Paríž - Tours videlo veľkú naťahovačku s únikom, napokon triumf Démara

9.10.2022, 13:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
ne 9.10. zvlnena etapa ciel rovina Chartres > Tours 213 km Démare
profil pretekov, 1240 nastúpaných metrov (© ilgranpiemonte.it)
Paríž - Tours tradične uzatvára európsku sezónu pre množstvo tímov World Tour. Pod organizačnou taktovkou A.S.O. sa jazdí na rovinatej trati s pár menšími kopcami, no i rôznymi nespevnenými úsekmi či kockami, aby to v závere nebol len klasický špurt. Často je úspešná menšia skupina, či potom z nej nejaký jednotlivec.
Viacerí odborníci sa zhodovali na tom, že v aktuálnej forme bude najväčším favoritom domáci Christophe Laporte z Jumba, ktorému by sedel špurt z nejakej oklieštenej skupiny, ale možno by mohol mať nohy aj na sólo ako to predviedol v Binche v utorok. Spomedzi šprintérov tu boli napríklad Jasper Philipsen, Olav Kooij, Arnaud Demare i Sam Bennett. z tých, ktorí chceli skúsiť provokovať nástupy boli asi najsilnejšími menami Matteo Trentin, Benoit Cosnefroy alebo Arnaud de Lie. No a s kariérou sa dnes lúčil Phil Gilbert.
Úvodné dve tretiny pretekov z Chartres smerom k Tours boli pokojné. V úniku sa objavili Alexis Gougeard (B&B Hotels), Jonas Abrahamsen (Uno-X), Clément Carisey (Go Sport), Maël Guégan (U-Nantes) a Romain Cardis (St. Michel). Dostali slušný náskok siedmich minút, no 68 kilometrov pred cieľom došlo v pelotóne k veľkému pádu, ktorý paralyzoval pelotón, dokonca potom to padlo ešte raz. Odstúpil napríklad Arnaud de Lie. Prišli kopce aj šotolinové úseky a úplne sa to zamotalo.
Útočilo sa vo veľkom a dokonca sa pred prvou časťou rozdeleného pelotónu ukázal aj Sam Bennett. Neskôr vytvoril partiu s Kimom Haidukom (Ineos), Olivierom Le Gacom (Groupama-FDJ), Clementom Russom (Arkea-Samsic) a Alexom Kirschom (Trek). Táto skupina sa 40 km pred páskou pohybovala medzi pôvodným únikom a pelotónom. Vydržalo im to dlho, takmer až do hranice posledného kilometra, hoci tam už neboli všetci, napríklad Bennett to vypustil, aby sa aspoň skúsil pripraviť na špurt, a podarilo sa mu to naozaj dobre.
Napokon si teda oklieštený pelotón zašpurtoval o najvyššie pozície. Záverečný kilometer zvládla najlepšie Groumpama-FDJ, ktorá ako podľa učebnice rozbehla špurt pre Arnauda Démara, ktorý triumfoval. V posledných desiatkach metrov sa k nemu priblížili Edward Theuns (Trek) so Samom Bennettom (Bora-hansgrohe), ale už to bolo neskoro. Francúz teda zopakoval triumf z minulého roka, hoci vtedy to bolo iba zo štvorčlennej skupiny.
Od utorka ešte budeme informovať o pretekoch Tour de Langkawi...
Výsledky
1. DÉMARE Arnaud Groupama-FDJ 04:53:01 200
2. BENNETT Sam BORA-hansgrohe 00:00 150
3. THEUNS Edward Trek-Segafredo 00:00 125
4. CONSONNI Simone Cofidis 00:00 100
5. MOZZATO Luca B&B Hotels-KTM 00:00 85
6. VAN GESTEL Dries TotalEnergies 00:00 70
7. DUJARDIN Sandy TotalEnergies 00:00 60
8. LOUVEL Matis Team Arkéa-Samsic 00:00 50
9. CAPIOT Amaury Team Arkéa-Samsic 00:00 40
10. HOFSTETTER Hugo Team Arkéa-Samsic 00:00 35
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop