka vystúpil Remco Evenepoel, zamával fanúšikom a už len čakal na návrat do priestoru cieľa, kde chcel odstúpiť. Napokon ho asi ešte presvedčili a dal si aj posledné kolo.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Nasledoval sólo atak Tonyho Gallopina (Trek). Nikto na neho nereagoval, do cieľa bolo ešte ďaleko. Zdalo sa, že si všetky tímy šetria sily na záver. Francúza neskôr doletela ďalšia silná skupina, kde bol napríklad vicemajster sveta Christophe Laporte (Jumbo) či nórsky šampión Rasmus Tiller (Uno-X). Nechýbal tam ani Toms Skujinš (Trek) či dokonca lúčiaci sa Philippe Gilbert (Lotto). To už vyzeralo veľmi zaujímavo. Zdalo sa, že ich chybou bude, že Tiller s Laportem nešli usporiadane s desiatimi borcami za nimi, ale šli si vlastnú ligu vpredu, a to nebolo dobré ani pre jednu skupinu. Vyzeralo to tak, že za nimi sa dobre spolupracuje a mohol by víťaz vzísť z tejto čelnej dvanástky. Balík mlel z posledného a nebolo tam už dostatok domestikov.
Laporte s Tillerom to obdivuhodne zvládli ako sa patrí na veľkú belgickú (jarnú) klasiku. Francúz v samom dojazde na kockách jasne ukázal, že je silnejší a zapísal si ešte len druhý triumf na známej belgickej jednorazovke v kariére (vlani vyhral tiež na konci sezóny GP Valónska). Tiller musí byť po zvážení všetkých okolností spokojný s druhým miestom a o poslednú pódiovú miestenku to bol poriadne tesný súboj na fotofiniš zo špurtu. Napokon rozhodcovia videli na páske skôr Huga Pageho z Wanty Gobert.
Štvrtý bol Greg Van Avermaet (Ag2r), piaty Toms Skujinš (Trek). Ako šiesteho klasifikovali Phila Gilberta (Lotto), ktorému nevyšiel ideálne záver, objavil sa vpredu priskoro, no aj tak vyzeral veľmi šťastne a utrúsil nejednu slzu. Za veľkého povzbudzovania fanúšikov dal rozhovor médiám a vytlieskali ho aj pred autobusom. Niečo podobné sa dialo pri dojazde Evenepoela.
Martin Svrček si počínal veľmi dobre. Napriek práci, ktorú odviedol pre tím, napokon prišiel do cieľa len tesne za hlavným poľom na 49. pozícii.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Martina Svrčka (Quick-Step)
"Bolo to dnes skvelé jazdiť s Remcom prvýkrát v jeho majstrovskom drese. Toľko fanúšikov ako bolo dnes, som ešte nezažil. Nemali sme dnes jasnú taktiku, lebo lídrov bolo viac, čakali sme veľmi bojovné preteky, takže snažili sme sa skúšať atakovať a byť v tých skupinách, ktoré sa tvorilo, no nevyšlo nám to moc.
Ani z mojej strany to nebolo na sto percent, keďže väčšinu pretekov som mal kŕče v bruchu a bál som sa niečo zjesť, takže som zjedol len dva gély a vypil dve fľaše vody, takže v závere mi logicky už chýbali sily. Na tieto okolnosti som spokojný, že som to došiel aj v podstate bez jedla takto v balíku.
Bol to moj posledný súťažný deň tento rok. Máme ešte s tímom nejaký ten teambuilding, potom pauza a sústredenie tuším až v decembri."
Výsledky
1. LAPORTE Christophe Jumbo-Visma 04:26:16 125
2. TILLER Rasmus Uno-X Pro Cycling Team 00:03 85
3. PAGE Hugo Intermarché - Wanty - Gobert 00:08 70
4. VAN AVERMAET Greg AG2R Citroën Team 00:08 60
5. SKUJINŠ Toms Trek-Segafredo 00:08 50
6. GILBERT Philippe Lotto Soudal 00:08 40
49. SVRČEK Martin Quick-Step Alpha Vinyl 00:35
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop