Gran Piemonte: O triumf šprintoval zredukovaný pelotón, vyhral Cortina pred Mohoričom

6.10.2022, 15:15 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
Gran Piemonte: O triumf šprintoval zredukovaný pelotón, vyhral Cortina pred Mohoričom
Triumf Cortinu (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)

št 6.10. zvlnena etapa ciel rovina Omegna > Beinasco 198 km Cortina
profil pretekov, 1330 nastúpaných metrov (© ilgranpiemonte.it)
Generálkou pred sobotňajším monumentom Il Lombardia bola iná klasika Gran Piemonte. Pretekári sa museli vysporiadať so stúpaním Il Pilonetto (3,7 km; 7,9 %), ktoré ale vrcholilo až 59 kilometrov pred páskou. Medzi dnešných favoritov preto patrili šprintéri a klasikári. Na štarte nefiguroval obhajca víťazstva Matthew Walls (Bora - hansgrohe). Kandidátmi na víťazstvo boli Olav Kooij (Jumbo-Visma), víťaz z roku 2016 Giacomo Nizzolo (Israel Premier Tech) alebo Kaden Groves (BikeExchange - Jayco). 
Vedúcu skupinu vytvorili Matteo Jorgenson (Movistar), Kamil Malecki (Lotto Soudal), Andrea Pietrobon (EOLO - Kometa) a Marco Tizza (Bingoal Pauwels Sauces WB). Po prejazde cez Il Pilonetto ostali na čele iba zástupcovia WT tímov. Stúpanie dostalo do problémov aj šprintérov a zaostávať začal Kooij. Naopak, z balíka sa utrhla skupina, kde boli Giulio Ciccone (Trek - Segafredo), Neilson Powless (EF Education-EasyPost) alebo Marc Hirschi (UAE Team Emirates).
Po niekoľkých kilometroch ich doplnil preriedený pelotón. Skupina s Kooijom strácala viac ako minútu a štyridsať sekúnd na balík. Kamil Malecki v úniku bojoval aj o novú zmluvu, keďže kontrakt s Lottom mu tento rok končí a na budúcu sezónu zatiaľ nemá angažmán. 48 kilometrov pred cieľom sa na čelo pelotónu poskladali zástupcovia tímov Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux a Israel - Premier Tech. 
Vhodným pretekárom belgického zoskupenia do dnešného záveru bol Andrea Pasqualon, ktorý po sezóne odíde do Bahrainu - Victorious. Strata skupiny s Kooijom, ktorý vlani skončil tretí, sa neznižovala. Za pelotónom sa nachádzala aj skupina s Eliom Vivianim (Ineos Grenadiers). Vedúca dvojica postupne prichádzala o svoj náskok. 34 kilometrov pred páskou strácala partia okolo Vivianiho minútu a 25 sekúnd na pelotón.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Malecki Jorgenson sa zaradili do hlavnej skupiny 31 kilometrov pred cieľom. Ineos v druhej skupine nezaháľal a dokázal znížiť svoju stratu pod minútu. Britskému tímu začali pomáhať aj zástupcovia BikeExchange. Osemnásť kilometrov pred páskou mali štyridsaťsekundové manko. V pelotóne naďalej pracovali ľudia z Intermarché. Belgické zoskupenie na budúci rok posilnia Rui Costa (UAE Emirates) alebo Mike Teunissen (Jumbo).
Na kruhovom objazde spadli Sean Quinn (EF Education) a Marc Hirschi (UAE Emirates). Obaja pokračovali, ale vypadli z pelotónu. Tam sa napokon nenachádzal ani Pasqualon. Deväť kilometrov pred cieľom mal balík päťdesiatsekundový náskok pred druhou skupinou. Jej manko naďalej narastalo a bolo jasné, že o víťazstvo bude bojovať zhruba štyridsaťčlenný pelotón. 
Štyri kilometre pred páskou sa utrhol Pieter Serry (Quick-Step Alpha Vinyl). Skúsený Belgičan bez profesionálneho víťazstva bol dobehnutý 2600 metrov pred cieľom. Na posledný kilometer priviedol balík Jan Bakelants (Intermarché). Záverečný šprint otvoril Alberto Bettiol (EF Education), ale najsilnejšie nohy mal v závere Ivan García Cortina (Movistar). Druhý skončil Matej Mohorič (Bahrain - Victorious). 
Stupne víťazov doplnil Alexis Vuillermoz (TotalEnergies). Štvrtý skončil Edoardo Zambanini (Bahrain - Victorious) a elitnú päticu uzavrel Alberto Bettiol. Španiel zvíťazil po dvoch rokoch, predtým nenašiel premožiteľa v tretej etape na Paríž - Nice 2020. Želaný výsledok v závere nedosiahli Andrea Bagioli (Quick-Step) alebo Corbin Strong (Israel Premier Tech).
video v clanku ikonka ciernaVideosumár pretekov
Olav KooijElia VivianiGiacomo Nizzolo ani Kaden Groves sa do boja o víťazstvo nezapojili, keďže im stopku vystavilo stúpanie na Il Pilonetto. Movistar si dnes pripísal sedemnáste víťazstvo v tejto sezóne a pokračuje vo výborných výkonoch na jeseň, ktoré začali druhým miestom Enrica Masa na Vuelte. Posledný vrchol sezóny nás čaká už o dva dni, kedy je na programe Il Lombardia
vyjadrenie ikonky ciernaIvan García Cortina (víťaz)
"Vyhral som po dvoch rokoch. Je to pre mňa naozaj úľava. Nemal som úplne dobré chvíle, ale snažili sme sa stále bojovať a pracovať. Po posledných pretekoch som sa cítil veľmi dobre a prišiel som sem vyhrať. Dnes som vedel, že v tom stúpaní môžeme stratiť šprintérov. Odvtedy sa šlo úplne naplno. Mal som k dispozícii ešte Mattea Jorgensona. V šprinte som veľmi netaktizoval. Po poslednej zákrute som bol celkom vzadu, ale tá skupina nebola tak veľká. Preto som mohol predbiehať a získať triumf. Nebola to veľká taktika, ale, našťastie, som mal dobré nohy."
Výsledky
1. GARCÍA CORTINA Ivan Movistar Team 04:21:44 200
2. MOHORIČ Matej Bahrain Victorious 00:00 150
3. VUILLERMOZ Alexis TotalEnergies 00:00 125
4. ZAMBANINI Edoardo Bahrain Victorious 00:00 100
5. BETTIOL Alberto EF Education-EasyPost 00:00 85
6. MIHKELS Madis Intermarché - Wanty - Gobert 00:00 70
7. STRONG Corbin Israel - Premier Tech 00:00 60
8. BAGIOLI Andrea Quick-Step Alpha Vinyl 00:00 50
9. COVI Alessandro UAE Team Emirates 00:00 40
10. WANDAHL Frederik BORA-hansgrohe 00:00 35
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop